Forum PCLab.pl: Płyta nie obsługuje danego CPU, ale komputer na nim działa? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta nie obsługuje danego CPU, ale komputer na nim działa?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kolio 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 11

Napisany 16 Sierpień 2018 - 17:50

Witam mam pytanie. Mam płytę główną Gigabyte GA-78LMT-S2 R2 i procesor AMD FX8320 teoretycznie nie powinien on działać z tą płytą bo nie ma wsparcia z jej strony, ale działa i oprócz komunikatu o braku wsparcia nic innego się nie dzieje. Teraz pytanie czy istnieje jakaś możliwość uszkodzenia płyty przez ten brak wsparcia czy po prostu nie przejmować się tym i przy każdorazowym uruchomieniu komputera klikać ENTER na klawiaturze i korzystać normalnie z komputera?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4937
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 16 Sierpień 2018 - 17:53

Tak, masz dużą szanse na spalenie VRMów które na tej płycie są gołe i absolutnie nie nadają się pod tego FXa. To budżetowa płyta raptem na AMD 760G.
Wedlug strony GB ta płyta łyka FXy AM3+ ale tylko do 95W (8320 to 125W).
https://www.gigabyte...S2-R2-rev-10#sp

https://www.gigabyte...-10#support-cpu

Pewnie wystarczy zaktualizować BIOS i komunikat zniknie, mimo wszystko nie polecam tej płyty do 8-rdzeniowego CPU. Może być że dlatego pokazuje ten komunikat widząc 125W procesor.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 16 Sierpień 2018 - 17:57


#3 Użytkownik jest niedostępny   Kolio 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 11

Napisany 16 Sierpień 2018 - 17:58

Z tym ,że na stronie producenta jest wersja do pobrania F2 i więcej nie ma żadnej innej, nie wiadomo jakim cudem na tej płycie jest nowszy bios w wersji F3, którego nie ma w suporcie tej płyty

Ten post był edytowany przez Kolio dnia: 16 Sierpień 2018 - 18:00


#4 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4937
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 16 Sierpień 2018 - 19:41

Jesteś na 100% pewien że to ta płyta a nie bardzo podobny model ale z innym dopiskiem? Pytam dla pewności.
Możliwe że ta F3 to jakaś beta którą już usunęli.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kolio 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 11

Napisany 16 Sierpień 2018 - 20:13

No tak
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Kolio dnia: 16 Sierpień 2018 - 20:16


#6 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Sierpień 2018 - 20:24

Już był jeden temat gdzie autor był święcie przekonany że ma płytę inną niż jest w obudowie... bo pudełko :P
Sprawdź co jest nadrukowane na płycie (model, i rewizja - to drugie zwykle w rogu), zobacz co programy identyfikują (np. cpu-z).

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kolio 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Pt, 09 Gru 11

Napisany 16 Sierpień 2018 - 20:30

http://ifotos.pl/z/qewnnhn/
Rev. 1.0
Sorki, troche duże zdjęcie wyszło, ale wystarczy lekko przewinąć i widać nazwę płyty, bo już wszystko rozebrałem :)

Ten post był edytowany przez Kolio dnia: 16 Sierpień 2018 - 20:34


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych