Forum PCLab.pl: Cichy komputer pod Gierki - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Cichy komputer pod Gierki 1 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 15:12

Cześć , dzisiaj podjąłem decyzje o zakupie komputerka typowo pod gry.

Bardzo zależy Mi na ciszy , tzn żeby nie był zbyt głośny (małe dzieci).

Skleiłem takie cudeńko i chciałbym dzisiaj już złożyć zamówienie , oczywiście liczę na porady co zmienić a co zostawić.

https://www.x-kom.pl/lista/pxrr5le6k

#2 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 15:25

Mhh cicho raczej nie będzie. Założony budżet to ~4k pln z monitorem i tu szukałbym oszczędności - 144 Hz to przesada dla takiego zestawu. Płyty na Z370 nie opłaca się jeżeli bierzesz procesor bez "K" w szczególności i3 i ramy na 2666, wybrałbym lepsze GPU pod względem ciszy i temperatury, może i5 8400 ale na pewno nie na boxowym coolerze.

Masz jakieś dodatkowe wymagania - np. wyjścia na płycie itd.

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 15:27


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bumcyfykszyk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4770
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 15

Napisany 19 Lipiec 2018 - 15:26

Cichy to ten zestaw nie bedzie
goodram 8 gb 2800
regnum rg4
smi 1060
intel 8100
Msi b360
Goodram pro 240
spartan pro
bequiet 500
zlozenie i wysylka za free kwestia wpisania x98ty2az+dostawa
to bedzie cichsze z gpu, ktora tak nie halasuje jak grasz, dodatkowym coolerem na cpu, obudowa z regulatorem obrotow smigiel.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 15:38

Z cichych GPU mogę polecić:
https://www.x-kom.pl...-6gb-gddr5.html
https://www.x-kom.pl...-6gb-gddr5.html

Obudowa - może:
https://www.x-kom.pl...tg-z-oknem.html + https://www.x-kom.pl...ma-pro-120.html

MOBO:
https://www.x-kom.pl...-b360m-d3h.html
https://www.x-kom.pl...b360m-pro4.html
https://www.x-kom.pl...b360-a-pro.html

RAM:
https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 15:47


#5 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1690
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 19 Lipiec 2018 - 15:49

Ponad 4 klocki wydasz i i3 na pokładzie? Ja bym jednak tak zrobił, żeby tu 6 rdzeniowe i5 się obowiązkowo znalazło.
MOJA PROPOZYCJA
Wydane te same pieniądze, a masz GPU i monitor 144hz kompatybilny z FreeSync - co daje sporo do komfortu rozgrywki. Do tego 6 rdzeniowe i5, które jest znacznie lepszym wyborem niż 4 rdzeniowe i3. Nowszy i lepszy model obudowy od SPC.

Ten post był edytowany przez tessir dnia: 19 Lipiec 2018 - 15:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 16:04

Może coś takiego?

https://www.x-kom.pl/lista/gseedv51u

#7 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 777
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2018 - 16:10

ostatni zestaw najlepszy tylko ja bym dołożył 100zł do dysku ssd 500gb teraz gry zajmują 80gb 240 starczy Ci na dwie gry

#8 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 16:17

zapomniałem dodać dodatkowy wentyl sigma pro 120 - dodaj sobie do koszyka - 24 pln :) dysk faktycznie 240GB to mało i ~500GB mile widziane ale zawsze możesz potem dokupić drugi dysk na dane - ceny SSD spadają. Podobnie z RAM 2x4GB to też nie za wiele ale na początek wystarczy - mile widziane 2x8GB . A co do monitora 8400 i GTX 1060 w większości gier powinien zapewniać >60fps wiec ustawiasz Vsync na 60Hz i karta się nie męczy.

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 16:20


#9 Użytkownik jest niedostępny   playerone1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 19 Lipiec 2018 - 16:43

Przydaloby sie tu wlozyc minimum i5 8400. Do tego ta plyta MSI B360-A PRO i najtansze ramy 2x4gb 2666mhz ( wiecej nie ma sensu bo plyta nie obsluzy). Jesli cos na Z370 to az prosi sie wtedy szybsze ramy 3000 lub 3200mhz + i5 8400, mysle ze cenowo podobne do tych 2666. Szybszy ram = wiecej fps.Sam dysk SSD 240 GB to malo, kiedy 1 gra potrafi dzisiaj wazyc miedzy 40-80GB, a gdzie inne pliki, filmy itp? Moze lepiej zwykly hdd 1 lub 2tb.

Przede wszystkim napisz jaki masz max budzet.

#10 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 18:49

Fajnie że tyle osób się włączyło w dyskusje. Moim wymogiem jest monitor 144 hz , ewentualnie odpuszczę 1060 6gb w zamian za 3 gb a wezmę i5-8400. Szkoda Mi wydawać 100 zł na chłodzenie procesora. Jedyną grą jaka będzie zainstalowana to CS:GO , więc nie potrzebuję jakiejś super maszyny :)

Budżet to maksymalnie 4500. Biorę na raty w X-kom

Ten post był edytowany przez naphozord dnia: 19 Lipiec 2018 - 18:50


#11 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 20:00

Trzeba było od razu pisać że pod CS :E to trochę zmienia jeżeli chodzi o monitor. Mhh coś się jeszcze wykombinuje ale mimo wszystko lepiej dołożyć do 1060 6GB bo jeszcze najdzie cie ochota zagrać w cos innego.


Ehh wcześniej zaproponowany zestaw był tak dobrany że za bardzo nie ma z czego przycinać. Możesz zrezygnować z Fery i zostać na BOXowym coolerze ale odbije się to na pewno na hałasie. Z drugiej strony cooler zawsze można dołożyć jak stwierdzisz że jest za głośno a na początek zaoszczędzisz te 100pln. Zawsze lepiej dokupić cooler za 100 pln niż wymieniać kartę za 1k PLN.

100 pln można przyciąć na GPU np.
https://www.x-kom.pl...-6gb-gddr5.html

ale najpierw zobacz sobie porównanie:
https://www.youtube....h?v=3tOTOyqLsig

Na zasilaczu tez można przyciąć - tego akurat nienawidzę robić i zostałbym przy Seasonicu FOCUS - klasa sama w sobie na rozsądne pieniądze i 10 lat gwarancji ale jeżeli mocno cię przyciśnie to może:
https://www.x-kom.pl...e-power-10.html
Tyle że te zaoszczędzone 100 pln na PSU nie jest tego warte.

Na mobasie też można przyciąć ale to będzie zaoszczędzone max 50 pln a dostaniesz tak okrojonego kikuta że szkoda zachodu. Trochę taniej masz assrocka B360M pro4.
https://www.x-kom.pl...b360m-pro4.html

Odnośnie monitorów Ci raczej nie doradzę - palniki w postaci TN 144Hz mnie nigdy nie interesowały wiec może AOC na VA ale szału nie będzie.
https://www.x-kom.pl...ved-czarny.html

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 20:58


#12 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 20:29

https://www.x-kom.pl/lista/24tyszblu Panowie a teraz ???

#13 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 20:55

Zobacz postnaphozord, o 19 Lipiec 2018 - 20:29, napisał(a):




RG1 ma tylko jeden wentylator! na tyle wiec będziesz miał słaby przepływ powietrza a dokupienie wentyli wyjdzie tyle co za lepszą budę. Ten Palit Dual do najcichszych nie należy. VERO L2 traktuje jak postawienie pod ścianą przy wyborze zasilacza ale w tej cenie i tak trudno o coś lepszego.

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 21:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 21:00

[quote name='Spasiu' date='19 Lipiec 2018 - 21:55' timestamp='1532030154' post='15160091']
RG1 ma tylko jeden wentylator! na tyle wiec będziesz miał słaby przepływ powietrza a dokupienie wentyli wyjdzie tyle co za lepszą budę. Ten Palit Dual do najcichszych nie należy. VERO L2 traktuje jak podstawienie pod ścianą przy wyborze zasilacza ale w tej cenie i tak trudno o coś lepszego.
[/quote

Trochę szkoda wydawać 200 zł więcej na kartę graficzną z tą samo pamięcią ram itp. Obudowę wezmę lepszą. Zasilacza lepszego nie znalazłem w tym przedziale cenowym

#15 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 21:11

tu masz test palita ale bez pomiarów dB:
https://www.youtube....h?v=U3xUu7Ua2cU

Spartan jest dużo słabszy od Fery szkoda na niego kasy moim zdaniem.

Odnośnie SSD - wersje 120GB są praktycznie zawsze słabsze od 240GB - różnice zacierają się pomiędzy 240-500GB. HDD zawsze możesz sobie dołożyć a 240GB SSD na start wystarczy. Sam obecnie mam tylko 240GB - trochę brakuje ale jak się nie wrzuca śmieci to jest ok. - na system, pare programów i 2-3 gierki wystarcza.

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 21:18


#16 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 21:27

Spasiu to pojawia się pytanie czy nie lepiej pójść w Ryzena 5 1600. Ale wróćmy do tematu , zostałbym przy tańszej karcie graficznej a kupił chłodzenie procesora. Chciałbym dzisiaj złożyć zamówienie

#17 Użytkownik jest niedostępny   adam32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1259
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 19 Lipiec 2018 - 21:48

Ja brałbym monitor z Fresync i do tego RX 570 Mój link

#18 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 21:57

Muszę wybrać jedna z opcji
https://www.x-kom.pl/lista/to94d4221
https://www.x-kom.pl/lista/g37ka2vc3
https://www.x-kom.pl/lista/m8ncm47sq

Lub jakaś kolegów propozycja do 3500 zł za pudło !!!

#19 Użytkownik jest niedostępny   Spasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Nd, 12 Mar 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 22:32

opcja pierwsza ale obudowę zmień na:
https://www.x-kom.pl...tg-z-oknem.html
https://www.x-kom.pl...-armis-ar3.html

Zalmana odpuść.

Chłodzenie CPU i dodatkowy wentyl możesz sobie później dokupić.
https://www.x-kom.pl...ma-pro-120.html

Jeżeli nie potrzebujesz pełnego ATX to możesz wrzucić płytę z Gigabyta i będzie komplet.
https://www.x-kom.pl...-b360m-d3h.html

Ten post był edytowany przez Spasiu dnia: 19 Lipiec 2018 - 22:44


#20 Użytkownik jest niedostępny   naphozord 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 03 Sty 09

Napisany 19 Lipiec 2018 - 22:39

Spasiu a SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black ??

Gdybym zmienił pamięc ram na Patriot 8GB 3000MHz Viper 4 CL16

I pytanie , czy chłodzenie do tego procesora to taki mus ??

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych