Forum PCLab.pl: jaki dysk M2 do Asrock z97 Pro4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jaki dysk M2 do Asrock z97 Pro4 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   garot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 08 Sie 08

Napisany 02 Październik 2018 - 19:06

Witam,

Potrzebuje nowy dysk najlepiej na m2 500gb dla płyty Asrock z97 link do specyfikacji płyty
Obecnie mam jeden dysk ssd na sata ale chciałbym jeszcze większy transfer uzyskać niż te 550MB.

Czy dysk samsung Z MVMe 970 ruszy na tej płycie? Może polecilibyście ewentualnie jakiś inny dysk niedrogi na m2 co by mi działał ale miałbym szybsze transfery niż na sata?

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18212
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 02 Październik 2018 - 19:53

Jeżeli chcesz większy transfer, to szukasz konkretnie dysku PCIe NVMe, a nie po prostu "M.2" - bo te są także w wersjach SATA.

Płyta obsługuje dyski NVMe.

Slot M.2 na płycie obsługuje PCIe 2.0 x2 - realnie to będzie ograniczać dyski w okolice gdzieś ~700-800MB/s.
Więcej uzyskasz stosując adapter i używając slotów PCIe x16.
Drugi obsługuje 2.0 x4, a więc ograniczenie będzie, ale mniejsze.
W pierwszym wyciśniesz 3.0 x4, a więc max z dysku.

Pytanie tylko, czy branie dysku NVMe jest uzasadnione? Z czego konkretnego to "szybsze transfery niż na sata" tak naprawdę wynika?

#3 Użytkownik jest niedostępny   garot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 08 Sie 08

Napisany 02 Październik 2018 - 20:31

Zobacz postMitycznyJeż, o 02 Październik 2018 - 20:53, napisał(a):

Jeżeli chcesz większy transfer, to szukasz konkretnie dysku PCIe NVMe, a nie po prostu "M.2" - bo te są także w wersjach SATA.

Płyta obsługuje dyski NVMe.

Slot M.2 na płycie obsługuje PCIe 2.0 x2 - realnie to będzie ograniczać dyski w okolice gdzieś ~700-800MB/s.
Więcej uzyskasz stosując adapter i używając slotów PCIe x16.
Drugi obsługuje 2.0 x4, a więc ograniczenie będzie, ale mniejsze.
W pierwszym wyciśniesz 3.0 x4, a więc max z dysku.

Pytanie tylko, czy branie dysku NVMe jest uzasadnione? Z czego konkretnego to "szybsze transfery niż na sata" tak naprawdę wynika?


Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. Czyli rozumiem że mogę brać każdy dysk na MVMe ale będę miał mniejszy transfer?
Potrzebuję nowego dysku bo nie mam już miejsca a wykorzystuje go do projektów na Photoshopie/corelu czasem w innych programach i zależy mi na szybkim zapisie dużych plików PSD oraz sam photoshop wykorzystuje dużo przestrzeni w locie i co chwile mój dysk mam już zapełniony po brzegi lub nie mogę zapisać pliku :)
Czyli ogólnie do prac graficzny i czasem jakieś gry zainstaluję np Star Citizen, którego musiałem z braku miejsca skasować :)

Mam w planie w przyszłym roku zrobić upgrade kompa na nową i7/i9 Obecnie mam i7 4790)więc kupiłbym lepszy dysk np samsung 970 z myślą że potem wykorzystam jego pełne możliwości. Ponadto podoba mi się ze te dyski są małe i wpina się je równolegle do płyty więc w obudowie też miejsca nie bierze.
Aczkolwiek jeśli znajdę jeszcze jakieś tańsze dyski 500GB z przyzwoitymi osiągami to tez się zastanowię. Ogólnie mam dysk ssd samsung evo 840 i mimo że jestem zadowolony to jak mam możliwość to kupiłbym na m2.

Ten post był edytowany przez garot dnia: 02 Październik 2018 - 20:35


#4 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1513
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 03 Październik 2018 - 14:59

970tki samsunga nie warto, bo płyta ci obetnie transfer.

dysk może 3200odczyt/2500 zapis, ty realnie będziesz miał 800/800 z powodu limitu płyty. Chyba że na mocny zapas do przyszłej platformy, ale jak wpadnie ci do głowy wymieniać to co masz to dyski będą zapinać 2x szybciej niż obecnie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   garot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Pt, 08 Sie 08

Napisany 03 Październik 2018 - 16:20

Rozumiem, prawdopodobnie skuszę się na ten dysk: https://www.x-kom.pl...xpg-sx8200.html

Co sądzicie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   BankaiGoku 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 06 Grudzień 2018 - 16:46

Zobacz postMitycznyJeż, o 02 Październik 2018 - 20:53, napisał(a):

Płyta obsługuje dyski NVMe.

Slot M.2 na płycie obsługuje PCIe 2.0 x2 - realnie to będzie ograniczać dyski w okolice gdzieś ~700-800MB/s.
Więcej uzyskasz stosując adapter i używając slotów PCIe x16.
Drugi obsługuje 2.0 x4, a więc ograniczenie będzie, ale mniejsze.
W pierwszym wyciśniesz 3.0 x4, a więc max z dysku.

Dołączę się do tematu, ponieważ mam taki sam problem. Również taką samą płytę główną.
Planuję zakup Samsung 970 EVO PCI-Express x4 NVMe. Rozumiem, że nie wykorzystam w pełni potencjału tego sprzętu, ale w przyszłości przy zmianie platformy to nadrobię.

- Adapter PCI-e x4 Adapter M.2 NGFF M Key SSD NVMe / druga wersja / trzecia wersja
- adapter M Key NVMe SSD NGFF TO PCIE 3.0 X16

Szukam obecnie adaptera i nie wiem które rozwiązanie przyniesie najszybszą prędkość. Podłączenie pod PCIE X4 (slot 3) czy PCIE X16 (slot 2)? Jak to wygląda pod względem elektrycznym, czy na przykład owy adapter PCIE X16 w slocie drugim o standardzie 2.0 nie będzie działał w trybie PCIE X4?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18212
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 17:40

Nie ma funkcjonalnych różnic między adapterami - M.2 i tak obsługuje max 4 linie PCIe.
No, jeden z nich ma dodatkowe gniazdo na dyski M.2 SATA - ale jeżeli nie planujesz tego używać, to bez sensu dopłacać

Najważniejsze rzeczy co do tej płyty:

Cytuj

- 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE1: x16 mode)
- 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE3: x4 mode)
- 2 x PCI Express 2.0 x1 Slots // (nazywane PCIE2 oraz PCIE4)
(...)
*If PCIE2 or PCIE4 slot is occupied, PCIE3 slot will run at x2 mode.

A więc:
Pierwszy długi slot => full speed
Drugi długi slot, gdy x1 nie są używane => Limit ~1400-1500MB/s
Drugi długi slot, gdy x1 SĄ używane => tak samo jak w gnieździe M.2 na płycie

Kupując od tego typu sprzedawców upewnij się że wysyła z kraju, a nie zamawia u chińczyka na Twój adres ;)

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 06 Grudzień 2018 - 17:41


#8 Użytkownik jest niedostępny   BankaiGoku 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Nd, 10 Paź 10

Napisany 06 Grudzień 2018 - 17:57

Super, dzięki za rozwianie wątpliwości. :thumbup:

#9 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:33

a ja się podepne z pytaniem, bo dyski m.2 sata i pcie mają różne "wtyki/piny", sata ma podzielone na 3, a pcie podzielone na 2, czy ma to jakieś znaczenie odnośnie płyty głównej? czy do kązdej płyty z m.2 podejdzie taka lub taka ? sry za pytanie, ale nigdy nie miałem dyski ani płyty na m2 :P

#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18212
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 20:51

Są M.2 PCIe z dwoma wcięciami przecież... ;)

Niby to miało służyć do odróżniania... ale tak naprawdę nic z tego pewnego nie można wywnioskować, a w ostateczności i tak trzeba sprawdzić specyfikację zarówno dysku, jak i płyty.
No, tylko do jednego się przydaje - jak nie można wsadzić, to znaczy że na pewno nie pasuje :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:28

a jeżeli płyta ma typ złącza M, to wepne do niej dysk m2 sata (2 wcięcia) ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18212
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Grudzień 2018 - 21:39

Przy SSD nawet nie patrzysz na wcięcia... Płyta w danym gnieździe obsługuje M.2 SATA? To wejdzie...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych