Forum PCLab.pl: Tanio w ULTRA - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tanio w ULTRA

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 06:50

Witam.

Ostatnio robiłem Update komputera i może komuś tutaj zestaw informacji przyda się, bo na rynku procesorów dzieje się coś dobrego rzutując na jego całokształt, nie przedłużając można powiedzieć, że ruch się robi, części zmieniają pułapy cenowe, a na rynek nie tylko wychodzą nowe, ale i wpadają starsze modele używane.

Postanowiłem tanio wymienić CPU, choć Ci5 750 dalej dzielnie walczy na podstawce 1156 to skusiło mnie przez ceny, bo trudno przejść obok Ci7 w cenie około 25$ :E Xeon, czyli rodzina serwerowa procesorów jest sobie na rynku i ma całkiem fajne parametry, problemem "tylko" są do niej płyty główne, które mocno cenę zawyżają, ale w moim przypadku to nie gra roli.



Sprzęt:
Wybór u mnie to rodzina Xeon 3400, czyli 4 rdzenie, 8 wątków i 8mb podręcznej.
http://www.cpu-world...-Xeon 3400.html

A dokładnie model 3470:
http://www.cpu-world...0605X3470).html

Niby nic wielkiego, tylko, że:
https://pl.aliexpres...Text=xeon x3470

Lub np. "słabszy" model z niższym bazowym taktowaniem:
https://pl.aliexpres...earchText=X3440
... że cena między 16-26$ robi robotę.


Drugi krok to płyta główna, która w przypadku Xeonów to najmniej miła rzecz tylko, że tutaj ogólnie nie ma to znaczenia, bo działają typowe konsumenckie i kompletnie nie trzeba nic ingerować mechanicznie, wrzucamy procka do gniazda i śmiga, ewentualnie przy starych biosach jego aktualizacja, ale mobo które np. ja kupiłem miało już bios obsługujący Xeony. Jest ich dużo na rynku i szukamy P55 lub taniej H55:
http://www.cpu-upgra...therboards.html
Lista nie jest kompletna bo Gigabyte też bardzo ładnie latają. Do tego są modele z Sata III oraz USB 3.0. Przy modelu X3450 jest spis płyt GB:
http://www.cpu-upgra...therboards.html

Osobiście wybrałem i testowałem Asus P7P55D oraz jego bogatszą wersję P755D-E EVO z SATA III i USB 3.0. Ceny płyt są w granicach 200-300zł ale licytując można zejść nawet do 150zł za H55.

I ostatnią rzeczą o której warto powiedzieć to RAM, jeżeli nie jesteśmy nastawieni na ultra/high można wybrać 8GB DDR3, natomiast w przypadku żyłowania jakości myślę, że dla spokoju warto zakupić 16GB, ale najważniejsze nie kupujmy pamięci o słabych timingach i ekonomicznie można śmiało brać 1600MHz byle to było 9-9-9-24, bo to da sporo i sprawdzi się lepiej niż 2000MHz z 13CL. Miło aby napięcie dla tych pamięci było do 1.65V.

Karta graficzna to jak komu pasuje lub kto co ma.

Podkręcania
Mam dwie sztuki CPU i obie osiągają spokojnie 4GHz, oczywiście można więcej i tak jedna ta gorsza 4.1 przy napięciu 1.4V, a druga lepsza 4.2 przy napięciu 1.375V. Polecam wyszukać materiały na YT można zobaczyć jak i ile da się wyciągnąć z różnych modelów procesorów oraz płyt, widywałem 4.4GHz i pewnie gdybym przycisnął tą z 4.2 było by i u mnie ale w sumie nie ma po co, bo wydajność i tak już jest dobra,a tylko temperatury by mocno wzrosły :E

Pamięci też mam dwa razy po 2x8GB z tym, że obie mają dobre timingi jedna 1600 druga 2400, ta 1600 poleciała 8-9-8-24 a druga po obniżeniu taktowania do 2000 8-10-10-26 i tu ważna rzecz pilnujmy aby nie przekraczać 10CL, bo niby mogę mieć 2400 tylko, że 10-12-12-31 i tu niestety minimalne są gorsze, z resztą w cale mnie nie zdziwi jak przy grach z otwartym światem, gdzie streaming odgrywa ważną rolę może powodować lub nawet być głównym sprawcą stutteringu.

GPU w własnym zakresie, a u mnie to GF970 gdzie parametry będą w filmikach.

Testy
Najważniejsza sól tej wyprawy, odnotuję tylko, że niestety nie mam zewnętrznej nagrywarki, a ta od NV zabiera od 1 do 3, przy wyższych rozdzielczościach więcej klatek w zależności od obciążenia karty, proszę to sobie doliczyć. Licznik odblokowałem aby był widoczny zapas mocy, a nie tylko jej niedobór, choć przy normalnym graniu nie należy tego robić a limitować sobie klatki, bo:
Z limitem: https://i.imgur.com/lHeQ9MN.png
Bez limitu: https://i.imgur.com/FO35XaW.jpg
Jak i czym w tym poście:
http://forum.pclab.p...st__p__15087224

W testach jest tylko rozdzielczość 1080p z ustawieniami high/v.high/ultra, a gdyby ktoś chciał poczytać o 4K z 970 to temat jest tutaj:
http://forum.pclab.p...budżecie-2k-zł/



1)Forza Horizon 4 lata jak szalona, ustawiając wysokie można mieć spokojną głowę, ale można śmiało się pokusić o kombinacje high/ultra.
Bench: https://www.youtube....h?v=bdhMzZgIWRU
Gameplay: https://www.youtube....h?v=LkbZuVeQ2o0

2)Batman Arkham Knight czyli walka o 60 plus co dalej robi PhysX z 970
PhysX Off: https://www.youtube....h?v=lzxIpFnPmcg
PhysX On: https://www.youtube....h?v=oXvIrITNivE
Tak naprawdę tylko interaktywny dym zabija wydajność i przez całą grę w dużych ilościach występuje marginalnie.

3)Wiedźmin 3, czyli atak na średnią 60 oraz jak wyżej walka z PhysXw Novi w trzech trudnych dla sprzętu punktach:
PhysX Off: https://www.youtube....h?v=NU8VqiGhbXY
PhysX On: https://www.youtube....h?v=5Tuko3Q_w8o

4)Tomb Raider tutaj zsumuje testy z dwóch części, bo będzie można jak na miarę YT(lol) porównać jakość oraz wydajność obu odsłon w typowym gameplayu oraz w hubie zwanym wioską, który chyba najbardziej wymaga:
ROTR Gameplay: https://www.youtube....h?v=Tnxj8adMKP0
ROTR wioska HBAO+: https://www.youtube....h?v=gTk8ivSCifw
ROTR wioska VXAO: https://www.youtube....h?v=n2FD8CaMWqo

SOTR Gameplay: https://www.youtube....h?v=2q7UXmZsM34
SOTR wioska: https://www.youtube....h?v=O4AJBWRUzFI
SOTR bench: https://www.youtube....h?v=Lz-UHAP-bdg

5)Gears of War 4 na szybkiego, bo jest na dysku, całkiem przyjemny tytuł i mocno niedoceniany.
Gameplay: https://www.youtube....h?v=-ZnnB7UFf6A

6)Battlefield 1, czyli na sam koniec coś dobrego na test CPU w skrajnych warunkach, czyli 64 graczy, operacja plus behemot
https://www.youtube....h?v=ngzIGOhtUis

Podsumowanie
Przeliczając przy szukaniu najtańszych ofert, za mobo 160zł za procek 60zł plus ram 8gb 150zł/ 16gb 280zł, czy idąc już w więcej jak sata III/SUB3.0 250-300zł, wyższy model procka 100zł to daje całkiem niezłą opcje w szczególności kiedy już ma się np. mobo 1156 lub ddr3 w domu.

Za wariant oszczędnościowy X3440/H55/8gb wyjść może w okolicach 370zł. Przy dołożeniu do 16GB około 500zł. W przypadku kiedy celujemy w maksymalną wydajność 4.2-4.4GHz z Sata III/USB 3.0 wydatek będzie w okolicach 630zł.




Ps.
Przy dużym szczęściu z znalezieniem dobrej płyty do 400zł można uderzyć w LGA1366:
http://www.cpu-world...0614X5660).html

Edyta
Garść porad dla stabilności klatek, słabych konfiguracji lub maksymalizowania:

Zablokuj klatki RT na 60 i:

Windows:
-ustawienia>prywatność> wyłącz aplikacje w tle
-ustawienia>granie>wyłącz nagrywarkę i strumieniowanie
-ustawienia zasilania>dodatkowe opcje zasilania>maksymalna wydajność

Nvidia i zarządzanie ustawieniami 3D
-Panel NV>wyłącz synchronizacje
-Panel NV>tryb zarządzania energią>preferuj maksymalną wydajność

Dla słabych procesorów:
-Panel NV>Maksymalna liczba wstępnie renderowanych klatek: 1

GF experience
-Wyłącz nagrywanie i nagrywanie w tle, wyłącz nagrywanie najlepszych momentów.
-usunąć foldery z listy do skanowania


System
-Nie wyłączamy pamięci wirtualnej ani jej nie limitujemy.
-Obowiązkowo 50gb na C: zawsze wolnego.

Dodatkowo:
Niektórzy raportowali, że sporadyczne randowmowe dropy powodowało wyszukiwanie sieci lub tryb gry, warto wyłączyć i sprawdzić.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 29 Grudzień 2018 - 13:30


#2 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3401
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 07:14

Super testy. I nawet gtx 970 ładnie korzysta z całego vramu, gdzie pewnie zaraz znajdą się wyznawcy teorii 3,5gb vram. Bardzo dobra robota.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 07:17

Jedynie to ROTR poległ z ultra teksturami, ale zarządzanie pamięcią mocno poprawili w kontunacji, SOTR i ultra tekstury działają bardzo dobrze.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 07:18


#4 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 07:28

Takie testy pokazują, że nie trzeba sprzętu z kosmosu, żeby płynnie pograć. Procek może być ze starej podstawki - ważne są dość wysoki zegar i w miarę szybki ram. Przy obecnych cenach nowego intela, lepiej kupić używki 1155, 1150 lub Ryzena a resztę kasy wpakować w kartę.
Co do samego testu - dobrze że testujesz w miejscach procesorowych, np Novigrad w Wieśku, bo od groma jest na jutube fimów gdzie ludki biegają po lesie i podpisują filmik jako test CPU. Chętnie zobaczyłbym taki test w AC Origins w Aleksandrii. To taki wyznacznik pod kątem nowych gier. Nie widziałem niczego, co bardziej zarzyna CPU/RAM.

Ten post był edytowany przez t0mc dnia: 30 Wrzesień 2018 - 07:29


#5 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 07:32

8 wątków obecnie przez część gier jest dobrze wykorzystane. W W3 przez większość czasu licznik by nic ciekawego nie pokazywał :E

Dobre miejsca do testu W3 to Novi, Bagna, Ogrody w Toussaint :cool:
Z AC mam tylko Unity, ale na promocji kupię AC:O dla grafiki to wtedy wrzucę.

Na tą chwilę chyba SOTR robi z GPU największą mielonkę.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 08:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12125
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 08:14

Fajny test, procesor tani, ale mobo droższe, widać nie trzeba mieć 9900K :E by sobie spokojnie grać w 1080p, wiem że muszę wymienić grafę po tym teście i będzie luz w 1080p. :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 08:35

970 za słaba do tego procesora :E

Asus P7P55D-E jak i Gigabyte GA-P55A-UD4P są lekko droższe, bo pod 300 zł, z licytacją pewnie 250zł, ale sekcje zasilania, mają dobre, że można spokojnie iść w 4.4GHz oraz do tego Sata III z USB 3.0. Tanie są H55 i idzie mieć 4Ghz.

Przy modelu X3450 jest bogatszy spis płyt Gigabyte:
http://www.cpu-upgra...therboards.html

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 08:51


#8 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2855
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 09:02

Dobre testy :)

W końcu ktoś kto pokazuje budżetowe dobre rozwiązania, a nie tylko maruderzy co zmieniają proca i płytę i wydają grubą kasę dla 2% wydajności na +.

Uskuteczniam już od dłuższego czasu podobny zestaw i jestem w pełni zadowolony z tych 60fps stałych w max lub prawie max detalach w fhd.

Co do tych dla których gtx 970 ma 3.5gb vram i jest to wada, proponuje przetestować to we własnym zakresie w dużej ilości gier a przekonają się że jest inaczej.

Podobnie i7 2600k i podobne procki, że niby nie nadają się do 1070 czy nawet spotykałem się z opiniami że nie wystarczają do 1060 6gb :)

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 30 Wrzesień 2018 - 09:06


#9 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 09:14

Do czasu premiery PS5, X2X to ten Xeon będzie na wyrost, czyli zestaw spokojnie do 2021, a licząc zanim wejdą gry robiące użytek z większej mocy to 2022. W sam raz na przeczekanie do popularyzacji nowych GFów, nowych procesorów, telewizorów z wejściem HDMI 2.1 i monitorów z HDR :cool:

Zobaczę co na amozaonie będzie w czarny piątek i może pokuszę właśnie się na 1070ti.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 14:45


#10 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1097
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 09:29

Długo używałem zestawu MSI P55-GD80 + x3440@ 3.8 Ghz 12 gb ram i gtx 970 i byłem zadowolony z wydajności.
Myślę, że sensowny max do tego cpu to gtx 980/1060 6gb. Z reszta mam 1070 i w wolnej chwili sprawdzę takie połączenie.

Jakiego używasz chłodzenia? bo u mnie był problem z temperaturami na zalman cnps10x i powyżej 3.8 Ghz.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 09:42

CPU SilentiumPC Fortis. W przypadku pierwszego cpu przy 4.1ghz 1.4v potrafiło przekroczyć 99*C, a przy drugim gdzie napięcie jest 1.375V 4.2Ghz jak na filmikach. Pasta BQ DC1.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 09:44


#12 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3401
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 10:45

Dobra to może mała pomoc, bo i7 4790k jest albo w kosmicznych cenach albo w ogóle nie ma, co wsadzić do z97-g43 w miejsce i5 4690k(4,4) miałem fajną okazję i7 ww za 800zł ale sprzedający się rozmyślił. Myślę za 450-500 moja i5 pójdzie spokojnie i wtedy coś dołożyć i iść właśnie w 4c/8t ale nie wiem w jaki. Gram sporadycznie dwa, trzy tytuły na rok a teraz właśnie ACO wychodzi, a poprzedni ACO moja i5 zabijał.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 10:49

Spis procesorów pod socket 1150:
http://www.cpu-world...LGA1150_H3.html

Tutaj rodzina Xeonów
http://www.cpu-world...E3-1200 v3.html

Z tego co widzę to E3-1230 v3 z Ali Chińczycy chcą 550zł, na allegro jest kup teraz za 650zł, a na OLX 400zł.

Sprawdź w necie i YT twoją płytę z tym xeonem plus testy.

Edyta.
Doczytaj jak z OC w tym wypadku, bo chyba trzeba FSB, a to już takie fajne nie jest i do 4GHz może być niemożliwe co przy obecnym 4.4 może w wielu aspektach być wolniejsze, tam gdzie wiele rdzeni nie jest w pełni wykorzystane, a co za tym idzie opłacalność przesiadki dużo mniejsza. Poszukaj po modelach i testach w necie.

U mnie na 1156 OC to typowy standard:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 11:43


#14 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3401
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 11:47

No popatrzę na te 1230 v3. Praktycznie nic nie będę dopłacał, a będzie jednak 4/8, chyba nawet te 4,0 będzie oka, te 400mhz to granice 5 fps ów czy się mylę.

#15 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 11:51

Zobacz postkafaros, o 30 Wrzesień 2018 - 10:45, napisał(a):

Dobra to może mała pomoc, bo i7 4790k jest albo w kosmicznych cenach albo w ogóle nie ma, co wsadzić do z97-g43 w miejsce i5 4690k(4,4) miałem fajną okazję i7 ww za 800zł ale sprzedający się rozmyślił. Myślę za 450-500 moja i5 pójdzie spokojnie i wtedy coś dołożyć i iść właśnie w 4c/8t ale nie wiem w jaki. Gram sporadycznie dwa, trzy tytuły na rok a teraz właśnie ACO wychodzi, a poprzedni ACO moja i5 zabijał.


Cenowo najlepiej wyjdzie 4790/4790s. Jak ustawisz max turbo 4 Ghz, to biedy nie będzie. Dużo lepiej mieć 8 wątków nawet kosztem taktowania, a dopłata wyjdzie grosze. Jak wyłaczyłem u siebie HT dla testu, to miałem 30% fps mniej w AC Origins w miejscach CPU.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 11:52

Obawiam się, że może nawet nie być 4GHz, więc trzeba by brać wyższe modele z większym bazowym taktowaniem, a wtedy różnica w cenie zanika.

#17 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3401
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 11:54

Patrzyłem też na te procki, ale chyba Xeon będzie lepszym rozwiązaniem. Poszukam, zapytam, coś tu jeszcze ktoś doradzi i będzie oka.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 11:59

Tu np. E3-1231v3:
https://youtu.be/nBIfDEcozqM?t=3m25s

#19 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 417
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 12:09

E3-1231 v3 ma max turbo 3,8 a E3-1230 v3 3,7 Ghz. 4790/4790s mają 4Ghz. Żaden problem to ustawić na sztywno dla wszystkich rdzeni. Czasem można trafić takie procki poniżej 600zł na allegro. Xeony nie mają też integry. Przyznam, że nie widzę sensu zakupu xeona w porównywalnej cenie ze zwykłym i7.

Ten post był edytowany przez t0mc dnia: 30 Wrzesień 2018 - 12:10


#20 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11746
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 30 Wrzesień 2018 - 12:10

Brak OC w tym wypadku boli :kwasny: AC:O owszem będzie może lepiej chodził, ale cała reszta plus użytkowanie systemu może być wolniejsza, w przypadku 1150 to chyba nie pchał bym się w Xoena bez OC.

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 30 Wrzesień 2018 - 12:16


  • (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych