Forum PCLab.pl: WIN10 Reinstalacja systemu a płyta główna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

WIN10 Reinstalacja systemu a płyta główna Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Vanq5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Wt, 30 Mar 10

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 11:08

Witam.

Niedługo wymieniam płytę, CPU, ram na lepszy model i moje pytanie.

Czy system w ogóle włączy się na nowym sprzęcie bez konieczności tak jak kiedyś robienia nowej instalacji systemu?

Jeśli tak to co ze sterownikami? Bo przecież win10 zainstalował odpowiednie sterowniki pod dany sprzęt. Czy na nowym sprzęcie je usunie? A może po prostu nie będa używane i zainstaluje wyszukujac nowe? Czy jednak może objawiać się jakiś problem z tego powodu?

Proszę o odp ludzi, którzy praktycznie robili upgrade kompa i zostawili system. Czy mieliście jakiekolwiek problemy robiąc w taki sposób? z góry dzięki!

#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18361
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 12:15

Na 99% system ruszy na nowej platformie, ale będziesz musiał aktywować system od nowa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15465
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 12:23

Ruszy ale lepiej i tak zrobić formata.

#4 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 15:35

Zobacz postVanq5, o 04 Wrzesień 2018 - 11:08, napisał(a):

Witam.

Niedługo wymieniam płytę, CPU, ram na lepszy model i moje pytanie.

Czy system w ogóle włączy się na nowym sprzęcie bez konieczności tak jak kiedyś robienia nowej instalacji systemu?

Jeśli tak to co ze sterownikami? Bo przecież win10 zainstalował odpowiednie sterowniki pod dany sprzęt. Czy na nowym sprzęcie je usunie? A może po prostu nie będa używane i zainstaluje wyszukujac nowe? Czy jednak może objawiać się jakiś problem z tego powodu?

Proszę o odp ludzi, którzy praktycznie robili upgrade kompa i zostawili system. Czy mieliście jakiekolwiek problemy robiąc w taki sposób? z góry dzięki!


Windows ruszy i sam zmieni drivery ale i tak zalecane jest pobrać nowsze drivery ze strony producenta sprzętu. Dodatkowo przy zmianie całej platformy zalecane jest ponowna czysta instalacja systemu. A co do aktywacji to jak masz klucz powiązany z kontem Microsoft to bez problemu ci się aktywuje sam po zalogowaniu się, czasami jednak trzeba ponownie wprowadzić klucz Windows by aktywować system. Pamiętaj tylko by po aktywacji usunąć stare ID płyty głównej z ustawień Konta Microsoft i zostawić tylko nowe ID Płyty Głównej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Vanq5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Wt, 30 Mar 10

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 16:16

A jak to zrobic? w ktorym miejscu w ogole sprawdzic te id plyty? przypisane do konta.

Ten post był edytowany przez Vanq5 dnia: 04 Wrzesień 2018 - 16:17


#6 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 21:37

Zobacz postVanq5, o 04 Wrzesień 2018 - 16:16, napisał(a):

A jak to zrobic? w ktorym miejscu w ogole sprawdzic te id plyty? przypisane do konta.


Zaloguj się przez przeglądarkę na konto Microsoft i w którejś zakładce są urządzenia.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kabor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 09:45

Zobacz postRMS_84, o 04 Wrzesień 2018 - 16:35, napisał(a):

... A co do aktywacji to jak masz klucz powiązany z kontem Microsoft to bez problemu ci się aktywuje sam po zalogowaniu się, czasami jednak trzeba ponownie wprowadzić klucz Windows by aktywować system. Pamiętaj tylko by po aktywacji usunąć stare ID płyty głównej z ustawień Konta Microsoft i zostawić tylko nowe ID Płyty Głównej.



Napisał przecież JAK MA. A jak nie ma to przecież może powiązać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kabor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 13:21

Zobacz postczyszby, o 12 Wrzesień 2018 - 14:02, napisał(a):

Pokaż mi mistrzu na zrzucie ekranowym gdzie masz opcję ręcznej zmiany ID płyty głównej na koncie Microsoft przypisanym do systemu.
Też bym tak chciał zrobić tylko nie wiem jak to ty zmieniasz - u mnie nie ma ręcznej możliwości zmiany. Może u ciebie jest ?



Gdzie RMS_84 napisał, że można zmienić ID płyty. Napisał tylko aby przed instalacją na nowym kompie usunąć urządzenie ze starym ID.

Jak ja uwielbiam ludzi którzy nie umieją czytać ze zrozumieniem MISTRZU.

Załączone pliki

  • Załączony plik  WIN.jpg (39.71K)
    Ilość pobrań: 34

Ten post był edytowany przez Kabor dnia: 12 Wrzesień 2018 - 13:21


#9 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4088
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 20:00

Zobacz postczyszby, o 12 Wrzesień 2018 - 13:31, napisał(a):

Nie ciebie się pytam to nie odpowiadaj za kogoś bo to nieładnie odpowiadać za kogoś. :lol2:
Na twoim obrazku akurat nie ma jakiejkolwiek opcji związanej z tematem. Po co to tutaj pokazałeś ? To nic nie wnosi do tematu.

On pokazał własnie to co jest bezpośrednio związane z tematem i o co chodzi użytkownikowi RMS.
Jeżeli dokonano powiązania licencji win10 pochodzącej z uaktualnienia z kontem Microsoft, to na serwerach aktywacyjnych MS został utworzony proflil sprzętowy komputera, oparty między innymi o ID płyty głównej. Zmieniając płytę główną najlepiej ponownie zainstalować system i aktywować go po prostu logując się do tego samego konta MS (może zajść potrzeba wpisania ponownie posiadanego klucza systemu z którego dokonano uaktualnienia, albo wykonania aktywacji przez telefon). Aby uniknąć dublowania licencji należy właśnie poprzez to co pokazał @Kabor usunąć poprzedni profil sprzętowy przypisany do konta MS, pozostanie tylko przypisany nowy profil oparty o ID nowej płyty głównej.
Żadnego ID ręcznie nie wpisujesz, wszystko robi się automatycznie, lecz widać, że nie masz o tym bladego pojęcia.

Jeżeli licencja nie została przypisana do konta MS, konieczne będzie ponowne wpisanie klucza lub aktywacja telefoniczna. Nowego windowsa nie trzeba kupować. Reinstalacja jest zalecana, bo nie ma pewności, że system ruszy lub będzie działał bezproblemowo.

#10 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7138
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 00:52

Zaraz, chcecie powiedzieć że nawet przy kluczach OEM też wystarczy ten trick z usunięciem komputera, i Winda będzie śmigać na nowym sprzęcie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4088
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 17:05

W sumie tak, tylko nie z każdym OEM jest to legalny zabieg.

#12 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7138
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 17:37

Legalny czy licencyjny?
No i ja tam zawsze myślałem że OEM to OEM. Są jakieś różne typy OEMów?

#13 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4088
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 18:01

Dla mnie licencyjny = legalny, nielicencyjny to nie legalny i o tym już pisałem nie raz dlaczego tak uważam, choćby dlatego że nabywa się licencję a nie oprogramowanie, a wyrok TSUE powołuje się na punkt prawny wykluczający nabycie samej licencji.

Co do OEM, to po pierwsze punkt 4 licencji win10:

Cytuj

4. Przeniesienie. Postanowienia zawarte w niniejszym punkcie nie mają zastosowania w przypadku nabycia oprogramowania przez konsumenta w Niemczech lub innym kraju wymienionym na stronie (aka.ms/transfer); wówczas przeniesienie oprogramowania na osobę trzecią oraz prawa do używania oprogramowania muszą być zgodne z prawem właściwym.
a. Oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu (lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania wstępnie zainstalowanego na urządzeniu), może przenieść licencję na używanie tego oprogramowania bezpośrednio na innego użytkownika pod warunkiem jednoczesnego przekazania takiemu użytkownikowi licencjonowanego urządzenia. Musi to obejmować przeniesienie oprogramowania, jeśli takie zostało dostarczone z urządzeniem, a także oryginalnej etykiety systemu Windows z kluczem produktu. Przed otrzymaniem oprogramowania wspomniany użytkownik musi wyrazić zgodę na to, że postanowienia niniejszej umowy mają zastosowanie w przypadku przypisywania oprogramowania do innego użytkownika i korzystania z tego oprogramowania.
b. Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (lub jeśli dokonał uaktualnienia na bazie oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), może przenieść to oprogramowanie na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inne urządzenie, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile (i) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz (ii) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowe urządzenie Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego urządzenia. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między urządzeniami.


W praktyce według tego wszystko zależy w jaki sposób ten OEM został pozyskany. Jeżeli kupiło się laptopa z wgranym systemem, to obowiązuje podpunkt a. czyli na inny sprzęt nie przeniesiesz, to samo w przypadku brandowanych komputerów stacjonarnych i innych stacji roboczych, czyli takich, które są składane przez jakąś firmę czy sklep pod marką tej firmy czy sklepu, oni wtedy są system builderami (przepraszam za spolszczony angielski, ale inaczej się nie da). Wtedy taki komp też ma preinstalowany system, dostajesz jedynie płytkę recovery.
Jeżeli kupiłeś OEM w sklepie jako samodzielne oprogramowanie (pomijam fakt, że sklepy nie powinny tego sprzedawać, chyba że kupujesz razem z komputerem czy częściami z których sam złożysz kompa) to stajesz się system builderem i automatycznie administratorem posiadanej licencji, co upoważnia cię do przeniesienia systemu na inną konfigurację sprzętową w jeden ze sposobów opisanych wyżej :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7138
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 20:00

W praktyce pewnie i tak klucz wyciągnięty z UEFI ma szansę przejść przez aktywację, zwłaszcza po tych praktykach z usunięciem urządzenia.
Bo normalnie to faktycznie, klucz wpisany w system laptopa był zbiorczy dla wszystkich notebooków danej serii, i nie dało się nic z nim zrobić, ale teraz te klucze nie są na naklejkach, ale są klepane do UEFI. Prawdopodobnie są wtedy unikalne, bo inaczej upgrady z W8 na W10 by nie przechodziły. Jeśli by przechodziły, i wystarczyłby aktywowany system np. W8, a w trakcie dawnego upgradu (w instalatorze nadal działają klucze od 7 wzwyż na W10) generowałby się nowy klucz (teraz chyba tak się nie dzieje), to wystarczyłoby pojechać dawniej system aktywatorem, byle upgrade się powiódł, a W10 przypisało nowy klucz. Ale to tak nawiasem.

@down
całkowita racja

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 14 Wrzesień 2018 - 01:43


#15 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4088
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 23:37

Tylko jeżeli ktoś chce mieć pewność, że ma wszystko legalnie, albo to w firmie, to wyciągnięty klucz z UEFI w laptopie i przeniesiony np. na komputer stacjonarny nawet jeśli się aktywuje to będzie nielegalny, jeżeli był to system fabrycznie preinstalowany, bo podchodzi pod pkt. 4.a licencji.

#16 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 10:21

Zobacz postczyszby, o 12 Wrzesień 2018 - 09:39, napisał(a):

A ty masz kulę do wróżenia i wiesz na 100% że on na pewno ma konto na Microsoft przypisane do komputera ?
Konto na Microsoft nie jest potrzebne żeby używać legalnie i normalnie systemu Windows 10.
Nie wiedziałeś o tym ? :lol2:


I po tej wymianie będzie komunikat w systemie, że system nie jest aktywowany i masz go aktywować bo on bez nowego klucza sam się już nie aktywuje.


Microsoft zaleca konto Microsoft zamiast Lokalnego np: po to że po czystej instalacji i zalogowaniu się przez konto od razu masz część ustawień systemowych zsynchronizowanych do tego część aplikacji wymaga konta microsoft aby poprawnie działać.

Zobacz postczyszby, o 12 Wrzesień 2018 - 12:50, napisał(a):

Powiązaną ma starą płytę z systemem Windows 10. Nowa płyta w żaden sposób nie będzie powiązana ze starym Windows 10 i trzeba będzie kupić nowy klucz.
Jak sam to wszystko zrobi to się przekona jak to jest naprawdę i wtedy będzie wiedział, że 90% porad z internetu w temacie aktywacji Windows 10 są g*wno warte.


Na jednym kluczu można aktywować nowy komputer. Po aktywacji nowego kompa/płyty głównej usuwa się stare ID z konta Microsoft i pozostawia tylko nowe ID płyty głównej które jest z automatu pozwiązywane.

Dodaj obrazek

Dawniej obok nazwy komputera pokazywane było ID Płyty Głównej teraz Info o ID znikło.

Zobacz postLeBomB, o 12 Wrzesień 2018 - 20:00, napisał(a):

On pokazał własnie to co jest bezpośrednio związane z tematem i o co chodzi użytkownikowi RMS.
Jeżeli dokonano powiązania licencji win10 pochodzącej z uaktualnienia z kontem Microsoft, to na serwerach aktywacyjnych MS został utworzony proflil sprzętowy komputera, oparty między innymi o ID płyty głównej. Zmieniając płytę główną najlepiej ponownie zainstalować system i aktywować go po prostu logując się do tego samego konta MS (może zajść potrzeba wpisania ponownie posiadanego klucza systemu z którego dokonano uaktualnienia, albo wykonania aktywacji przez telefon). Aby uniknąć dublowania licencji należy właśnie poprzez to co pokazał @Kabor usunąć poprzedni profil sprzętowy przypisany do konta MS, pozostanie tylko przypisany nowy profil oparty o ID nowej płyty głównej.
Żadnego ID ręcznie nie wpisujesz, wszystko robi się automatycznie, lecz widać, że nie masz o tym bladego pojęcia.

Jeżeli licencja nie została przypisana do konta MS, konieczne będzie ponowne wpisanie klucza lub aktywacja telefoniczna. Nowego windowsa nie trzeba kupować. Reinstalacja jest zalecana, bo nie ma pewności, że system ruszy lub będzie działał bezproblemowo.


Dokładnie o to mi chodziło. Ale "czyszby" zarejestrował się tylko by robić zamęt na forum.

Zobacz postdeton24, o 13 Wrzesień 2018 - 00:52, napisał(a):

Zaraz, chcecie powiedzieć że nawet przy kluczach OEM też wystarczy ten trick z usunięciem komputera, i Winda będzie śmigać na nowym sprzęcie?


Od premiery Rocznicowej Aktualizacji zaszły zmiany w licencjach i teraz nie zależnie czy masz OEM czy BOX to możesz przenosić Windows 10 na nowy komputer. Różnica jest taka że OEM = tylko konto Microsoft a BOX = konto Microsoft i konto Lokalne.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2783
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 22:12

Jestem wlasnie po zmianie plyty i powiem ze zero problemnow. Klucz wpisany i aktywowany nie musialem nic robic. Mozna OEM przeniesc luz

#18 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2783
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 11:24

No z OEM (tego jest na plycie w kopercie). Zmienilem plyty z b85 na z370 Podobno niektorzy twierdza ze sie nie aktywuje. Na koncie mialem 2 urzadzenia i nie bylo zadnego problemu. Domniemywam ze jest jak w box czyli moze byc zainstalowany/przypisany ale dzialac na jednym. nie musialem usuwac urzadzenia itp ani dzwonic do MS. Sprzet zmieniony klucz przyjelo mam info ze system zostal aktywowany przy uzyciu licencji cyfrowej powiazanej z kontem MS

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 21 Wrzesień 2018 - 11:26


#19 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4088
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 18:44

Zobacz postczyszby, o 21 Wrzesień 2018 - 06:40, napisał(a):

Konto Microsoftu przypisane do komputera nie jest potrzebne do działania systemu - mało kto go używa bo jest...zbędne.
Tym samym twoje porady aktywacji przy pomocy konta są nic nie warte.

Nikt nie mówił, że konto MS jest niezbędne do działania systemu. Ułatwia w znacznym stopniu przeniesienie licencji na nowe podzespoły w obrębie tego samego użytkownika.

Cytuj

Jak czytam takie pierdoły o aktywacji to aż musiałem się zarejestrować.

Które? Tylko konkretnie, bo sam sobie zaprzeczasz.

Cytuj

Zakładający ten temat Vanq5 jakoś nic nie pisze czy mu się udało aktywować system - nie żyje ?
Czy może wasze porady były o kant d*py potłuc i dlatego nic nie pisze ?

Częsta praktyka na wielu forach, użytkownicy zakładają temat, a jak uda im się rozwiązać problem to nie raczą się podzielić taką informacją, zatem jeżeli się nie odzywa, na 99% wszystko się udało.

Cytuj

Jaki klucz ? Z którego systemu ? Z Windows 10 OEM ? To miały być jakieś problemy ? :lol2:

I tu właśnie sobie zaprzeczasz, bo według twojego wcześniejszego posta przy takiej operacji wymagany jest nowy klucz, czyli nowa licencja, natomiast @Eltik zrobił to wszystko nie kupując nowej licencji, tylko rpzenosząc już posiadaną.


Edit @Eltik Wszystko się udało, bo musiało się udać (czyt. pkt. 4 licencji), użytkownik czyszby po prostu nie ma pojęcia o czym pisze.

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 21 Wrzesień 2018 - 18:46


#20 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7138
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 19:07

Nie przejmuj się randomami z ilością kilku postów, bo nigdy nie wiesz czy to MS ich nie nasyła by siać jak największą dezinformację w temacie.
Jak zadzwonisz, to na infolinii nigdy nic nie wiedzą, albo przekazują sprzeczne informacje, albo podkupują portaliki naokoło żeby pisały dla nich artykuły zastraszająco-propagandowe, jak swego czasu na SW.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych