Forum PCLab.pl: Komp sie wylacza a po starcie brak obrazu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komp sie wylacza a po starcie brak obrazu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kalekowaty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 05 Mar 11

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 14:14

specyfikacja:
EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 Bit
Intel Core i5-6600, 3.9GHz, 6MB, BOX
Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz CL14
Asus H110M-C, H110, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX
Thermaltake se 530

wczoraj w nocy i przed chwilą wyłączył mi się komputer, po uruchomieniu nie było obrazu no to go zrestartowałem - obrazu nadal nie było. Wyłączyłem/włączyłem zasilanie na listwie, załączyłem pct'a obrazu dalej brak. Dopiero po tym jak wyłączyłem i włączyłem zasilanie na zasilaczu(ten klik klik) i odpaliłem komputer - obraz był.

Jakieś propozycje ktoś ma w czym rzecz? Innych objawów nie było nigdy. Wczoraj wyłączył się bez żadnego obciążenia - jakiś twitch i yt w tle, dzisiaj podczas gry, ale też jakoś bardzo obciążony nie był.

//dzial karty bo podejrzewam karte? nie wiem

Ten post był edytowany przez kalekowaty dnia: 19 Wrzesień 2018 - 14:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   kalekowaty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 05 Mar 11

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:13

Odświeżam bo sytuacja ma miejsce nadal, teraz np. odpaliłem komputer, włączyłem firefoxa i pyk to samo się stało :/

Ten post był edytowany przez kalekowaty dnia: 21 Wrzesień 2018 - 13:14


#3 Użytkownik jest niedostępny   Lazama 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:26

Monitoruj temperatury czasem jak jest ograniczenie temp to wyłącza PC po przekroczeniu temp.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 16:51

Wyczyść kompa kiedy wymieniłeś pastę pod cpu

#5 Użytkownik jest niedostępny   kalekowaty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 05 Mar 11

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 21:53

Nic się nie grzeje, wentylatory nawet na obroty nie wchodzą. Komputer regularnie jest czyszczony 3-4x w roku. Nawet napisałem, że dzisiaj po włączeniu komputera i odpaleniu firefoxa komp się wyłaczył. Od włączenia do wyłączenia minęło może 30s.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 00:28

Winę mogę być wszystkie podzespoły od ramu do płyty głównej masz może od kogoś pożyczyć 2 tarte zrób test stabilnoaci podzespołów wyświetlał ci się jakikolwiek błąd może jakieś frezy systemu

#7 Użytkownik jest niedostępny   kalekowaty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 05 Mar 11

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 17:09

Zobacz postzwierz121, o 22 Wrzesień 2018 - 00:28, napisał(a):

Winę mogę być wszystkie podzespoły od ramu do płyty głównej masz może od kogoś pożyczyć 2 tarte zrób test stabilnoaci podzespołów wyświetlał ci się jakikolwiek błąd może jakieś frezy systemu


Po prostu się wyłącza komp. Tak jakby odcięto mu zasilanie, 0 błędów, żadnych przycięć, nic. Ramy by dawały inne oznaki z tego co wiem;d poza tym komputer może być włączony 24h i nic mu się nie dzieje, a potrafi wyłączyć się minute po jego uruchomieniu, to jest całkowicie losowe. karty nie mam od kogo pożyczyć no i ciężko byłoby to sprawdzić podmieniając podzespoły bo załóżmy dzisiaj cały dzień nic się nie dzieje, a już specjalnie zostawiam komputer włączony żeby sprawdzić, czy się wyłączył jak mnie nie ma w domu. Renderowałem dziś film, grałem nieco w gta, pubga i chodzi bez zarzutu, dlatego nie wiem, może to zasilacz pada i takie świrowanie to właśnie tego oznaki? 4 lata już ma jakby nie patrzeć

#8 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 18:11

Sprawność zasilacza można sprawdzić obciążać poszczególne elementy może to być blachostka a może już wysluzony komonent zasilacz ile ma

#9 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1783
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 18:38

Ciekawe bo u mnie od dwóch aktualizacji windy wstecz też takie rzeczy się dzieją (ciekawe że to wystąpiło po raz pierwszy chyba po zeszłotygodniowej aktualizacji win 10)...komputer się włącza a monitor nie,dopiero wyłączenie go na listwie na minutę pomaga i włącza się normalnie,na integrze tego problemu nie ma,karta się nie grzeje bo paro godzinna gra nic mu nie robi.Stawiał bym na kartę graficzną ale furmark przechodzi bezproblemowo ale potrafi się na pulpicie zwiesić (zamarznąć),choć słychać że się coś otwiera w tle,leci muza a w dzienniku zdarzeń brak wpisów co by to mogło być...pomaga na czysto stery grafiki zainstalować uprzednio odinstalować poprzednie używając DDU,nie wiem skąd dziś np.przy próbie instalacji sterów od grafiki (najnowszych) nie mogłem zainstalować z powodu jakiegoś błędu i co ciekawe pokazało mi że są jakieś zainstalowane przez chyba WU bo tak w historii instalacji pokazało a przecież instalację sterów mam tam wyłączoną jak i samo WU...normalnie czarna magia.W końcu zainstalowałem te stery i jak na razie po kilku restartach się uruchamia...choć dziś jakąś aktualizację zainstalowałem jak się dowiedziałem że jest...odpukać na razie działa...wniosek taki z moich wypocin że to mogą być stery od grafiki a jak furmarka nie wytrzyma z 10 minut to zmiana pasty na grafice.Choć może to być wszystko,trzeba sprawdzić,dysk,pamięci,grafikę,zasilacz...ja prócz zasilacza wyeliminowałem wszystko.

Ten post był edytowany przez amp41 dnia: 22 Wrzesień 2018 - 18:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   spinacz66 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wt, 24 Lis 15

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 18:45

U mnie po przejściu na NV nie kiedy włącza się kompa ekran się włącza podaj sygnał a za chwile gaśnie i non stop PC piszczy. Pomaga wyłączenie PC wyłącznikiem głównym i wł jeszcze raz na amd 280X nie miałem tego zdarza to się raz albo dwa na tydzień

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych