Forum PCLab.pl: problem z zainicjowaniem dysku 3tb seagate - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z zainicjowaniem dysku 3tb seagate Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 08:53

witam, mam problem z zainicjowaniem dysku seagate 3tb na płycie asrock p67 performance
podczas uruchamiania systemu pyta o tryb gpt czy mbr, próbowałem obu, ale żaden nie działa, wyskakuje błąd
Dodaj obrazek
zauważyłem na stronie asrocka aplikację 3tb unlocker, zainstalowałem ją, lecz nic to nie dało
co mam zrobić?

Ten post był edytowany przez C4in dnia: 14 Sierpień 2018 - 08:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:11

Probowales inne gniazdo SATA, inny kabel ?
Jaki system operacyjny ?

I zrzut SMART przydalby sie

TO dysk nowy ? Uzywany ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:16

W razie czego:
http://forum.pclab.p...&#entry15158573

... następnie ustawić na GPT, by była możliwość stworzenia partycji większej niż 2TB.

#4 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:22

próbowałem inny kable i inne gniazda, zarówno sata 3, jak i sata 2
system windows 10 64-bit
dysk jest używany, kupiony na tej aukcji https://allegro.pl/d...zYzM2I0MGUyODg=
jak widać u niego dobrze działa, u mnie jest pokazywany w systemie jak widać na wyższym screenshocie jako 3gb nieznany i niezainicjowany dysk, hd tune podobnie pokazuje, crystal disk info
Dodaj obrazek

Zobacz postKyle_PL, o 14 Sierpień 2018 - 09:16, napisał(a):

W razie czego:
http://forum.pclab.p...&#entry15158573

... następnie ustawić na GPT, by była możliwość stworzenia partycji większej niż 2TB.

tyle że diskpartem nie mogę wybrać tego dysku bo jest niewidoczny, tylko mój ssd tam jest
w biose z resztą też go nie widać
może jakoś zworkę powiniem w niego wpiąć, w moim starym hdd jest, a w tym nie ma

Ten post był edytowany przez C4in dnia: 14 Sierpień 2018 - 09:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   RoniSet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 19 Gru 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:25

Dalej kupuj jakieś złomy na tym Allewał.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:34

Zobacz postC4in, o 14 Sierpień 2018 - 09:22, napisał(a):

próbowałem inny kable
... w tym zasilające?

#7 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:48

początkowo podpiąłem przez stację dysków w mojej obudowie corsair obsidian 800d, potem bezpośrednio przez kabel sata, i teraz kompletnie oddzielną wiązką zasilającą, bez efektów
podczas uruchamiania komputera dysk się chwilę kręci, wydaje 3 krótkie sekwencję cichych "chrupnięć" i zamilka

znalazłem na innym forum temat z tym samym dyskiem i podobną płytą i podobny problem https://forums.tweak...ck-3tb-hdd.html

#8 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 09:48

CO do zrzutu SMART na auckji

Niepokoi mnie kilka rzeczy

Po 1 - brak "test speed" przy obrazie pokazujacym stan powierzchni !
Po 2 - czas skanowania 0:55 ? 55 sekund ? Calej powierzchni (rzekomo opcja Quick Scan odznaczona)
Po 3 - Na podstawie tych zrzutow nie okreslicz czy to Twoj egzemplarz (brak widocznego nr. seryjnego)

Niech mnie ktos poprawi, ale screeny mi smierdza fake'iem a jesli tak - nie bez powodu ktos je majstrowal a dysk mogl juz byc sprzedany martwy

Jak na moje oko - elektronika (ale moze sgdata by rzucil okiem)
Ew. jakis problem mechaniczny ktory nie pozwala zainicjowac sie poprawnie dyskowi (aczkolwiek obstawiam jednak elektronike)
Ostatecznie sprobuj inny kabel zasilajacy ale. ... martwia mnie te screeny

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:00

Twoja płyta ma UEFI? Mam swoją drogą dyski 3TB Seagate i płytę ASROCK P67 Extreme4 (ma UEFI) i dyski działają (tyle, że używam ich w kieszeni USB). ... może to jest wyjście - skołować nowoczesną kieszeń USB3 z interface'm wewn. SATA3 (byle obsługiwała duże dyski) i sprawdzić, czy problem ustąpił.

#10 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2711
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:02

Co do zielonych kwadracików to postąpił klasycznie. Puścił Quick Scan, a potem "do zdjęcia" odkliknął. Tak jak piszesz, nie da się na 100% stwierdzić czy to skan tego dysku, ani kiedy zrobiony (czy np. nie 2 lata temu, bo wersja HD Tune stara), choć generalnie wszystko pasuje.

Ja bym w pierwszej kolejności podejrzewał jednak muzealną platformę, a nie dysk.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:11

Swoją drogą, jak na dysk który "używany był tylko w celu przechowywania danych" to spory ma przebieg (18569 godzin pracy - moje 2-3 letnie dyski magazynujące nie mają nawet 2% z tego).

#12 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:11

Jego plyta obsluguje UEFI ale pytanie - czy wplyw na to moze miec tryb Legacy/CSM w UEFI. Moze niech sprobuje UEFI only w trybie bootowania (choc nie wiem, czy przypadkiem nie jest wymagana GPT w przypadki dysku systemowego)

Drugie pytanie - co znaczy, ze dysk "zamilka" ? zatrzymuja sie talerze ? Jesli ich nie slyszysz - sprobuj delikatnie dyskiem zakolysac majac go w rece - powinienes poczuc czy talerze sie kręcą

Nadal mnie martwi te "Speed test" n/a :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   sgdata 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: So, 17 Maj 14

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:15

Jeśli dysk widać jako 3,86GB to widać samą elektronikę. Jeśli dysk po chwili się zatrzymuje to masz uszkodzoną bardzo powierzchnię/ głowice. Nagraj jak się dysk zachowuje najlepiej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2711
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:17

Ma też spore High Fly Writes (jeżeli to ten co został sprzedany).

Wiadomo, że wszystkie sprzedawane na allegro HDD były używane do sporadycznego przechowywania danych, żadne procesory z K nigdy nie były podkręcane bo nie było takiej potrzeby oraz a karty graficzne wyświetlały pulpit. Nie podejrzewajmy już kupującego aż o taka naiwność.

Dysk trzeba na moment podpiąć do nowszej platformy i wszystko będzie jasne.

#15 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 10:20

tak na początku wibruje, a potem przestaje, wiec chyba talerze się nie kręcą, sprawdze zaraz jak działa na ryzenie kuzyna

#16 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 11:07

na ryzenie jest dokładnie to samo, czyli co, do zwrotu?

#17 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 11:12

Zdecydowanie

Ale przygotuj sie, bo sprzedajacy moze robic problem. Zwlaszcza, ze wrzucal SMART i skan (badz co badz w mojej opinni nie do konca legitny) i bedzie sie na tym opieral

A jesli umyslnie wcisnal Ci uszkodzony dysk, to mial swiadomosc ze to przeciez wyjdzie, ze wrocisz do niego a tym samym "zabezpieczyl" sie i jest gotowy na bój :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 11:23

Zobacz posteNeSik, o 14 Sierpień 2018 - 11:12, napisał(a):

Ale przygotuj sie, bo sprzedajacy moze robic problem. Zwlaszcza, ze wrzucal SMART i skan (badz co badz w mojej opinni nie do konca legitny)
No właśnie wracając do tego skanu - czy da się wykonać pełny skan dysku talerzowego 3TB w tak krótkim czasem jak 0:55 ? ... bo jeśli nie, to może być już podstawą do oskarżenia o wciskanie kitu.

ps. niby od wersji 4 jest wsparcie dla dysków ponad 2TB

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 14 Sierpień 2018 - 11:26


#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13996
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Sierpień 2018 - 11:35

Nie da się wykonać skanu w tak krótkim okresie, zrobił to klasycznie, dał Quick Scan a po zakończeniu odznaczył ptaka i zrobił screen. SMART może pochodzić z innego nośnika, ale równie dobrze to może być ten dysk, zwłaszcza że część parametrów już wskazywała na agonię, wysyłka kurierka zrobiła swoje i kontroler niczego po za elektroniką nie może zainicjować, tutaj wskazanie na zablokowany częściowo obszar serwisowy.

#20 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 11:46

No i wspomniana predkosc testowa skanu - "niedostępna"

To smierdoli na kilometr ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych