Forum PCLab.pl: Tanio w ULTRA - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tanio w ULTRA

#41 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7282
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 26 Październik 2018 - 14:48

Nie musi być ECC.

Warto tylko wiedzieć że nie każda płyta obsługuje ECC, a ECC registered buffered tylko mała część, głównie serwerowych.
Czasami unbuffered unregistered normalnie startują na cywilnych płytach.

Większość mobo będzie kompatybilna z E5645.
Najwyżej bios dograć
Najbardziej rozchodzi się o to, by liczba linków QPI zgadzała.
Spotkałem się raz z płytą OEM która faktycznie nie obsługiwała E5645, bo on ma właśnie z tego co kojarzę więcej niż dwa linki QPI, i trzeba było brać tylko z listy obsługiwanych na supporcie, czyli odpowiednik Xeona z serii X, bodaj X5650.
Warto też zauważyć że nie zawsze E5645 i CPU z większą ilością QPI są na liście supportu mobo, a mimo wszystko są obsługiwane, np. tak jak przy T3500.
Mikrokody nie są potrzebne do wgrania.
Przy każdym modelu warto poczytać o kompatybilności w wyszukiwarce, ale chyba wszystkie cywilne nie OEM obsługiwały E5645.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 10:13


#42 Użytkownik jest niedostępny   Paszczaq1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 26 Październik 2018 - 15:10

i5 3350p i gtx960 i 60 fps w Wiedźminie spokojnie bez zabawy w OC . Także dumam czy jest sens cisnać się w Skylake 6400 wogóle . Chyba tylko dla gniazda SSD na mobo .

#43 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7282
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 12 Listopad 2018 - 04:04

@Wiesiek nie siedzi aż tak mocno na CPU. Swego czasu w jednym miejscu testowym starczało i5 6400 do pary z GTX 1080, ale któryś z dodatków bodaj podniósł troszkę poprzeczkę.

https://www.ebay.pl/...bzfKy:rk:1:pf:0
Obiżka tamtej płyty na 257 zł (310 zł z wysyłką).

Spójrzcie też na taką ciekawostkę:
https://ithardware.p...n_x79-7694.html

Choć taniej może wyjść ES i7 Skylake QHQG + Z170 [ew. tańsze QH73, QH8G jeśli komuś nie przeszkadzają BSODy po paru dniach pracy non stop)
(płyty Z170 w Polsce są, to i bez VATu się z reguły obchodzi przy samym CPU wtedy):
http://forum.pclab.p...st__p__14683863


Tam był test chińskiej płyty X79 LGA2011 z podkręconym Xeonem Ivy Bridge 6/12 z OC @4 bez podnoszenia napięć (wydajność w Watch Dogs 2 ciut poniżej i5 8400 min. FPS, w najsłabszym scenariuszu było w okolicach Ryzena 5 1600, nie licząc Dolphina (~5 1400) gdzie w zegar było podobnie do i7 3770.
Cena 280-360 + 480 = ~ 800 zł (może wyjść nawet taniej) + ew. VAT.

Jest USB 3.0 z natywnym SATA 6 Gb/s w pakiecie i PCIE 3.0.

Do tego wsparcie 8 i 12 core:
"Dla chińskiej płyty szkoda drogich xeonow 16xx z odblokowanym mnoznikiem lepiej kupić coś 26xx i tam mamy nawet 12 rdzeni. Najciekawszy procesor to xeon e5 1680v2 8rdzeni HT 25mb odblokowany mnoznik tylko cena jeszcze stosunkowo droga"

Ciekawe znalezisko. Choć 1366 + Xeon 6/12 wychodzi taniej, a niewiele słabiej, do tego zegary (4 vs 4.5) wyraźnie różne.
Do tego na 1366 zawsze można znaleźć stację z 2 CPU...

Warto dodać że tamta X79 obsługuje quad channel i pamięci ECC buffered/registered. Sporo tego leży u nas w kategorii serwerowej na Allegro w śmiesznych cenach.
Ale Z170 na DDR3 też są. Do ESów np. Gigabyte Z170M D3H DDR3.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Listopad 2018 - 10:14


#44 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 12 Listopad 2018 - 08:48

E5-1680 V2 na ali US $586 ale trzeba przyznać, że bardzo ciekawy model. Już całkiem blisko Zen2 i nowe rozdanie, więc stare ale jare xeony powinny znów zejść w dół.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 12 Listopad 2018 - 08:48


#45 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 15 Grudzień 2018 - 21:38

Dla budżetowego grania teraz jest bardzo dobra możliwość, ja używam 970, ale jak ktoś chce nówkę to jest świetna oferta:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#46 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7282
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Grudzień 2018 - 23:07

570. Też dobry pomysł.
I przy podkręconym nawet starszym i7 w DX11 nie będzie się nudzić.
Jak dla mnie lepszy wybór niż używka 970, bo to jednak 170W TDP, karty już nie takie mlode, i ryzyko jakieś zawsze jest.

Prawda jest taka, że całościowo za 1500 zł złoży się z części wspomnianych w temacie, bardzo przyzwoity sprzęt, lata świetlne przed tym co wyniosła by nas nowa platforma.
Oczywiście nie jest to zupełnie przyszłościowe rozwiązanie, ale nikomu nie zabroni się kupić i używanej nowszej platformy.
Np. taki Ryzen 5 1600 za 500 zł używka, płyty od 250 zł gdzieś.
Ale RAM DDR4 drogi.
Można mieć i na Intelu na DDR3 podobną wydajność :)

#47 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 15 Grudzień 2018 - 23:19

Wygląda, że koparki coraz bardziej nie są w modzie :D

#48 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7282
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Grudzień 2018 - 23:22

No taniej jak za 500-600 koparek nie widziałem, a tu nówki w takiej cenie...

#49 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 15 Grudzień 2018 - 23:33

Tak na szybkiego z yt jakiś najnowszy test gdzie jest odniesienie do 970:



#50 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7282
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 16 Grudzień 2018 - 00:56

W nowszych grach 570 odskakuje 970.
Nie jestem zdziwony.
Ale procek też jest raczej mocny.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 16 Grudzień 2018 - 00:56


#51 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1693
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 16 Grudzień 2018 - 13:05

Ja wymieniłem swojego referenta gtxa 780Ti, na Radka Gigabyte RX 570 Gaming 8GB, powinno być lepiej, mimo, że mam "tylko" i5 3570k i to na stocku, brak możliwości OC.

Z prockiem poczekam, mam dostać w "spadku" 4770k(dopiero podkręcił dla BF5, a tak to leciał non stop na stocku), G1 sniper 5, 16GB RAM, i sprzedałbym to, zmienił na Ryzena czy coś podobnego. Miałem już mieć w październiku, ale znajomy nie zmienił jeszcze sprzętu, bo nowe intele za drogie i czeka na Ryzena 2.

Ogólnie procek nie powinien być takim bootleneckiem, powinno się udać pograć w przedziale Freesync czyli chyba 48-75? Ta, wiem, że takie AC Orginis BF1/5 itp gry będą zamulać na takim leszczu.

W AC Origins w 30fps szło grać na bardzo wysokich, wysokich, czy z dodatkiem ultra. Dopiero w Aleksandrii pojawiły się spadki do 28fps, ale wiele nie grałem, bo dopiero tam doszedłem.

#52 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 13:09

Po ostatnich informacjach na temat GPU i CPU od AMD to ja sam wstrzymałem zakupy, bo wygląda to bardzo obiecująco dla rynku.

#53 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14556
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 16 Grudzień 2018 - 14:33

1070tki używki teraz tanie jak barszcz i już raczej nie stracą dużo na wartości. Nowe karty od AMD to jeszcze spory kawał czasu.

#54 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 14:41

Na BF byłą jedna fajna oferta za około 1350zł plus gra MH, a tak na tą chwilę od nówek nie ma ciśnienia ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 21:49

Edyta Update:

Do 570 dorzucają grę dwie z trzech i cenę można zbić sobie spokojnie , czyli za około 500zł, a nawet mniej mamy rewelacyjny stosunek ceny do wydajności lub cieszyć się dodatkowym świeżymi tytułami: https://www.amd.com/.../raise-the-game
Dodaj obrazek

Edyta.
Jak to jest dają teraz klucze?

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 16 Grudzień 2018 - 22:33


#56 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16248
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 22:39

Zobacz postKazubin, o 16 Grudzień 2018 - 21:49, napisał(a):

Do 570 dorzucają grę dwie z trzech i cenę można zbić sobie spokojnie , czyli za około 500zł, a nawet mniej mamy rewelacyjny stosunek ceny do wydajności lub cieszyć się dodatkowym świeżymi tytułami: https://www.amd.com/.../raise-the-game


Świetna propozycja nie dość że GPU przyzwoite za niewielkie pieniądze to dają jeszcze 3 nowe gry które też kosztują parę stówek. Tanie granie na platformie AMD zaczyna wyglądać całkiem spoko. Temat ciekawy bo zbudować coś sensownego niewielkim kosztem jest trudniej od monstrum kiedy cena nie gra roli. Czekam aż ktoś się pochlali na forum całym zestawem od AMD :)

#57 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 22:40

Zamówiłem 570 zobaczymy jak poradzi sobie w tandemie z xeonem :)

#58 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16248
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 22:43

Zobacz postKazubin, o 16 Grudzień 2018 - 22:40, napisał(a):

Zamówiłem 570 zobaczymy jak poradzi sobie w tandemie z xeonem :)


Zrobisz jakieś fajne porównanie na YT? Załapałeś się na ten pakiet 3 nowych gier :D ? Daj znać jak sobie sprzęt radzi w "konsolowym" 4K ;)

#59 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 22:44

W sumie dlatego wziąłem, bo RE2 i DMC5 czyli jakieś 300zł :D 620zł karta minus nie wydaję na te dwie gry czyli wyjdzie jakieś 300zł.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 16 Grudzień 2018 - 22:45


#60 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16248
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 16 Grudzień 2018 - 22:51

Zestaw gier bardzo udany jak uwzględnimy cenę STEAM (59,99 USD za 1 tytuł) to GPU w zasadzie masz gratis :P

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych