Forum PCLab.pl: 1070Ti i zasilacz 450W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1070Ti i zasilacz 450W Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Vihi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 12:37

Cześć,

Chcę kupić nową kartę (1070ti) i zastanawiam się, czy mój zasilacz to uciągnie. Docelowo karta trafi do nowego kompa, ale przez kilka miesięcy chcę używać jej ze starym sprzętem.
Jeżeli miałbym strzelać to powinno działać na styk, ale czekam na porady.

Zasilacz XFX Core 450W 120mm 80+

Procesor Intel Core i5-2310 2.9GHz
Płyta główna ASRock H61iCafe
Pamięć 2x GoodRam DDR3 4GB 1333MHz CL9
HDD + SSD

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szkaradnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4798
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 13

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 12:48

W teorii to Nvidia rekomenduje 500 W minimum https://www.nvidia.c...ce-gtx-1070-ti/

#3 Użytkownik jest niedostępny   Vihi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:01

Zdaję sobie z tego sprawę, że żaden producent o zdrowych zmysłach nie rekomendowałby takiej mocy zasilacza, ale pytanie - czy to będzie działać? Może ktoś ma podobny konfig?

#4 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • navigare necesse est, vivere non necesse est
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9168
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:01

Z palcem.

Luk hir:
Dodaj obrazek


A tu masz 6700K @ 4,7. Obciążenie do Wiesiek 3.

U mnie do 270W w W3 dochodzi.

No i to są dane AC, czyli DC (to co wychodzi z zasilacza) to jeszcze minus 6-8%.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Szkaradnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4798
  • Dołączył: Cz, 14 Mar 13

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:07

Gdzieś czytałem że nawet 1080 by ogarnął dobry zasilacz 450 W i zdaje się że ten wykres to potwierdza. Ale do nowego kompa chyba lepiej wziąć trochę mocniejszy?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • navigare necesse est, vivere non necesse est
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9168
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:10

Zależy co tam w nowym kompie ma siedzieć. Jak 1050Ti to byle 350W ogarnie na pół mocy. Jak 1080 i wyżej to w sumie i tak dobrze dołożyć do 550W, bo od tej mocy zaczynają się najlepsze półpasywne konstrukcje np. Focus+ albo RMX (ale ten wychodzi zauważalnie drożej).

#7 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2770
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:12

Do Twojego proca to 1050 maks, w filozofia wyżej bezcenna. Zmienisz kompa kupisz kartę za kilka miesięcy to nje wiadomo co będzie...

Ten post był edytowany przez kafaros dnia: 21 Wrzesień 2018 - 13:12


#8 Użytkownik jest niedostępny   mcrobert666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 793
  • Dołączył: Wt, 18 Wrz 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:16

te zasilacze xfx, core, , są to solidne konstrukcje, i spoko z zapasem do 1070 styka, sprawność na poziomie 85% i jakieś 409W na lini 12W

#9 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 14:55

Nie wiem jakiej mocy wymaga twój procesor ale do mojego i5-4570 i GTX 1070 Ti spokojnie wystarcza zasilacz 450 W. Sama karta pobiera przy 100% obciążeniu 170 W, natomiast po UV i ustawieniu TDP na 60% (te ustawienia nie powodują spadku wydajności) pobór nie przekracza 110 W.
Rekomendowana moc zasilacza podawana przez NVidię jest zawyżona ze względu na to, że część zasilaczy nie spełnia dedykowanych parametrów i nie są w stanie pracować przy pełnym obciążeniu. Dodatkowo w krótkich przedziałach czasu pobór prądu może być wyższy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 16:03

Żeby to miło ręce i nogi wymień cpu i to zbieraj do 1080 najlepszy stosunek wydajności do ceny

#11 Użytkownik jest niedostępny   Vihi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 00:37

Koniec końców chcąc wymienić procka muszę wymienić płytę i ramy. Także to już nowy komp.
Nowego planuje zakupić gdzieś za 2 miechy, o ile ceny na święta nie oszaleją.

#12 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 06:55

Nie musisz kupujesz używanego i7 3770 i masz niezłego kopa a ten cpu już tak by radę z nową kart nawet 1080 tylko byś musiał kupić zasilacz nowy do tego jakiś 550w. Zasilacz będziesz mieć do nowego qp cpu co teraz kupisz nie straci na wartości i będziesz mieć na cześć nowego skladaka

Ten post był edytowany przez zwierz121 dnia: 22 Wrzesień 2018 - 07:44


#13 Użytkownik jest niedostępny   bigovsky 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 18

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 11:27

do 1070 to lepiej blokowanego i7 2600 zamiast 3770 w chorych cenach

Ten post był edytowany przez bigovsky dnia: 22 Wrzesień 2018 - 11:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   zwierz121 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Pn, 17 Lis 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 16:47

Nie pisze tu o cpu z dopiskiem k tylko bez za 400 złotych mi z na wyrwać i odkręcić delikatnie też się da

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych