Forum PCLab.pl: Kaby Lake czy Ryzen? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kaby Lake czy Ryzen? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   prozeropro 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 20 Lipiec 2018 - 01:51

Jestem posiadaczem starego, wysłużonego już zestawu z procesorem AMD FX8300 na czele. Chciałbym go już wymienić, nie dlatego, że jest za mało wydajny (bo nie jest) a raczej dlatego, że jest już po prostu stary. Ze względu na mój ograniczony budżet (1500zł) mam dylemat między komputerem opartym o procesor Kaby Lake intela bądź Ryzen od AMD. Dlaczego tak? Otóż do mojego FX'a posiadam aktualnie pamięć RAM DDR3 32GB o taktowaniu 2133MHz przy CL9. W moim budżecie wymiana tego ramu na podobną ilość w DDR4 nie wchodzi totalnie w grę. Dlatego opcje są takie, że mogę kupić procesor KabyLake (np. i7 7700) i do tego tanią płytę główną ze slotem na pamięci DDR3 i wsadzić swoje obecne pamięci, albo kupić Ryzena 7 1700 z najtańszą płytą B350 i do tego dokupić 4gb ramu, bo tylko na tyle by mi starczyło. Która opcja opłaca się bardziej? Brać intela i spokojnie siedzieć następne kilka lat na moich starych DDR3 czy może pójść w Ryzena i przemęczyć się z 4gb ramu aż kupię więcej?
PS. Komputera używam do wszystkiego - gry, rendering, photoshop itp.

#2 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Troll Master Race 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13245
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Lipiec 2018 - 01:57

Przy 4GB pamięci możesz z góry zapomnieć o renderowaniu, photoshopie i grach, zostanie Ci co najwyżej przeglądarka internetowa, i programy codziennego użytku z czego korzystanie z nich wcale nie musi być przyjemne.

#3 Użytkownik jest niedostępny   CryZen 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 568
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 02:23

sprzedaj ten ram i kup ddr4.

#4 Użytkownik jest dostępny   sir.walazz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 24 Lis 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 07:30

Zobacz postprozeropro, o 20 Lipiec 2018 - 01:51, napisał(a):

PS. Komputera używam do wszystkiego - gry, rendering, photoshop itp.


2 - 1 dla intela

#5 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 08:08

intel 8400, b360, 4xb ramu i w przyszlosci dokupisz wiecej.

#6 Użytkownik jest niedostępny   gofer87 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3469
  • Dołączył: Cz, 04 Gru 08

Napisany 20 Lipiec 2018 - 08:11

i7 7700 z 32gb starego ramu :thumbup:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Znamsie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: So, 23 Cze 18

Napisany 21 Lipiec 2018 - 10:21

Zobacz postprozeropro, o 20 Lipiec 2018 - 01:51, napisał(a):

Jestem posiadaczem starego, wysłużonego już zestawu z procesorem AMD FX8300 na czele. Chciałbym go już wymienić, nie dlatego, że jest za mało wydajny (bo nie jest) a raczej dlatego, że jest już po prostu stary. Ze względu na mój ograniczony budżet (1500zł) mam dylemat między komputerem opartym o procesor Kaby Lake intela bądź Ryzen od AMD. Dlaczego tak? Otóż do mojego FX'a posiadam aktualnie pamięć RAM DDR3 32GB o taktowaniu 2133MHz przy CL9. W moim budżecie wymiana tego ramu na podobną ilość w DDR4 nie wchodzi totalnie w grę. Dlatego opcje są takie, że mogę kupić procesor KabyLake (np. i7 7700) i do tego tanią płytę główną ze slotem na pamięci DDR3 i wsadzić swoje obecne pamięci, albo kupić Ryzena 7 1700 z najtańszą płytą B350 i do tego dokupić 4gb ramu, bo tylko na tyle by mi starczyło. Która opcja opłaca się bardziej? Brać intela i spokojnie siedzieć następne kilka lat na moich starych DDR3 czy może pójść w Ryzena i przemęczyć się z 4gb ramu aż kupię więcej?
PS. Komputera używam do wszystkiego - gry, rendering, photoshop itp.


Jeśli masz ograniczony budżet to kup i3 8100 ,kosztuje o wiele mniej niż ryzen i i7 a wydajność w grach ma prawie taką samą i wystarczy ci jeszcze na 8 GB ramu 2400 MHz .
I3 vs ryzen 7
i3 vs fx8300

Ten post był edytowany przez Znamsie dnia: 21 Lipiec 2018 - 10:27


#8 Użytkownik jest niedostępny   Legtom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 12

Napisany 21 Lipiec 2018 - 10:32

i7 7700 oraz 32ddr3 to najlepsza opcja tylko skąd wziąć taką płytę temat bardzo niszowy dziś.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Lipiec 2018 - 05:32

Zobacz postZnamsie, o 21 Lipiec 2018 - 11:21, napisał(a):

Jeśli masz ograniczony budżet to kup i3 8100 ,kosztuje o wiele mniej niż ryzen i i7 a wydajność w grach ma prawie taką samą i wystarczy ci jeszcze na 8 GB ramu 2400 MHz .

i3 8100? wydajność i5 6500 czy jak wolisz starego i5 2500k podkręconego do 4,4 ghz - ty to chcesz z ryzami i i7 porównywać? nie wspomnę o grach korzystających już z 8 wątków, gdzie ta "i-trójka" dławi się niczym pelikan dużym śledziem. Nie bez powodu cena jest, jaka jest tego cepa, za wydajność się płaci

#10 Użytkownik jest niedostępny   Znamsie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: So, 23 Cze 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 09:48

Zobacz postkochan4, o 22 Lipiec 2018 - 05:32, napisał(a):

i3 8100? wydajność i5 6500 czy jak wolisz starego i5 2500k podkręconego do 4,4 ghz - ty to chcesz z ryzami i i7 porównywać? nie wspomnę o grach korzystających już z 8 wątków, gdzie ta "i-trójka" dławi się niczym pelikan dużym śledziem. Nie bez powodu cena jest, jaka jest tego cepa, za wydajność się płaci


Co ty gadasz, i3 8100 to wydajny procesor ,to już nie jest dwurdzeniowy procesor tylko ma 4 wydajne rdzenie ,może wymienisz te gry korzystające z 8 wątków, chętnie je sprawdzę i przetestuję, może nagram nawet filmik jak się strasznie dławi, grałem już na nim w kilka nowych gier i jakoś nie zauważyłem żadnego dławienia , a porównanie go z i5 2500 jest nietrafione co widać na tym filmiku podkręcony do 4.4 Ghz przegrywa w grach ze skromnymi 3.6 Ghz i3 i3 8100 vs i5 2500k ja bym go porównał z i5 7400 .

#11 Użytkownik jest niedostępny   Adrianns 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 100
  • Dołączył: Wed, 18 Sty 12

Napisany 22 Lipiec 2018 - 09:56

Pierwszym lepszym przykładem jest BF1 online, gdzie zajedziesz po prostu każdego czterordzeniowca. Coraz więcej gier będzie korzystać z większej ilości rdzeni, więc taka i3 zacznie bardziej odstawać. Pare lat temu również nie było różnicy między takim i5 2500k a i7 2600k, a teraz jest i to znaczna. i3 8100 jest dobrym procesorem za swoją cenę, ale nie próbuj wmawiać, że jest najlepszy i wystarcza do wszystkiego. Mam wrażenie, że działa tutaj coś w stylu ,,Ja mam, używam i jest najlepszy".

#12 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Lipiec 2018 - 10:01

@Znamsie
no sam zalinkowałeś i3 8100 vs i5 2500k, przegrywa o ile? kilka fps na granicy błędy pomiarowego? ze starym 7 letnim cepem dla którego oc na 4,4 robi sie w sekunde bez zmiany napiecia?
gry obsługujące 8w w których ten średniak i3 8100 sie ksztusi? a proszę bardzo:
- AC origins, obojętnie co byś nie robił w jakims mieście, spadki i szarpania, nawet poniżej 40 fps, a cep non stop na 100% zarzynany
- BF1 - multi, mapy 64 os, większa jatka i procek znów na kolanach, a w tej grze jakieś przycięcie, lag, i jesteś trup
- Watch Dogs 2 - to samo co w AC, wieczna niestabilność przez brak 8 wątków i pracę cepa na 100%
- nawet w FC5 fpsy lecą na pysk przy ostrej zadymie na tym cepie

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 22 Lipiec 2018 - 10:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   Znamsie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: So, 23 Cze 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 10:01

Zobacz postAdrianns, o 22 Lipiec 2018 - 09:56, napisał(a):

Pierwszym lepszym przykładem jest BF1 online, gdzie zajedziesz po prostu każdego czterordzeniowca. Coraz więcej gier będzie korzystać z większej ilości rdzeni, więc taka i3 zacznie bardziej odstawać. Pare lat temu również nie było różnicy między takim i5 2500k a i7 2600k, a teraz jest i to znaczna. i3 8100 jest dobrym procesorem za swoją cenę, ale nie próbuj wmawiać, że jest najlepszy i wystarcza do wszystkiego. Mam wrażenie, że działa tutaj coś w stylu ,,Ja mam, używam i jest najlepszy".


Nie wmawiam że jest najlepszy ale miałem odczucie że mój przedmówca chciał mi wmówić że jest najgorszy ,widziałem kilka testów i porównań z droższymi procesorami i mogę powiedzieć że i3 8100 na ich tle jest dobry .

#14 Użytkownik jest niedostępny   Znamsie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: So, 23 Cze 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 10:43

Cytuj

- AC origins, obojętnie co byś nie robił w jakims mieście, spadki i szarpania, nawet poniżej 40 fps, a cep non stop na 100% zarzynany



Ohoho ale rwie ,normalnie ledwo da się grać AC Origins i3 8100 :o

#15 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Lipiec 2018 - 10:55

Zobacz postZnamsie, o 22 Lipiec 2018 - 11:43, napisał(a):

Ohoho ale rwie ,normalnie ledwo da się grać AC Origins i3 8100 :o

ale cos ty za test wrzucił? kawałek sie przebiegł w linii prostej po pustej ulicy? i dalej bencha wrzucił? pól dnia tego szukałeś? to ja na starym i7 mam więcej klatek w takiej przebieżce, amoge ci znależć miejsca że i ponad 100 będę miał
weź sobie obojętnie jakiś film z rozgrywki z walką w mieście to sobie zobaczysz, jak cudnie ta i3 sobie radzi :lol2:

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 22 Lipiec 2018 - 10:56


#16 Użytkownik jest niedostępny   Znamsie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: So, 23 Cze 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 13:32

Zobacz postkochan4, o 22 Lipiec 2018 - 10:55, napisał(a):

ale cos ty za test wrzucił? kawałek sie przebiegł w linii prostej po pustej ulicy? i dalej bencha wrzucił? pól dnia tego szukałeś? to ja na starym i7 mam więcej klatek w takiej przebieżce, amoge ci znależć miejsca że i ponad 100 będę miał
weź sobie obojętnie jakiś film z rozgrywki z walką w mieście to sobie zobaczysz, jak cudnie ta i3 sobie radzi :lol2:


Co za mała zadyma była? No to proszę bardzo filmik z bf1 64 players BF1 i3 8100 no i gdzie tu jest jakieś rwanie, gdzie jest dławienie się procka ,ja widzę tutaj płynną rozgrywkę bez żadnych problemów, najpierw piszesz o zarzynaniu procka w AC origins czego nie widać ,o dławieniu się jak pelikan czego też nie widać ,wymyślasz sobie jakieś głupoty i wmawiasz innym że to fakty, ciekawe co teraz wymyślisz . :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   prozeropro 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 22 Lipiec 2018 - 17:02

Przez większość czasu rozgrywka jest płynna, owszem (średnio 90fps, w szczycie ponad 100) ale w krytycznych momentach FPS spada do 50, nawet czasem niżej, a ty mówisz, że nic nie rwie, dropów nie ma :/.

#18 Użytkownik jest niedostępny   playerone1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Pn, 09 Lip 18

Napisany 23 Lipiec 2018 - 01:40

Z autopsji. W BF1 na multi 64os serwery, na 4.3 ghz da sie grac plynnie, ale uzycie procka dochodzi czasem do 100% i sa momenty, ze przycina, bardzo rzadko, ale jednak. Lekkie OC do 4.7 i juz nie ma zaciec i uzycia 100% na kazdym rdzeniu. Jesli ktos gra singla, albo multi na mniejszych serwerach to wystarczy mu slabszy procesor. Ale jak ktos lubi ostra jadke na 64os to nawet i7 8700k bez OC, czasem wysiada w zadymie. Oczywiscie BF1 katuje strasznie procka, ale sa coraz nowsze gry jak AC Origin czy Watch Dogs, ktore procesor tez cisna.

Chociaz trzeba przyznac ze ogladajac ten filmik z youtube widac ze mozna grac na tym i3. Z tym ze tam jest jeden wazny szczegol, jest 16gb w dualu szybkiego ramu + plyta ktora obsluguje taki ram, a to tez kosztuje i jednoczesnie bardzo poprawia wydajnosc tego cpu.

Ten post był edytowany przez playerone1 dnia: 23 Lipiec 2018 - 01:54


#19 Użytkownik jest niedostępny   Asteroid 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Wed, 18 Cze 14

Napisany 23 Lipiec 2018 - 21:19

Dobrze że już 16 wątkowce w drodze może starczą do BF1 na jakiś czas.

#20 Użytkownik jest niedostępny   pillsxp 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 319
  • Dołączył: Wed, 31 Gru 09

Napisany 25 Lipiec 2018 - 21:33

To może ja się podłączę do tematu.
Znajomy chce składać komputer i zastanawia się nad i5 8400, a w podobnych pieniądzach ma też Ryzen 5 1600X.
Który z tej 2 będzie przyszłościowy i będzie dawał radę w grach bo komputer ma służyć tylko do gier.
Testów pełno w sieci, zresztą chodzą słuchy że Intel podpłaca testerów aby zdyskredytować AMD i ich produkty.
Komputer ma być składany do 3500 zł wraz z dyskiem na M.2 i płytą która będzie taki dysk obsługiwać.
Co myślicie na ten temat?
Brak i5 8400 czy Ryzen 5 1600X.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych