Forum PCLab.pl: Upgrade procesora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade procesora

#1 Użytkownik jest niedostępny   Marcinos11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 21:13

Siemka, chciałem was zapytać o zdanie. Chciałem trochę podrasować swojego kompa i przymierzam się na zakup lepszego procka. obecnie mam i5 6500 3,2ghz. I tu pojawia się pytanie, jaki najlepiej wybrać stosunkowo cena=osiągi? Kompa składałem 2 lata temu więc nie jestem obecnie na bieżąco z rynkiem.

Aktualnie mój pc sklada się z:
geforce gtx 1060 msi gaming x wersja 6gb
hyperx 2x4gb ddr4 2133mhz (obowiązkowo poszerzę pamięć do 16gb 2x8 o troszke wyzszej czestotliwosci)
plyta glowna h110m-k

Dzięki za wszelkie sugestie/rady ;)

+czy musiałbym inwestować w ewentualne, dodatkowe chłodzenie

#2 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1610
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 21:26

6700?

#3 Użytkownik jest niedostępny   sprzetowiec90 

  • Departament wkurzania ludzi
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2040
  • Dołączył: Nd, 04 Paź 15

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 21:40

Jak wyzej, szukaj uzywanego i7 6700

Co do ramu to i tak 6700 obsluguje 2133mhz takze wyzsze nie maja sensu przy plycie na H.

Ten post był edytowany przez sprzetowiec90 dnia: 04 Wrzesień 2018 - 21:44


#4 Użytkownik jest niedostępny   Marcinos11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 22:14

Fakt, nie zwróciłem uwagi.
A czemu by nie wziąć na przykład Intel Core i5-8600? :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 22:20

Bo trzeba płytę zmienić, ramu dokup bo 8gb to mało.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 04 Wrzesień 2018 - 22:20


#6 Użytkownik jest niedostępny   Marcinos11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 22:25

Oczywiście, ramu dokupię, już od dawna się przymierzam.
Czy takie i7 6700 jest jakoś znacząco bardziej wydajne od mojej i5 6500? Parametrami są do siebie zbliżone.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2749
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 04 Wrzesień 2018 - 23:06

Rdzenie i wątki ...

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5188
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 05 Wrzesień 2018 - 06:00

Na 7700 powinna pamięć pojechać @2400 i choćby dlatego warto. Sprawdzić czy jest bios na stronie, update i wrzucać kaby.

#9 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 05 Wrzesień 2018 - 10:32

Jak chce ci się zmieniać płytkę to kup I5 8600K albo I7 8700.

#10 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1610
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Wrzesień 2018 - 12:39

Zobacz postMarcinos11, o 04 Wrzesień 2018 - 23:25, napisał(a):

Oczywiście, ramu dokupię, już od dawna się przymierzam.
Czy takie i7 6700 jest jakoś znacząco bardziej wydajne od mojej i5 6500? Parametrami są do siebie zbliżone.


6700 jest duzo, duzo lepszy.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Marcinos11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 16

Napisany 05 Wrzesień 2018 - 17:54

Przemyślałem wszystko i doszedłem do wniosku, że najlepszą opcją by było zainwestowanie w i7 8700, myślę że obecna 1060 6gb będzie dawała radę z tym procesorem.
Teraz pytanie, jaka płyta główna będzie najtrafniejszym wyborem pod i7 8700 (non-k)? Fajnie jakby obsługiwała RAM pracujące w 3000mhz lub 2666.
W razie co moja obudowa to SilentiumPC Brutus M25 Pure Black. (mówię w razie czego bo z tego co pamiętam to chyba są płyty główne różnej wielkości?)

I jeszcze mam kolejne pytania:
1. czy zasilacz Thermaltake 530W mogę zostawić przy takim setupie?
2. czy przy 8700 bez oc potrzebne jest jakieś dodatkowe chłodzenie?
3. czy przy takiej zmianie płyty głównej konieczny jest format i reinstall windowsa? (Miesiąc temu dokupiłem dysk ssd i mam w miarę świeży system- prawdę mówiąc nie chce mi się reinstalować windowsa)

dziękuję za odpowiedzi i porady :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 06 Wrzesień 2018 - 11:47

czy przy takiej zmianie płyty głównej konieczny jest format i reinstall windowsa - ja nie robiłem jak skoncze assasin creed orgins to zrobie.

zasilacza nie musisz zmieniać.

Co do chłodzenia jak masz fuksa tobox wystarczy jak nie to silentium za 100zł wystarczy,

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych