Forum PCLab.pl: Dziwne zachowania dwóch myszek na PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwne zachowania dwóch myszek na PC

#1 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 31 Sierpień 2018 - 19:59

Mam przedziwny problem z moimi dwiema myszkami na moim PC. Mam Roccat Savu i Kone Pure Black Edition. Co jakiś czas a jest to losowe np co 2-3 miesiące podłączona myszka zaczyna wariować i klikać podwójnie co jest bardzo wkurzające w graniu i w pracy. Podejrzenie wada techniczna.. Ale jak odłączę ją i podłączę druga to jest ok. I tak na zmianę. Jak minie jakiś nieokreślony czas to znów ta druga sprawia identyczne problemy. Czy ktoś sie z was z tym spotkał? Miałem 2x format systemu z innego powodu i jak widać nie jest to wina systemu.. Sterowniki raczej też nie bo kombinowałem na różne sposoby.. Myszka nawet bez sterowników powinna działać na uniwersalnych bibliotekach..

Co jest grane? Czyżby te myszki Roccat po pewnym czasie sprawiały takie idiotyczne kłopoty? Nie mam jak sprawdzić bo nie mam innego komputera. ALe kurcze to jest bardzo dziwne. Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem? To raczej nie jest wada płyty głównej bo ten problem zaczął sie gdzieś od roku a sprzęt mam już parę lat.

Kiedyś miałem myszki innych firm od Logitechy po A4tech i mniej znane marki. I takich problemów odziwo nie było. Oczywiście myszki sie psuły ale to ze starości ... :<

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 31 Sierpień 2018 - 20:08


#2 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 765
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 31 Sierpień 2018 - 20:28

Czy jeśli zmniejszysz częstotliwość odświeżania (np. z 1000 Hz na 500 lub 250Hz) to coś się zmienia?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 31 Sierpień 2018 - 23:52

szukaj hasła dwuklik. Pewnie pada przełącznik w obu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 07:40

Sprawdzę z tą częstotliwością odświeżania.. Dzięki za radę.

Możliwe żę faktycznie pada przełącznik w obu.. Dlatego musze jednak szukać już na serio odpowiedniej myszki i nie wiem jaką skoro niby tak chwalą roccaty a mam z nimi takie problemy ;/ .. Eh

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 08:07

Reklamuj. A jak nie ma gwary to kup sobie ten przełącznik i wymień. Wpisz w allegro omoron niecałe 10pln to kosztuje.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 08:58

Zobacz postMinciu, o 01 Wrzesień 2018 - 09:07, napisał(a):

Reklamuj. A jak nie ma gwary to kup sobie ten przełącznik i wymień. Wpisz w allegro omoron niecałe 10pln to kosztuje.


Abys mi doradził który to przełącznik kupić do Roccat Savu? Mam dokładnie ten model https://www.roccat.o...ming-Mice/Savu/

I dzieje sie to z lewym przyciskiem. Moge sprobowac sam naprawić. I faktycznie zapomniałem ze mozna takie częsci kupic. Bardzo fajna ta mysz swietnie mi lezy w dłoni. Bo druga nowsza Kone Pure już gorzej :).

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 01 Wrzesień 2018 - 09:00


#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10809
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 09:01

Jak masz lutownice i odsysacz cyny, to prElutuj może z drugiej myszki prawy przełącznik. Tak sprawdzisz sobie najtaniej i jedna z myszek już naprawisz. W drugą przylutujesz dwa nowe. Zaraz zerkne co tam masz w myszkach.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Cesarz Cyberprzestrzeni 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 07 Cze 16

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 10:54

Dwuklik jest problemem wynikającym z mechanicznej wady mikroprzełącznika (w korelacji z oprogramowaniem myszy, tj. opóźnieniem rejestrowania kliku i opóźnieniem rejestrowania zwolnienia przycisku zapobiegającym wieloklikowi, który sam w sobie zachodzi praktycznie w każdym przełączniku gdy metalowe blaszki sprężynują przez ułamek sekundy po naciśnięciu), w takim wypadku problem objawiałby się regularnie, a nie w formie cykli, a już na pewno nie pomogłoby odłączenie i podłączenie myszki do komputera. Niestety nie mam pojęcia, co mogłoby być przyczyną, ale dwuklik bym raczej wykluczył.

Ten post był edytowany przez Cesarz Cyberprzestrzeni dnia: 01 Wrzesień 2018 - 10:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 11:13

Kiedyś miałem lutownice ale już niestety jej nie mam. I raczej ja nie mam zdrowia do takich ręcznych robótek :).. Trzęsą mi się dłonie itp :P na pewno bym tego nie zrobił.

Ta Roccat Kone Pure jest ok.. Ale jednak nie pasi mi w ręku.. Może ją sprzedam? Tylko kto skupuje używane myszki hehe ;). Kusi mnie myszka Corsair Harpoon za 99zł jest w xkom :).

Teraz znów podłączyłem Savu, która wczoraj wariowała i jest ok od 2h nie ma problemów z dwuklikiem. A wczoraj podczas grania w Two Point Hospital miałem takie momenty ze mi opcj w grze klikało podwojnie.. Nawiedzona myszka? :)

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 01 Wrzesień 2018 - 11:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   Cesarz Cyberprzestrzeni 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 07 Cze 16

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 11:34

Problem z przełącznikami jest taki, że nie ma tu żadnej zasady. Mając 2 identyczne myszy z tymi samymi przełącznikami w jednej mogą one funkcjonować 5 lat, a w drugiej przełącznik padnie po miesiącu, podobnie jest z deklarowanym cyklem życia - przełącznik o cyklu 5 mln kliknięć może być znacznie trwalszy od tego z cyklem 20 mln, wszystko wynika z problemów z kontrolą jakości. Sporo zależy też od tolerancji przełącznika np. na nadmierny nacisk, oraz tego, jak ktoś korzysta z myszy.

Mi osobiście nigdy w żadnej myszy nie zepsuł się przełącznik, a część trafiała do dalszego użytku np. jako myszka biurowa (również mam myszki roccata: savu i lua, obie działają bez żadnych problemów od ok. 2012 roku)

Ten post był edytowany przez Cesarz Cyberprzestrzeni dnia: 01 Wrzesień 2018 - 11:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 11:55

Dodaj obrazek a może mam coś zle ustawione? Jakbyście mogli zerknąć. Ten Dobule click speed zmniejszyłem o jedno ale chyba nie będzie to stanowiło żadnej różnicy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Cesarz Cyberprzestrzeni 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 07 Cze 16

Napisany 01 Wrzesień 2018 - 13:04

Nie, doubleclick speed to maksymalny czas między jednym a drugim kliknięciem jaką windows odczyta jako funkcję aktywującą np. otwarcie ikon na pulpicie. Jeśli miałoby to być coś w sterownikach, to albo jakieś makro, albo funkcja easy-shift, ale tutaj występowałoby to w kombinacji 2 przycisków, a taką zależność chyba byś zauważył. Oczywiście może to być wada myszki, ale wątpię, że jest to akurat problem z samym przełącznikiem, poza tym dziwne, że pojawia się to jednocześnie w obu myszach.

Ten post był edytowany przez Cesarz Cyberprzestrzeni dnia: 01 Wrzesień 2018 - 13:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 06 Grudzień 2018 - 15:54

Dobra mam dość tych myszek wariują .. Kupiłem Logitecha G102 za 90zł.. Dzis przyszedł i się bawie .. Fajnie lezy w ręku i wszystko jest właściwie na plus.. Jedynie te główne przyciski LPM i PPM są troszke głośniejsze niże moje zepsute Roccaty.. ALe pewnie się przyzwyczaje

#14 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6448
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 06 Grudzień 2018 - 16:22

miałem 3x roccat kone pure military i w trzech po kilku miesiącach występował dwuklik na LPM lub padał switch, nic nowego.

naprawa czegoś takiego to 15zł za switch + ewentualna robocizna jak nie umiesz. Też warto zadbać o nowe ślizgacze do myszki, powinieneś się w 50zł zamknąć.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 06 Grudzień 2018 - 16:43


#15 Użytkownik jest dostępny   Raideri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 13 Sty 11

Napisany 06 Grudzień 2018 - 16:39

Właśnie nic nowego,styki padają,lepiej wymienić za parę groszy, niż wymienić całą mysz ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 06 Grudzień 2018 - 19:21

Dlatego ja sobie jedną mysz zostawie od Roccat z wariującym LPM.. Bo drugi roccat jest w gorszym stanie i jego wyrzuce. Bedzie czas i ochota to kupie te naprawiajace elementy..

Więc co mam kupic by sobie juz zapisać na przyszłość? Mi wariuje Roccat Savu lewy przycisk czyli LPM.. czesto mi podwojnie klika.. Jak odłoze go na 2tyg i powroce to mam spokoj na jakis czas :D.. Mimo to bym sam naprawil.. Co musze kupic? Możecie mnie dokładnie poinstruować? Bo nieznam sie niestety..

Tak se mysle ze ten kone pure który chce wyrzucić to na nim potestuje i zobacze jaka jest ich konstrukcja.. A moze wymienie te elementy z LPM z tego kone pure i wsadze do Roccat Savu? :) Tylko czy one będą pasowały hmmm. Musze w wolnej chwili sie pobawić :)

Obecnie ta mysz Logitech G102 będzie mi służyla jako główna mysz ale wiadomo róznie bywa więc warto mieć zapasową czyli mysle o naprawie tej LPM w Savu.. A ja prawie całe dni siedze przy PC bo pracuje itp więc przyda się awaryjna myszka :). Mam jeszcze taką chińska na bluetooth ale jest masakrycznie wkurzajaca - nie dośc ze ma odczuwalne opóżnienia to jeszcze jest niewygodna (ojciec ją kupił).

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 06 Grudzień 2018 - 19:25


#17 Użytkownik jest dostępny   Raideri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 13 Sty 11

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:16

Alle fraza mikrostyk omron.
Jak potrafisz lutownicę utrzymać dwa na trzy razy,dasz radę z wymianą ;)

Ten post był edytowany przez Raideri dnia: 06 Grudzień 2018 - 20:17


#18 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8054
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:10

Kurde nie mam lutownicy kiedys sie zepsuła.. Bez niej nie da rady?

#19 Użytkownik jest dostępny   Raideri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Cz, 13 Sty 11

Napisany 07 Grudzień 2018 - 12:16

Niet.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych