Forum PCLab.pl: Zbyt duże zużycie pamięci RAM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zbyt duże zużycie pamięci RAM

#1 Użytkownik jest niedostępny   Loviso 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 13 Wrz 18

Napisany 13 Wrzesień 2018 - 17:58

Posiadam Dell inspiron 5559, komputer już od początku nie zachwycał szybkością, laguje i nie zbyt przyjemnie się z nim pracuje. Nie wiedziałem dlaczego, przecież ma dopiero dwa latka. Problemem okazało się zbyt duże zużycie pamięci RAM przy zerowych działaniach, otwartej tylko przeglądarce. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego używane jest aż 80% ramu na sam pulpit i jedno okno i jak to naprawić, bo sądzę, że tak nie powinno być...



Pamięć RAM 4GB DDR3
Intel core i5-6200U 2.30GHz 2.40GHz
Win 10 home
Płyta główna Dell Inc.
Model 04D1V1 (U3E1)
Wersja A00

Proszę o pomoc ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Hakuka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 18

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 12:55

Pamięć RAM 4GB DDR3 - tutaj najwiekszy problem. Aktualnie nawet sam system duzo pobiera w porownaniu z tym co bylo kiedys i zwyczajnie 4GB to już mało. Najszybciej wymienic na 2x4GB jesli jest mozliwosc w tym modelu.

Ewentualnie sprawdzic chodzace procesy w tle ciagnace RAM dla pewnosci.

Ten post był edytowany przez Hakuka dnia: 14 Wrzesień 2018 - 12:56


#3 Użytkownik jest dostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 785
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 12:59

4gb, to już niestety przeżytek. Przeglądarki od groma pożerają ram, sam miałem z tym problem jakiś czas temu z laptopem, który miał 4gb. Wymieniłem w nim 1 kość z 2 na 4gb, łącznie miał 6, i laptop od razu odżył.

6gb to dobry deal to prostego laptopa, z internetem, yt i prostymi gierkami, 8gb do całej reszty zastosowań domowych.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Unnamed65 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 69
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 13:17

Dziwne rzeczy wypisujecie, na Win10 1803, otwarty firefox z 3 zakładkami, messengerze, outlook, antyvir i teamviewer ( nie pracujący).
Mam 63% użycia pamięci (4GB DDR3)
Platforma też starsza - c2d, 4gb, 120gb ssd. ( komp w robocie).

Odpal menadżera zadań >> szczegóły i kliknij na kolumnę z pamięcią, żeby proces który pobiera najwięcej pamięci był na górze. Będzie wiadomo co tyle pobiera, najlepiej wrzuć screena po filtracji od najwyższej wartości

Ten post był edytowany przez Unnamed65 dnia: 14 Wrzesień 2018 - 13:19


#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1360
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 13:34

U mnie za bardzo na 4GB nie dało się Win10 ciągnąć.

#6 Użytkownik jest dostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 785
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 13:53

Zobacz postUnnamed65, o 14 Wrzesień 2018 - 14:17, napisał(a):

Dziwne rzeczy wypisujecie, na Win10 1803, otwarty firefox z 3 zakładkami, messengerze, outlook, antyvir i teamviewer ( nie pracujący).
Mam 63% użycia pamięci (4GB DDR3)
Platforma też starsza - c2d, 4gb, 120gb ssd. ( komp w robocie).

Odpal menadżera zadań >> szczegóły i kliknij na kolumnę z pamięcią, żeby proces który pobiera najwięcej pamięci był na górze. Będzie wiadomo co tyle pobiera, najlepiej wrzuć screena po filtracji od najwyższej wartości


Ja na i5-2310m, 4gb, przy Avaście oraz 3-4 kartach w Firefoxie przeżywałem katusze.
Samo włączenie Windowsa to było ok. 45-50% Ram, a z przeglądarką dochodziłem czasem do 3,3/4.0 gb.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Unnamed65 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 69
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 14:23

Patrzyłeś na avasta ? ile pobiera Ci raamu ? osobiście co mam styczność z tym programem to tylko sprawia kłopoty.
Albo mieli bez sensu dyskiem, albo procesor 100%. Cały czas udaję, że coś robi, a jak puszcza się po nim jakiegos normalnego antyvira ( nawet AVG platna licencje) to wyłapuje syf.

Osobiście stawiam, że to właśnie przez niego miałeś taką jazdę, chociaż to tylko moja sugestia.

Mój ss pulpitu

Ten post był edytowany przez Unnamed65 dnia: 14 Wrzesień 2018 - 14:28


#8 Użytkownik jest dostępny   Bladzioch 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 785
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 14:56

Na pewno w Avaście już przy instalacji odznaczyłem parę dodatków, które by działały w tle. W tamtym okresie nie instalowałem innego antywirusa, więc ciężko mi coś tu więcej dodać, możesz mieć rację. :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 15 Wrzesień 2018 - 10:08

4Gb w dzisiejszych czasach to męczarnia, ujdzie jeszcze w stacjonarnym z ssd to tak nie czuć w normalnym, użytkowaniu bez gier.

Mam laptopa 7300u z ddr4 4GB ram ale mam ssd mimo to czuć, że pamięc nie wyrabia jak mam parę kart otwartyh i włącze lola to zaczyna zamulać a winna jest pamięc w single
Jak zrobiłam test aida wydajność tej jednej kości w laptopie jest na poziomie dobrze podkręconych ddr2 1066 w dualu nawet nie połowa prędkości stacjoinarnego pc z jedną kością ddr4.


Jak ktoś ma jeszcze zwykły dysk to już jest masakra.
Co do antywirusów nie używam żadnego zewnętrznego bo zamulają i nie są lepsze niż wbudowany w windowsa :E
Ochrona w czasie rzeczywistym zjada najwięcej zasobów bez względu na markę antywirusa.


w10 przykład
3,1GB zajęte 310MB buforowane chrome 11 kart 360MB, steam w tle... kilka procesów 103MB+17MB+17MB, zdjecia 120MB mimo, że nie mam nic otwarte, antywirus windows 70MB java 60MB wyszukiwarka windows 70MB programy do pobierania jeden 20MB drugi 60MB itd. i to sie zbiera.

Samą przeglądarką można zapełnić pamięć 4GB wystarczy kilka dużych stron i chrome szybuje pod 1,4GB zmiana na opere czy też mozille nic nie daje bo zajmą podobnie.

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 15 Wrzesień 2018 - 10:22


#10 Użytkownik jest niedostępny   Loviso 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 13 Wrz 18

Napisany 15 Wrzesień 2018 - 10:53

No to zostaje jedynie dokupienie ramu.. Tylko że raz juz zamówiłem identyczną kość i system jej nie widział, odesłałem i zrezygnowałem. Trzeba spróbować jeszcze raz :p

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych