Forum PCLab.pl: Monitor 27" 4K - praca biurowa, programowanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor 27" 4K - praca biurowa, programowanie

#1 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 28 Sierpień 2018 - 22:52

Cześć,
jaki możecie polecić monitor 27" do pracy biurowej, programowania, który miałby rozdziałkę 4K?
Po co aż tyle ktoś może zapytać - dla ostrzejszych fontów. Obecnie mam 2x 24" 1920x1200 px i jest ok, choć fonty względem lapa są takie sobie. Zmieniłem lapa na większego i chcę zrobić większy monitor + lap bo wydaje się, że to się może świetnie sprawdzić.

Nie potrzeba mi świetnej jakości przy grach czy filmach - nie gram, nie oglądam. Pracy z kodem jest za to dużo.
Z tego co sam widziałem, to może np. Dell P2815?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10457
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Sierpień 2018 - 06:53

27" WQHD IPS - chyba taki lepiej szukać.

Przy 4K 27" będzie trzeba wszystko i tak skalować, bo stanie się zbyt małe, nieczytelne.

4K w niskiej cenie to będzie zawsze TNka - a to już trochę bez sensu do pracy z textem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 06:59

No szczerze mówiąc to właśnie o to chodzi - aby wymagało skalowania w dół, bo w takiej sytuacji fonty są o wiele ostrzejsze niż natywnie. Czyli biorę 4K, używam z rodzielczością skalowaną do np. FHD i cieszę się większym zagęszczeniem. Z TN też raczej bym żadnego problemu nie widział, do pracy z tekstem nie są potrzebne świetne kąty widzenia.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10457
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Sierpień 2018 - 07:18

Niby TN nie jest zły, tylko żeby nie był wypalarką jak często bywa albo totalnie sprana matryca z kolorów. IPSy są moim zdaniem bardziej user frendly.


Zobacz obie jak to wygląda przy IPSach i cenie :
https://cenowarka.pl...~14591_38402160

vs. VA:
https://cenowarka.pl...~14591_38402160

vs. TN:
https://cenowarka.pl...~14591_38402160

TNki chyba mają wszystkie ten sam identyczny panel 28". Więc możesz brać obojętnie którą a dostaniesz to samo. Podobnie pewnie jest z VA32" i IPSem 27"

#5 Użytkownik jest dostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 738
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 29 Sierpień 2018 - 07:58

Minciu, może aż tak nie przesadzajmy, IPS 27 to zarówno najtańszy i najprostszy segment, jak i całkiem fajny NEC EA275UHD. Panel panelem, chyba nie mniej ważna elektronika sterująca.

"Spawarki" nie wiem czy są jeszcze robione, ale trzeba sprawdzić jaka jest minimalna jasność kupowanego LCD, powinien schodzić poniżej 50 nitów.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10457
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Sierpień 2018 - 08:57

z IPSami może troche przesadzam, ale one tez chyba spod jednego młota idą:
https://www.displays...rison/5b936dfb5

nie mogę znaleźć modelu panela w najtańszych IPSach, ale w tych i tak tańszych od NECa chyba sa młodsze rewizje paneli wsadzane.

Ten NEC ma jakiś dziwny input lag - 70ms.. rozumiem że myszka pływa w nim zawsze? :) Lipa nawet do pracy z pulpitem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Sierpień 2018 - 08:58

Ja z autpsji podpowiem, że literki na 4k 27" będą rozmiaru 1/4 paznokcia małego palca. Useless, bo jeśli naklepiesz jedną linijkę kodu nawet na pół długości takiego monitora, każdy inny programista nie przepuści Ci code review. A jak już skalowanie to w górę, żeby interpolować UI na większe. O wiele wygodniej będzie Ci z dwoma monitorami 1440p bez skalowania IMO.

Ten post był edytowany przez Karister dnia: 29 Sierpień 2018 - 09:00


#8 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 09:03

@Karister - czytaj cały temat :) O to chodzi aby skalować aby były większe - ale złożone z większej liczby pikseli = lepsza jakość.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Sierpień 2018 - 09:46

Czytam i jeszcze raz zaznaczam, że posiadam długie doświadczenie z pracą z kodem na ekranach fHD, 1440p i 4k na matrycach od 22 do 32 cali. Upscaling nie da lepszej jakości od dobrze dobranej rozdzielczości natywnej, bo jest tylko interpolacją. Ja tylko daję rady z autopsji, co mi służy najlepiej, a autor zrobi, co uzna za słuszne.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10457
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Sierpień 2018 - 10:20

Nie wiem czy 4K 32" nie dałyby radę zastąpić 2 monitorów do komfortowej pracy. Takie coś bym ewentualnie rozważył jak koniecznie musi być 4K.

#11 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 10:41

@Karister może to jeszcze kwestia systemu. Nie wiem jak Windows bo pracuję na Maku, ale MacOS bardzo ładnie sobie z tym radzi i po przełączeniu na hiDPI obraz jest taki jak na lapie - żyleta

#12 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10487
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 29 Sierpień 2018 - 10:50

Zobacz postKarister, o 29 Sierpień 2018 - 10:46, napisał(a):

Czytam i jeszcze raz zaznaczam, że posiadam długie doświadczenie z pracą z kodem na ekranach fHD, 1440p i 4k na matrycach od 22 do 32 cali. Upscaling nie da lepszej jakości od dobrze dobranej rozdzielczości natywnej, bo jest tylko interpolacją. Ja tylko daję rady z autopsji, co mi służy najlepiej, a autor zrobi, co uzna za słuszne.


Tutaj kolega Karister ma racje - na monitorach LCD zawsze najlepiej wygląda rozdzielczość natywna po przeskalowaniu jej w dół tracimy wyraźnie na jakości. Swobodnie rozdzielczość to można było zmieniać na monitorach CRT.

#13 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 11:16

To jak wytłumaczyć jakość obrazu na lapach 15" z 2K/4K i skalowaniem? To też LCD

#14 Użytkownik jest dostępny   krzyyss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 738
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 29 Sierpień 2018 - 13:13

Mieszacie Lukasowi, jemu nie chodzi o zmianę rozdzielczości na inną niż natywną, a o przeskalowanie liter w systemie. Mac ma to rozwiązane ponoć rewelacyjne, w linuksie sobie z tym radzę, posiadacze win mają większe lub mniejsz problemy.

literki będœ takiej wielkości jak trzeba, a poprawi się im ostrość

#15 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Sierpień 2018 - 13:32

Zobacz postMinciu, o 29 Sierpień 2018 - 11:20, napisał(a):

Nie wiem czy 4K 32" nie dałyby radę zastąpić 2 monitorów do komfortowej pracy. Takie coś bym ewentualnie rozważył jak koniecznie musi być 4K.

Jeden monitor stawiasz zwyczajowo na wprost głowy. Jak ustawisz IDE na jedną połowę monitora, a na drugą logi, przeglądarkę, cokolwiek, to będziesz miał cały czas skręconą szyję w lewo/prawo. Przy dwóch monitorach masz jeden do pracy w IDE na wprost oczu, a na drugi zerkasz w bok, gdy potrzebujesz. Poza tym osobny monitor tylko na terminal jest bardzo wygodny. Na jedenym dużym w kółko go coś zasłania. Raz przeglądarka, raz klient do bazy danych, a raz jeszcze co innego. Pewnie to też kwestia przyzwyczajeń, ale wg mnie przekątne 24-27" są najwygodniejsze do programowania w liczbie dwóch lub trzech. W domu mam 4K 32" i nie nazwałbym tego komfortowym rozwiązanim.

#16 Użytkownik jest niedostępny   LukasAMD 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 434
  • Dołączył: Pt, 06 Sty 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 14:02

Jest tak jak napisał krzyyss - nie mam zamiaru zmieniać rozdzielczości tylko używać skalowania, a to dwie różne rzeczy. Przy czymś takim na jeden punkt obrazu przypada kilka pikseli przez co zyskuje się na ostrości.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Sierpień 2018 - 14:18

Oczywiście to jest Twój wybór, ale chciałbym się trzymać faktów: Jeden punkt obrazu przypadający na kilka pikseli to upscaling, prowadzący do ząbków na ekranie, które można niwelować wygładzaniem krawędzi. Nie widzę tu niczego, co mogłoby prowadzić do ostrzejszego obrazu. Upsampling może go ewentualnie rozmyć.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10457
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 29 Sierpień 2018 - 14:45

Zależy chyba od fontów. Są takie co nie mają pixeli przy powiekszaniu. Przy skalowaniu też nie powinny mieć.

Fonty chyba żadko mają grafikę jak bitmapa.

Raczej 90% fontów to wektorowe grafiki, czyli w pełni skalowalne.

Zobacz postKarister, o 29 Sierpień 2018 - 15:18, napisał(a):

Oczywiście to jest Twój wybór, ale chciałbym się trzymać faktów: Jeden punkt obrazu przypadający na kilka pikseli to upscaling, prowadzący do ząbków na ekranie, które można niwelować wygładzaniem krawędzi. Nie widzę tu niczego, co mogłoby prowadzić do ostrzejszego obrazu. Upsampling może go ewentualnie rozmyć.


interfejs programu może tak wyglądać jak piszesz. Same fonty nie powinny.

Tylko przy WQHD 27" text na ekranie bez skalowania jest bardzo ładny. I ciężko mu zarzucić pixelowość.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 29 Sierpień 2018 - 14:46


#19 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7556
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 29 Sierpień 2018 - 15:06

Zobacz postKarister, o 29 Sierpień 2018 - 15:18, napisał(a):

Oczywiście to jest Twój wybór, ale chciałbym się trzymać faktów: Jeden punkt obrazu przypadający na kilka pikseli to upscaling, prowadzący do ząbków na ekranie, które można niwelować wygładzaniem krawędzi. Nie widzę tu niczego, co mogłoby prowadzić do ostrzejszego obrazu. Upsampling może go ewentualnie rozmyć.


Do znudzenia: jemu chodzi o to, żeby tych punktów na jednostkę powierzchni było cztery razy więcej. Przykładowo z dwóch monitorów 24-calowych: 1920 × 1080 i 3840 × 2160, lepszy do programowania będzie, a jakże, ten drugi. Interfejs się przeskaluje, a litery w oknach, na przykład kod, będą mogły być nieporównanie ostrzejsze przy niezmienionej wielkości.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 29 Sierpień 2018 - 15:19

Zobacz postMinciu, o 29 Sierpień 2018 - 15:45, napisał(a):

Tylko przy WQHD 27" text na ekranie bez skalowania jest bardzo ładny. I ciężko mu zarzucić pixelowość.

Oczywiście, dlatego od początku uważam, że 1440p do 27" jest lepszym wyborem od 4K i skalowania.

Zobacz postwojtzuch, o 29 Sierpień 2018 - 16:06, napisał(a):

Do znudzenia: jemu chodzi o to, żeby tych punktów na jednostkę powierzchni było cztery razy więcej. Przykładowo z dwóch monitorów 24-calowych: 1920 × 1080 i 3840 × 2160, lepszy do programowania będzie, a jakże, ten drugi. Interfejs się przeskaluje, a litery w oknach, na przykład kod, będą mogły być nieporównanie ostrzejsze przy niezmienionej wielkości.

Masz, rację, to już jest nudne. Ja widziałem skalowane 4K na TN oraz IPS i pozostaję przy swoich doświadczeniach popartych latami pracy na tuzinie różnych monitorów. 24" do 4K to jest fatalny wybór, a przeskalowane przez 200% będzie wyglądać źle. To samo się tyczy 27". Ktoś nie chce w to wierzyć - nie musi, wolna wola. Ja tylko proponuję alternatywę, aby ktoś nie popełniał tych samych błędów, które ja kiedyś już popełniłem. Jak ktoś woli blur z interpolacji i uważa, że to jest ostrzejsze - wolna droga.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych