Forum PCLab.pl: Tanio w ULTRA - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tanio w ULTRA

#141 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16208
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 20 Lipiec 2019 - 12:57

Zobacz postKazubin, o 19 Lipiec 2019 - 16:45, napisał(a):

Mała aktualizacja:

-GPU 580 4gb można było kupić poniżej 500zł na Amazonie nówkę, a ceny używek z gwarancją 570 można nawet wyhaczyć poniżej 400zł :)
-CPU Ryzen 1600 na Aliex. jest teraz w okolicach 320zł, na razie jest mały szał zakupów, ale jak rynek nasyci się nowymi cpu od AMD to stare powinny też zejść i model wymieniony za 200-250zł będzie dobry dla taniego grania :)
-RTSS Rivatuner Statistics Server v7.2 wprowadza nową metodę walki z anomaliami na ekranie czyli scanline sync i rozbija mały bank, czyli w skrócie możliwość wyrzucenia śmieci poza widoczną strefę i mieć naprawdę dobre uczucie płynności na zwykłych monitorach i telewizorach :thumbup:
Dodaj obrazek


Może pdaj propozycję całego zestawu który będzie - Tani do Ultra ;)

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 20 Lipiec 2019 - 12:58


#142 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 20 Lipiec 2019 - 15:23

Tu się za dużo nie zmienia, może tylko tyle, że ryzen 1600 za 300zł z szansą na spadek do 250zł, gdzie nie trzeba pchać się w oc z tanią płytą, przy ramach których ceny są ok też zrobi robotę. Do końca 2020r to raczej nie będzie wielkich zmian, a biorąc tarota to i po tej dacie pewnie dalej, bo PS5 wskoczy na premium za 2,5k a pro i zwykła zostaną na swoim miejscu, co oznacza, że gry będą robione pod te trzy wersje konsol z rok, dwa, może nawet trzy ;)

Wczoraj sprawdzałem s-sync x/2 na grach co miałem zainstalowane, przy okazji włączyłem test 1% 0.1% low i na moimi obecnym konfigu była to "skała".

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 20 Lipiec 2019 - 15:23


#143 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 07:43

Odnośnie Radeonów, warto jeszcze wspomnieć o nowej technice Anti-Lag wprowadzonej w Radeon Settings ze sterownikami 19.7.1 w DX11 od HD7xxx wzwyż, i DX9 tylko dla najnowszych kart.
Poza zmniejszonym input lagiem, w niektórych scenariuszach/grach są wzrosty FPS (~50 vs 60 FPS).

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 16:50


#144 Użytkownik jest niedostępny   lamparcicho 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1552
  • Dołączył: So, 06 Gru 08

Napisany 27 Lipiec 2019 - 12:06

Na Nvidii też jest już coś podobnego, na sterach 435.27 dostępnych dla Insidersów ;)

#145 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 27 Lipiec 2019 - 16:35

No to jestem zacofany, o S-sync nie wiedziałem i o Anti-Lag też nie :E

Za to przynajmniej dotarła do mnie informacja o Radeon Image Sharpening, szkoda tylko, że na nowe karty, choć ktoś zadał pytanie na "tłicie" o starsze modele i nie dostał konkretnej odpowiedzi, więc nadzieja jest, bo opcja ciekawa.

#146 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 27 Lipiec 2019 - 20:22

Przeportowano CAS dostęne na GitHubie: .
https://github.com/G.../master/FFX_CAS

Do działania w Reshade (czyli działa na wszystkich kartach).

Główny temat:
https://reshade.me/f...-from-amd#34928

Nowszy port:
https://www.reddit.c..._so_anyone_can/

(Aby zmusić to do działania, należy zmienić rozszerzenie na .fx i umieścić plik w zainstalowanym Reshade w katalogu reshade-shaders\Shaders, potem nacisnąć w grze klawisz Home, i aktywować shader)

Są pierwsi śmiałkowie ze screenami.
Sporo komentarzy.
Podobno daje to bardzo dobre efekty z w grach z DLSS.
Są też pewne różnice w działaniu w odniesieniu do oryginalnej funkcji na kartach AMD. Jest tam co nie co wyjaśnione.

#147 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 15:46

Radeon Image-Sharpening dla radków 400 i 500 :thumbup: NV chyba też dała podobne narzędzie, także zarządzanie własną wydajnością jest coraz łatwiejsze i lepsze :)


How to scanline sync:
https://www.resetera...reesync.138764/

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 14 Wrzesień 2019 - 15:50


#148 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 16:51

Są chińskie płyty X99 ze wsparciem serwerowych DDR4 (ECC Reg) od 320-350 zł na Aliexpress:
http://forum.pclab.p...st__p__15627995
Nie mają OC.

#149 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15752
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 16:55

Zobacz postdeton24, o 14 Wrzesień 2019 - 17:51, napisał(a):

Są chińskie płyty X99 ze wsparciem serwerowych DDR4 (ECC Reg) od 320-350 zł na Aliexpress:
http://forum.pclab.p...st__p__15627995
Nie mają OC.


Na dłuższą metę niestety ale dość kiepskie rozwiązanie, głównie przez chińskie wybrakowane płyty główne, większość rozwiązań jest tam zrelizowane na doczepkę włącznie z samą kompilacją biosu.

#150 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 19:01

Patrząc po tym, jak startowali z X58 i problemami z GPU, a potem jakie problemy z sekcjami były na X79, to niektóre tamte X99 może już nadają się chociaż do pracy ciągłej.
Osobiście raczej w podobnej cenie wolałbym wyrwać używkę normalnej X99, ale u nas to będą prędzej ceny ok. 500 zł raczej. Dawno nie sprawdzałem juz w sumie.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 19:02


#151 Użytkownik jest niedostępny   wallec 

  • bzium!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3606
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:16

Tanio w ultra to teraz ryzen 1500x @ 3900 hz, 2x4gb hyperx 2666mhz cl15 @3000 mhz cl16, asrock b350m pro4 i gtx 1060 3gb

#152 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14536
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:24

1060 3GB będzie miał problemy z ultra :E przez 3GB vram. Ogólnie tanio do ultra to teraz można wyrwać gtx 1070 za ~800zeta

#153 Użytkownik jest niedostępny   Mr Kwolf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 566
  • Dołączył: Pt, 10 Lis 17

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:44

Potwierdzam :E gtx 1070 ,ponad 3 letnia karta - ciagle daje rade.
Sam mam wersje gaming x i polecam jak ktos szuka do 1080p, i chocbym chcial to nie mam sensu wymieniac bo moc dalej jest :thumbup:

Ten post był edytowany przez Mr Kwolf dnia: 14 Wrzesień 2019 - 21:44


#154 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 22:47

1070 używka ok, ale nówki w sklepach to ceny trzymają się za dobrze :E

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 14 Wrzesień 2019 - 22:50


#155 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 22:55

Ryzen 5 1500x?
Niby po co, jak 5 1600 6/12 jest 30 zł drożej na Aliexpress?
Nonsens.

#156 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 561
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 06:56

Zobacz postwallec, o 14 Wrzesień 2019 - 21:16, napisał(a):

Tanio w ultra to teraz ryzen 1500x @ 3900 hz, 2x4gb hyperx 2666mhz cl15 @3000 mhz cl16, asrock b350m pro4 i gtx 1060 3gb

2x4Gg ramub? Nie pisz nic już więcej...

#157 Użytkownik jest niedostępny   elfuegoxx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 415
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 23:14

Zobacz postKazubin, o 14 Wrzesień 2019 - 15:46, napisał(a):

Radeon Image-Sharpening dla radków 400 i 500 :thumbup: NV chyba też dała podobne narzędzie, także zarządzanie własną wydajnością jest coraz łatwiejsze i lepsze :)


How to scanline sync:
https://www.resetera...reesync.138764/


jak to ustawić dla 1080p i 60hz. framelimit mam 30 , scanline sync x/2 na 1060. i tyle?

Ten post był edytowany przez elfuegoxx dnia: 15 Wrzesień 2019 - 23:15


#158 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 02:42

Więcej było pisane o tym tu:
http://forum.pclab.p...st__p__15570094
i jeszcze w dwóch postach niżej.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 02:43


#159 Użytkownik jest niedostępny   wallec 

  • bzium!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3606
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:08

Zobacz postAndrzejTrg, o 15 Wrzesień 2019 - 06:56, napisał(a):

2x4Gg ramub? Nie pisz nic już więcej...

Masz jeszcze coś ciekawego do powiedzenia?
https://www.youtube....h?v=KALFQLoigcM

#160 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1035
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:49

Zobacz postwallec, o 21 Wrzesień 2019 - 22:08, napisał(a):

Masz jeszcze coś ciekawego do powiedzenia?
https://www.youtube....h?v=KALFQLoigcM

Gry nastawione tylko na multi i Hitman, do tego 2 z nich na takim samym silniku, przez co test nic nie mówi :E . Hitman pobiera tam ~4400MB VRAM i ~7600MB Ramu, więc blisko. Przy braku limitu ramu (32GB) to dobija nawet do 9000MB.
Dorzuć do tego, że po wyjściu nowych konsol 8GB wyląduje w minimalnych jak już ;) .

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 21 Wrzesień 2019 - 21:51


  • (9 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych