Forum PCLab.pl: FX8350 overclocking - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FX8350 overclocking Ostatnie szlify

#1 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 07:57

Czesc. Udalo mi sie tanio wyrwac Plyte Sabertooth pod fx'a i potrzebuje paru porad od bardziej doswiadczonych osob. Na chwile obecna oc stanelo na 4.8Ghz ,temperatury super,napiecie znosne. Moj problem polega na tym,ze kazde kolejne 100mhz jest niemozliwe do osiagniecia.Na 4.9 czy 5.0 komputer wstaje normalnie,moge go bez problemu uzywac ,ale nie jestem w stanie przeprowadzic zadnego stress testu. Moze ktos z was posiadal taka plyte i zna wszystkie sztuczki ,bo opcji jest od groma i jeszcze wiecej.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Krauziak dnia: 21 Wrzesień 2018 - 08:03


#2 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 11:59

1.53v przy 4.8GHz? To nie jest znośne napięcie, mój FX6300 robił 5.0GHz przy 1.51v
Do 4.8GHz potrzebowałem 1.48v

#3 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 430
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 12:06

Nie wiem czy nie docierasz do maksimum swojego 8350. Ja posiadając FX 9590, zupełnie odpuściłem sobie OC, bo stwierdziłem że jak mam szaleć z napięciami i temperaturami (oraz poborem prądu) dla maksymalnie 300 MHz więcej, co przełoży się na może 0,5 fps w grach, to jednak sobie odpuszczam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 14:11

Max napięcie dla tego CPU, to 1,55v. CPU-Z pokazuje VID- to co wypluwa VRM, nie uwzględniając vdroopu po drodze, czyli nie prawdziwy vcore procesora, jakie masz napięcie ustawione w BIOS? Jakie napięcie pokazuje hwinfo pod VCORE??
Daj też zrzut ekranu z opcji dotyczących regulacji napięć i mosfetów(żeby była opcja LLC- load line calibration, swiching frequency(powinna być na tej płycie)), być może trzeba wyregulować LLC i częstotliwość przełączania mesfetów na wyższą(pod warunkiem, że nie będzie się przegrzewać płyta).

Zobacz postOhoho:), o 21 Wrzesień 2018 - 11:59, napisał(a):

1.53v przy 4.8GHz? To nie jest znośne napięcie, mój FX6300 robił 5.0GHz przy 1.51v
Do 4.8GHz potrzebowałem 1.48v


Jest coś takiego jak sylikonowa loteria- każdy procesor jest inny.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2018 - 14:13


#5 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 15:31

W biosie mam ustawione 1.49. LLC podbija tak napiecie pod obciazeniem.Poustawialem tam wszystko wedlug poradnikow z overclockers. net. Nie wiem czy mam juz sciane czy wlasnie to LLC mnie tak ogranicza bo przy 5.0 potrafi wystrzelic na 1.6v+. Dlatego zwracam sie do bardziej doswiadczonych overclockerow

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 15:46

Zobacz postKrauziak, o 21 Wrzesień 2018 - 15:31, napisał(a):

W biosie mam ustawione 1.49. LLC podbija tak napiecie pod obciazeniem.Poustawialem tam wszystko wedlug poradnikow z overclockers. net. Nie wiem czy mam juz sciane czy wlasnie to LLC mnie tak ogranicza bo przy 5.0 potrafi wystrzelic na 1.6v+. Dlatego zwracam sie do bardziej doswiadczonych overclockerow

Masz mieć tak ustawione najlepiej, że jak ustawisz w BIOS 1,5v vcore, to w hwino też masz 1,5v ,albo powiedzmy 1,495/1,505 coś w tych granicach, CPU-Z wtedy może pokazywać wyższe napięcie, np. 1,52v- żeby zniwelowac vdroop (ale to Cię nie interesuje, dla Ciebie jest ważne jest napięcie w procesorze).

1 Masz większą wartość vcore zbyt wysoki poziom LLC
2 Za małe napięcie zbyt niski poziom LLC,

jak nie da się wypośrodkować idealnie, to lepiej dać LLC, które będzie lekko zawyżać napięcie.

Zwiększenie switching frequency może poprawić znacznie stabilność, ale wtedy wydajność VRM poleci ostro w dół.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2018 - 15:46


#7 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 16:16

Ok Wrzucam Screeny z biosu

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   lolekol464 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pn, 29 Gru 15

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 16:42

Jeszcze Vega zamiast tej 1060 i nie musimy się martwić o ogrzewanie w zimę...
Wracając do tematu, nie każdy procesor kręci się tak samo, jeden może zrobić przeszło 5GHz, drugi już ma problem z 4.8, napięcie 1.5V i tak już jest bardzo wysokie, zastanów się czy warto rzeczywiście brnąć dalej? Wiele wyższe temp, a także pobór mocy a wydajność prawie nie wzrosła. To nie intel gdzie liczy się każdy dodatkowy MHz.

Ten post był edytowany przez lolekol464 dnia: 21 Wrzesień 2018 - 16:46


#9 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 17:10

Co wy macie z tym ogrzewaniem w zime :E. Przeciez tam gdzie AMD konczy ,intel dopiero zaczyna sie rozgrzewac. Po to kupuje sie procesor z odblokowanym mnoznikiem zeby wyciskac z niego ile sie da,w pewnym momencie robi sie do tylko dla zabawy. Gdybym nie chcial sie bawic kupilbym zablokowanego intela.

Wydajnosc wzrosla i to konkretnie wlasnie.U gory moj wynik,po srodku srednia ze wszystkich wynikow i na dole i5.

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 18:54

Jakie masz opcje po rozwinięciu:
CPU Power Phase Control
CPU Voltage Frequency
CPU Load Line Calibration
?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2018 - 18:56


#11 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 19:48

Cpu Power phase control :
Standard
Optimized
Extreme
Manual Adjustment

Cpu Voltage Frequency
Auto
Manual:tutaj mam range miedzy 200 a 400khz i jest ustawione 200

Cpu Load line calibration
Auto
Regular
Medium
High
Ultra high
Extreme

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 20:09

Dostosuj na bieżąco LLC, tak, żeby vcore w HWINO był równy temu ustawionemu w BIOS. LLC Extreme na płycie ASUSa to z tego co wiem zdecydowanie za dużo.
Ustaw Cpu Voltage Frequency na 300, zobacz czy będzie poprawa w OC (VRM będzie się bardziej grzał, powinieneś kontrolować czujnik MOS, chyba tak się nazywa, w każdym razie ten odpowiedzialny za VRM, powyżej 120C- PC się wyłączy, temp. powinna być MAX <100)
Potem na 400 ewentualnie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 20:27

Przy LLC ponizej extreme nie jestem w stanie przeprowadzic zadnego benchmarka.

Zresetowalem bios do fabrycznych ustawien, Zostawie wszystko na auto procz vcore i mnoznika. Dam znac jak daleko zajde bez ruszania napiecia

Ten post był edytowany przez Krauziak dnia: 21 Wrzesień 2018 - 20:38


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 20:44

Zobacz postKrauziak, o 21 Wrzesień 2018 - 20:27, napisał(a):

Przy LLC ponizej extreme nie jestem w stanie przeprowadzic zadnego benchmarka.

Zresetowalem bios do fabrycznych ustawien, Zostawie wszystko na auto procz vcore i mnoznika. Dam znac jak daleko zajde bez ruszania napiecia

Na extreme masz mocno podwyższony vcore, może po prostu brakuje Ci jeszcze napięcia.
Cpu Voltage Frequency Zwiększenie tego parametru powoduje wzrost stabilności OC.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2018 - 20:45


#15 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 20:49

Moze tak ekstremanlne podkrecenie fsb powoduje takie zapotrzebowanie na prad? Jakby nie patrzec na szynie mam 100mhz wyzej niz standard

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 08:08

Zobacz postQwertypp10, o 21 Wrzesień 2018 - 14:11, napisał(a):

Jest coś takiego jak sylikonowa loteria- każdy procesor jest inny.

Serio?

Sam mam golden sampla ryzenka 5 1600, także mi tłumaczyć nie musisz :)
Co nie zmienia faktu, że 1.5v, nawet dla buldożera to już dużo.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 08:41

Podkrecanie konczy sie na dwa sposoby, kiedy osiagasz limit temperatur lub napiecia. Moj procesor skonczyl na 4.8 przy napieciu jak wyzej, ale ma jeszcze 14stopni do bezpiecznego limitu, taka kaprysna sztuka.Z tego co czytalem to 8350 ma trzy etapy gdzie moze dalej nie wejsc, jes to 4.6 4.8 i 5.0ghz. Moj 4.6 robi na stock, 4.7 na 1.425 i dla 4.8 potrzebuje juz konkretnego podbicia. Wyzszych wartosci juz nie przyjmuje

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2401
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 09:19

Próbowałeś w końcu zwiększyć switiching frequency?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1764
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 09:28

Tak,zero efektu. Wychodzi na to ze oporna sztuka mi sie trafila. Na 4.8 przy fsb 300 jest stabilny, temperatury ok.Nie jestem w stanie osiagnac stablinosci z wyzszym moznikiem.Osiagnalem sciane i chyba nic juz nie zrobimy

#20 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 09:49

Zobacz postKrauziak, o 22 Wrzesień 2018 - 09:28, napisał(a):

Tak,zero efektu. Wychodzi na to ze oporna sztuka mi sie trafila. Na 4.8 przy fsb 300 jest stabilny, temperatury ok.Nie jestem w stanie osiagnac stablinosci z wyzszym moznikiem.Osiagnalem sciane i chyba nic juz nie zrobimy

Pociesz się tym chociaż że dużego zysku z 5ghz na fx aż tak nie ma.

Przynajmniej mobo odpocznie.

wcześniej na czym miałeś tego fx i na jakich taktach latał?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych