Forum PCLab.pl: Problem po wymianie karty graficznej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem po wymianie karty graficznej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   LeszekPremier 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 18 Sierpień 2018 - 17:21

Witam wszystkich Mam problem z komputerem stcjonarnym a mianowicie posiada on płyte główną :

https://www.gigabyte...S1-rev-30-31#ov

Procesor amd athlon x4 860k : https://www.amd.com/...oducts/cpu/860k

Pamięć ram DDR3 4GB i do tej pory korzystałem z zintegrowanej karty graficznej.

Postanowiłem zaopatrzyć się w nowa karte graficzna i dodatkowa kość Ram 4GB

Pamięć ram dokupiłem dokładnie takiej samej pojemności i o takim samym taktowaniu czyli 1600 MHz

Natomiest karte graficzna dokładnie taką :

https://proline.pl/a...050-2g-p1066243

która jest podłaczona do monitora kablem HDMI



Problem jest w tym że podczas włączania komputera bardzo często dzieje sie tak że obraz zatrzymuje sie na logo płyty głównej Gigabyte

i nic nie można wtedy zrobić czy wejść do biosu czy cokolwiek pomaga jedynie miękki reset na klawiaturze bądź wyłacznik komputera

Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji Próbowałem też po odłączać wszystkie przewody od dysku i napędu optycznego bo pomyślałem ze to moze dysk jest nie sprawny i blokuje dalsze bootowanie komputera Ale nic. Kupiłem nowy zasilacz 600 Watt tez nic Sprawdziłem po kolei pamieć ram programem memtest wszystko ok. Włączałem komputer na pamięci ram każdej z osobna

i dalej te same objawy Dodam jeszcze że jeżeli komputer już się włączy tzn system normalnie zabootuje to jest ok gry działaja normalnie Wszystko ok Te blokowanie dzieje sie po prostu losowo raz sie właczy raz nie. W biosie też próbowałem rożnych kombinacji dalej to samo Jeszcze jedno co sprawdziłem to to że po podłączeniu innej starszej karty graficznej mianowicie Ge-force 9600 GT 512MB i zrobieniu testu na włączaniu komputera około 30 razy tego objawu nie Ma czyżby ta nowa karta graficzna nie chciała za bardzo współpracować z ta płytą główna ??

#2 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2779
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Sierpień 2018 - 17:37

a zasilacz pan wymienil??

#3 Użytkownik jest niedostępny   LeszekPremier 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 18 Sierpień 2018 - 18:16

Tak jak pisałem Nowy zasilacz 600Wat

#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4696
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Sierpień 2018 - 18:32

Zobacz postLeszekPremier, o 18 Sierpień 2018 - 17:21, napisał(a):

Witam wszystkich Mam problem z komputerem stcjonarnym a mianowicie posiada on płyte główną :

czyżby ta nowa karta graficzna nie chciała za bardzo współpracować z ta płytą główna ??

Na to wygląda.
Jaki dokładnie zasilacz kupiłeś?

#5 Użytkownik jest niedostępny   prozeropro 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 18 Sierpień 2018 - 20:13

Nie żebym się czepiał, ale jak korzystałeś z zintegrowanej karty graficznej skoro nie ma jej ani twój procesor ani płyta główna?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Avitr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1425
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 18 Sierpień 2018 - 22:14

Zobacz postLeszekPremier, o 18 Sierpień 2018 - 18:21, napisał(a):


Problem jest w tym że podczas włączania komputera bardzo często dzieje sie tak że obraz zatrzymuje sie na logo płyty głównej Gigabyte

i nic nie można wtedy zrobić czy wejść do biosu czy cokolwiek pomaga jedynie miękki reset na klawiaturze bądź wyłacznik komputera

I po takim resecie komp startuje normalnie czy trzeba to powtórzyć kilka razy?

Cytuj

Kupiłem nowy zasilacz 600 Watt tez nic Sprawdziłem po kolei

Kupiłeś nowy zasilacz tylko po to żeby sprawdzić czy stary nie jest za słaby? Jak podejrzewałeś zbyt słaby zasilacz to było w biosie skręcić częstotliwość procesora do minimum, a jego napięcie o 0.3V i wtedy sprawdzać. A kasę którą dałeś za zasilacz wpakować w 1050 Ti, a nie 1050 (przynajmniej miałbyś 4 GB VRAM).

Cytuj

i dalej te same objawy Dodam jeszcze że jeżeli komputer już się włączy tzn system normalnie zabootuje to jest ok gry działaja normalnie Wszystko ok Te blokowanie dzieje sie po prostu losowo raz sie właczy raz nie. W biosie też próbowałem rożnych kombinacji dalej to samo Jeszcze jedno co sprawdziłem to to że po podłączeniu innej starszej karty graficznej mianowicie Ge-force 9600 GT 512MB i zrobieniu testu na włączaniu komputera około 30 razy tego objawu nie Ma czyżby ta nowa karta graficzna nie chciała za bardzo współpracować z ta płytą główna ??

Po prostu nowa karta może źle leżeć w slocie. I czasem nie kontaktuje przy starcie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   LeszekPremier 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 19 Sierpień 2018 - 07:55

AVITR kupiłem nowy zasilacz po to bo myślałem że stary jest po prostu zepsuty
Problem rozwiązany Przeczyscilem slot PCIexpress i dobrze docisnołem kartę graficzną i jest ok Dziękuję Panowie za odpowiedzi

Ten post był edytowany przez LeszekPremier dnia: 19 Sierpień 2018 - 07:57


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych