Forum PCLab.pl: [Zestaw] do 2500 zl do grania, przesiadka z laptopa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw] do 2500 zl do grania, przesiadka z laptopa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 05 Październik 2018 - 17:03

Witam serdecznie

mam 4 letniego lapka (i3-4000M 2.4GHz, geforce GTX 745M, 8gb ram) jak dotad wystarczal zeby cos pograc (Wiedzmina 3 przeszedlem, mimo ze chwali klatkowal) no i czasem odpalic tez jakis program inzynierski (ale do takiego uzytkowania jak moje czyli raz na ruski rok to chyba nie warto wspominac o tym) i pomyslalem zeby kupic jakas stacjonarke, nie jestem ekspertem wiec chcialbym spytac tutaj o opinie i pomoc w zlozeniu zestawu, jednak juz troche poczytalem fora, wszedize pisza ze intele sa za drogie (i faktycznie porownujac moim januszowym okiem podobne parametry to procki AMD sa sporo tansze). Potrzebne bedzie wszystko - cala "skrzynka"

nim poczytalem myslalem o jakiejs i5 i do tego jakas grafika gtx 1050 jednak chyba jakis ryzen 2600 bedzie lepszy? Roznica pomiedzy seria z X a bez X to tylko wieksze mozliwosci podkrecania? bo napewno ma wiekszy pobor mocy, czy moze cos innego sensownego? jesli trzeba dolozyc stowe czy dwie dla odczuwalnej roznicy bo chyba warto, zwlaszcza ze chcialbym aby to byl komp na dluzej, nie na rok czy dwa (nie mam duzych wymagan, nie gram we wszystkie premiery na wysokich detalach, czasami sporo gram w jakies sieciowki, LOL, cs, ale i jakies nowe wiedzminy)

co do grafiki, co teraz warto kupic? myslalem nad gtx 1050 albo lepiej 1050Ti bo niby roznica jest spora, a to popularne karty, zerknalem na szybko w sklepach to procek + ta grafika, do tego jakies 8 GB ramu i robi sie juz 2000, a tu trzeba jeszcze kupic plyte glowna, dysk i zasilacz no i jakas obudowe - tak zeby nic sie nie gotowalo w srodku. Tutaj prosilbym o pomoc bo nie ogarniam doboru plyty glownej pod podzespoly. Jesli chodzi o dysk to chyba klasyczny 500 GB mi styknie, raczej nie trzymam duzej ilosci danych na kompie, natomiast SSD daje roznice przy wlaczaniu kompa, ale czy przy grach i aplikacjach tez?

No i trzeba zadac pytanie czy przy takim zestawie bedzie odczuwalna roznica w porownaniu z moim laptopem? Odpale wiedzmina na fajnych detalach? Zagram w nowsze tytuly?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8660
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 05 Październik 2018 - 17:32

na uzywkach zmiescisz sie spokojnie z i5 skylake + gtx1070

w nowkach pewnie ryzen + 1050ti :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 05 Październik 2018 - 17:39

wolalbym nowy sprzet, tak wiem placi sie wiecej ale jest ta gwarancja na 2-3 lata

#4 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 09 Październik 2018 - 20:47

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

taki zestaw ma sens? sugerowalem sie tym co wyczytałem w innych tematach

pytanie co do obudowy, bedzie okej? kierowalem sie iloscia USB no i cena, wyglad jest bez znaczenia

no i plyta głowna, wzialem ja bo jest czesto polecana, ale moze cos innego o podobnych "parametrach" tanszego jest godne uwagi?

co do grafiki to jeszcze sie zastanawiam 1050 Ti jest za 750, czyli 450 zl taniej ale z drugiej strony ta tutaj wydaje sie w porzadku, wogole kierowac sie czyms przy wyborze producenta grafiki? czy wsio ryba ?

jeszcze pytanie co do dysku SSD, nie uwzglednilem go, jest sens w niego inwestowac? skoro aplikacje i gry i tak sa stawiane na zwykly a tu tylko system ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 10 Październik 2018 - 10:36

Miksior moja propozycja ciekawego zestawu komputerowego dla Ciebie :-)

Ryzen 1500X - LINK

ASRock AB350M Pro4 - LINK

G.SKILL 8GB 3000MHz Aegis CL16 - LINK

ASUS GeForce GTX 1050 Ti Phoenix 4GB GDDR5 - LINK

Lite-On 240GB 2,5" SATA SSD MU3 - LINK

be quiet! System Power 9 500W - LINK

SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black - LINK

Jest to zestaw pod rozbudowę w przyszłości, gdzie zawsze będziesz mógł sobie dokupić drugą kość pamięci RAM i cieszyć się z posiadania 16GB pamięci RAM w swoim komputerze :-)

Ten post był edytowany przez Emler dnia: 10 Październik 2018 - 10:38


#6 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 10 Październik 2018 - 10:57

Widze, ze mój link nie działa

no nic napisze tutaj, sklep morele
Procesor AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz, 19MB, BOX
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 (128
Płyta główna MSI B350 TOMAHAWK
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W (SPC164)
Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL15 (F4-
Obudowa SilentiumPC Gladius M35 (SPC128)
Dysk Seagate BarraCuda 1TB 6Gb/s SATA (ST1000DM010)

wychodzi 3050 zl taki zestaw, zastanawiam się czy nie kupic jakiegoś "gotowca" bo podobne komponenty wychodzą 300-400 zl taniej i mam wszystko zlozone i sprawdzone

i pytanie - czy to wszystko się zgrywa? Ramy 3200 MHZ z ta karta chyba okej, a z ryzenem 2600?

no i czy podany zasilacz podola - 500 W? obudowa jak najprostsza z 4 wejściami USB, jest jakas tansza?

Ten post był edytowany przez Miksior dnia: 10 Październik 2018 - 11:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 10 Październik 2018 - 14:05

Od "gotowców" radzę naprawdę trzymać się z daleka. No chyba że bardzo chcesz za 2 lata obudzić się z ręką w nocniku.
Pamiętaj że na "gotowce" sklep daje Ci tylko 2 lata gwarancji - a potem radź sobie sam. Natomiast gdy kupujesz podzespoły oddzielnie to na każdy z tych podzespołów masz oddzielną gwarancję. I nawet gdybyś miał za poskładanie komuś zapłacić, to osoba taka robi to na twoich oczach w twoim domu i masz 100% pewność, że żadna śrubka nie zginie. Także na spokojnie zastanów się czy jest sens tak ryzykować.

Co do zestawu który zaprezentowałeś to od razu odradzam kupowanie zasilaczy sygnowanych logotypem marki SilentiumPC, ponieważ są to przeciętne zasilacze produkowane w chińskiej fabryce SAMA. Nie jest to na całe szczęście jeszcze czarna lista, ale do konstrukcji od "Seasonica" czy "be quiet" bardzo daleko jeszcze brakuje. Chociaż z każdą kolejną rewizją widzę że jest coraz lepiej :)

I powiem Ci tak szczerze że nie ma na siłę sensu dopłacać do pamięci RAM o przepustowości 3200MHz (chyba że bardzo takie chcesz), bo różnica miedzy pamięciami o przepustowości 3000MHz będzie naprawdę marginalna (max 3-4%). A wiedzieć musisz że płyty z chipsetem B350 potrafiły swego czasu być chimeryczne jeśli chodzi o szybkie pamięci RAM, i nie zawsze dało się ustabilizować pamięci na ich nominalnych przepustowościach. Na całe szczęście bardzo poprawiono ten aspekt w płytach z chipsetem B450.
Co zaś się tyczy obudowy, to nie polecam kupowania tych najtańszych, gdyż w prosty sposób zrobisz ze swojego komputera piekarnik. Pamiętaj że w obudowie musi zachodzić cyrkulacja powietrza, aby podzespoły w niej umieszczone się nie gotowały.

Ten post był edytowany przez Emler dnia: 10 Październik 2018 - 14:12


#8 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 10 Październik 2018 - 14:16

Dzieki za odpowiedz
Ram dałem taki bo po prostu spotkałem go w takiej cenie - wydawała sie OK na tle innych no i wyczytalem tu na forum ze dla ryzenów warto brac RAM o wysokiej czestotliwosci taktowania

sporo osob tutaj w zestawach poleca zasilacze SilentiumPC wiec taki tez wybralem

tak wiem co do obudowy, dlatego tez spytalem czy ta ma sens - nie skladalem nigdy kompa wiec moze ktos doradzi inna tania i "przewiewna"

no pewnie zlozyc kompa dalbym rade patrzac na jakies tutki z neta - pytanie tylko czy trudno cos podczas tego popsuc?:D dwoch lewych rak nie mam

#9 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 10 Październik 2018 - 14:23

Składanie komputera to sama przyjemność :) Serio. Także serdecznie polecam. I jeśli będziesz postępował z ostrożnością to nie masz czego tam popsuć.

Napisz mi proszę jaki maksymalny budżet jesteś w stanie przeznaczyć na swój nowy komputer to zrobię Ci fajne zestawienie z którego będziesz bardzo zadowolony :)
Oczywiście opisze każdy z podzespołów i uzasadnię dlaczego warto akurat zainwestować w ten a nie inny.

Ten post był edytowany przez Emler dnia: 10 Październik 2018 - 14:24


#10 Użytkownik jest niedostępny   Miksior 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 30 Sie 18

Napisany 10 Październik 2018 - 14:30

no napisalem wyzej zestaw ktory wg mnie jest w miare sensowny, budzet to +- 3000, ewentualnie do grafiki 1060 6gb moglbym doplacic, wtedy wychodzi mi ponad 3300... ale ponoc warto, to bylby komputer na lata, poprzedni mialem z 5-6 lat

#11 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1069
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 11 Październik 2018 - 12:50

Poleciłem temat wcześniej zestawik https://www.x-kom.pl/lista/szl684py2 no chyba że trochę głośniejszy procek bez chłodzenia i dajesz SSD Crucial BX300 na MLC https://www.x-kom.pl...-bx300-oem.html

#12 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4458
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Październik 2018 - 14:14

Ryzen 1500x plus rx570 4GB 2600zl https://www.x-kom.pl/lista/l5teyf410
Gratis w x-kom dodają 3 gry w tym AC odyssey, jak nie chcesz tych gier to bierzesz wszystko poza karta, a ja Asus rx570 4GB kupujesz w innym sklepie gdzie jest po 760zl ceneo i masz bardzo fajny zestaw poniżej 2500zl, ewentualnie za 109zl dokładasz Ssd 120gb Crucial bx300 za 109zl.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1069
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 12 Październik 2018 - 12:15

No i ramy wypada dać szybsze Patriot 8GB 3000MHz Viper 4 CL16 https://www.x-kom.pl...cl16-2x4gb.html 359 zl

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych