Forum PCLab.pl: I7-4790k i gtx1070 czy warto? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7-4790k i gtx1070 czy warto? Oceń temat: -----

#161 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1030
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 12:53

Scorpow"Widzę, że sporo osób pisało o konieczności posiadania szybkich ramów do starych procków i7 z serii haswell. To jest kolejny mit i przerost formy nad treścią. Jak ktoś ma DDR3 1600MHz to niewiele mu da sprzedanie ich za grosze i kupienie dużo droższych 2133 albo 2400MHz. https://www.youtube....h?v=cfTQ7OOv5oM - śmieszna różnica 5-10fps"

Jak dla kogoś kto nie widzi różnicy miedzy 1600 a 2400mhz,to polecam zostać że swoim wydumanym Mitem i nie pisać na forum publicznym w internecie.

Dobre pamięci 1600 cl7-9 nierzadko da się dokrecić do 1866 lub wyżej więc nic nie dopłacając można tylko zyskać na wydajności.Jakby ram nic nie dawał i to byłby jak to uznałeś przerost formy nad treścią,to sam bym został na 3000mhz na swoim quadzie np.

Ale długie testy i udało się wyciągnąć 3400cl14 r1 przy obsadzeniu 4 slotów{quad chanell} 32gb wydajność wzrosła za darmo,pamięci mogą więcej ale na obecnej platformie to maks co się dało zrobić i tak to dużo lepiej jak 95% sztuk ludzi którzy mają x99.

#162 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 16:11

Zobacz postsc0rpow, o 05 Wrzesień 2019 - 09:46, napisał(a):

Tak się składa, że te gry, w których różnica między 1600MHz, a 2133MHz jest widoczna (i jest to właśnie marne 5-10fps) i tak działają w grubo powyżej 80fps. Jakbyś w jakiejś grze miał 30-45fps, bo procesor i karta nie dawałyby rady, to zmiana ramów akurat dużo by ci dała.


Te 80 fps to chyba na 1080GTX, gdzie jakby nie te ramy to by miał 100, a tutaj chodzi bardziej o granicę płynności na trochę słabszych kartach które nie mogą nawet rozwinąć pełni skrzydeł bo są dropy i stuttering. No ale wierz w co chcesz. Ciekawe czyś posiadacz takich ramów 1333mhz, że tak bronisz? Bo nie wiem jak można się tak upierać.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 05 Wrzesień 2019 - 16:11


#163 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14531
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 16:20

80fps, to w mało wymagającej grze na ramach 1600Mhz. Mocniejsze GPU nic tutaj nie pomoże, Już GTX 1070 jest sowicie ograniczany ramkami 1600Mhz przy 8 wątkowym haswellu przy wymagających grach. W sumie to w takim AC to nawet przy gtx 1060 dobrze przybędzie fps przy szybszych ramkach napędzających CPU.

Przy ddr 3 1600Mhz mimo wykręconego proca mam częste dropy do ~50fps gdzie przy 2400Mhz jest miodzio 60fps+




Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 05 Wrzesień 2019 - 16:26


#164 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13569
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 17:07

jeszcze raz napiszę, przy takiej karcie jak gtx 1050ti , grając na w miarę wysokich ustawieniach nie ma znaczenia czy 1333 czy 1600 czy nawet 1866, cały fps blokuje karta, bo juz nie domaga, testowane na bf1 , RotTR i FC Primal
teraz , jak kupiłem gtx1660 i porobie testy, to na 99% będzie różnica w większości gier

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 05 Wrzesień 2019 - 17:09


#165 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14531
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 17:16

I na 1050ti znalazłbyś różnice, trzeba by odpalić AC: odyssey na low to wtedy na pewno była było by lepiej na szybszych pamięciach. Przy detalach high i wyżej to bez różnicy bo to GPU w tych mocnych miejscach procesorowych i tak zwykle nie wyrobi więcej niż 45fps np. Alexandria więc i pamięci 1600Mhz stykną.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 05 Wrzesień 2019 - 17:18


#166 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 17:52

No ale wiecie, nie mówmy o kartach które nie potrafią na maxa 60 fps wyciągać, raczej kwestia porównawcza jest tutaj by 60 fps wyciągała karta łącznie z ramami, bo ramy mogą ograniczyć karciochę i będzie 40 fps w danym miejscach jak np tutaj novigrad.

Kurła, jak mi cięło w novigradzie przy 1600mhz cl9 bodaj... a potem 2400mhz cl10 z podrasowanymi timingami i może malutkie ścinki były.

#167 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3071
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 19:24

ja gralem w Origins na i7 4790 + GTX 1080 + 16GB 1600 mhz i niezaleznie jakie dalem detale to w Aleksandrii nie bylem wstanie grac przy 60 fps tylko maks 50 wiecej nie bylo

Teraz tez mam GTX 1080 ale z podkreconym i5 8600K + 16GB 3200 mhz i porzy ultra nie ma problemu z 60 fps w Aleksandrii

#168 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 20:33

Zobacz postEltik, o 05 Wrzesień 2019 - 19:24, napisał(a):

ja gralem w Origins na i7 4790 + GTX 1080 + 16GB 1600 mhz i niezaleznie jakie dalem detale to w Aleksandrii nie bylem wstanie grac przy 60 fps tylko maks 50 wiecej nie bylo

Teraz tez mam GTX 1080 ale z podkreconym i5 8600K + 16GB 3200 mhz i porzy ultra nie ma problemu z 60 fps w Aleksandrii


Taki wniosek to akurat miałby sens, gdybyś wymienił sam ram, a nie dodatkowo i7 4790 (Bez K) ze stockowymi zegarami na podkręconego i5 8600K... Nic dziwnego, że jest znaczący przyrost fps na nowszym procesorze mającym realne 6 rdzeni i to w grze optymalizowanej pod wielordzeniowość.

A tak na marginesie ja cały czas piszę o małej różnicy między 1600MHz DDR3 a 1866, 2133MHz DDR3, a nie przesiadki z 1600 DDR3 na 3200 DDR4.

Zobacz postlukadd, o 05 Wrzesień 2019 - 16:20, napisał(a):

Już GTX 1070 jest sowicie ograniczany ramkami 1600Mhz przy 8 wątkowym haswellu przy wymagających grach. W sumie to w takim AC to nawet przy gtx 1060 dobrze przybędzie fps przy szybszych ramkach napędzających CPU.

Tego to już nawet nie skomentuję, bo zaraz powstanie nowa teoria głosząca, że "mając ram 1600MHz nie powinno się kupować kart mocniejszych niż GTX 1060 3GB bo będą SOWICIE ograniczane". Zaczyna mi się przypominać temat sprzed kilku miesięcy gdzie jakiś użytkownik pisał, że CS i Minecraft zaczęły mu się na i5 6500 z dnia na dzień przycinać i ktoś wyskoczył z tekstem, że "4 rdzenie i 4 wątki już nie dają rady".

#169 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 20:36

Ty, ale Ty wiesz, że 3200DDR4 z CL16-18, jest tak naprawdę porównywalne lub słabsze niż np 2400Mhz CL9?

"e "mając ram 1600MHz nie powinno się kupować kart mocniejszych niż GTX 1060 3GB bo będą SOWICIE ograniczane""

SOwicie nie, około 10-20%, a najbardziej bedzie cierpiał fps minimalny dający wrażenie płynności + stuttering/zrywy.

No ale kto tam chce.

""4 rdzenie i 4 wątki już nie dają rady". "

Bo nie dają, widzę dalej era kamienia łupanego, 4 rdzenie i ramki 1600mhz :E

#170 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 20:42

Zobacz postWpotrzebie2017, o 05 Wrzesień 2019 - 20:36, napisał(a):

SOwicie nie, około 10-20%, a najbardziej bedzie cierpiał fps minimalny dający wrażenie płynności + stuttering/zrywy.

Już nagle 10-20% xD Jeszcze kilka postów i dojdziemy do 30-40%.



Zobacz postWpotrzebie2017, o 05 Wrzesień 2019 - 20:36, napisał(a):

"4 rdzenie i 4 wątki już nie dają rady". "

Bo nie dają, widzę dalej era kamienia łupanego, 4 rdzenie i ramki 1600mhz :E


Ty w ogóle przeczytałeś ze zrozumieniem to, co napisałem wcześniej? Bo chyba nie. Koleś pisał, że z dnia na dzień zaczął mu ścinać minecraft i counter strike na i5 6500. A ktoś zaczął to już bezmyślnie łączyć z "niedawaniem rady i5 6500" tak jak ty teraz.

Ten post był edytowany przez sc0rpow dnia: 05 Wrzesień 2019 - 20:42


#171 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2899
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 07:48

Już Ci ludzie wyjaśniali, jak ktoś ma 40 fps i mu dojdzie 10 fps z powodu wymiany ramów to jaki to przyrost, ile procent?

  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych