Forum PCLab.pl: Intel i7 8700k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel i7 8700k

#1 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 20:33

Witam, posiadam na chwile obecna płytę głowną Intel H270 z procesorem i5 7400, chciałbym to nieco ulepszyć, ponieważ mam zamiar renderować filmy jak również streamować więc zależy mi na jakości, a no obecnym sprzęcie się nie da.
Chciałbym wymienić moją płytę głowną na Asrock z370 Extreme 4 oraz procesor i7 8700k, pytanie czy jest to dobry wybór, i czy wszystko jest ze sobą kompatybilne, a może ma ktoś inne rozwiązanie ? zależy mi na płynności.

#2 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 20:43

Nie wymieniajac płyty możesz wymienić procesor na 6700/k lub 7700/k, chociaż na twojej płycie nie podkręcisz procesorów z odblokowanym mnożnikiem, ale one i tak mają nieco wyższe zegary od ich zablokowanych odpowiedników. Wymiana platformy na tą chwilę nie bardzo opłacalna bo ceny Inteli są z kosmosu. Chyba że RYZEN.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 23 Wrzesień 2018 - 20:44


#3 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6361
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 20:47

Ta płyta główna jest bardzo polecana na forum ale KLIK jest też parę osób które się przeliczyło na tym mobo.

#4 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 565
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 20:54

Jeśli renderowanie to tylko Ryzen dużo mocy masz i rdzyniuf w relatywnie niskiej cenie :D ale do grania nie jest polecany wybór należy do Ciebie :thumbup:

#5 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 21:15

Zobacz postprosobol, o 23 Wrzesień 2018 - 20:54, napisał(a):

Jeśli renderowanie to tylko Ryzen dużo mocy masz i rdzyniuf w relatywnie niskiej cenie :D ale do grania nie jest polecany wybór należy do Ciebie :thumbup:


Raczej zostane przy Intelu.

Zobacz postblubaju, o 23 Wrzesień 2018 - 20:43, napisał(a):

Nie wymieniajac płyty możesz wymienić procesor na 6700/k lub 7700/k, chociaż na twojej płycie nie podkręcisz procesorów z odblokowanym mnożnikiem, ale one i tak mają nieco wyższe zegary od ich zablokowanych odpowiedników. Wymiana platformy na tą chwilę nie bardzo opłacalna bo ceny Inteli są z kosmosu. Chyba że RYZEN.


Czyli wystarczy że wymienię procesor na 7700k (bo taki mi najbardziej odpowiada) i bedzie OK? Na obecnej płycie głownej ? Jeżeli tak to znalazłem rozwiązanie i to x2 tańsze :)
A po wymianie procesora bo mam zamiar zrobic to sam, muszę coś ustawiać/zmieniać ? czy odpalam i smigam ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 286
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 23 Wrzesień 2018 - 22:14

Tak wystarczy, 7700k ma 4rdzenie 8 wątków w grach jak i w renderingu odczujesz różnicę. Wymieniasz procesor odpalasz i działasz.

PS: Nawet procesory CoffeLake odpalisz na twojej płycie, ale to wymaga już trochę zabawy dla wtajemniczonych :)

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 23 Wrzesień 2018 - 22:15


#7 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 24 Wrzesień 2018 - 07:44

Zobacz postblubaju, o 23 Wrzesień 2018 - 22:14, napisał(a):

Tak wystarczy, 7700k ma 4rdzenie 8 wątków w grach jak i w renderingu odczujesz różnicę. Wymieniasz procesor odpalasz i działasz.

PS: Nawet procesory CoffeLake odpalisz na twojej płycie, ale to wymaga już trochę zabawy dla wtajemniczonych :)


Super, własnie zamówiłem i7 7700k, mam nadzieję że naprawdę bedzie ta róznica.
Co do CoffeLake to ja jestem nie wtajemniczony także zostawmy to.
Dziekuje bardzo za pomoc, dam znac jak procesor już bedzie siedział na swoim miejscu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6361
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 24 Wrzesień 2018 - 09:17

Ogólnie to zaleca się zresetować bios, ale nie jest to konieczne.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 18:34

Własnie wymieniłem procesor na i7 7700k, jeszcze nie wiem jakie bedą rezultaty, ale mam pytanie, ponieważ nie zmieniałem chłodzenia z tego ktore było przy i5 czy to wystarczy ? czy jednak muszę wymienić?
Dorzucam fotkę chłodzenia (już tak nie wygąda :) ) i temperatura przy nic nie robieniu właściwie.
Poniżej zdjęcie, nie mogłem dodać do załącznika.

https://zapodaj.net/...347a21.jpg.html

Temperatura w załączniku.

Załączone pliki



#10 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17754
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 19:30

Masz 25 stC w IDLE ?

Ja mam teraz w pokoju 24 stC.

Pokaz delikatne obciążenie procesora, np. w tym teście:

https://www.aida64.c...-stability-test

#11 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 20:43

Czyli jest bardzo źle ? Niech mi ktoś powie, jeśli tak to sobie kupie jutro wodne chłodzenie, dla mnie nie jest to problem, po prostu się nie znam.

#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18484
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 20:58

Problemy należy rozwiązywać rozsądnie, a nie bezmyślnie rzucając w nie pieniędzmi.

Powinieneś obciążyć procesor, tak jak np. wskazał @leven. Dopiero wskazania podczas obciążenia są coś warte.
Temperatury w stanie bezczynności są bez znaczenia.

Niezależnie jak źle/dobrze będzie, procesorowi nic się nie stanie - posiada zabezpieczenia przez zbyt wysoką temperaturą.

W przypadku gdy procesora się nie podkręca zmiana chłodzenia ma na celu mniejszy hałas.

#13 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1934
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 21:04

Co to za ruskie chłodzenie?
Normalnie chłodzi ten procesor.
Odpal sobie gierke z programem hv monitor i sobie w nim sprawdz minimalną i maksymalną temperature.

Ja na kółku intelowskim mam teraz 33.
Nawet do I7 8700 intel daje zwykłe aluminiowe kółko.
Do I7 2600K dawał z miedzianym rdzeniem.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 29 Wrzesień 2018 - 21:11


#14 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 465
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 29 Wrzesień 2018 - 22:19

Zobacz postPermanentny, o 29 Wrzesień 2018 - 19:34, napisał(a):

Własnie wymieniłem procesor na i7 7700k, jeszcze nie wiem jakie bedą rezultaty, ale mam pytanie, ponieważ nie zmieniałem chłodzenia z tego ktore było przy i5 czy to wystarczy ? czy jednak muszę wymienić?
Dorzucam fotkę chłodzenia (już tak nie wygąda :) ) i temperatura przy nic nie robieniu właściwie.
Poniżej zdjęcie, nie mogłem dodać do załącznika.

https://zapodaj.net/...347a21.jpg.html

Temperatura w załączniku.

Ten komp to jakiś Dell?
Mogłeś chociaż przedmuchać to chłodzenie. Przecież ono nieźle zapchane jest kurzem. To już choćby ze względów estetycznych bym to zrobił, już nie wspominając, że kurz skutecznie blokuje oddawanie ciepła i wydajne chłodzenie.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 29 Wrzesień 2018 - 22:23


#15 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 03:06

Jeśli mam się odnieść do Twoich temperatur w spoczynku, to są bardzo dobre ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Permanentny 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 23 Wrz 18

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 10:00

Zobacz postMitycznyJeż, o 29 Wrzesień 2018 - 20:58, napisał(a):

Problemy należy rozwiązywać rozsądnie, a nie bezmyślnie rzucając w nie pieniędzmi.

Powinieneś obciążyć procesor, tak jak np. wskazał @leven. Dopiero wskazania podczas obciążenia są coś warte.
Temperatury w stanie bezczynności są bez znaczenia.

Niezależnie jak źle/dobrze będzie, procesorowi nic się nie stanie - posiada zabezpieczenia przez zbyt wysoką temperaturą.

W przypadku gdy procesora się nie podkręca zmiana chłodzenia ma na celu mniejszy hałas.


Brakowało mi tego żeby mnie ktoś uspokoił tym że są jakieś zabezpieczenia. Już się biorę za test procesora i dam znać.

Zobacz postkola01, o 29 Wrzesień 2018 - 22:19, napisał(a):

Ten komp to jakiś Dell?
Mogłeś chociaż przedmuchać to chłodzenie. Przecież ono nieźle zapchane jest kurzem. To już choćby ze względów estetycznych bym to zrobił, już nie wspominając, że kurz skutecznie blokuje oddawanie ciepła i wydajne chłodzenie.


Lenovo, chłodzenie już tak nie wygląda pisałem już. Po prostu zdjecie zrobiłem gdy komputer był pod biurkiem, a przy wymianie go czyściłem.

Ten post był edytowany przez Permanentny dnia: 30 Wrzesień 2018 - 10:02


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych