Forum PCLab.pl: Instalacja czystego Win 7 lub 10 na lenovo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja czystego Win 7 lub 10 na lenovo Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3264
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 15:01

Witam
Koleżanka dostala lapka z win 7 i chce jej zainstalować na czysto win 10 i teraz pytanie jest czy jeszcze się da za darmo oraz drugie jeśli win 7 to czy Laptop odrazu nada uprawnień czy trzeba będzie ręcznie wyciągać klucz z systemu?

Ten post był edytowany przez luk21pl dnia: 22 Wrzesień 2018 - 15:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 22 Wrzesień 2018 - 19:30

Cytuj

Koleżanka dostala lapka z win 7 i chce jej zainstalować na czysto win 10

Musisz jej bardzo nie lubić, co? ;)

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 22 Wrzesień 2018 - 19:30


#3 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11005
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 02:05

da się - albo wpisz klucz z naklejki, albo automatycznie odczyta klucz z uefi\biosu

na wszelki wypadek jednak lepiej zabezpiecz 7, tzn zrób kopię systemu, np aomei backupper, do przywrócenia - nawet na tym samym dysku

#4 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3264
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 12:16

Zobacz postglauks, o 23 Wrzesień 2018 - 02:05, napisał(a):

da się - albo wpisz klucz z naklejki, albo automatycznie odczyta klucz z uefi\biosu

na wszelki wypadek jednak lepiej zabezpiecz 7, tzn zrób kopię systemu, np aomei backupper, do przywrócenia - nawet na tym samym dysku

A wywalić partecje z kopią win 7 producenta nawet jeśli zdecyduje się na 7?

Zobacz postAtak_Snajpera, o 22 Wrzesień 2018 - 19:30, napisał(a):

Musisz jej bardzo nie lubić, co? ;)

Nie każdy chce win 11 letniego

Ten post był edytowany przez luk21pl dnia: 23 Wrzesień 2018 - 18:05


#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11005
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 25 Wrzesień 2018 - 01:00

nie znam się na tyle na tych starych laptopach z 7, żeby odpowiedzieć, czy wywalić - 7 nie miał jeszcze partycji odzyskiwania, miał folder odzyskiwania na c, i z niego ewentualnie by startowało odzyskiwanie do przywrócenia kopii - ale nie jestem pewien, może i osobna partycja już była; ewentualnie zrób płytkę ratunkową, z niej kopia powinna startować, jeśli jest na partycji z literą; to byłoby najlepsze rozwiązanie, bo gdyby 10 się nie aktywował, mógłbyś bez problemu wrócić do 7, itp

#6 Użytkownik jest niedostępny   HΛЯPΛGŌN 

  • [ 8-bit ]
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7238
  • Dołączył: So, 11 Wrz 04

Napisany 25 Wrzesień 2018 - 01:07

Co koleżance nie pasuje w W10 lub tobie, ale wstydzisz się przyznać? :E Zmiana pozbawiona sensu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3750
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 25 Wrzesień 2018 - 10:00

@up to że dla Ciebie jest bez sensu nie dla każdego takie jest.

@luk21pl Jeżeli masz możliwość to utwórz płytki odzyskiwania tak jak to napisał @glauks, jeżeli jest to osobna partycja to dobrze by było zrobić jej kopię 1:1 na jakimś dysku czy pendrive, bo przy instalacji win10 będzie robił swoje partycje dodatkowe co może skutkować zamianą partycji odzyskiwania z win7 lub namieszaniem w niej w taki sposób, że nie będzie się dało z niej tego win7 w razie czego zainstalować.
Jeżeli na laptopie jest nalepka z kluczem do win7 (czy na spodzie czy pod baterią) to kwestia usunięcia kopii win7 producenta zależy tak na prawdę od Was, czy chcecie zostawić sobie system win7 z dodatkami od producenta czy nie, bo jak wystarczy potem w razie czego czysty windows 7 to teoretycznie jakakolwiek płytka instalacyjna win7 z wersją systemu odpowiadającą temu co jest na nalepce powinna zadziałać bez problemu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3264
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 27 Wrzesień 2018 - 20:20

Zobacz postLeBomB, o 25 Wrzesień 2018 - 10:00, napisał(a):

@up to że dla Ciebie jest bez sensu nie dla każdego takie jest.

@luk21pl Jeżeli masz możliwość to utwórz płytki odzyskiwania tak jak to napisał @glauks, jeżeli jest to osobna partycja to dobrze by było zrobić jej kopię 1:1 na jakimś dysku czy pendrive, bo przy instalacji win10 będzie robił swoje partycje dodatkowe co może skutkować zamianą partycji odzyskiwania z win7 lub namieszaniem w niej w taki sposób, że nie będzie się dało z niej tego win7 w razie czego zainstalować.
Jeżeli na laptopie jest nalepka z kluczem do win7 (czy na spodzie czy pod baterią) to kwestia usunięcia kopii win7 producenta zależy tak na prawdę od Was, czy chcecie zostawić sobie system win7 z dodatkami od producenta czy nie, bo jak wystarczy potem w razie czego czysty windows 7 to teoretycznie jakakolwiek płytka instalacyjna win7 z wersją systemu odpowiadającą temu co jest na nalepce powinna zadziałać bez problemu.

Z tego co czytam to promocja na win 10 się skończyła więc zainstaluje na czysto 7 ze strony Ms

#9 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1662
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 27 Wrzesień 2018 - 20:29

Cytuj

Z tego co czytam to promocja na win 10 się skończyła więc zainstaluje na czysto 7 ze strony Ms

Co ty gadasz,w zeszłym tygodniu stawiałem na dellu win 10 a była 8 i przebiegło wszystko bezproblemowo z aktywacją włącznie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   luk21pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3264
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 11

Napisany 01 Październik 2018 - 17:14

Zobacz postamp41, o 27 Wrzesień 2018 - 20:29, napisał(a):

Co ty gadasz,w zeszłym tygodniu stawiałem na dellu win 10 a była 8 i przebiegło wszystko bezproblemowo z aktywacją włącznie.

System sam wykryje klucz z biosu?

#11 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1662
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 01 Październik 2018 - 21:56

Tak

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych