Forum PCLab.pl: boot USB win7 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

boot USB win7 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 14:19

Witam, mam drobny problem z laptopem mojej koleżanki. Ma ona od samego początku windowsa 8, ale niestety widzę, że ten system został na siłę wpakowany, a te podzespoły, które są w nim nie wystarczają na płynne korzystanie z systemu (jakiś informatyk wgrywał i reinstalował cały czas win8). Ja postanowiłem wgrać windows 7. Podczas startu laptopa nie widzi on pendrive z windowsem 7, ale za to gdy wgrałem na ten sam pendrive windows 10 to widział, więc na pewno wina nie leży po stronie pendrive. Próbowałem także wgrać 2 różne instalki z windowsem 7 i nadal bez zmian. Ma ktoś jakieś pomysły?

Poniżej 2 zdjęcia z boot menager i samego biosa. Laptop ma już kilka lat i od samego początku na windowsie 8 kiepsko chodził

https://imgur.com/a/4ULzoQ6

#2 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 14:27

Pendriva nagrywałeś rufusem?
Wyłączyłeś Secure boot w biosie?
Tryb Legacy/CSM jest aktywny w biosie?

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 14 Wrzesień 2018 - 14:28


#3 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 15:03

Wieczorem koleżanka udostępni mi laptopa bo robimy to na odległość.

Pendrive zawsze i każda wersja windowsa była nagrywana ultraiso i nigdy u nikogo nie było problemu aby pendrive włączył się podczas startu kompa, tutaj bios w ogóle nie widzi pendrive.
Co do secure boot to wieczorem zobaczę czy ta opcja jest wyłączona (aczkolwiek nic nie było zmieniane gdy odpalałem win10, a win7)

Tryb Legacy był włączony bo jeżeli dobrze pamiętam zmieniało się go w BOOT MODE [UEFI] i była możliwość wybrania Legacy i chyba ją zmieniłem właśnie na taką. Jeszcze jest opcja z DVD ale chciałem spróbować za wszelką cenę z pendrive.

#4 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2198
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 15:04

W niektórych laptopach, zwłaszcza w tych w których był preinsalowany Windows 8/8.1/10, CSM jest usunięty a Secrure Boot jest wł. i zablokowany. Jeśli w UEFI nie ma opcji od Secrue Boot i CSM no to masz właśnie jeden z tych modeli Winde 7 nie da się zainstalować.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 20:40

Sytuacja jest taka, że trochę pogrzebaliśmy i udało się odpalić windowsa 7 z pendrive ale niestety podczas wyboru partycji wszystkie są zastrzeżone i nie ma możliwości instalacji na żadnej z nich systemu. Stąd mam następujące pytanie, czy po prostu trzeba zdemontować ten dysk i kupić nowy, nawet zewnętrzny i po prostu na nim zainstalować ten system czy jednak jest możliwość na zastrzeżonych partycjach zainstalować system?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 20:41

Usuń wszystkie partycje w instalatorze i stwórz nowe.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2018 - 21:16

https://imgur.com/a/sPrHVMN


Czyli po prostu je wszystkie po kolei pousuwać i później według uznania porozdzielać na nowe partycje. Pytam dla pewności, żeby nic się nie uszkodziło :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 15 Wrzesień 2018 - 22:30

nie, musisz usunąć wszystkie od razu, czyli użyć polecenie clean, i potem przekonwertować dysk na mbr, bo masz typ tablicy partycji gpt - czyli naciskasz shift + f10 na początku instalatora, i wpisujesz

diskpart

list disk
select disk 0
clean
convert mbr

dalej możesz wyjść przez exit, wyłączyć wiersz polecenia i utworzyć partycje w instalatorze, itd - 7 chyba? nie tworzy zstrzeżonych, tzn w 7 nie ma np partycji recovery, recovery to w 7 folder na c, itd - ale uwaga - jeśli tak zrobisz 7 utworzy małą partycję system na bootloader, dodatkowo na tej partycji jest bitlocker (w wersji pro) - jesli nie chcesz tej małej partycji musisz utworzyc partycję na system już w diskpart, po convert mbr wpisz

create partition primary size=xxxx

size = rozmiar, wpisuje się w mb, przelicza 1gb=1024mb (czyli dla np 100gb wpisz 102400)

potem wpisz

format quick

i jak skończy formatować wpisz

active

potem wpisz exit, i masz już gotową partycję na 7, zainstaluj, 7 umieści bootloadera na tej partycji, czyli c będzie partycją system i tzw rozruchową, tzn z systemem; resztę partycji utworzysz potem już z systemu; na mbr można utworzyć tylko 4 partycje, tak że bez tej małej system jest większa swoboda

jeszcze uwaga do postów- zalecanie wyłączania secure boot bez znaczenia - secure boot działa tylko w trybie uefi, więc dla csm\legacy i tak nie działa

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 15 Wrzesień 2018 - 22:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 18 Wrzesień 2018 - 13:48

Bardzo dziękuję za pomoc, udało się zainstalować windows 7 ale pojawił się problem, który wydawałoby się łatwo rozwiązać, a niestety męczę się bardzo. Po zainstalowaniu systemu próbuję odpalić wifi, a się nie da, nie ma przycisku fizycznego, żadna komenda klawiszowa nie działa, w panelu sterowania nie widać żadnej karty sieciowej poza jedną, menażer urządzeń też nic nie wykrywa, a na win 8 laptop normalnie korzystał z wifi.

https://imgur.com/a/z3JOSmH

Bardzo proszę o pomoc, bo dziewczyna została bez internetu

#10 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8335
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 18 Wrzesień 2018 - 14:01

Zobacz postbubi888, o 18 Wrzesień 2018 - 08:48, napisał(a):

Bardzo dziękuję za pomoc, udało się zainstalować windows 7 ale pojawił się problem, który wydawałoby się łatwo rozwiązać, a niestety męczę się bardzo. Po zainstalowaniu systemu próbuję odpalić wifi, a się nie da, nie ma przycisku fizycznego, żadna komenda klawiszowa nie działa, w panelu sterowania nie widać żadnej karty sieciowej poza jedną, menażer urządzeń też nic nie wykrywa, a na win 8 laptop normalnie korzystał z wifi.

https://imgur.com/a/z3JOSmH

Bardzo proszę o pomoc, bo dziewczyna została bez internetu


zanim wgrales 7 trzeba bylo pomyslec i poszukac czy sa wszytskie sterowniki

Co to za laptop

8 wcale nie jest taka zla jak sie umie ogarnac

Ten post był edytowany przez dario27 dnia: 18 Wrzesień 2018 - 14:02


#11 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 18 Wrzesień 2018 - 14:03

Bo pewnie nie zainstalowałeś jakiegoś dedykowanego softu od producenta lapka ,który kontroluje wi-fi.

#12 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 18 Wrzesień 2018 - 22:38

ewentualnie może włącza się w uefi; jeśli jest karta powinna być widoczna w menedżerze

#13 Użytkownik jest niedostępny   bubi888 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: So, 18 Maj 13

Napisany 18 Wrzesień 2018 - 22:40

DZIAŁA, ale chyba znalazłem główny problem tak słabej wydajności laptopa i chciałbym poczytać sugestie. Laptop to lenovo g585 z AMD e2-1800 APU, 4gb ramu. Po zainstalowaniu programu Core Temp zobaczylem, że laptop w stanie spoczynku a dokładnie kiedy nie ma żadnej aplikacji ma już 80*C, wystarczyło odpalić facebook, youtube i mieliśmy temperature na poziomie 90 utrzymującą się, a w ciągu tego 5 minutowego testu maksymalna temperatura dochodziła do 98*C i aż strach myśleć jak mocno by podskoczyła i ewentualnie czy by to się nie skończyło spaleniem procesora, jeżeli chodzi o zużycie ramu 1,5gb na 4.

Moje rozwiązania to:

1. Nie mogłem rozebrać tego laptopa, wykręciłem kiedyś śrubki i nie mogłem dostać się do chłodzenia ale w gruncie rzeczy to co widziałem tam to nie był on jakoś zakurzony, więc ewentualnie wchodzi w grę wymiana pasty termoprzewodzącej

2. Druga opcja to też zastosowanie podkładki, ale koszt takiej lepszej wynosi z 100 zł i też nie zbije temperatury do wartości 60, bo dla mnie procesor może się grzać jak naprawdę mam otwarte 15 stron lub aplikacji nawet stosunkowo mało wymagających, a nie sytuacje stresową ma przy samym fejsie i youtube, więc też nie wiem czy zbicie nawet 10 stopni to coś daje kiedy procesor działa właściwie w przedziale 80%-100% mocy.

3. Wymiana procesora, chyba najdroższa opcja ale też płyta główna w laptopie ograniczy możliwość zastosowania nawet procesora o 4 rdzeniach albo o 2 ale o wyższym taktowaniu

Co robić i czy po prostu nie zasugerować koleżance aby pomyślała nad nowym laptopem, chociaż trochę ją rozumiem, bo laptop służy jej jedynie do fejsa, youtube i worda, a aktualnie sprzęt działa tak, że przy stosunkowo szybkim necie strona youtube ładuje się jakiś czas, a przeglądanie fejsa "szarpie"

#14 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2970
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 11:21

Tak ten procek to bida z nędzą. Zwykła maszyna do pisania i nic więcej.
http://www.cpu-world...es E2-1800.html

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 19 Wrzesień 2018 - 11:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   dario27 

  • Emigrant
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8335
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 14:00

oddaj na serwis niech wyczyszcza i wymienia paste

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych