Forum PCLab.pl: Zmiana Lian Li na Fractal'a - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana Lian Li na Fractal'a Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   faxnn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 18

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 12:42

Cześć,

Od dłuższego czasu posiadam obudowę Lian Li PC-A04 i zastanawiam się nad zmianą jej na Fractal Design Nano S. Czy warto?
Obecnie w Lian, trzymam płytę ITX, i5-8400 chłodzony Zalmanem cnps10x, 1060 6GB od Palita w wersji dual. Wszystko zasilane przez Seasonica Focus Gold 450w.
I tak się zastanawiam.. W Lian Li jest więcej przestrzeni od tego Nano S dla powietrza, choć Nano S jest wygłuszany, można zrobić porządek z okablowaniem gdzie w A04 trzeba się nagimnastykować. No i podejrzewam że Fractal byłby o wiele cichszy poprzez fakt lepszych wentylatorów(te z A04 są mocno głośne, musiałem jeden wyłączyć) ale nie wiem jak z temperaturami w mniejszej Nano S. Cóż wybór jest ciężki bo albo zainwestować w lepsze wentylatory do obecnej i jakieś tanie maty czy pójść w stronę nowej obudowy...

#2 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 12:47

Nano S, jak na itx, to bardzo duża buda (jak zresztą wszystkie u FD Dodaj obrazek ). O przepływ wiatru w niej nie martwiłbym się.

Czy warto? To marne pytanie. O wiele ważniejsze jest, czy chcesz? A na to już my Ci nie odpowiemy. Tym bardziej, że już masz mobo w formacie itx, to podjęcie decyzji nie wymaga spinania się z ewentualną wymianą sprzętu.




#3 Użytkownik jest niedostępny   faxnn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 18

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:03

Zobacz postbielas, o 21 Wrzesień 2018 - 12:47, napisał(a):

Nano S, jak na itx, to bardzo duża buda (jak zresztą wszystkie u FD Dodaj obrazek ). O przepływ wiatru w niej nie martwiłbym się.

Czy warto? To marne pytanie. O wiele ważniejsze jest, czy chcesz? A na to już my Ci nie odpowiemy. Tym bardziej, że już masz mobo w formacie itx, to podjęcie decyzji nie wymaga spinania się z ewentualną wymianą sprzętu.


Bardziej ta wymiana ma charakter dlatego że LL ma trochę czasu i by się chciało czegoś innego, chociaż bardziej myślę że zostawię obecną bo boje się że Nano S może mieć cieńszą blachę(niestety na to jestem bardzo uczulony). Szczotkowane aluminium ma swój urok.

W ogóle do kwoty 30-40zł z wentylatorów nadal są dobre Noiseblockery XL1? Dawno nie siedziałem w tym temacie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:19

Kup Nano S przez neta. Obmacaj. Najwyżej oddasz w ciągu 14 dni. Dbaj tylko by w tym czasie nie uszkodzić jej.

Tak. XL to dobre śmigła.

#5 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8944
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:23

nano S wg mnie to kupa - tam by mogli dac zasialcz z przodu lub na gorze

zasilacz na dole skutecznie blokuje dostep do powietrza karcie graficznej

#6 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6225
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:26

Zobacz postduniek, o 21 Wrzesień 2018 - 14:23, napisał(a):

nano S wg mnie to kupa - tam by mogli dac zasialcz z przodu lub na gorze

zasilacz na dole skutecznie blokuje dostep do powietrza karcie graficznej

Dokładnie, tam to albo turbinka albo coś na prawdę z małym TDP.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 13:53

Brat ma w niej Vegę 56 z dwoma wentylami - nie pamiętam firmy - i jest ok, grafa pracuje w dobrych warunkach, nie hałasuje. Oczywiście buda wyposażona w wiatraczki w każdym możliwym miejscu. No i stoi na biurku, a nie na podłodze przywalona stertą ciuchów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5741
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 15:39

Jak zobaczysz buildy w nano s na partpicker, to sporo osób ma w niej zasilacz sfx, z adapterem, i wtedy wchodzi grafa grubsza niż 2 sloty.
Ogólnie obudowa jak na itx jest dość słabo zaprojektowana, zmniejszyli po prostu atx do itx, a to przy tym formacie daje bardzo mało wydajne zagospodarowanie przestrzeni. Niby ma to być pod lc, ludzie pakowali tam 2x 240, ale znowu nie ma wtedy miejsca na pompę/reza, trzeba jakoś je rozdzielać coś nad a coś pod gpu, wychodzi średnio i strasznie upchane.

Sam bym sobie zmienił obudowę na jakiegoś fajnego itx, mam zewnętrzne lc także miejsce na chłodzenie nie jest problemem, ale wymagam żeby było okno po prawej stronie, a to zawęża ilość opcji prawie do zera.

#9 Użytkownik jest niedostępny   faxnn 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 18

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 17:15

Cóż po waszych wypowiedziach zostawię Lian Li, choć chciałbym zadać dwa pytania. Czy warto ją wygłuszać czy lepiej tylko zmienić wentylatory i jakie? Noiseblockerów nie mogę nigdzie znaleźć niestety :/

#10 Użytkownik jest niedostępny   a_rek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pn, 22 Mar 10

Napisany 21 Wrzesień 2018 - 22:30

Zobacz postgret, o 21 Wrzesień 2018 - 14:26, napisał(a):

Dokładnie, tam to albo turbinka albo coś na prawdę z małym TDP.


Taa, mam zasilacz sfx i zostaje jeszcze prawie 4cm miejsca.. jak będę miał czas zrobię piwnice - wkurza mnie ta wolna przestrzeń. :)

Ten post był edytowany przez a_rek dnia: 21 Wrzesień 2018 - 22:31


#11 Użytkownik jest niedostępny   groXel 

  • ҉
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 937
  • Dołączył: Nd, 07 Gru 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 06:18

@up
Przy SFX zostaje miejsce ale skoro jest miejsce na pełen ATX to raczej komentowana jest przestrzeń przy ATX właśnie :D

Moim zdaniem słaba buda. Musisz ładować SFX żeby grafa się nie dusiła a po prawej masa niewykorzystanej przestrzeni..

#12 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 08:19

Przesadzacie z tym duszeniem się grafy przy zasiłce atx. Dodaj obrazek

#13 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5741
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 08:54

Trochę zatyka chłodzenie na gpu, pierwszy wentylator. Przy referentach nie powinno mieć znaczenia bo wlot powietrza jest już miejscu gdzie psu się skończył.

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 09:31

Zobacz postaerial, o 22 Wrzesień 2018 - 09:54, napisał(a):

Trochę zatyka chłodzenie na gpu, pierwszy wentylator. Przy referentach nie powinno mieć znaczenia bo wlot powietrza jest już miejscu gdzie psu się skończył.
/foto/


Nie zatyka, co najwyżej wierch zasiłki znajduje się blisko jednego z wiatraczków i częściowo go zasłania, ale go nie zatyka, nie przylega ściśle. Na pewno częściowo wpływa to na zmniejszenie przepływu powietrza, ale na pewno nie na tyle, by wpływało na stabilną pracę karty graficznej. Jak wyżej pisałem, braciak ma Vegę 56 (z  i7 6700k@4,6GHz), gdzie pod ~2/3 powierzchni jednego z wiatraczków w odległości około 1 cm znajduje się wierzch zasilacza. Buda jest dobrze owentylowana (front x2, top x2, tył x1). Maszynka działa stabilnie.

Ten post był edytowany przez bielas dnia: 22 Wrzesień 2018 - 11:57


#15 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5741
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 11:33

Widziałem zdjęcia z kartami które mają nieco większy cooler, ponad 2 sloty, to dosłownie dotykało, karta opierała się na zasilaczu.
Wiadomo - działać będzie, ale po co pakować się w coś takiego, skoro druga połowa tej obudowy jest praktycznie pusta.
Trudno efektywnie upakować platformę itx z długą grafiką do klasycznej skrzynki, bo proporcje temu nie sprzyjają.

Swoją drogą fajny "mod" w tym fractalu, to przykręcić zasilacz z przodu u góry wentylatorem do wentylatora na froncie. Chyba tylko da się to zrobić z sfx, ale wtedy cały dół jest wolny. Zresztą wtedy otrzymujemy layout ze znanych kostek typu SG13 czy większy fractal node 500.

Ten post był edytowany przez aerial dnia: 22 Wrzesień 2018 - 11:37


#16 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27448
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 12:07

Panie, u Ciebie zasiłka dodatkowo podgrzewa grafę. Dodaj obrazek Raz, że półpasywna i ciepłe powietrze z zasiłki jest wysysane przez wentyl z grafy, gdy ten zasiłkowy stoi, a dwa, że jak już zasiłkowy chodzi, to konkuruje o wiatr z tym z grafy, bo oba kręcą się w przeciwnych kierunkach. U Ciebie faktycznie mogą wystąpić problemy. Po prostu masz zasiłkę jakby do góry nogami.

Co do graf o przekroju większym niż dwa sloty, to może być większe utrudnienie, niemniej jednak idąc w itx raczej mało kto bierze jakieś bardziej przerośnięte karty. Generalnej opinii nie ma sensu tworzyć na podstawie jednostkowych przypadków, gdzie np. ktoś przeprowadzając się do itx zapakuje tam grafę, która została mu po konfigu wcześniej trzymanym w atx.

Co by nie rzec nie demonizowałbym niewielkiego prześwitu w itx między grafą a zasiłką. Jak by nie było projektują to inżynierowie i gdyby sprawiało to naprawdę poważne problemy, to by coś z tym robili. Wszak itx jest już na rynku od dosyć długiego czasu, gdzie swobodnie zdążyliby wypuścić kolejne rewizje obudów, które rozwiązywałby ten problem, gdyby był on faktycznie tak krytyczny.

A sorki, nie Twój kompik na focie. Nie doczytałem.

#17 Użytkownik jest dostępny   VoxCordi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 19:08

Noiseblocker są dostępne w "owocowym".

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych