Forum PCLab.pl: 2x4 Patriot Viper + 2x4 Corsair Vengeance na B350m Pro-VDH - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2x4 Patriot Viper + 2x4 Corsair Vengeance na B350m Pro-VDH Problem z ustabilizowaniem ramu po dołożeniu kolejnych dwóch kości.

#1 Użytkownik jest niedostępny   PC M4JSTER 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 19 Lip 18

Napisany 19 Lipiec 2018 - 19:49

Witam,
Mam problem z pamięciami ram - po dołożeniu ramu (8gb do 16gb) 2x4gb 3000MHz CL15 Corsair Vengeance LPX + 2x4gb 3000MHz CL16 Patriot Viper ramy się gryzą, zanim dołożyłem wszystko ładnie pracowało na 2933MHz, a po upgradzie niestety jak ustawię coś powyżej 2133MHz to system albo się nie uruchamia albo wywala BSODy. Sprawdzałem, co będzie, jak wyjmę ten "stary" ram i zostawię tylko Vipery i okazało się, że poszły na oczekiwane 2933MHz. Tak więc wychodzi na to, że pamięci Corsair i Patriot się po prostu ze sobą "gryzą". Próbowałem zmieniać napięcia i to też nie pomogło. Reszta jednostki to:
MSI B350m PRO-VDH
Ryzen 5 1600
Fera 3
Phanteks p350x
Zotac Mini 1060 6gb
Su800 128gb
WD Blue 7200rpm 1tb
Vero L2 500w

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu - ustabilizowaniu ramu na oczekiwanych taktowaniach, bo dla Ryzenów to ważne.

Ten post był edytowany przez PC M4JSTER dnia: 19 Lipiec 2018 - 20:09


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 08:16

Problem wynika z tego ze mqsz 16gb w 4 kosciach, przy takiej konfiguracji osiagniesz maksymalnie 2667mhz, mooooze 2933, ale bez gwarancji, musialbys miec lepsze pamieci. Poczytaj o podkrecaniu pamieci ram na Ryzenie, musisz zbadac samemu na jakich ustawieniach pojdzie Ci te 2667mhz.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 20 Lipiec 2018 - 08:32


#3 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 413
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 20 Lipiec 2018 - 10:10

Jest to niestety spodziewany rezultat, kości różnią się na tyle, że kontroler nie wyrabia. Gdybyś kupił takie same, miałbyś większe szanse. Może ustawienie ręcznie opóźnień, podniesienie napięcia o te 0,05-0,1V na pamięciach czy kontrolerze pomoże, ale to gdybanie.
Cztery ramki oznaczają, że jeden kanał ma do ogarnięcia 2 kości - a to jest dla niego "trudniejsze", nie bez powodu rekordy oc bije się na jednej kości. Możesz jeszcze spróbować zmienić sloty w których siedzą.
No i korsarze były odradzane przy ryzenach, gdy tylko wyszły - najtrudniej było je nakłonić do pracy w wysokiej częstotliwości. Podobno aktualizacje biosu pomogły, ale przy 4 kościach...

#4 Użytkownik jest niedostępny   PC M4JSTER 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 19 Lip 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 11:45

Tak więc może ktoś chciałby się wymienić, za moją dopłatą, tak abym miał 4x4 Corsair albo 4x4Patriot? Co do napięć to podnosiłem, cycle latency zmieniałem i niestety na więcej niż 2133MHz jest niestabilnie. Co do aktualizacji to tak, na początku korsarze szły max 2667MHz, po aktualizacjach poszły na 2933MHz, ale w połączeniu z Patriortami niestety... A jak zmienić napięcia na kontrolerze? i na jakie i o ile?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 13:55

Ech,
największym problemem twojej konfiguracji jest to, że masz zapełnione 4 banki (co mocno obciąża kontroler pamięci na CPU), pamięci, kości potencjalnie mogą być na tych samych modułach pamięci. Sprawdź w cpu-z w zakładce spd, czy oba zestawy są single, czy dual rank. Możesz też sprawdzić programem thaiphoon burner, czy aby nie masz kości na tych samych modułach, najpewniej jakieś hynixy/ microny.

Spróbuj takich ustawień:
SOC 1,2V
DRAM 1,4V
command rate=2 + geardown mode= disable
Timingi
16-18-18-36
taktowanie daj najpierw 2400mhz, potem sprawdź, czy pójdzie 2667mhz.

Jak chcesz 16gb RAM o taktowniu 3000/3200mhz to musisz wymienić RAM na 2x8gb

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Lipiec 2018 - 09:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   PC M4JSTER 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 19 Lip 18

Napisany 21 Lipiec 2018 - 06:28

Po weekendzie dam znać, czy się sprawdziło i czy RAM pójdzie na 2667MHz.

Kolejne 2 załączniki

.

A i Corsair jest na Hynixach, a Patriot na Micronach.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez PC M4JSTER dnia: 21 Lipiec 2018 - 06:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Lipiec 2018 - 09:50

Zobacz postPC M4JSTER, o 21 Lipiec 2018 - 06:28, napisał(a):

Po weekendzie dam znać, czy się sprawdziło i czy RAM pójdzie na 2667MHz.

Kolejne 2 załączniki

.

A i Corsair jest na Hynixach, a Patriot na Micronach.

To jednak nie pofarciło Ci się masz kompletnie różne kości, niestety ale CPU-Z nie pokazuje z jakiegoś powodu jaki masz rank kości (jedynie, że pracują prawidłowo w dual channel), możesz to sprawdzić jeszcze w thaiphoonie.
Napisz po weekendzie jak poszło ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1009
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 21 Lipiec 2018 - 15:05

Ryzen pierwszej generacji i 4x4GB = fail :D nie ważne jakie, powyżej standardu to ciężko.
Lepiej sprzedać i kupić 2x8GB i nie denerwować się.

U mnie działało na asusie prime 370 stabilnie max 2133, można było ustawić więcej ale zwis gwarantowany w losowym momencie.

Dwa zestawy gskill jedne 2800 drugie 3733. Pojedynczo szły 3200 i to był koniec jesli miała być mowa o stabilności a nie zwisie co 2-3dni testowałam też cruciale 4x4gb i było to samo, nawet procesor wymieniony na gwarancji nie pomógł.

Dwa zestawy razem 2800 tak samo działały czyli nie działały i 2133 :E
Objawy zwisa były różne od pikselozy wskaznika myszy po niebieski ekran czy też czarny.

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 21 Lipiec 2018 - 15:08


#9 Użytkownik jest niedostępny   PC M4JSTER 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 19 Lip 18

Napisany 25 Lipiec 2018 - 13:11

Widzę, że nie ma sensu dalej w to brnąć, sprzedam te corsarze, a patrioty po prostu zwrócę jeśli będzie taka możliwość. Ale spróbuje jeszcze się pobawić z tymi napięciami. Jednak wątpię, aby cokolwiek to dało.
Update - na ustawieniach w bios zaproponowanych przez ciebie 2400MHz idzie stabilnie, zaraz będę próbował z 2667MHz.
Niestety 2400MHz to max, więcej = niestabilność.

Ten post był edytowany przez PC M4JSTER dnia: 25 Lipiec 2018 - 22:06


#10 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 26 Lipiec 2018 - 00:31

Zobacz postPC M4JSTER, o 25 Lipiec 2018 - 13:11, napisał(a):

Widzę, że nie ma sensu dalej w to brnąć, sprzedam te corsarze, a patrioty po prostu zwrócę jeśli będzie taka możliwość. Ale spróbuje jeszcze się pobawić z tymi napięciami. Jednak wątpię, aby cokolwiek to dało.
Update - na ustawieniach w bios zaproponowanych przez ciebie 2400MHz idzie stabilnie, zaraz będę próbował z 2667MHz.
Niestety 2400MHz to max, więcej = niestabilność.

Spróbuj wsadzić te same kości w slot 1 i 3, a drugie 2 i 4

Ten post był edytowany przez Ohoho:) dnia: 26 Lipiec 2018 - 00:49


#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Lipiec 2018 - 09:34

Zobacz postPC M4JSTER, o 25 Lipiec 2018 - 13:11, napisał(a):

Widzę, że nie ma sensu dalej w to brnąć, sprzedam te corsarze, a patrioty po prostu zwrócę jeśli będzie taka możliwość. Ale spróbuje jeszcze się pobawić z tymi napięciami. Jednak wątpię, aby cokolwiek to dało.
Update - na ustawieniach w bios zaproponowanych przez ciebie 2400MHz idzie stabilnie, zaraz będę próbował z 2667MHz.
Niestety 2400MHz to max, więcej = niestabilność.

W takim razie, pozbądź się tego co masz i kup 2x8gb, wszystkie kości będą dobre, ale z zasady odradzam Corsair, po problemach jakie z nimi były ;)
Jeśli w przyszłości chciałbyś znów dołożyć RAM i nie mieć problemów z taktowaniem, to musisz mieć kości na samsungach b-die, wtedy konfig 4x8gb pójdzie ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 01 Sierpień 2018 - 22:16

Zobacz postPC M4JSTER, o 21 Lipiec 2018 - 07:28, napisał(a):

Po weekendzie dam znać, czy się sprawdziło i czy RAM pójdzie na 2667MHz.

Kolejne 2 załączniki

.

A i Corsair jest na Hynixach, a Patriot na Micronach.

Masz, źle obsadzony RAM. Parę pamięci wkłada się w co drugi slot. U ciebie dual channel stawiany jest na różnych modułach pamięci i to może wywoływać niestabilność lub ograniczenia. Przestaw RAMKI (1 identyczna para: slot 1 i 3, druga identyczna para: slot 2 i 4). Oczywiście ograniczenia o których pisali koledzy wyżej obowiązują.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 01 Sierpień 2018 - 22:17


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych