Forum PCLab.pl: Takie same monitory, duża różnica w kolorach. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Takie same monitory, duża różnica w kolorach.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:24

Cześć.

Mam 2 monitory firmy Dell, model P2715Q. Jeden monitor był kupiony we wrześniu 2016, drugi kilka dni temu i dzisiaj mi przyszedł. Po podłączeniu jednego i drugiego różnica w kolorach jest tak różna, że nie da się na to patrzeć. Stary w porównaniu do nowego ma takie wyblakłe kolory, różowo/fioletowe a nowy to po prostu ładne, białe. Nie wiem co powinienem zrobić, próbowałem chyba wszystkiego. Monitory podłączone przez mDP, ale przez DP i HDMI to samo, nic kompletnie się nie zmienia w temacie.

1. Oba monitory mają takie same ustawienia - nie pomogło.
2. Reset monitorów do ustawień fabrycznych - nie pomogło.
3. Zabawy z kablami, podmianki stary do nowego, różne wejścia w kartę, ogólnie wszystkie możliwe kombinacje - nie pomogło.
4. Paleta barw w W10 taka sama na każdym monitorze, domyślnie D6500.
5. Oba modele mają taką samą specyfikację.
6. W oprogramowaniu Della z płytki pokazuje, że są tak samo ustawione.

Jest jeszcze coś co mogę zrobić sam, czy dzwonić do Della? Słyszałem, że oni dbają bardzo o klienta.
https://imgur.com/a/73HReOL --> tak to wygląda.
Od razu widać bardzo dużą różnicę. Ten z lewej to stary monitor, bardzo brzydkie ma te kolory w porównaniu do nowego.

#2 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:27

Kup drugi

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:35

Kiedy podświetlenie się zużywa, to kolory się zmieniają. ... tyle, że przy podświetleniu LED kolory robią się coraz zimniejsze, a nie cieplejsze.

Oba oczywiście da sięustawić tak by świeciły tak samo, odpowiednio regulując R/G/B (najlepiej byłoby oba skalibrować kolorymetrem do 6500K - zlecić to komuś/wypożyczyć lub kupić kolorymetr)

#4 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:39

Raz LCD z czasem zmieniają kolorki, a dwa nie są to LCD graficzne i zadnej zgodności z czymkolwiek mieć nie muszą. Tu pewnie czas zrobił swoje, ale i przy dwóch nowych, identycznego typu, mogłaby być niespodzianka z różnymi kolorami.

Nie wiem jak DELL ma zrobione sterowanie, jakimiś suwaczkami RGB nie poustawia tego lepiej?

@Kyle_PL
Nie wydaje mi się, by ten DELL miał możliwość kalibracji sprzętowej. A programowa nie wiem czy tu zadziała, jesli podpinamy dwa LCD do jednego komputera. Nie wiem czy można każdy osobno oprofilować.

Ten post był edytowany przez krzyyss dnia: 14 Sierpień 2018 - 19:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:47

Zobacz postkrzyyss, o 14 Sierpień 2018 - 19:39, napisał(a):

@Kyle_PL
Nie wydaje mi się, by ten DELL miał możliwość kalibracji sprzętowej.
W każdym praktycznie monitorze można skalibrować temp. barwową do 6500K przy pomocy kolorymetru, zmieniając poprzez OSD wagi R / G / B - po prostu takie info 4 You ;) - da się, robiłem to nie raz, przy pomocy i1 DisplayPro i jeszcze innego kolorymetru, również od X-rite.

Zobacz postkrzyyss, o 14 Sierpień 2018 - 19:39, napisał(a):

A programowa nie wiem czy tu zadziała, jesli podpinamy dwa LCD do jednego komputera. Nie wiem czy można każdy osobno oprofilować.
Oprofilować da się praktycznie każdy ekran i każdy musi być profilowany indywidualnie ... choć przy dwóch podłączonych do jednego PC potrafią być problemy (osobiście radzę uzywać jednego dużego ekranu, zamiast dwóch mniejszych - łatwiej nad tym zapanować)

Zobacz postkrzyyss, o 14 Sierpień 2018 - 19:39, napisał(a):

nie są to LCD graficzne
ps. graficzne monitory też po czasie potrafia sie rozjechać i trzeba je skalibrować ... no przynajmniej te bez czujnika do auto-kalibracji.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 14 Sierpień 2018 - 19:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 19:58

No to co powinienem w takim razie zrobić? Jestem zielony w temacie, po prostu zachciało mi się mieć drugi monitor do nauki/pracy, więc taki sobie sprawiłem. Naprawdę mam kupować jakiś sprzęt za 800zł, żeby skalibrować monitory warte 6000 zł? Nie ma innej opcji, nie jest to jakaś wada fabryczna, cokolwiek?

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:21

Kyle_PL, "bałamucisz" nieco.
To że da rady oprofilować oba, to chyba też i wynika z faktu, że można oprofilować jeden, tu nieco idiotę ze mnie robisz na siłę, nie wiem w jakim celu. Poddawałem w wątpliwość takiej operacji przy dwóch "oprofilowanych" podpiętych do jednego PC. Pomędrkowałeś tutaj, po czym skończyłeś "...potrafią być problemy"
Przy graficznych jest jakiś nacisk już na dzień dobry, by jakieś parametry miały. Przy domowo-biurowych jest to zbyteczne, w tych drugich są dopuszczalne spore odchyłki na każdym etapie. Taki rozjazd jak pokazany tutaj, może się trafić w dwóch "nówkach" tego samego modelu i nie będzie to wada dyskwalifikująca LCD. Takie coś nie ma prawa się trafić w dwóch graficznych wyciągniętych z pudełka. A to że z czasem się je i tak kalibruje, bo tracą parametry, to jakby oczywiste.

Cytuj

No to co powinienem w takim razie zrobić? Jestem zielony w temacie, po prostu zachciało mi się mieć drugi monitor do nauki/pracy, więc taki sobie sprawiłem. Naprawdę mam kupować jakiś sprzęt za 800zł, żeby skalibrować monitory warte 6000 zł? Nie ma innej opcji, nie jest to jakaś wada fabryczna, cokolwiek?


Sprzedać stary i dokupić drugi nowy? Może będzie lepiej, ale nie musi być idealnie. Może jest jakaś mozliwość pobawienia się ustawieniami RGB, a o tym nie wiesz (ja zresztą też)? Najtańsze 27" podatne na sprzętową kalibrację to NEC EA275WMi. Domowo biurowe, ale z elektroniką z graficznych. To skalibruje, by różnic nie było, też by i wiarygodność koloru była.

Ten post był edytowany przez krzyyss dnia: 14 Sierpień 2018 - 20:26


#8 Gość_RobONtouR_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:31

zrób reset ustawień :lol2: jest zmieniona barwa zimna/ciepła

#9 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:35

Zobacz postRobONtouR, o 14 Sierpień 2018 - 20:31, napisał(a):

zrób reset ustawień :lol2: jest zmieniona barwa zimna/ciepła


Miast rechotać, można przeczytać pierwszy post. Później zarechotać do lustra.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:40

Zobacz postkrzyyss, o 14 Sierpień 2018 - 20:21, napisał(a):

Kyle_PL, "bałamucisz" nieco.
To że da rady oprofilować oba, to chyba też i wynika z faktu, że można oprofilować jeden, tu nieco idiotę ze mnie robisz na siłę, nie wiem w jakim celu. Poddawałem w wątpliwość takiej operacji przy dwóch "oprofilowanych" podpiętych do jednego PC. Pomędrkowałeś tutaj, po czym skończyłeś "...potrafią być problemy"
Nie robiez Ciebie idioty, tylko piszę jak jest. I nie jest to mędrkowanie, tylko fakty. No ale jak chcesz szczegółowo to proszę bardzo: przykładowo nie ustawisz sobie w Irfanview czy firefox bezpośrednio ścieżki do profilu (co często robię mając jeden ekran), przy dwóch ekranach, bo profile muszą być różne, a trzeba to czasem robić, bo te zaszyte w systemie, przez choćby oprogramowanie X-Rite iProfiler (mam jeszcze wersję 1.7, jeszcze sprawdzę 1.8) nie działają poprawnie, co często spotykam. I jakie tu "mędrkowanie"? Mędrkuje ten, co g...no wie, a gada o tym, o czym nie ma pojęcia, co chyba mnie nie bardzo dotyczy, skoro nie raz profilowałem monitory/kalibrowałem kolorymetrem i wiem od strony praktycznej jak to działa i jak ma działać.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 14 Sierpień 2018 - 20:44


#11 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:45

Zobacz postKyle_PL, o 14 Sierpień 2018 - 20:40, napisał(a):

Nie robiez Ciebie idioty, tylko piszę jak jest. I nie jest to mędrkowanie, tylko fakty. No ale jak chcesz szczegółowo to proszę bardzo: przykładowo nie ustawisz sobie w Irfanview czy firefox bezpośrednio ścieżki do profilu (co często robię mając jeden ekran), przy dwóch ekranach, bo profile muszą być różne, a trzeba to czasem robić, bo te zaszyte systemowo nie działająpoprawnie, co często spotykam. I jakie tu "mędrkowanie"? Mędrkuje ten, co g...no wie, a gada o tym, o czym nie ma pojęcia.


I o to mi chodziło, czy można dwa różne profile wpakować w jeden program (np przeglądarkę), tak by sobie radzila z dwoma LCD. Nie robiłem tego nigdy i nie wiem czy da rady. A an jaką cholerę robisz wywody, że każdy LCD można oprofilować z osobna, to już Twoja słodka tajemnica.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 20:46

Zobacz postLudwig523, o 14 Sierpień 2018 - 19:58, napisał(a):

No to co powinienem w takim razie zrobić?
Najtaniej, niekoniecznie najlepiej? Skoryguj wyświetlanie jednego z monitorów, poprzez ustawienia wag R/G/B poprzez OSD tak by świecił jak drugi.

Zobacz postkrzyyss, o 14 Sierpień 2018 - 20:45, napisał(a):

A an jaką cholerę robisz wywody, że każdy LCD można oprofilować z osobna
Chyba się nie zrozumieliśmy.

Każdy monitor kalibrujesz i profilujesz z osobna. Kolorymetr mierzy ekran nr. 1 , ustawiasz RGB przez OSD w LCD nr.1 (w modelach bez programowalnego LUT), a następnie oprogramowanie korzystajac z danych zbieranych z czujnika generuje dla ekranu nr. 1 profil. To samo trzeba zrobić z ekranem nr 2 - to nazywam profilowaniem. Natomiast podpinanie profilu (przy dwóch ekranach profilów) w systemie/oprogramowaniu to faktycznie też można nazwać poniekąd profilowaniem ... Tobie jak rozumiem chodziło o to drugie.

Generalnie jak nie wpiszesz ścieżki w irfanview, tylko ustawisz na "systemowy" to powinno to działać i profile powinny być ładnie przełączane przez system, w zależnosci na którym monitorze jest okno ze zdjęciem ... powinno. Ja miałem takie problemy, że zdjęcie puszczone przez profil systemowy, zapiety prze X-Rite, generował za ciemne kolory. Rozwiazaniem było wpisanie ścieżki bezpośredniej w irfan. No i problem tego rozwiazania pojawia sie kiedy są dwa ekrany, które maja przecież różne profile - tak to spotkałem w praktyce, takie są moje doświadczenia, i streściłem je "są problemy".

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 14 Sierpień 2018 - 20:57


#13 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 21:06

Mam na biurku graficzny i procedurę doskonale znam, też to robiłem.

Zakładający temat ma dwa LCD, podpięte do jednego komputera, każdy świeci inaczej. Chce by świeciły podobnie. To jest chyba zrozumiałe w tekście. Jeśli robić korekty programowe do kolorków, tzw programową kalibrację, to dostajemy dwa pliki/profile do każdego LCD, dwa różne. I nie wiem, czy da rady oba zapakować do systemu tak, by pecet rozróżniał oba LCD i do obu stosował różne korekty w tym samym czasie. Gdyby każdy z tych LCD był podpięty do innego komputera, to wiem, ze można się w to bawić i wynik może być całkiem znośny.

Nieco inaczej zabawa wyglada przy kalibracji sprzetowej (o czym zapewne wiesz, a o czym sporo osób pewnie nie wie). Tam korekta jest możliwa na poziomie samego LCD. Taki po kalibracji sprzętowej jakby "może symulować inny o innej charakterystyce"

edit
rozpisałeś to już gdy pisałem swój post

edit2
W zasadzie autorowi chyba chodzi jeszcze o coś innego niż opisałeś, nie o "przełączanie na ten na którym zdjęcie", tylko o podobne wyświetlanie barw na obu jednocześnie. Sprowadza się to do równoległego wysyłania dwóch różnych sygnałów na dwa różne LCD.

edit3
Wiem, że problem też niektórzy próbowali rozwiązywać w ten sposób, że do jakiegoś "paściatego" dopasowywali drugi z możliwościa kalibracji sprzętowej. Innymi słowy, zostawiamy jednego DELL, kupujemy jako drugi EA275WMi i tego NECa "upodobniamy" do DELLa. To zadziała, tylko metoda "dyskusyjna", tu dobry LCD, z dobrymi kolorami, krzywimy do jakiejś padaki.

edit4
Najprościej i z jakimś tam efektem byłoby zrobić jak piszesz, z poziomu OSD (menu) LCD, za pomocą suwaczków RGB. Tylko ja się tu powtórzę, nie wiem co takie LCD oferują tutaj, czy to mają i na ile skutecznie/sensownie działa. Od ponad 25 lat mam wyłącznie EIZO, nigdy nie był ten z dolnej półki, tu wiem że możliwości regulacji zawsze miałem spore. Co można na tym DELL, naprawdę nie wiem. Jeśli ma w OSD możliwość zabawy z RGB, to coś uzyska.

Ten post był edytowany przez krzyyss dnia: 14 Sierpień 2018 - 21:30


#14 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 21:55

@krzyyss Tak, chcę mieć jednakowe kolory na obu monitorach. Mam suwak R/G/B i mogę coś tu zmieniać, mam też jakąś opcję LCD Conditioning, jak widziałem na YT ludzie bawili się tym R/G/B a potem włączali tą opcję i coś się miksowało..

#15 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 802
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2018 - 21:59

Zobacz postLudwig523, o 14 Sierpień 2018 - 21:55, napisał(a):

@krzyyss Tak, chcę mieć jednakowe kolory na obu monitorach. Mam suwak R/G/B i mogę coś tu zmieniać, mam też jakąś opcję LCD Conditioning, jak widziałem na YT ludzie bawili się tym R/G/B a potem włączali tą opcję i coś się miksowało..


Co ta opcja robi, nie mam zielonego pojęcia. Ale jak stoją Tobie dwa obok siebie, to tymi suwakami RGB w OSD monitora powinieneś jakoś tam dopasować jeden do drugiego. Cudów pewnie nie będzie, ale aż takich rozjazdów też nie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 22:07

No dobra, będę próbować. Ale to jak raczej starać się ustawić, skoro ten z lewej jest starszy to nie da się go ustawić do wersji z prawej strony, jeśli na suwakach mam wszędzie 100%? Jedyna opcja to właśnie nowy do starego, ewentualnie gdzieś próbować po środku się spotkać?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 22:10

Zobacz postLudwig523, o 14 Sierpień 2018 - 22:07, napisał(a):

ewentualnie gdzieś próbować po środku się spotkać?
Tak byłoby najlepiej, bo im agresywniejsza korekcja, tym większe straty kontrastu ... a jak oba się przytnie z taką samą siłą (tyle że na jednym np. R, a na drugim o tyle samo B), to straty rozłożą się /2.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 22:17

Czyli jak już to nie zmieniam o tyle samo tych samych liter tylko różne, np w jednym R drugim G, B albo R itd?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 770
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2018 - 22:39

Zobacz postLudwig523, o 14 Sierpień 2018 - 22:17, napisał(a):

Czyli jak już to nie zmieniam o tyle samo tych samych liter tylko różne, np w jednym R drugim G, B albo R itd?

Jeśli jeden świeci "ciepło" to będziesz go "oziębiał" (przycinał m.in. R), drugi odwrotnie (czyli R raczej nie ruszysz, a za to przytniesz B), więc siłą rzeczy nie będziesz chlastał tych samych liter ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Ludwig523 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 13 Sie 18

Napisany 14 Sierpień 2018 - 22:41

Ale zmieniam sobie różne kolory i bardzo duża różnica jest jedynie na białym kolorze. Jakieś inne jak czerwony, pomarańczowy, czarny bardzo malutka. Jakiś inny wniosek co do ustawień?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych