Forum PCLab.pl: Xiaomi Redmi Note 5 - Quick Charge - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Xiaomi Redmi Note 5 - Quick Charge Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lukas455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 12 Sie 18

Napisany 29 Sierpień 2018 - 08:10

Czy Redmi Note 5 da sie ładować ładowarką Quick Charge i jaką ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13363
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 29 Sierpień 2018 - 08:18

QC 2.0, w zestawie jest ładowarka, a ponieważ standard jest kompatybilny wstecz, więc jak użyjesz ładowarki QC 3 lub nawet 4 to i tak będzie ładować według standardu 2.0.

Ten post był edytowany przez Baronik dnia: 29 Sierpień 2018 - 08:22


#3 Użytkownik jest niedostępny   Chelsey 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 807
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 29 Sierpień 2018 - 14:02

W zestawie jest zwykła ładowarka 2A, która nie obsługuje QC. Ale sam telefon jak najbardziej obsługuje QC 2.0.

#4 Użytkownik jest niedostępny   niko123 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1065
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 29 Sierpień 2018 - 17:25

Właściwie jak to jest, w domu mam ten miernik usb napięcia i amperów ładowarki i mam w domu 3 ładowarki 2A i z 5 kabli do ładowarek.
Nawet na jednej ładowarce oryginalnej xiaomi prąd ładowania jest inny ja różnych kablach. od 0.45A do oryginalnego kabla max 1.65 A.
Czyli jeśli max jest 1.65A ładowanie to ile wynosi na ładowarkach QC2.0 i jak to wpływa na żywotność bateri, bo znane jest że za duży prąd ładowanie wpływa na temp bateri i skraca żywotność , to prawda czy w telefonach ładowarki QC są całkiem bezpieoczne i po roku nie spadnie znacząco sprawnośc samej bateri?

ps.Robiłem testy i np.

kabel xiaomi + ładowarka xiaomi zwykła 2A ładowanie max 1.65A
kabel nieoryginalny + ładowarka xiaomi max 0,45A ładowanie
kabel ze starego telefonu + ładowarka xiaomi max 1,05A ładowanie
kabel xiaomi + nieoryginalna ładowarka 2A z allegro max 1,15A. ładowanie
Wyszło mi że bardziej ma znaczenie jakośc kabla jak jakośc samej ładowarki 2A.

Pomyślałem sobie że mając ładowarkę QC 2.0 czyli ona ma chyba max 3.0A to mając słaby kabel prąd ładowania może byc nawet mniej jak 1A bo co z tego że ładowarka 3A jak kabel ogranicza.


https://allegro.pl/m...7151758099.html

Ten post był edytowany przez niko123 dnia: 29 Sierpień 2018 - 17:33


#5 Użytkownik jest niedostępny   Bartekk955 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 812
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 15

Napisany 29 Sierpień 2018 - 18:07

A patrzysz na volty ? Bo ładowarki qc mają także 2A ale np 12v zamiast 5v

#6 Użytkownik jest niedostępny   LasagnaBolognese 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 18:55

Zobacz postBaronik, o 29 Sierpień 2018 - 08:18, napisał(a):

QC 2.0, w zestawie jest ładowarka, a ponieważ standard jest kompatybilny wstecz, więc jak użyjesz ładowarki QC 3 lub nawet 4 to i tak będzie ładować według standardu 2.0.

Wg serwisu kimovil ma QC 3 nawet

#7 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13363
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 19:29

według GSMArena ma 2.0

#8 Użytkownik jest niedostępny   LasagnaBolognese 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 11:44

Zobacz postChelsey, o 29 Sierpień 2018 - 14:02, napisał(a):

W zestawie jest zwykła ładowarka 2A, która nie obsługuje QC. Ale sam telefon jak najbardziej obsługuje QC 2.0.



Czym się różni QC 2.0 od ładowania 2A ?
Ładowanie 2A daje max 2a ale może ładować nierównomiernie a QC 2.0 ładuje ciągłym strumieniem 2A ? Bo z tego co pamiętam QC 2.0 ma max 2A mocy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Bartekk955 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 812
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 15

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 12:04

Zobacz postLasagnaBolognese, o 09 Wrzesień 2018 - 11:44, napisał(a):

Czym się różni QC 2.0 od ładowania 2A ?
Ładowanie 2A daje max 2a ale może ładować nierównomiernie a QC 2.0 ładuje ciągłym strumieniem 2A ? Bo z tego co pamiętam QC 2.0 ma max 2A mocy.

Ale volt więcej

#10 Użytkownik jest niedostępny   LasagnaBolognese 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 14:33

czyli co C 2.0 ma 10v 2a a zwykła ma 5v 2a i C podbija głównie V?
Co to daje w praktyce?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bartekk955 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 812
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 15

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 15:12

Więcej wat. Qc 2.0 ma chyba 12v czyli z podstaw elektroniki:
2 ampery * 5 volt = 10 wat
2 ampery * 12 volt = 24 waty

Jest różnica

Ten post był edytowany przez Bartekk955 dnia: 09 Wrzesień 2018 - 15:13


#12 Użytkownik jest niedostępny   LasagnaBolognese 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 16:30

2A w teorii naładuje mi 4000 w 2,5 h, uwzględniając straty etc etc. a QC w ile? w 1 h? Bo chyba 1 do 1 to nie ma przełożenia aż tak.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13363
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 16:41

Bateria nie ładuje się w sposób równomierny - najszybciej idzie jakoś do 60%, potem wolniej do 80-90%, a ostatnie procenty idą najwolniej, stąd twoje wyliczenia to tylko teoria nie mająca pokrycia w rzeczywistości.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bartekk955 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 812
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 15

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 17:51

"Powiedzmy" że naładuje się w godzinę do 60% a dalej jak baronik pisze. Bez miernika wpiętego w obwod można tylko sobie teoretyzować

#15 Użytkownik jest niedostępny   LasagnaBolognese 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 21:34

teoretycznie to i na 5v2a w godzine do 60% powinna się nastukać ;D
Stad pytam.

#16 Użytkownik jest niedostępny   adriuns 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 05 Sie 11

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 07:19

Sprawdzałem miernikiem wpiety szeregowo i telefon jest ładowany max 1,6-1.7A(nigy tej wartosci nie przekroczyło.)

Gdy jest 60% spada do 1.3A i dalej w dół:)

2A to tylko napis na papierku dla ozdoby.

Mozna sie rozejsc i zamknac temat.

Ten post był edytowany przez adriuns dnia: 13 Wrzesień 2018 - 07:24


#17 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26966
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 09:40

Ja mam ładowarkę q3 i jest oznaczona
5V/2.5A OR 9V/1.7A OR 12V/1.25A

W jakieś 20 min mam 50-60% licząc od gdzieś 10-15% baterii przy rozpocząć ładowania

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 13 Wrzesień 2018 - 09:40


#18 Użytkownik jest niedostępny   adriuns 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Pt, 05 Sie 11

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 09:48

1.7 A to max to ile minut ładuje mówi tyle co nic weź miernik szeregowy i sprawdź prąd

#19 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11689
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 06:44

Mam od wczoraj Redmi Note 5 i ładowarkę motoroli QC z moto g6 play . Dzisiaj rano w 20 min załadowała 20% . Nie jakoś mega szybko ale te 20% wystarczy mi na 10h normalnej pracy. Telefon sugerował mi że na QC powinienem ładować go często i krótko gdyż długie ładowanie może być szkodliwe , co o tym myślicie ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Mokry98 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: So, 02 Mar 13

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 10:00

Przy każdym ładowaniu może pojawić się taki komunikat. One pojawiają się losowo.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych