Forum PCLab.pl: [Modernizacja] upgrade do 2k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Modernizacja] upgrade do 2k Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   rebs 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2018 - 01:26

Cześć, ostatnio zastanawiałem się nad jakimś upgradem do 2k i ze wstępnej analizy wyszło mi coś takiego:

i5-4460 -> i5-8400 [+ Spartan 3 PRO, bo według specyfikacji zmieszczę się w moim starym gladiusie m20 nie?]
jakiś biedny msi -> MSI Z370-A PRO
HyperX 8GB 1600MHz DDR3 CL9 -> HyperX DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16
+ poza budżetem kolejny monitor 24.

To co zostaje mi z tego co teraz posiadam to 960 2GB i SilentiumPC Vero L1 500W. Grafikę raczej wymieniłbym za około 6-12 miesięcy (nie gram w wieśki, a raczej lole, pugby, więc przez jakiś czas chyba nie był by to problem). W grę raczej nie wchodzi 1050, nie sądzę, by było warto.
Pytanie brzmi czy zasilacz da radę oraz czy ewentualnie mógłbym w tym hajsie wyrwać coś lepszego?

#2 Użytkownik jest niedostępny   rebs 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2018 - 09:17

Sorry, ale nie do końca zrozumiałem twoją wypowiedź, nie siedzę w temacie i nie orientuję się w żargonie :D i raczej wolałbym procek intela, mam złe wspomnienia z AMD

#3 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 17 Sierpień 2018 - 10:11

Jak złe wspomnienia z AMD to pewnie FXa miałeś!? xD

Ryzen to zdecydowanie bardziej dopracowana architektura od FXów. Poprawili wydajność 1 rdzenia i wielowątkowość i jest zdecydowanie lepiej niż w FXach.

Problemy to może sprawiać i5 8400 [nieoskalpowany od razu] wraz z boxowym coolerem i do tego tania płyta.

Intel jest dla debili i maniaków FPS którzy nie patrzą na temperatury a interesuje ich tylko wydajność bez patrzenia na askpekty: kultura pracy,temperatury CPU i VRM.

i5 8400 ma nałożone zbyt niskie limity mocy przez co turbo nie działa. Wystarczy popatrzeć na gameplaye z tym procem przykładowo taki https://www.youtube....h?v=OcTi_dtwcmQ

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Sierpień 2018 - 12:17

Ale Ty człowieku bredzisz po całości. Skalpowanie i5 8400 :lol2:
Nadal w to wierzycie razem z Gajeno? Dlaczego ludzie nie mają problemów o których piszecie? Dlaczego wyzywacie ich od debili?
Gdzie Ci tam w tym filmie nie działa tryb turbo? Pokaż dokładnie.
Pokaż też przy okazji gdzie spotkałeś się z wysoką temperaturą vrm przy i5 8400 (no poza Gaming K3).

Nawet google nic nie wypluwa po wpisaniu "wysoka temperatura i5 8400".

Ta wysoka temperatura i3 czy i5 ich skalpowanie to największy problem nie dla posiadaczy tych CPU ale dla fanatyków AMD, którzy tego CPU w rękach nie mieli.

Banowani na wszystkich forach w PL jeszcze od debili będą nazywać :thumbup:

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 17 Sierpień 2018 - 12:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 17 Sierpień 2018 - 14:26

https://pclab.pl/art77430-2.html



Edit:
prosze o nie linkowanie do innych portali

Ten post był edytowany przez lukaspl21 dnia: 17 Sierpień 2018 - 18:33


#6 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6687
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Sierpień 2018 - 15:20

Ale do czego Ty linkujesz? Do najtańszych mobo pod CL, których tutaj raczej nikt nie poleca?
Linkujesz do 70 stopni na chłodzeniu box podczas grania i widzisz w tym jakiś problem?

Pod i5 8400 poleca się zazwyczaj płyty z chłodzoną sekcją zasilania.

Nadal czekam na pokazanie tego, że TB nie działa na tym filmie.
Nadal czekam na tematy w których ktoś ma problemy z temperaturami i5 8400, bo ten który dałeś nie jest na ten temat.

Żałosne. Mam Ci zalinkować do tematów z temperaturami vrm na AM4 z overclock.net? Przykładowo Gaming 3 z R7 1700 3,9 GHz 1,31V i 110 stopni i cały w górę? Przyjmiesz takie informacje do swojej wiedzy? Zapewne nie. Lepiej opierać się o skrajne przypadki najtańszych płyt głównych. Może porozmawiajmy więc o temperaturach vrm takiej płyty pod AM4 jak np AsRock A320M-DGS. Co Ty na to? Tutaj sekcja się gotuje na AMD A10 a weźmy wsadźmy jakiegoś Rzyena 7, i jeszcze z x. Zapętlone obciążenie CPU i jestem tutaj skłonny napisać, że vrm po dłuższym czasie (nie na open benchu) po prostu klęknie.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 17 Sierpień 2018 - 16:25


#7 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • Fanboj fpsów
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 691
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 17 Sierpień 2018 - 16:13

Zobacz postthestasiex12, o 17 Sierpień 2018 - 11:11, napisał(a):


Problemy to może sprawiać i5 8400 [nieoskalpowany od razu] wraz z boxowym coolerem i do tego tania płyta.



Skalpowanie zablokowanej i5 :lol2: Co Ty chcesz mieć, 30st w OCCT? :lol2:

#8 Użytkownik jest niedostępny   rebs 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2018 - 20:19

To jak? Siądzie ten zestaw?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych