Forum PCLab.pl: problem z zasięgiem WI-FI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z zasięgiem WI-FI

#1 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 21:17

Witam wszystkich. Posiadam sprzęt ODU-IDU 200 z sieci plus, pracuje on na 2,4 ghz i 5 ghz
niedawno się przeprowadziłem do mieszkania w blokach (cały blok z cegły) miedzy routerem a biurkiem z komputerem jest około 11 metrów po linij prostej w tym są dwie ściany działowe i jedna bardzo gruba nośna i mam problem z zasięgiem wi-fi , tz komputer widzi router ale na jedną kreskę i połączenie jest niestabilne, na kompie głównie gram w WOT-a. więc niestabilność to problem. sprawdzałem przy biurku siłę sygnału za pomocą telefonu dokładnie programem WI-FI Analyzer. i 2.4ghz jest na poziomie 70 dBm a 5ghz ma około 90 dBm. co można z tym zrobić? jakiś sygnał tam dochodzi ale bardzo słaby, kable jak dla mnie odpadają bo nie mam gdzie ich ciągnąć, o repeaterach wi-fi opinie są podzielone więc już sam nie wiem.

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3535
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 21:31

Pociągnij kabel. Ewentualnie sprawdź, czy adapter PLC nie zadziała.

#3 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 12 Wrzesień 2018 - 22:00

niestety kabel odpada, nie mam gdzie go puścić a żonie tez by się nie podobało jak by przez środek korytarza ciągnął się kabel :) zastanawiałem sie nad czymś takim
https://www.mediaexp...u-asus-rp-ac68u,id-672728?gclid=CjwKCAjw8uLcBRACEiwAaL6MSRfZvhfGp53Ds5feYZiZZ5SaacqSOq_N-7qh1OVxDhd1z59vOs9bixoC80QQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CMryyM6stt0CFVqUsgodNc8AOA
jak bym to postawił na biurku koło komputera np
ogólnie używam laptopa ale do grania podłączam go do większego ekranu komputerowego, więc skoro laptop widzi router ale kiepsko wiec może coś takiego lepiej będzie działał, dodam że moja żona ma laptop "starego samsunga" i ona na tym biurku nie ma problemu z zasięgiem wi-fi więc pewnie mój lapek kiepsko zbiera sygnał, dokładnie posiadam Acera VN7-591G.

Ten post był edytowany przez tracz11 dnia: 12 Wrzesień 2018 - 22:01


#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6518
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 00:46

Dużo taniej kupisz PLC, a podlinkowane rozwiązanie nie gwarantuje 100% pewności rozwiązania Twojego problemu bym powiedział.

#5 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 04:52

Z tego co czytam to do PLC muszą być zera na tej samej fazie, a w blokach to mało prawdopodobne , bo niedawno skończyłem remonty to już wiem jak pomieszane były kable np przy żyrandolach.
A nie ma jakiś dobrych rozwiązań bezprzewodowych? Może coś co by wykorzystało pasmo 5ghz , nie zależy mi na tym aby rozwiązać ten problem za jak najniższe pieniądze, tylko żeby działało. Bo już nawet rozwazalem kupno innego routera, takiego żeby miało dobre mocne wi-fi.
Np moja sąsiadka ze starego miejsca zamieszkania czyli ze wsi miała model odu-idu 100 i on miał przy routerze dwie dokręcane anteny do wi-fi, między naszymi domami było około 80 metrów otwartej przestrzeni, i będąc u siebie w domu mój komputer czy telefon zawsze widział jej sieć i to nawet na przyzwoitym poziomie, a będąc u niej mojej sieci nigdy nie było. Czyli wychodzi na to że nowszy model ma znacznie słabszy sygnał niż model starszy.
A może np można do tego mojego routera podpiąć kablem Ethernet jakiś drugi zwykły router który ma bardzo dobre wi-fi. Bo widzę że są routery które mają nawet po 8 anten.

Ten post był edytowany przez tracz11 dnia: 13 Wrzesień 2018 - 06:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 09:18

W PLC urządzenia muszą być na tej samej fazie, co akurat w mieszkaniu w bloku jest bardziej prawdopodobne niż w domku jednorodzinnym.
Na pasmo 5GHz nie licz, bo ono jest bardziej podatne na tłumienie niż 2,4GHz, przez co to drugie ma "lepszy" zasięg. Wszystkie routery nadają z taką samą mocą (określoną przez ustawę), a to czy sygnał WiFi dolatuje słabiej lub gorzej wynika z wielu czynników, także zewnętrznych, takich jak umiejscowienie, przeszkody, itd. A to że routery potrafią mieć po 8 anten nie wynika z chęci osiągnięcia lepszego zasięgu, a podniesieniu prędkości transmisji (np. MU-MIMO).

W Twoim przypadku należy zmniejszyć odległość pomiędzy nadajnikiem WiFi (router, dodatkowy Access Point) i klientem (komputer, laptop, itd). Czyli na początek transmiter PLC. Potem np. jakiś Access Point podłączony kablem z głównym routerem. Takiego AP trzeba wyprowadzić np na korytarz, żeby polepszyć parametry pracy (powiększenie zasięgu). Można też użyć kolejnego AP (lub routera) który będzie robił za klienta WiFi i podłączyć go do komputera. Takiego klienta WiFi też należy wyprowadzić z pokoju gdzie stoi komputer na korytarz. Jak widać jest kilka możliwości, poza pociągnięciem kabla, który by rozwiązał problem. Szkoda że nie pomyślałeś o tym przed remontem. Pamiętaj, traktuj kabel jako podstawę sieci komputerowej, nawet w domu, a WiFi traktuj jako dodatek do tego. Nigdy odwrotnie, bo będzie tak jak masz teraz...

#7 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 11:08

Odnośnie zasięgu wi-fi to się nie mogę zgodzić że dwa różne sprzęty mają taki sam. Wcześniej ż plusa miałem Huaweia b593 . Później wziąłem ten co mam aktualnie bo Huawei miał problemy ze złapaniem Lte w tej miejscowości gdzie kiedyś mieszkałem. Porównywałem wi-fi. Oba sprzęty stały dokładnie obok siebie . I z Huaweia można było korzystać z dużo dużo wiekszej odleglosci niz z odu-idu . Tak samo było jak porównywałem dawno temu jakiś stary router pentagrama z routerem od neti. Zesieg z Pentagrama w najdalej oddalonym pokoju w domu pokazywal 3 kreski na 5 i net chodził ładnie. A sprzęt od neti dawał 1 lub 2 kreski i już zdarzało mu się przymulić.
A teraz odnośnie mojego mieszkania , w centrum mieszkania jest korytarz, siła sygnału wi-fi na nim to,
Około 55/60 dBm dla pasma 2,4ghz na tel zasięg jest na poziomie 3/4kresek w moim tel, i około 65/70 dBm dla pasma 5ghz. A zasięg na tel to 3 kreski.
Więc nie mógłbym.np dac czegoś takiego co podesłałem w linku wcześniej na korytarz ? Żeby wzmocnić zasięg i podać to dalej ?
Dodam że korytarz jest akurat w połowie drogi między biurkiem z komputerem a routerem.

Ten post był edytowany przez tracz11 dnia: 13 Wrzesień 2018 - 11:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 11:42

Zobacz posttracz11, o 13 Wrzesień 2018 - 12:08, napisał(a):

Odnośnie zasięgu wi-fi to się nie mogę zgodzić że dwa różne sprzęty mają taki sam. Wcześniej ż plusa miałem Huaweia b593 . Później wziąłem ten co mam aktualnie bo Huawei miał problemy ze złapaniem Lte w tej miejscowości gdzie kiedyś mieszkałem. Porównywałem wi-fi. Oba sprzęty stały dokładnie obok siebie . I z Huaweia można było korzystać z dużo dużo wiekszej odleglosci niz z odu-idu . Tak samo było jak porównywałem dawno temu jakiś stary router pentagrama z routerem od neti. Zesieg z Pentagrama w najdalej oddalonym pokoju w domu pokazywal 3 kreski na 5 i net chodził ładnie. A sprzęt od neti dawał 1 lub 2 kreski i już zdarzało mu się przymulić.

Dlatego napisałem, że wynika z wielu czynników.

Zobacz posttracz11, o 13 Wrzesień 2018 - 12:08, napisał(a):

A teraz odnośnie mojego mieszkania , w centrum mieszkania jest korytarz, siła sygnału wi-fi na nim to,
Około 55/60 dBm dla pasma 2,4ghz na tel zasięg jest na poziomie 3/4kresek w moim tel, i około 65/70 dBm dla pasma 5ghz. A zasięg na tel to 3 kreski.
Więc nie mógłbym.np dac czegoś takiego co podesłałem w linku wcześniej na korytarz ? Żeby wzmocnić zasięg i podać to dalej ?
Dodam że korytarz jest akurat w połowie drogi między biurkiem z komputerem a routerem.

Tak jak napisałem wcześniej, AP na korytarzu może poprawić zasięg, ale montując repeater możesz pogorszyć osiągi i będziesz dalej niezadowolony. Dlaczego? Ponieważ urządzenie wzmacniające sygnał o połowę zmniejsza transfer bo musi jednocześnie komunikować się z bazą oraz klientem. Dlatego AP na kablu jest lepszym rozwiązaniem. Podlinkowany ASUS RP-AC68U jest trochę na wyrost cenowo, jeśli miałby spełniać tylko jedną funkcję.

#9 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 12:03

A można tego Asusa podpiąć kablem do routera ? Tak żeby z routerem był połączony kablem a tylko do komputera dawał wi-fi, Wtedy bym to mógł wystawić na brzeg korytarza i stamtąd do biurka już jest tylko jedna cienka ściana i jakieś 3/4 metry w lini prostej .
Prędkość jaką mam na wi-fi przy routerze zazwyczaj wacha się 30/40mb i czas reakcji jakieś 20/25ms

Ten post był edytowany przez tracz11 dnia: 13 Wrzesień 2018 - 12:06


#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 12:05

Nie mam pojęcia, weź instrukcję i poczytaj. Ale podobne efekty uzyskasz z takimi AP: TL-WA901ND, TL-WA801ND, EAP110, Ubiquiti UAP-AC-LITE, wszystkie z PoE(zasialeni po kablu Ethernet), pierwsze trzy tylko na 2,4GHz, ostatni to dualband.
Edit: W specyfikacji jest napisane Access point mode, więc jak najbardziej. Tylko ta cena. A w kompie jaką masz kartę WiFi?

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 13 Wrzesień 2018 - 12:09


#11 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 12:27

Teraz nie ma.mnie w domu więc najwyżej wieczorem sprawdzę, chyba że Pan będzie taki uprzejmy i sam sprawdzi bo podawałem model kompa. A jeśli nie to dopiero sprawdzę wieczorem. Ale tak jak mówiłem moja żona ma 5 letniego Samsunga i u jej nie ma najmniejszych problemów z zasięgiem na biurku , A u mnie przy tym acerze są spore.

#12 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 21:24

A czy taki access point można podłączyć kablem Ethernet do każdego routera czy router też musi mieć jakąś konkretną funkcję?
Moja karta sieciowa to Broadcom 802.11n
I teraz znalazłem ciekawostkę. Z tego co widzę ta karta ma sterownik z 2013 roku? To normalne ? Skoro laptop jest dużo młodszy?

Ten post był edytowany przez tracz11 dnia: 13 Wrzesień 2018 - 21:33


#13 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3535
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 22:43

Zobacz posttracz11, o 13 Wrzesień 2018 - 22:24, napisał(a):

A czy taki access point można podłączyć kablem Ethernet do każdego routera czy router też musi mieć jakąś konkretną funkcję?

Możesz podłączyć do każdego routera. Nawet takiego, który nie ma WiFi.

Cytuj

Moja karta sieciowa to Broadcom 802.11n

Mój samochód to Volvo w Dieslu.
Mniej więcej tyle nam powiedziałeś. Musiałbyś odnaleźć konkretny model sprawdzając na przykład identyfikator sprzętu.

Cytuj

I teraz znalazłem ciekawostkę. Z tego co widzę ta karta ma sterownik z 2013 roku? To normalne ? Skoro laptop jest dużo młodszy?

To może oznaczać, że masz jakieś standardowe sterowniki zainstalowane, które były dostarczone z systemem. Ogólnie nie ma jednak nic dziwnego w tym, że w laptopie siedzi karta sieciowa na chipsecie, który został wyprodukowany 2 lata wcześniej. Zwłaszcza w tańszych konstrukcjach.

#14 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6518
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 23:15

Można zawsze wypróbować jakieś WiFi na USB aby wykluczyć problem sprzętowy z tamtą kartą sieciową. Oczywiście poszukać nowszego sterownika nie zaszkodzi.

#15 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 06:54

model karty znalazłem jest to (realtek pcie gbe family controller)
kurcze najwygodniej miałbym z repeaterem bo nie musiałbym męczyć się z kablami,
nie jakiegoś dobrego repeatera ? nie rozchodzi się o cenę może być nawet za te 500 zl tylko żeby dobrze to się sprawdzało i wtedy ja bym go postawił na półce w korytarzu ( a korytarz tak jak mówiłem jest akurat w połowie drogi miedzy biurkiem a routerem, w tej chwili sprawdzałem jak chodzi mi dokładnie internet na korytarzu na na 5 ghz są 3 kreski zasięgu na lapku ping na poziomie 25/30ms i prędkość pobierania 25/30mb/s a wysyłania 12 mb/s ( zaznaczę że dziś mam u siebie fatalną pogodę i niższe wyniki są pewnie tym spowodowane bo stojąc 1 metr od routera wyniki są praktycznie identyczne) może są lepsze o max 1/2 mb/s.
Czyli na korytarzu nie ma problemu z wi-fi, a od korytarza do biurka jest już tylko jakieś 4 metry w tym jedna ściana działowa.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 09:19

Zobacz posttracz11, o 14 Wrzesień 2018 - 07:54, napisał(a):

model karty znalazłem jest to (realtek pcie gbe family controller)

Znalazłeś co najwyżej "Volvo z dieslem" ale dla karty Ethernet (przewodowej).

Zobacz posttracz11, o 14 Wrzesień 2018 - 07:54, napisał(a):

kurcze najwygodniej miałbym z repeaterem bo nie musiałbym męczyć się z kablami,
nie jakiegoś dobrego repeatera ? nie rozchodzi się o cenę może być nawet za te 500 zl tylko żeby dobrze to się sprawdzało i wtedy ja bym go postawił na półce w korytarzu ( a korytarz tak jak mówiłem jest akurat w połowie drogi miedzy biurkiem a routerem, w tej chwili sprawdzałem jak chodzi mi dokładnie internet na korytarzu na na 5 ghz są 3 kreski zasięgu na lapku ping na poziomie 25/30ms i prędkość pobierania 25/30mb/s a wysyłania 12 mb/s ( zaznaczę że dziś mam u siebie fatalną pogodę i niższe wyniki są pewnie tym spowodowane bo stojąc 1 metr od routera wyniki są praktycznie identyczne) może są lepsze o max 1/2 mb/s.
Czyli na korytarzu nie ma problemu z wi-fi, a od korytarza do biurka jest już tylko jakieś 4 metry w tym jedna ściana działowa.

Jeszcze raz przytoczę to co napisałem wcześniej:

Zobacz postQwinto, o 13 Wrzesień 2018 - 12:42, napisał(a):

Tak jak napisałem wcześniej, AP na korytarzu może poprawić zasięg, ale montując repeater możesz pogorszyć osiągi i będziesz dalej niezadowolony. Dlaczego? Ponieważ urządzenie wzmacniające sygnał o połowę zmniejsza transfer bo musi jednocześnie komunikować się z bazą oraz klientem. Dlatego AP na kablu jest lepszym rozwiązaniem.


No chyba że zainwestujesz w sieć Mesh...

#17 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 10:31

To jak znajdę model karty ? A gdybym ten AP połączył kablem z routerem wystawiłbym to na korytarz i komputer odbierał by wi fi z urządzenia na korytarzu. Wtedy było by ok ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 10:41

Znajdziesz we właściwościach urządzenia. Nie wiem z którego roku jest Twój laptop, bo po wpisaniu frazy modelu na notebookcheck.net jest wioele różnych wyników, np.:

Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000MBit), Atheros AR5BWB222 Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 4.0

lub

Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000MBit), Qualcomm Atheros QCA61x4 (a/g/n/ac), Bluetooth 4.0



Tak, będzie lepiej.

#19 Użytkownik jest niedostępny   tracz11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 14

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 10:55

Ja kurde szukam i nie mogę nic znaleźć takiego . Wieczorem sprawdzę jeszcze raz. A może dostał bym jakaś pomoc dokładnie gdzie to znaleźć mam win 10.
Wiec takie coś jak ten AP Asusa podłączyć kablem do odu idu wystawić to na korytarz a jak już lapek będzie z nim polaczony przez wi fi to bedzie ok rozumiem, i nie będzie jakiś drastycznych spadków.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2614
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 12:32

Tak, wystawienie AP na korytarz poprawi sytuację.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych