Forum PCLab.pl: Router do Inea 300Mb/s na 30Mb/s - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router do Inea 300Mb/s na 30Mb/s

#1 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:10

W tym tygodniu będą mi podłączać internet z Inea 300Mb/s na 30Mb/s, dostane router huawei hg8245h. Z tego co się dowiedziałem w tym routerze jest słaby zasięg wi-fi oraz tylko na jednym wyjściu LAN1 będzie działał internet po kablu. Poleci ktoś jakiś dobry router do modemu huawei hg8245h ? W porcie LAN1 będę miał podłączony laptop a jeszcze chciałbym podłączyć komputer stacjonarny. Zależy mi też na dobrym zasięgu Wi-fi w domu który ma dwa piętra.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:13

Asus RT-AC68U podłączasz huawei LAN1 do Asusa w WAN i resztę przez Asusa. W huawei operator niech wyłączy całkiem WiFi. Zainwestuj raz, a porządnie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:37

Jak podłącze ten router to musze coś ustawiać żeby wszystko działało czy automatycznie złapie ustawienia?

Czyli muszę się zalogować do modemu Huawei i wyłączyć wifi przed podłączeniem np tego Asusa ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:42

Zobacz postmati.m92, o 23 Wrzesień 2018 - 20:37, napisał(a):

Jak podłącze ten router to musze coś ustawiać żeby wszystko działało czy automatycznie złapie ustawienia?

Czyli muszę się zalogować do modemu Huawei i wyłączyć wifi przed podłączeniem np tego Asusa ?

Na Asusie ustawić swoje nazwy wifi 2.4Ghz oraz 5Ghz i hasło do ubu sieci możesz ustawić takie samo. Nie jedź na domyślnych ustawieniach bo może ktoś ci się włamać na wifi. W Asusach jest prosty kreator po pierwszym zalogowaniu na strone routera wpisując w adres przeglądarki 192.168.1.1

Po ustawieniu kreatora zaktualizuj od razu firmware w Asusie robi to sam automatycznie a warto bo wiele poprawiają w Asusach włącznie z WiFi.

Co do Huaweia to tak :)

Ten post był edytowany przez Kłapouchy dnia: 23 Wrzesień 2018 - 19:44


#5 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:47

Jeśli wystarczy tylko poustawiać opcje dotyczące wi-fi to bez problemu sobie poradze. Jakbym miał jakieś problemy to się odezwę w tym temacie. Dziękuję za pomoc :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 19:48

Powodzenia i miłej zabawy. Aktualizacja firmware też jest banalna, aby tylkow. trakcie nie odłączać internetu i prądu, a tak dajesz mu Szukaj, wyskoczy nowa wersja, Upgrade i 5 minut mu dać :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 561
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 20:12

nie wiem czemu ludzie polecają coś o czym nie mają pojęcia :mad2: sorry ale taka prawda, autor tematu nie napisał na jakiej pow. ma działać router ile kondygnacji, jakie zagęszczenie sieci, kompletnie nic a tutaj polecają router :hmm: jakbym doradzał tak znajomym to chyba by mnie powiesili nie powiem za co :lol2:

#8 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 21:14

Dom ma około 300 metrów kwadratowych. Router będzie na drugim piętrze. Chciałbym żeby internet był też na pierwszym piętrze, na parterze na razie nie potrzebuje dostępu do internetu.

Aktualnie w domu też na drugim piętrze ale w innym pokoju podłączony jest router tp linka od internetu radiowego i włączone jest tam wifi. Innych sieci nie ma.
Jakie jeszcze informacje podać?

Zależy mi na podłączeniu routera kablem do laptopa i stacjonarki a w przyszłości drugiej stacjonarki. Na wifi będą podłączane przeważnie telefony i może jakiś laptop.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 21:19

Zobacz postmati.m92, o 23 Wrzesień 2018 - 22:14, napisał(a):

Dom ma około 300 metrów kwadratowych. Router będzie na drugim piętrze. Chciałbym żeby internet był też na pierwszym piętrze, na parterze na razie nie potrzebuje dostępu do internetu.

Aktualnie w domu też na drugim piętrze ale w innym pokoju podłączony jest router tp linka od internetu radiowego i włączone jest tam wifi. Innych sieci nie ma.
Jakie jeszcze informacje podać?

Zależy mi na podłączeniu routera kablem do laptopa i stacjonarki a w przyszłości drugiej stacjonarki. Na wifi będą podłączane przeważnie telefony i może jakiś laptop.

Musisz w Asusie ustawić na wifi inne nazwy niż na tym od radiówki i na Asusie ustawić dla 2.4Ghz na sztywno najlepiej jeden knał, np 3 lub 7 i opcję gdzie są ustawienia 20Mhz i 40Mhz i tu na sztywno 40Mhz. W 5Ghz ustawiasz kanał 40 i na sztywno 80Mhz lub wszystkie naraz. W 2.4Ghz ustawiasz tryb g/N. Tryb b jest bardzo stary i musiałbyś miec bardzo arcgaiczne urządzenie do niego :). W 5Ghz ustawiasz n/ac. Ja tak mam i super smiga wszystko. Ja mam 4G-AC68U, ale one róznią sie tylko tym, ze mój ma jeszcze modem LTE dodatkowo na broadcomie.

Podpinasz kablem to co chcesz do asusa,a reszta po wifi, ale pamiętaj, że jak ktoś po wifi skatuje łącze to i kabel nie pomoże chyba, że go na routerze zablokujesz :)

Ten post był edytowany przez Kłapouchy dnia: 23 Wrzesień 2018 - 21:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 21:32

Głównie ja obciążam łącze po kablu. Wifi to tylko jakiś messenger, sprawdzić coś w google na telefonie itd. Nic konkretnego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   GamersGen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 181
  • Dołączył: Cz, 01 Gru 16

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 21:36

Podpialbym sie do tematu bo mam lacze z kablowki 500mb/500mb ale sciagam max 8,7mb przez ograniczony stary modem. Moglibyscie mi cos polecic zeby sciagac 50mb/s max laczem i nie za miliony monet jak ten asus? do 200zl max

#12 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 561
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 24 Wrzesień 2018 - 04:58

szukaj coś taniego z tplinków archer c5 c7 lub seria wdr np wdr 3600 są tanie dobre i możesz wgrać custom rom :) garygole tommato ddwrt openwrt :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 24 Wrzesień 2018 - 10:38

Zobacz postGamersGen, o 23 Wrzesień 2018 - 22:36, napisał(a):

Podpialbym sie do tematu bo mam lacze z kablowki 500mb/500mb ale sciagam max 8,7mb przez ograniczony stary modem. Moglibyscie mi cos polecic zeby sciagac 50mb/s max laczem i nie za miliony monet jak ten asus? do 200zl max

Do 200 zł będziesz miał to samo, co masz w tej chwili, chyba, że chcesz się bawić w te custom romy, ale to tracisz wtedy gwarancje.

Jeżeli nie potrzebne ci WiFi 5Ghz i 2.4Ghz wystarczające to mierz w Asus RT-N18U, jeżeli chcesz z 5Ghz to RT-N66U C1: https://www.x-kom.pl...k#specification

Zobacz postmati.m92, o 23 Wrzesień 2018 - 22:32, napisał(a):

Głównie ja obciążam łącze po kablu. Wifi to tylko jakiś messenger, sprawdzić coś w google na telefonie itd. Nic konkretnego.

Ten Asus wystarczy ci do wszystkiego i będziesz bardzo zadowolony. Może go gdzieś złapiesz w jakiejś promocji, ale obecnie to najlepszy router za te pieniądze na Linuksie (firmware) i z 3 letnią gwarancją od producenta.

Ten post był edytowany przez Kłapouchy dnia: 24 Wrzesień 2018 - 11:15


#14 Użytkownik jest niedostępny   mati.m92 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 11 Mar 12

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 19:24

Router TP LINK WR841N poradzi sobie z internetem od Inea 300Mb/s na 30Mb/s ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 444
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 23:23

Zobacz postmati.m92, o 29 Wrzesień 2018 - 20:24, napisał(a):

Router TP LINK WR841N poradzi sobie z internetem od Inea 300Mb/s na 30Mb/s ?

Nie, nie poradzi sobie. Zaobaczysz na nim max 95Mbps i to raczej tylko po kablu. Powinny Cie interesować tylko i wyłącznie gigabitowe routery, np RT-AC1200G+ a jeśli ma być tańszy to TP-Link C5 (v4).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych