Forum PCLab.pl: Płyta główna do ryzen 5 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta główna do ryzen 5 2600

#1 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 07 Wrzesień 2018 - 22:12

Witam,
chciałbym kupić płytę do ryzena 5 2600, ale nie wiem jaka będzie najlepsza pod ten procesor, kwota jaką mogę przeznaczyć na płytę to 500-550 zł, super byłoby gdyby wytrzymała lekkie oc i ładnie wyglądała (choć to sprawa drugorzędna ). Będę wdzięczny za wszystkie propozycje 😁

#2 Użytkownik jest niedostępny   AquilaRoja 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 551
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 12

Napisany 07 Wrzesień 2018 - 22:36

https://www.ceneo.pl/67592164

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 07 Wrzesień 2018 - 23:21

Każda jedna płyta z radiatorem na sekcji zasilania od MSI będzie OK, b350+ update BIOSu lub b450. np. b350 pc mate lub b450A PRO czy jakos tak.

#4 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 14:28

Dzięki wielkie za odpowiedź,
Msi b450 tomahawk jak narazie najbardziej mnie przekonuje, a co z płytami na chipsecie x370, jak również od innych producentów, nie dorównują msi ??

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1870
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 14:37

Zobacz postxnerus, o 08 Wrzesień 2018 - 15:28, napisał(a):

Dzięki wielkie za odpowiedź,
Msi b450 tomahawk jak narazie najbardziej mnie przekonuje, a co z płytami na chipsecie x370, jak również od innych producentów, nie dorównują msi ??


Mój Rysiek 2600 siedzi w x370 od ASRocka -Fatality gaming X. Nie było problemów z OC zarówno procka (4,0 do 4,15, w zależności od napięć) jak i lekkiego OC pamięci (patriot viper 3200@3333 cl16)
Teraz ustawiłem na 4.0Mhz i 3200 bo różnicy prawie żadnej a więcej prądu żre

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Wrzesień 2018 - 14:42


#6 Użytkownik jest niedostępny   manuelos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1795
  • Dołączył: Wed, 24 Mar 10

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 14:49

Mam taką piękność, może jesteś zainteresowany ?
GA-AX370-Gaming K5

Jeszcze 2 lata gwarancji z xkom. za 490 zł oddam :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 15:30

Zobacz postSary, o 08 Wrzesień 2018 - 14:37, napisał(a):

Mój Rysiek 2600 siedzi w x370 od ASRocka -Fatality gaming X. Nie było problemów z OC zarówno procka (4,0 do 4,15, w zależności od napięć) jak i lekkiego OC pamięci (patriot viper 3200@3333 cl16)
Teraz ustawiłem na 4.0Mhz i 3200 bo różnicy prawie żadnej a więcej prądu żre


W jaki sposób robiłeś aktualizację biosu ??

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 15:35

Plyty X roznia sie w praktyce od plyt B tylko wsparciem SLI + na tanszych plytach AsRocka brakuje niektorych opcji oc

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1870
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 15:44

Zobacz postxnerus, o 08 Wrzesień 2018 - 16:30, napisał(a):

W jaki sposób robiłeś aktualizację biosu ??

Jak zamawiałem płytę, zamówiłem ją od razu z aktualizacją (koszt raptem 23 zł )

#10 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 15:56

Zobacz postSary, o 08 Wrzesień 2018 - 15:44, napisał(a):

Jak zamawiałem płytę, zamówiłem ją od razu z aktualizacją (koszt raptem 23 zł )


Czyżby morele ??

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1870
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 16:00

Zobacz postxnerus, o 08 Wrzesień 2018 - 16:56, napisał(a):

Czyżby morele ??

jep, Składałem u nich cały zestaw(tzn. wszystko osobno, ale wszystko kupione u nich), wiec już 2 dychy w tą czy, w tamtą nie robiło mi różnicy, a wolałem mieć pewność ze dotrze z odpowiednim biosem.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Wrzesień 2018 - 16:03


#12 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12549
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 16:00

Większość szanujących się sklepów nie powinna robić problemów z aktualizacją.

#13 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 16:04

Zobacz postQwertypp10, o 08 Wrzesień 2018 - 15:35, napisał(a):

Plyty X roznia sie w praktyce od plyt B tylko wsparciem SLI + na tanszych plytach AsRocka brakuje niektorych opcji oc

Oo dzięki Qwerypp, nie będę łączył kart więc raczej pozostanę przy chipsecie b.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1870
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 16:11

Zobacz postQwertypp10, o 08 Wrzesień 2018 - 16:35, napisał(a):

Plyty X roznia sie w praktyce od plyt B tylko wsparciem SLI + na tanszych plytach AsRocka brakuje niektorych opcji oc

X370 to tez często lepsze sekcje zasilania (12 fazowa w przypadku mojego ASRocka) no i lepszy dźwięk ALC 1220, a do OC mi niczego w niej nie brakło. Dodatkowym bajerem jest wyświetlacz błędów na płycie, który przy normalnej pracy może tez wyświetlać temp procka, a płyta droga przy tym nie jest.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Wrzesień 2018 - 16:15


#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 08 Wrzesień 2018 - 22:38

Zobacz postSary, o 08 Wrzesień 2018 - 16:11, napisał(a):

X370 to tez często lepsze sekcje zasilania (12 fazowa w przypadku mojego ASRocka) no i lepszy dźwięk ALC 1220, a do OC mi niczego w niej nie brakło. Dodatkowym bajerem jest wyświetlacz błędów na płycie, który przy normalnej pracy może tez wyświetlać temp procka, a płyta droga przy tym nie jest.

Twój ASRock ma sekcję 4+2 ze zdublowaną ilością elementów na fazę
https://www.hardware...te-1155146.html
Jeśli chodzi o sekcję zasilania to cenowo dopiero od ASUSa x370 prime pro zaczynają się płyty z lepszymi sekcjami niż płyty b350 (droższe płyty b350 mają ten sam VRM co tańsze x370), wszystkie są de facto 4+2.

Ale wracając do pytania autora wątku, nie potrzebuje on lepszej płyty pod r5 2600 niż b350 pc mate lub podobnej.

#16 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 16:16

Co myślicie o następujących płytach (z aktualizacją biosu nie będzie problemu):
ASRock AB350 GAMING K4,
Msi B350 TOMAHAWK,
Msi B350 Krait Gaming,
Msi B450 TOMAHAWK,
Płyty na chipsecie X fajnie wyglądają to trzeba przyznać, ale sli nie będę robił, więc nie ma sensu wydawać pieniędzy na funkcję której i tak nie będę używał, natomiast najważniejsze dla mnie jest aby sekcja zasilania się nie przegrzewała, jakość wykonania była bardzo dobra i wyglądała spoko ( większą liczbą portów sata i usb nie pogardzę ;) ).

Ten post był edytowany przez xnerus dnia: 09 Wrzesień 2018 - 16:19


#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 17:42

Z wymienionych płyt najlepszy VRM ma krait.

#18 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 21:59

Jak wypada msi b350 pc mate w porównaniu do wyżej zestawionych płyt ??

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Wrzesień 2018 - 22:39

ASRock ma najgorszy VRM 3+3, b350 tomahawk to to samo co pcmate VRM 4+2, b450 tomahawk i krait będą dosyć podobne VRM 4+2 ze zdublowaną ilością komponentów na fazę.

#20 Użytkownik jest niedostępny   xnerus 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 07 Wrz 18

Napisany 10 Wrzesień 2018 - 15:32

Wiem, że nie ten dział, ale ile pamięći do tego tomahawka b450 1x8gb 3200mhz hyperx predator a za jakieś 3-4 miesiące kolejną kość czy 2x4gb również hyperx 3200mhz ??
Jeśli znacie lepsze ramy będę wdzięczny za informację

Ten post był edytowany przez xnerus dnia: 10 Wrzesień 2018 - 15:33


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych