Forum PCLab.pl: i5 2500k na co zmienić - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i5 2500k na co zmienić

#41 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11186
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Październik 2018 - 12:02

Z września. A jak dopiero teraz się obudziles to masz lipę.

Ci sprytniejsi dawno kupili sobie i7 na allegro zamiast Celerona czy pentiuma w sklepie.

#42 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 10 Październik 2018 - 12:05

Cytuj

300zł? Skąd bierzecie takie ceny?

Też bym za tyle kupił :P

2600K to 105$ z Aliexpress czyli 390 zł
3770K to już 145$

Ogólnie masakra :P

#43 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 10 Październik 2018 - 12:25

Zobacz postMinciu, o 10 Październik 2018 - 13:02, napisał(a):

Z września. A jak dopiero teraz się obudziles to masz lipę.

Ci sprytniejsi dawno kupili sobie i7 na allegro zamiast Celerona czy pentiuma w sklepie.



Ano nie brałem wcześniej możliwości wymiany procesora..

A jak przewidujecie, ile może potrwać taka masakra cenowa i dostępnościowa?

#44 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 10 Październik 2018 - 12:30

Cytuj

A jak przewidujecie, ile może potrwać taka masakra cenowa i dostępnościowa?

Szklana kula mówi mi, że na pewno do świąt ;)

#45 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 10 Październik 2018 - 12:35

Zobacz postiwanme, o 10 Październik 2018 - 13:30, napisał(a):

Szklana kula mówi mi, że na pewno do świąt ;)

Zostawię w takim razie zakupy na nowy rok :)

#46 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11186
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Październik 2018 - 14:00

Sprawdź ceny 4770/4790, 6700/7700 oraz 8400/8600/8700 a następnie zdefiniuj znaczenie masakry cenowej ;]

Sprawdź też cenę G4560 i porównaj wydajność i cenę do 2600/2600K.


Tutaj masz jeszcze 2600 za 400pln.
https://allegro.pl/i...7606209105.html

Oraz 3770 za 450zl:
https://allegro.pl/i...7481398733.html

Moim zdaniem to całkiem niezłe ceny jak na aktualną sytuację Intela.

2600 za 300zl to była cena mocno zaniżona dzięki sporej podaży z po leasingowych komputerów.

Taniej szybko nie będzie. Raczej tylko drożej, po niedobór i7 na rynku dopiero zaczyna odbijać się na cenach SandyBridge. Intel planuje być w czarnej pupie ponoć jeszcze przez rok. Do tego trzeba jeszcze dodać powrót cen do normalności. Czyli moim zdaniem wszystko naprawi się gdzieś po Nowym Roku, ale tym 2020 :E

ps. leasingowe komputery z iCore 3gen mniej więcej aktualnie przechodzą wymiany na nowy sprzęt. 2gen już dawno się skończyły. Nie liczyłbym na rewelacje cenowe i dużą podaż i7 2600.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 10 Październik 2018 - 14:04


#47 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12818
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Październik 2018 - 05:52

nadal można i7 2600 za 320-350 zeta kupić (za 350 na allegro firma sprzedaję dając na nie 12mcy gw)
fakt , ze coraz mniej takich ofert, ale przy koszcie i7 3770 za 455 zł to nadal lepsza opcja

#48 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 11 Październik 2018 - 14:44

Zobacz postkochan4, o 11 Październik 2018 - 06:52, napisał(a):

nadal można i7 2600 za 320-350 zeta kupić (za 350 na allegro firma sprzedaję dając na nie 12mcy gw)
fakt , ze coraz mniej takich ofert, ale przy koszcie i7 3770 za 455 zł to nadal lepsza opcja

Ale z tegoco widzę,za 350złsą wersję bez K.
Czy warto dopłacić 150-200zł za odblokowany mnożnik?

#49 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1931
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 11 Październik 2018 - 14:57

100zł można dopłacić, 200 to już tak sobie.

#50 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 11 Październik 2018 - 15:00

Cytuj

Czy warto dopłacić 150-200zł za odblokowany mnożnik?

Zależy do czego potrzebujesz procka. W takim wypadku brałbym z chin za 105$. 40 zł więcej tylko czekasz trochę.
2600k to nawet kiepską sztukę popchniesz na 4.5 GHz.

Albo Xeona E3-1230v2/E3-1240v2

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 11 Październik 2018 - 15:05


#51 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11186
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Październik 2018 - 15:48

Moim zdaniem szkoda dopłacać, bo zaczynasz wówczas wchodzić w strefę cen ESów 6700.

#52 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 15 Październik 2018 - 13:27

Mam okazję kupić i7 2600 za 300zł.
Moja płytka nie pozwala podkręcać, więc i tak "k" nie ma sensu.
W tym wypadku dopłata z i5 2500 do tego procka wyniesie 100zł.

Dopłata warta tych pieniędzy?

#53 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1931
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 15 Październik 2018 - 16:27

Tak.

#54 Użytkownik jest niedostępny   Pawel86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wed, 03 Lis 10

Napisany 15 Październik 2018 - 19:45

Ja również posiadam i5 2500k. Grafika 560Ti i 2x2gb ram-u pamięci. Chciałbym niskim kosztem troszkę ulepszyć, ale nie zmieniać całej platformy.
Zastanawiałem się nad zakupem GTX1060 6gb + 2x4gb RAM DDR3 dodatkowo. Pozycje, które interesują mnie to BF najnowszy i Wiedźmin 3. Co sądzicie o tym? A mój monitorek to tylko 20 cali Samsung z rodzielczoscia 1680x1050. Liczę na opinię.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Pawel86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wed, 03 Lis 10

Napisany 15 Październik 2018 - 19:45

Podwojny post. Proszę o usuniecie.

Ten post był edytowany przez Pawel86 dnia: 15 Październik 2018 - 19:45


#56 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 17 Październik 2018 - 13:47

Ram zdecydowanie się przyda.
GTX1060 6gb to dobra karta, nawet jeśli i5-2500k będzie ją ograniczał (a czasem będzie) to na przyszłość będzie spoko.

BF lubi procka, ale tu wiele nie zdziałasz.
Najtaniej kupno i7/lub Xeona np. E3-1230 v2

#57 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1931
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 17 Październik 2018 - 19:28

Zobacz postPawel86, o 15 Październik 2018 - 19:45, napisał(a):

Ja również posiadam i5 2500k. Grafika 560Ti i 2x2gb ram-u pamięci. Chciałbym niskim kosztem troszkę ulepszyć, ale nie zmieniać całej platformy.
Zastanawiałem się nad zakupem GTX1060 6gb + 2x4gb RAM DDR3 dodatkowo. Pozycje, które interesują mnie to BF najnowszy i Wiedźmin 3. Co sądzicie o tym? A mój monitorek to tylko 20 cali Samsung z rodzielczoscia 1680x1050. Liczę na opinię.

Zmień procesor na 2600K to to samo co 2500K tylko ma HT.

#58 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 17 Październik 2018 - 19:36

Akurat w jego przypadku w pierwszej kolejności ogranicza go antyczna karta graficzna. Podkręcony 2500K daje jeszcze jako tako radę.
Przy 560Ti to jakby miał i9-9900k to nie poszaleje.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Pawel86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wed, 03 Lis 10

Napisany 17 Październik 2018 - 19:58

No właśnie procka nie chce zmieniać.
Czekam na uspokojenie się cen i wtedy pokuszę się na wymianę.

Czyli polecacie GTX1060 6gb. Wybrałbym taki Palit GeForce GTX1060 Dual 6GB GDDR5 192bit
Do tego 2 kości RAMu 2x2gb. Mysłałem o tych z tej aukcji: https://allegro.pl/p...7575267508.html
Oraz dodatkowy dysk SSD bo mam tylko 120gb. Co teraz jest na czasie i nie drogie? :)

Na komputroniku jest fajne promo kup GTX1060gb ASUS-a, a dostanie dysk 240gb SSD za 1zł. Łącznie 1250zł.

Ten post był edytowany przez Pawel86 dnia: 17 Październik 2018 - 20:34


#60 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 17 Październik 2018 - 21:33

Ramu lepiej używkę firmowego (choć Intel nie powinien grymasić), 2x4GB od razu spróbować zalicytować za okolice stówki.
SSD IRDM Pro, lub jeśli mowa o pojemnościach większych (500 GB) to Samsung 860 Evo.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych