Forum PCLab.pl: AMD NAVI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (118 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD NAVI Temat Główny Oceń temat: -----

#1521 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 508
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:33

Wiadomo. Każdy ma swoją rację, ja się cieszę że jest walka między AMD i NVIDIA bo skorzystamy z tego my - klienci. A każdy wybiera produkt na jakiego go stać i co wymaga od produktu. Np. teraz fajna licytacja na rtx2070 za 15 min się kończy, można łapać. Ja na 1800 zł się zatrzymałem ale myślę że można do 1900 zł podbijać :) alledrogo, gaming x OC... A ktoś mi zarzucał że jestem fanboyem AMD :(

Ten post był edytowany przez bartoszzz77 dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:47


#1522 Użytkownik jest niedostępny   misiekbury 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 15

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:41

Zobacz postBlindObserver, o 18 Sierpień 2019 - 18:46, napisał(a):

Samsung CHG70 27''. Wiem, że to mój ostatni monitor od Samsunga i prawdopodobnie też ostatni z typowym FreeSync, bez certyfikatu G-Sync Compatible.
Prosisz o oficjalne testy, a jako przykład, że działa, mówisz o swoich spostrzeżeniach z pracy z innymi monitorami xD
Na NV FreeSync nigdy nie będzie działał, czy to na DP, czy na HDMI. Adaptive-Sync jest częścią standardu DisplayPort, więc z samego założenia nie może być na HDMI.
To spójrz na zakresy pracy monitorów z FS i na zakresy pracy monitorów z G-Sync. Poszukaj też info, ile monitorów z FS ma LFC, bo niestety nie jest to zbyt popularna opcja, co przy tak gównianych zakresach jest prawdziwą zbrodnią. Ale jest darmowe i się włącza, czyli działa idealnie.

to może inaczej podaj tematy na forach itp. gdzie freesync robi problemy , a gsync nie robi
Twój monitor dostał aktualizację w 2 paczce 2 miesiące po premierze w 1 dostał aktualizację do 72 hz aby LFC działało
nie obchodzi mnie co jest częścią jakiego standardu , na vedze freesync dziala perfect na monitorze za 399zl i takim za 799zł tylko z hdmi na nv nie działa WOGÓLE

tanie monitory z listy nv gsync compatybile mają zakres 48-144 czyli jak te nie z listy kompatybilnych , te droższe za 2500zł 24-144 ale to działa i na freesyncu , podobnie jak LFC

lista obecnie zawiera 31 modeli z czego 24 to tn , to ja podziękuję za te kompatybilne TN , bo wolę swojego na VA który nie robi problemów z vegą a ma problemy z nvidią

Ten post był edytowany przez misiekbury dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:45


#1523 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 18 Sierpień 2019 - 21:50

Zobacz postmisiekbury, o 18 Sierpień 2019 - 19:30, napisał(a):

wymień poproszę , bo coś czuję ze kolega się zagrywa w quake 2

Ciężko samemu znaleźć listę gier z RT, które już wyszły? ;)

Ogólnie śmiem wątpić aby ref 5700 XT był cichszy od refa 1070 FE

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 18 Sierpień 2019 - 21:51


#1524 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16515
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 18 Sierpień 2019 - 22:01

Zamiast obejrzeć sobie koncert na tvp2 to się kłócą o chłodzenia ;)
KLIK wiara szalała :wiggle:

#1525 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 18 Sierpień 2019 - 22:02

Zobacz postRyszardGTS, o 18 Sierpień 2019 - 23:01, napisał(a):

Zamiast obejrzeć sobie koncert na tvp2 to się kłócą o chłodzenia ;)

Ojj bo Cię zbanuje! :E

#1526 Użytkownik jest niedostępny   misiekbury 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 15

Napisany 18 Sierpień 2019 - 22:57

Zobacz postDjXbeat, o 18 Sierpień 2019 - 21:50, napisał(a):

Ciężko samemu znaleźć listę gier z RT, które już wyszły? ;)


ale że co ? kolega wstydzi się quake 2 , czy wczesnego dostępu "stay in the light"
to ma promować RT ? :E
no jak liczymy takie kwiatki , to i na Vulkanie znajdzie się więcej :
Aerofly FS 2
Astrokill - linux
quake 1/2/3 arena
roblox
Dota 2
The Talos Principle
Ashes of the Singularity
Doom3 BFG
Doom
Mad Max - linux
War Thunder
Serious Sam VR: The First Encounter
Serious Sam VR: The Second Encounter
Warhammer 40,000: Dawn of War III - linux
X Rebirth VR Edition
F1 2017 - linux
Serious Sam VR: The Last Hope
Total War: Warhammer II - linux
Wolfenstein II: The New Colossus
Serious Sam Fusion 2017
Rise of the Tomb Raider - linux
Total War Saga: Thrones of Britannia linux
No Man's Sky
World War Z
Forsaken Remastered

wychodzi 5 : 27

Zobacz postDjXbeat, o 18 Sierpień 2019 - 21:50, napisał(a):

Ogólnie śmiem wątpić aby ref 5700 XT był cichszy od refa 1070 FE

wątpić ludzka rzecz :cool:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez misiekbury dnia: 18 Sierpień 2019 - 23:04


#1527 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 18 Sierpień 2019 - 23:05

Zobacz postmisiekbury, o 18 Sierpień 2019 - 23:57, napisał(a):

wychodzi 5 : 27

I co w związku z tym? :E
Urósł Ci E-Penis?

Zobacz postmisiekbury, o 18 Sierpień 2019 - 23:57, napisał(a):

masz takie prawo skoro ciężko dane znaleźć

Ja nie muszę się posiłkować wykresami - sam to porównam na własnej skórze.

Na konkurencyjnym portalu, X 5700XT jest konstrukcją znacznie głośniejszą od 1080 FE czyli tym bardziej jest głośniejszy od 1070 FE.
Na testach PClab wydzielanego hałasu przejechałem się już kilkukrotnie począwszy od Gigabyte R9 280X WF3 zresztą już w tym wykresie jest babol - 1070Fe głośniejsza od 1080Fe :E
Bravo Pclab!

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 18 Sierpień 2019 - 23:25


#1528 Użytkownik jest niedostępny   misiekbury 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 339
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 15

Napisany 18 Sierpień 2019 - 23:25

Zobacz postDjXbeat, o 18 Sierpień 2019 - 23:05, napisał(a):

I co w związku z tym? :E
Urósł Ci E-Penis?


no piękny poziom prezentujesz :kwasny:
myślę że na tym zakończymy naszą konwersację .

Ten post był edytowany przez misiekbury dnia: 18 Sierpień 2019 - 23:29


#1529 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 06:31

Miałem w swoich rękach RX 5700XT i wiem jak to wyje i jestem niemalże pewny, że stary 1070 FE, którego również miałem, nawet dwie sztuki wydaje przyjemniejszy hałas a na testy PClab nie zwracam uwagi ze względu na ilość błędów.
Po pierwsze turbina RX5700XT przy domyślnych ustawieniach łapie wyższe obroty od 1070FE. Po drugie RX5700XT z testu pobiera 85W więcej od 1070FE więc to musi przełożyć się na wyższy generowany hałas. Po trzecie 1070FE pobiera ~40W mniej od 1080FE a pomimo tego samego chłodzenia wypada gorzej. Po 4 premierowe testy wskazują jednoznacznie, że 1070FE generuje mniejszy hałas od 1080FE a teraz ?

Zobacz postmisiekbury, o 19 Sierpień 2019 - 00:25, napisał(a):

myślę że na tym zakończymy naszą konwersację .

Masz rację. Nie zniżę się do fanatycznej obrony jakiegoś produktu / siedzę na karcie AMD ;)

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 19 Sierpień 2019 - 06:39


#1530 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13486
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 19 Sierpień 2019 - 07:41

O ile dobrze kojarzę 1070FE nie ma vapor chambera, a 5700 XT i 1080FE mają (jeśli jestem w błewdzie co do 1070FE to niech mnie ktoś z niego wyprowadzi). Dlatego, przynajmniej teoretycznie, możliwe jest, że 1070 hałasuje bardziej od 1080 i że ciągnąc mniej prądu, hałasuje/grzeje się tak samo jak 5700 XT.

Ale... W tej dyskusji poruszacie się głównie w obrębie wykresów z internetu (zwłaszcza obrońcy Navi), a przecież decybele to nie wszystko. Nie raz spotykałem się z sytuacją, gdy przy tym samym poziomie dB jeden wentylator wydaje znacznie "przyjemniejszy" dźwięk od drugiego. Jako, że jestem koneserem referentów z turbinami (:E) to mogę powiedzieć subiektywnie, że najgorszą "jakość" dźwięku z kart "nowożytnych" uświadczyłem na R9 290. Pascala akurat u siebie nie miałem, ale referencyjne Keplery i Maxwelle były ok. O dziwo Vega 56 też w miarę ok. Navi nie miałem, ale z co najmniej kilku wiarygodnych źródeł słyszałem, że wypada pod tym względem kiepsko.

Zobacz postsideband, o 18 Sierpień 2019 - 19:54, napisał(a):

Od ilości prerenderowanych klatek masz inną opcje - flip queue size Dodaj obrazek

Anti lag to co innego lub całkowicie wyłącza prerenderowanie klatek Dodaj obrazek

A na Nv nie można wbić 0. Było to możliwe, ale lata temu.

Tej opcji właśnie już nie ma, przynajmniej ja jej nie widzę w nowym panelu AMD (a Radeon Pro z tego co wiem już od dawna nie działa na nowych sterownikach). Pewnie masz rację, że Anti-Lag ogranicza to kolejkę do zera, a do tego skuteczniej od opcji Nvidii potrafi wymusić takie ustawienie (niektóre gry ignorują ustawienia z panelu Nvidii). Nie sądzę jednak, żeby to było co innego, za dużo poszlak wskazuje na na pre-rendered frames/fliup que size (Anti-Lag nic nie daje w grach, w których da się wyłączyć prerenderowanie w opcjach gry - np. nowsze Battlefieldy; poza tym nie działa w nowszych API od DX11 i powoduje spadek fps - dokładnie tak jak wyłączenie prerenderingu).

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 19 Sierpień 2019 - 08:16


#1531 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5563
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:29

Ja tam się zastanawiam czy te opcje chill i antilag w ogóle działają :hmm: Naparzam guziczki a tu ni, żadnego info o właczeniu czy wyłączeniu danej opcji.

#1532 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:49

Zobacz postMarcoSimone, o 19 Sierpień 2019 - 10:29, napisał(a):

Ja tam się zastanawiam czy te opcje chill i antilag w ogóle działają :hmm: Naparzam guziczki a tu ni, żadnego info o właczeniu czy wyłączeniu danej opcji.

Przy uruchamianiu gry masz kilka "piknięć" z głośnika, które sugerują o uruchomieniu konkretnej opcji ;)

#1533 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5563
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:53

Obczaiłem. W Wattmanie trzeba włączyć pod danym profilem z grą :P

Chill się do BFV nie nadaje bo mam ekran raptem 75Hz i ta opcja się ogranicza do tego. ez względu jak suwaczki ustawię.

#1534 Użytkownik jest dostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:13

Zobacz postMarcoSimone, o 19 Sierpień 2019 - 09:53, napisał(a):

Chill się do BFV nie nadaje bo mam ekran raptem 75Hz i ta opcja się ogranicza do tego. ez względu jak suwaczki ustawię.


Chill generalnie niekoniecznie nadaje się do dynamicznych gier. świetnie radzi sobie tam gdzie akcja czasem zwalnia (np. rozmowy i cutscenki) i w grach generalnie bardziej statycznych (city buildery, strategie).

#1535 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6850
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:42

U mnie chill jakoś nie działa poprawnie (kiedyś działał) bo nie dobija do maksymalnej wartości jaką ustawię. np. grają w Wiedźmina 3 ustawiam sobie min 40 i maks 75kl/s. W momencie gdy nic nie robię wydajność spada do 40kl/s ale gdy zacznę biegać to wydajność wzrasta do 50-55kl/s gdzie w danym miejscu bez problemu karta dźwiga 75kl/s

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 19 Sierpień 2019 - 10:42


#1536 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6821
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:05

Zobacz postmisiekbury, o 18 Sierpień 2019 - 18:37, napisał(a):

a co ci po zapowiedziach RT skoro wolf wyszedł a rt jeszcze nie ma , asseto było na liście ale stwierdziło ze mają to w 4 literach
koledzy będą ogrywać gry , Ty będziesz czekał na pacze ?


Z czystej ciekawości chciałem zapytać czy deweloperzy już olali tą technikę, czy jeszcze się nią lansują w zapowiedzianych nowych tytułów. Jakbyś był odrobinę mniej cyniczny, to z samej mojej sygnatury wywnioskowałbyś, że na Pascalu raczej nie mam ochoty czekać na "pacze". A w gwoli ścisłości - RT jest techniką, która mnie nie interesuje pod kątem użytkowym. Nie jest wyznacznikiem wyboru karty, a tym bardziej gry. Po prostu mój stosunek do RT jest neutralny z lekkim wychyleniem na negatywny ze względów marketingowych i przesadnym lansowaniu tej technologii. Podobnie, jak zresztą DLSS ( w większości tytułów, ale nie we wszystkich ) Tak więc pohamuj proszę swoje Czerwone Zapędy, bo bynajmniej nie mam zamiaru gloryfikować wyższości NV nad Navi pod kątem RT w grach.


Zobacz postBlindObserver, o 18 Sierpień 2019 - 18:55, napisał(a):

@PrimoGhost
Z tych największych gier, to nowy Call of Duty Modern Warfare, Wolfenstein: Youngblood (wyszedł, ale na premierę nie miał), Watch Dogs Legion (pomimo ścisłej umowy AMD z Ubisoftem), MechWarrior 5: Mercenaries i zaraz będzie Control.


Na taką właśnie odpowiedź liczyłem. Dziękuję za poświęcenie czasu. Innymi słowy - szału nie ma.

Zobacz postbartoszzz77, o 18 Sierpień 2019 - 20:19, napisał(a):

Ale tutaj jest pełno jadu w tym temacie. A potem się dziwić że Polak Polakowi wrogiem, jeden drugiemu nóż by wbił w plecy xd


Właśnie w tym temacie jest to świetne, że zapytasz o głupie gry z RT, a zaraz dostaniesz pokaz niezdrowego zainteresowania swoim własnym czasem. Będziesz na "pacze" czekał? Inni będą ogrywać, a Ty nie? No ja pierdzielę.... Aż mi się skojarzyło. Mój link

#1537 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4432
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:22

Dzisiaj jeszcze kilka tytułów z RT zapowiedzieli. Na głównej wrzuciłem.

#1538 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2009
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:54

Zobacz postPrimoGhost, o 19 Sierpień 2019 - 11:05, napisał(a):

A w gwoli ścisłości - RT jest techniką, która mnie nie interesuje pod kątem użytkowym

A ja mam dokładnie odwrotnie, jak zobaczyłem na własne oczy jak Vega 64 została dosłownie "spetowana" w Vrayu przez RTX 2070 już złego słowa nie powiem o RT. :E
Ogólnie na dzień dzisiejszy RTX to moim zdaniem lepsza seria praktycznie pod każdym względem, zobaczymy czy AMD ma jeszcze faktycznie asa w rękawie bo jak na razie mnie nie zachęcili na tyle żeby kupić.

#1539 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6821
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 12:32

Dla jasności. Mam ogromny szacunek do tej technologii i uważam ją naprawdę za coś niesamowitego pod kątem technicznym. Zwłaszcza, jak spojrzy się na liczby. Nie pomyślałbym, że konsumenckie GPU jest w stanie wykonywać taką ilość skomplikowanych i nieprzewidywalnych obliczeń w czasie rzeczywistym. Tylko po prostu.... Nie grzeje mnie, jak to wygląda. Odpalałem sobie SOTR, odpalałem Exodus. Nie żeby grać w 10 klatkach na 1080TI, ale po prostu zobaczyć render scen. Widzę różnicę, widzę miękkie cienie. Ale po prostu.... efektu WOW brak.

A wydaje mi się, że jakby SOTR, METRO czy BF1 wyszły z pełną implementacją RT jak Quake 2, to rzeczywiście zbierałbym szczękę z podłogi. Tylko co.... 2080TI w Octa Way SLI dla 1400p/60fps

#1540 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2009
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 19 Sierpień 2019 - 12:59

No mnie też kompletnie nie grzeje wygląd gier bo gram na tyle mało że nie ma to dla mnie znaczenia, a w WoT i tak chyba jeszcze długo tego nie wprowadzą, może w 2.0 :E
Ale rendery pięknie na tym śmigają i rozważam aktualnie zakup Octane, bo na wersje OpenCL raczej już nie ma co liczyć, od lat obiecują i nic się nie dzieje nowego.

Podobał Ci się Quake? Dla mnie to było dosyć karykaturalne, modele jak z kartonu wycięte i do tego realistyczna woda. :E

  • (118 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. RozQ,
  2. Dogmatyk