Forum PCLab.pl: OC BCLK - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Ze względu na obowiązującą ciszę wyborczą funkcja komentowania została wyłączona do dn. 2018-10-21 godz. 21:00.

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC BCLK Coffe lake. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 08:44

Da się ustawić bclk na np. 110mhz albo 120.
Dałem 102,5 ale to ram tez kręci i mostek.
Ram mogę ustawić na najniższą częstotliwość ale ile taki mostek wytrzyma?
Może jakiś wentylator na niego przykleić?

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 20 Lipiec 2018 - 08:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17741
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Lipiec 2018 - 08:48

Co Ty rozumiesz przez mostek?
Chipset? Taktowanie funkcjonalnych szpejów w chipsecie się nie zmienia przy manipulacji bclk.

#3 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 09:09

NB Frequency.

#4 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 09:19

Coś namieszał ten program intela do podkręcania,
nawet jak odkręciłem i odinstalowałem go to i tak turbo boost nie działa
i ciągle procesor chodzi na maxa.

Nie idzie 105mhz, dla 102,5 nie opłaca się kręcić teraz muszę zrobić format dysku bo turbo boost nie działa.
Może jak by się dało zmniejszyć mnożnik nb frequency to by można było podkręcać.
A tak szkoda zachodu.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 20 Lipiec 2018 - 09:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 10:01

jak chcesz takiej porady to najpierw podaj co podkrecasz, bo skad mamy wiedzie? moze odkurzacz podkrecasz :hmm:

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 20 Lipiec 2018 - 10:02


#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17741
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Lipiec 2018 - 10:20

Schował w podtytule lakoniczne "coffee"...

Ale model procka i tak by się przydał - bo cpu bez K mają blokadę kręcenia bclk przy 103MHz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 20 Lipiec 2018 - 10:22

kawy jak i starsze generacje nie podkrecisz przez bclk, max te 102,5 i nic pozatym.

#8 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 10:49

Dobra można zamknąć, do niczego ten program intela :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4470
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 20 Lipiec 2018 - 13:06

Najpierw reset biosu do ustawien fabrycznych, jak to nie pomoże to dopiero winda.

#10 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 20 Lipiec 2018 - 13:26

To dla potomnych nie pomoże, jeszcze żeby się dało 110mhz ustawić a dla 102,5 to nie warto tego nawet instalować.
A w moim biosie nie moge zmienic ani bclk (już nawet nie chce) ani timingów ale już zadnych
programów nie instaluje zmienie na procesor z k, bios ma profile i sie podkręci 1 kliknięciem.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 20 Lipiec 2018 - 13:27


#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10129
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Lipiec 2018 - 14:09

Jak chcesz kręcić jednym kliknięciem to lepiej już nic nie podkręcają.

A jak chcesz jakieś porady to zacznij od informacji jaki sprzęt posiadasz. Wpierw pytaj, później grzebień w biosie. Polecam taka kolejność.

W profilu zasilania systemu ustaw sobie na optymalny. Systemu nie instaluj bez sensu :P

#12 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12383
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Lipiec 2018 - 07:27

czyżby VBoy uruchomił "zajebioszczego" i3 8100? i co ? od razu OC i to desperado przez BCLK? mocy braknie ? :lol2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 21 Lipiec 2018 - 11:05

No zajebisty jest, jest tak jak kiedyś jak kupiłem sobie I3 2120, teraz sobie mogę wsadzić nawet I7 8700K tylko płyta już nie kosztowała 100zł.

Myślałem ze płytka na z370 to 110-120mhz pociągnie ale nie da się zmniejszyć mnożnika nb frequency.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 21 Lipiec 2018 - 11:07


#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17741
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Lipiec 2018 - 11:17

To co Ty za szrot kupiłeś?
Bclk 200MHz wchodzi bezproblemowo.

#15 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 21 Lipiec 2018 - 11:45

No taki szrot.

#16 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17741
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Lipiec 2018 - 14:16

A mogłeś kupić amd, miałbyś wszędzie odblokowany mnożnik...

#17 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 22 Lipiec 2018 - 06:28

A co to był by za proc za 400zł od amd ?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych