Forum PCLab.pl: i7 3770 + RTX 2080 Ti ? pomocy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 3770 + RTX 2080 Ti ? pomocy

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tommy's 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 26 Mar 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 19:09

Witam
dzisiaj troszkę zawiodłem się na wydajności ale jednak jak planowałem
tak zrobię i chce kupić na początku przyszłego miesiąca RTX 2080ti.
Tu zaczynają się 2 pytania:
1. Czy nie będzie procesor spowalniał karty?
2. Jaka wersje warto kupić? FE? Zotac amp? (zawsze miały lepszą wydajność i chłodne były) czy inną markę?


Mój zestaw:

CPU: i7 3770 (Noctua NH-D15)
MOBO: Asus P8Z77-V LX
GPU: GTX 970 (zostawiłbym pod physX)
RAM: 16GB RaM DDR3 1600
Be Quiet! Power Zone 750W(80+Bronze)

Monitor: Asus VG248QE

Z góry dziękuje.

Ten post był edytowany przez Tommy's dnia: 19 Wrzesień 2018 - 19:59


#2 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 669
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 19:14

To zależy w jakiej rozdzielczości będziesz grał, jeżeli 1080p to odpuść sobie karta będzie pracowała na połowie mocy przy twoim procesorze. GTX 970 (zostawiłbym pod physX) ???

Ten post był edytowany przez SysWOW64 dnia: 19 Wrzesień 2018 - 19:16


#3 Użytkownik jest niedostępny   Tommy's 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 26 Mar 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 19:21

Zobacz postSysWOW64, o 19 Wrzesień 2018 - 18:14, napisał(a):

To zależy w jakiej rozdzielczości będziesz grał, jeżeli 1080p to odpuść sobie karta będzie pracowała na połowie mocy przy twoim procesorze. GTX 970 (zostawiłbym pod physX) ???


monitor FHD mam ale myślałem o graniu w skalowaniu narazie, póki nie znajdę jakiś dobry monitor 4K.


970 i phsyx chciałem wykorzystać w serii batman.

Ten post był edytowany przez Tommy's dnia: 19 Wrzesień 2018 - 19:22


#4 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2331
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 19:25

nie kupuj karty dopóki nie wymienisz monitora, polecam https://www.ceneo.pl...ab=click_scroll ze wzgledu na hdr
gtx 970 bedzie tylko spowalniac ta karte, pozbądź się niego

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tommy's 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 26 Mar 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 20:11

Zobacz postC4in, o 19 Wrzesień 2018 - 18:25, napisał(a):

nie kupuj karty dopóki nie wymienisz monitora, polecam https://www.ceneo.pl...ab=click_scroll ze wzgledu na hdr
gtx 970 bedzie tylko spowalniac ta karte, pozbądź się niego



właśnie nie byłem do końca pewien z tą kartą bo jedni pisza że spowolni wszystko, a na innych stronach znalazłem osoby które testowały (forum Evga) i była większa ilość klatek ( testowali 1080 solo i 1080+980phsx)

jakbym zakupił karte to najwyżej zrobiłbym testy i przekonał się na własne oczy, oraz udostępniłbym innym wyniki.

Monitor który podałeś jest dobry ale właśnie czekam jeszcze aż będzie coś 120Hz i trochę lepszym HDR niż ma ten LG (350cd)

#6 Użytkownik jest niedostępny   marek7536 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 654
  • Dołączył: Pn, 07 Sty 13

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 20:56

Jak chcesz zmienić na Rtx 2080Ti to zmień też procek na i7 8700k.

#7 Użytkownik jest niedostępny   SysWOW64 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 669
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 21:19

970 i phsyx chciałem wykorzystać w serii batman.- Rozumiem że chciałbyś mieć dwie karty w jednym komputerze ? Takiej opcji nie ma.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tommy's 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 26 Mar 16

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 21:19

Zobacz postmarek7536, o 19 Wrzesień 2018 - 19:56, napisał(a):

Jak chcesz zmienić na Rtx 2080Ti to zmień też procek na i7 8700k.



właśnie nie chciałbym jeszcze zbytnio ulepszać całego zestawu, ale jak bym był zmuszony przez to ze procesor za słaby dla karty graficznej to już poczekałbym miesiac na i7 9900k

#9 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18252
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 21:45

Zobacz postSysWOW64, o 19 Wrzesień 2018 - 22:19, napisał(a):

Rozumiem że chciałbyś mieć dwie karty w jednym komputerze ? Takiej opcji nie ma.

:rotfl:


970 do physx'a od biedy można użyć, ale... gdy jej do tego nie będziesz używać, to lepiej wymontować kartę. Szkoda prądu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   ARTURRO$$ 

  • artystom wolno więcej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1948
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 07

Napisany 19 Wrzesień 2018 - 22:15

A to nie jest przypadkiem tak, że Physx na dzień dzisiejszy jest już praktycznie martwym standardem? Taką informację otrzymałem dzisiaj na forum, lista gier obsługujących tą technologię, którą znalazłem w internecie również nie powala.

#11 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6352
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 09:14

Dla twojego zestawu nawet 2070 będzie trochę za mocne i to w qhd a gdzie full HD. Nie tylko procek ale i wolny ram może tutaj przeszkadzać. Jak chcesz 2080 Ti to najlepiej kupić cały nowy PC.

#12 Użytkownik jest niedostępny   sylwekfox 

  • Gracz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 12:03

Na pewno pozbądź się gtx970 bo to dziwny pomysł z tym physic x. RTX2080ti jest tak szybką kartą że bez problemu ogarnie wszystkie części batmana 4k max detale powyżej 60fps. Granie na monitorze fhd i skalowaniu do 4k też jest trochę słabym pomysłem. Możesz zainwestować w takie coś jeszcze https://www.ceneo.pl...AiAAEgJ3zPD_BwE

#13 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 12:23

Jajk myslisz o grze w 4k to pomysl jest jak najbardziej ok. Warto by bylo wymienic ram na szybszy i podkrecic tego proca o turbo i na blck jak jeszcze tego nie zrobiles.

Ten post był edytowany przez brajan007 dnia: 20 Wrzesień 2018 - 12:25


#14 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8956
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 13:47

jak juz chcesz zmeiniac gpu to wziałbym 1080ti za 2200zł

3k w kieszeni ponad

roznicy w wydajnosci nie bedzie miedzy 2080ti

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 20 Wrzesień 2018 - 13:48


#15 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6352
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 14:01

Ale to takie na chama robienie. Procek nie wiadomo czy nawet w 4k poradzi sobie z 2080 ti a do tego jeszcze wymiana ram to zadajcie sobie pytanie po co ma on siedzieć na starej martwej podstawce. Lepiej sprzedać teraz i dołożyć do nowego.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Tommy's 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 26 Mar 16

Napisany 20 Wrzesień 2018 - 14:12

Zobacz postMitycznyJeż, o 19 Wrzesień 2018 - 20:45, napisał(a):

:rotfl:
970 do physx'a od biedy można użyć, ale... gdy jej do tego nie będziesz używać, to lepiej wymontować kartę. Szkoda prądu.


nie no to wiadomo, pewnie będzie okres w którym będe miał wielką ochotę grać w batmana to po prostu zamontowałbym, a po wszystkim wymontował.

Zobacz postARTURRO$$, o 19 Wrzesień 2018 - 21:15, napisał(a):

A to nie jest przypadkiem tak, że Physx na dzień dzisiejszy jest już praktycznie martwym standardem? Taką informację otrzymałem dzisiaj na forum, lista gier obsługujących tą technologię, którą znalazłem w internecie również nie powala.


wiem własnie bardzo mało gier to używa ale np w batmanie to działa więc nawet specjalnie tylko dla tej gry chciałem podłączyć ale to mówię sprawdziłbym na starcie samego gtx 2080ti + phsyx na GPU a potem 2080ti + phsyx na 970 jak wydajnościowo to wyglądało. jedno jest pewne że cały czas nie miałbym jej podpiętej ( trzymałbym na szafie tak jak moją starą karte GF 9800GT)

Zobacz posthopes, o 20 Wrzesień 2018 - 08:14, napisał(a):

Dla twojego zestawu nawet 2070 będzie trochę za mocne i to w qhd a gdzie full HD. Nie tylko procek ale i wolny ram może tutaj przeszkadzać. Jak chcesz 2080 Ti to najlepiej kupić cały nowy PC.

nie no jeśli tak by to wyglądało jednogłośnie to karte i tak kupiłbym ale jak wyjdzie i9 9900k to kupiłbym, ram to wiadomo nowy procek to i nowe ramy (chociaż bardzo liczyłem że DDR5 wyjdą i wtedy zrobie zmiane no ale cóż nie doczekałem się)


Zobacz postsylwekfox, o 20 Wrzesień 2018 - 11:03, napisał(a):

Na pewno pozbądź się gtx970 bo to dziwny pomysł z tym physic x. RTX2080ti jest tak szybką kartą że bez problemu ogarnie wszystkie części batmana 4k max detale powyżej 60fps. Granie na monitorze fhd i skalowaniu do 4k też jest trochę słabym pomysłem. Możesz zainwestować w takie coś jeszcze https://www.ceneo.pl...AiAAEgJ3zPD_BwE

okaże się w teście tutaj troche ciekawość mnie zżera więc chce sprawdzić nawet dla samej wiedzy:)
skalowanie to tymczasowo póki mam taki monitor. Dziekuje też bardzo za link do monitora doceniam ale wole ominąć tą rozdzielczość (2560x1440) jest dla mnie totalnie nie akceptowana, przeskoczyć chcę z full hd na 4k tyle że ciężko dostać dobry i nie w cenie za która musze sprzedać nerke swoją i nerki całej mojej rodziny. (marzenia 4k oled 120hz 1000cd i bez wypalania ) :D

Zobacz postbrajan007, o 20 Wrzesień 2018 - 11:23, napisał(a):

Jajk myslisz o grze w 4k to pomysl jest jak najbardziej ok. Warto by bylo wymienic ram na szybszy i podkrecic tego proca o turbo i na blck jak jeszcze tego nie zrobiles.

Ram to nie, tego już nie chce zmieniać na szybszy, jak już mam zmieniać ram to na nowszy bo aktualnie to DDR3 posiadam i wtedy wziąłbym szybkie kości.


Zobacz postduniek, o 20 Wrzesień 2018 - 12:47, napisał(a):

jak juz chcesz zmeiniac gpu to wziałbym 1080ti za 2200zł

3k w kieszeni ponad

roznicy w wydajnosci nie bedzie miedzy 2080ti



o używkach mówisz no też tak właśnie mi jeden znajomy polecał i troche więcej by zostało bo używki są u mnie za około 1900zl jak dobrze wyczukam to nawet mniej.

Ten post był edytowany przez Tommy's dnia: 20 Wrzesień 2018 - 14:18


#17 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 18:48

Zobacz postARTURRO$$, o 19 Wrzesień 2018 - 22:15, napisał(a):

A to nie jest przypadkiem tak, że Physx na dzień dzisiejszy jest już praktycznie martwym standardem? Taką informację otrzymałem dzisiaj na forum, lista gier obsługujących tą technologię, którą znalazłem w internecie również nie powala.


Physx jest wykorzystywany w wielu nawet nowych grach ale jest pewne ale programiści wykorzystują implementacje programową Physx a nie sprzętową głownie przez to że karty AMD nie obsługują Physx a gra ma działać tak samo na różnych kartach.

Zobacz postmarek7536, o 19 Wrzesień 2018 - 20:56, napisał(a):

Jak chcesz zmienić na Rtx 2080Ti to zmień też procek na i7 8700k.


Dokładnie autor wątka zyska więcej na połączeniu RTX2080Ti + 8700k/9700k niż na wyborze 2080Ti + 970 + 3770k.

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 22 Wrzesień 2018 - 18:49


#18 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 19:02

Parowanie RTX2080Ti z takim zestawem brzmi jak żąrt. GTX 1070 to max, a po wymianie ramu na szybszy - GTX 1080.

#19 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6352
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 19:17

Zobacz postRMS_84, o 22 Wrzesień 2018 - 18:48, napisał(a):

Dokładnie autor wątka zyska więcej na połączeniu RTX2080Ti + 8700k/9700k niż na wyborze 2080Ti + 970 + 3770k.

Popieram. RMS_84 autor ma 3770 non k to jeszcze bardziej opłaca się wariant z 8700k/9700k. Szkoda że ceny intela poszły w górę... Warto rozważyć AMD na dzień dzisiejszy.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 22 Wrzesień 2018 - 19:18


#20 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 23:09

Zobacz posthopes, o 22 Wrzesień 2018 - 19:17, napisał(a):

Popieram. RMS_84 autor ma 3770 non k to jeszcze bardziej opłaca się wariant z 8700k/9700k. Szkoda że ceny intela poszły w górę... Warto rozważyć AMD na dzień dzisiejszy.


Ryzen 2600x/2700x w grach to poziom 6700k/7700k/8600k a 6700k/7700k można wyrwać dużo taniej od Ryzenów czy Intel Core8.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych