Forum PCLab.pl: Problem z zainstalowaniem oprogramowania - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z zainstalowaniem oprogramowania Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   arek0097 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 11

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 09:45

Cześć,
Próbuję odpowiedzieć sobie na następujące pytanie, a mianowicie - Dlaczego ten program instaluje się bezproblemowo na stacjonarce, a na żadnym laptopie nie chce?

Chodzi o program Fronius Solar, który służy przy instalacji falowników itd... Niestety potrzebujemy tego programu na laptopie, ponieważ komputera stacjonarnego ze sobą nie zabierzemy w trasę ;D

Mieliście podobny problem, lub znacie odpowiedzieć "Dlaczego"?:)

Gdy zainstaluje się, do połączenia potrzebuje portu COM, ale na laptopie nie daje rady. Nie można połączyć się z urządzeniem.

Ten post był edytowany przez arek0097 dnia: 14 Wrzesień 2018 - 10:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6530
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 18:00

Czyżby na stacjonarce był inny system?
Można próbować przez VirtualBox zainstalować inny kompatybilny z programem, i byle udało się udostępnić potrzebny port do maszyny wirtualnej.
Ew. konkurencja jest VMware.

#3 Użytkownik jest niedostępny   arek0097 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 11

Napisany 15 Wrzesień 2018 - 08:13

Zobacz postdeton24, o 14 Wrzesień 2018 - 18:00, napisał(a):

Czyżby na stacjonarce był inny system?
Można próbować przez VirtualBox zainstalować inny kompatybilny z programem, i byle udało się udostępnić potrzebny port do maszyny wirtualnej.
Ew. konkurencja jest VMware.


Na PC i na laptopie jest ten sam system, czyli Windows 10, a wirtualny port COM też został zrobiony. Niestety nie działa. W trybie awaryjnym jest to samo, a najciekawsze jest to, że tak dzieje się na kilku laptopach od Dell'a. Spróbowałem po pracy, na swoim laptopie Lenovo i poszło bez problemu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6530
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Wrzesień 2018 - 15:06

Może ma tu do gadania coś wersja kompilacji W10.
Do tego warto dla formalności sprawdzić czy oba systemy to x64.
Jest też większa szansa że na W10 x86 (32 bit) wystartuje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych