Forum PCLab.pl: Prawdopodobnie Samsung b-die w dobrej cenie. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prawdopodobnie Samsung b-die w dobrej cenie.

#1 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:41

Witam,
Temat bardziej poświęcony kwestii informacyjnej ;) niedawno znalazłem kości na stronie morele
www.morele.net/pamiec-geil-evo-x-hybrid-ddr4-2x8gb-2400mhz-cl16-grexr416gb3000c15adc-1764683/
Dokładnie GREXR416GB3000C15ADC (3000mhz cl15 :E :E :E ), sęk w tym, że coś się komuś pokiełbasiło w systemie i w niektórych sklepach sprzedają te moduły jako 2400mhz cl16 :E + odpowiednio niższa cena. Sam kupiłem za 624,50zł, niedawno kosztowały 700coś zł teraz 630zł, niedługo je odbiorę. I tu pytanie na dole postu.
I nie tylko, w ceneo jeszcze taniej, ale zamówiłem je na morele ze względu na możliwość zwrotu 14 dniowego, na wypadek gdyby coś nie pykło.
Przechodząc do tematu, według przynajmniej 3 recenzji, które znalazłem w internecie, głównie na ruskich stronach, kości te są oparte na samsungach-b-die- gratka względem OC. Na dodatek kości wspierają RGB, chyba jedyny minus, to bardzo duża wysokość modułów -6cm.

Było 14 modułów na stanie, jest już 6 tylko ;)

Linki do zrzutów z taiphoona
https://overclockers...-gbajt-dubl-dva
http://greentechrevi...gc-cl15-1-35-v/
I jeszcze 3 jest gdzieś na 2 stronie google po wpisaniu GREXR416GB3000C15ADC

EDIT:
Konkluzja: RAM rzeczywiście jest na samsungach b-die :E, ale słabego sortu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 24 Październik 2018 - 19:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:47

Hmm... Ciekawe. Zastanawiające jest, że coś słabe parametry wyjściowe jak na samsung b-die...Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:50

Zobacz postReinkaos, o 22 Sierpień 2018 - 18:47, napisał(a):

Hmm... Ciekawe. Zastanawiające jest, że coś słabe parametry wyjściowe jak na samsung b-die...Dodaj obrazek

B-die to nie tylko cl14 3200mhz, to też niektóre moduły 3000mhz cl15 ;)
Możesz sobie poszukać np. CMD16GX4M2B3000C15 ;)
https://www.reddit.c...onfusion_eg_on/

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Sierpień 2018 - 18:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:57

Wiem tylko, że we wszystkich modułach słabszych niż 3200MHz cl14 nie masz pewności dostania b-die.
 Z tego co widzę ruscy wykręcili je na 3333MHz cl15 - dupy to nie urywa.

Ten post był edytowany przez Reinkaos dnia: 22 Sierpień 2018 - 19:00


#5 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:59

Niby tak, ale kto nie ryzykuje ten nie ma :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   Yedi 

  • Biedny Enduser ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2852
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 22 Sierpień 2018 - 18:59

Jak wbiłem ten EAN to co sklep to ma co innego: od 2400 , poprzez 2666 na 3000 kończąc Dodaj obrazek Ciekawe jaka jest prawda Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6551
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:02

Zobacz postQwertypp10, o 22 Sierpień 2018 - 19:50, napisał(a):

B-die to nie tylko cl14 3200mhz, to też niektóre moduły 3000mhz cl15 ;)


Nawet CL16. Niedawno miałem do kupienia te >>RGB<< na Samsungach B Die, podczas gdy wszędzie w necie mówiono, że to A Die Hynixa.

Z tym jest obecnie kosmiczny młyn i niestety działa też w drugą stronę. Można spotkać kity Gskill-a taktowane 3600 Mhz na Hynixach.

#8 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9445
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:03

Zobacz postReinkaos, o 22 Sierpień 2018 - 19:57, napisał(a):

Wiem tylko, że we wszystkich modułach słabszych niż 3200MHz cl14 nie masz pewności dostania b-die.
 Z tego co widzę ruscy wykręcili je na 3333MHz cl15 - dupy to nie urywa.

Są jeszcze 3000 cl14 - też B-DIE.

#9 Użytkownik jest dostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20992
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:05

Nie sugerowałbym się reckami i nie pierwszy raz już dany producent wysyła moduły do testów na lepszych kostkach. A sklepach już była kapa.
Do tego są odmiany b-die gorsze i lepsze.


#10 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3787
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:07

Zobacz postReinkaos, o 22 Sierpień 2018 - 18:57, napisał(a):

Wiem tylko, że we wszystkich modułach słabszych niż 3200MHz cl14 nie masz pewności dostania b-die.
 Z tego co widzę ruscy wykręcili je na 3333MHz cl15 - dupy to nie urywa.

Nie wiem, o co dokładnie chodzi, bo tłumaczenie na stronie jest niedkoładne, ale te 3333 to jest przy nie zmienionym czymś, widziałem też recenzje tych kości na b-die, gdzie na intelu poszly na 4000mhz, na Ryzenie 3333/3400 ;)

Zobacz postYedi, o 22 Sierpień 2018 - 18:59, napisał(a):

Jak wbiłem ten EAN to co sklep to ma co innego: od 2400 , poprzez 2666 na 3000 kończąc Dodaj obrazek Ciekawe jaka jest prawda Dodaj obrazek

Moim zdaniem prawda jest taka:
http://www.geil.com....showSpec/id/604

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Sierpień 2018 - 19:11


#11 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6551
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:13

Na to akurat nie patrz. Na Ryzenach ciężej o wysokie taktowania Ram. Poza tym kości też nie są powtarzalne. Jeden kit wyleci na 4266/17 a drugi, taki sam kit będzie sypał błędami przy 4000/19

Oczywiście na odpowiednim MOBO.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:14

Oczywiście życzę powodzenia. Natomiast przy tej cenie to podejrzewam, że będzie tak jak side pisze, czyli jakiś b-die gorszego sortu. Koniecznie daj znać ile udało się ugrać na tych pamięciach.

#13 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15567
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:24

Obawiam się że w retailu będzie mała szansa na upolowanie B-Die, no chyba że Microny B-Die, ale to zwykłe paździerze. Sam zamówiłem 4x8GB G.Skill Trident Z 3600 MHz CL-16-16-16-36 i przy mega nieszczęściu mogę trafić na Hynixy AFR zamiast B-Die, oczywiście wtedy lecą do zwrotu :E

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 22 Sierpień 2018 - 19:24


#14 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:29

To już są moduły 3600 MHz CL-16-16-16-36 na Hynixach?Dodaj obrazek Jeżeli tak, to przecież dopłata do 3600MHz CL15 jest już stosunkowo niewielkaDodaj obrazek

#15 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15567
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:30

G.Skill jest mistrzem sortowania, regularnie nie ma pamięci 3600 CL16 na Hynixach, ale zdążają się selekty które potrafią uciągnąć taki poziom i wtedy te mendy pakują je do serii w których powinny być same B-Die, na szczęście szansa na ich trafienie jest śmiesznie niska więc raczej nie powinno być problemu.

Chciałem brać 3600c15 ale były tylko z czerwonymi grzebieniami, to popsuło by kolorystykę w budzie :E

#16 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6551
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:39

Na Redicie parę osób już beczało, że Gskille 3600 CL 16 i trafiły się na Hynixach. XA też o tym mówił, a również binuje pamięci. Trzeba mieć pecha, ale jest to możliwe.

Ale też wydaje mi się Kuba, że przy takim kicie 4x8 to byś musiał Multi Combo pecha zaliczyć, żeby trafić Hynixy Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2444
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:40

Nie ma ich na liście b-die:
https://benzhaomin.g....io/bdiefinder/

#18 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15567
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:41

Zobacz postPrimoGhost, o 22 Sierpień 2018 - 20:39, napisał(a):

Na Redicie parę osób już beczało, że Gskille 3600 CL 16 i trafiły się na Hynixach. XA też o tym mówił, a również binuje pamięci. Trzeba mieć pecha, ale jest to możliwe.

Ale też wydaje mi się Kuba, że przy takim kicie 4x8 to byś musiał Multi Combo pecha zaliczyć, żeby trafić Hynixy Dodaj obrazek


Damian pamiętaj że tylko że ja zamówiłem dwa kity po 16GB, więc cholera różnie może być, tfuu :E

Wszędzie wszystkie strony pokazują B-Die dla (F4-3600C16D-16GTZKW), mam nadzieje że obydwa kity po 16GB będą na B-Die :cool:

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 22 Sierpień 2018 - 19:44


#19 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:44

Z pamieciami to jest niezla loteria, nawet w obrebie jednego modelu wystepuja roznice.
Wieksza szansa trafienia b-die jest przy kosciach o niskim cl, niz wysokim taktowaniu.
G.Skill RipJaws 3400cl16 sa jest b-die, chociaz poczatkowo parametry tego nie sugerowaly. No ale nie wybrzydzalem na 32gb za 1200 czy 1300zl.
Przegladajac modele korzystalem z tej listy:
https://www.hardware...-a-1161530.html

Ten post był edytowany przez Nareszcie dnia: 22 Sierpień 2018 - 19:47


#20 Użytkownik jest niedostępny   Reinkaos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 22 Sierpień 2018 - 19:59

No to młyn jest rzeczywiście niezły. Czytałem coś że 3600 cl 16-18-18 można trafić na Hynixach, ale naiwnie sądziłem że cl 16-16-16 przy 3600MHz to tylko samsungi b-die.
DisconnecT Nie wiem co robisz na kompie, ale zastanów się czy jest Ci potrzebne 4x8GB. Nie dość, że jak sam piszesz możesz trafić Hyniksy, to dodatkowo masz większą szansę trafienia na gorsze OC przy jednym z kitów, no i ogólnie OC na pewno będzie gorsze przy zapełnieniu 4 slotów pamięci. Chyba, że to nie do s1151?

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych