Forum PCLab.pl: Jaki dysk SSD PCIe i czy to ma sens? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki dysk SSD PCIe i czy to ma sens? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   1357 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 16

Napisany 07 Październik 2018 - 08:06

Witam, zastanawiam się nad dyskiem ssd na złącze pcie, posiadam płytę ASUS Z87 V Edition. Czy taki ssd będzie działać na tej płycie na full? Bo nie wiem czy ma ona to NVMe czy jakoś tak.

PS: Dlaczego jest tak mało dysków na złącze PCIe? W ogóle nie widzę samsunga.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Wirgiliuszeu 

  • Pernamentny pechowiec
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 753
  • Dołączył: Nd, 06 Mar 16

Napisany 07 Październik 2018 - 08:29

Jeśli chodzi o NVMe to nie posiada.

#3 Użytkownik jest niedostępny   1357 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 16

Napisany 07 Październik 2018 - 08:33

Zobacz postWirgiliuszeu, o 07 Październik 2018 - 08:29, napisał(a):

Jeśli chodzi o NVMe to nie posiada.



Czyli bez tego jest dużo mniejsza wydajność?

#4 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9499
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 07 Październik 2018 - 09:22

Nie, w praktyce nie. Przesiadałem się na 960 Evo NVMe z zwykłego M550 i tak na żywca, bez benchmarków, to nie zauważyłem przyspieszenia. Owszem, może bootowanie trwa sekundę krócej, może pakowanie 1 GB trwa trochę krócej, pewnie, i może nawet gierki zyskały 1-2 sek na ładowaniu, ale to nie jest coś, co można zauważyć w normalnych warunkach zauważyć. Z tym, że ja używam kompa do pracy (Office, proste specjalistyczne sofciki do tekstu, PDF, przeglądarka) i do gier. Nie robię video, foto, muzyki, nie robię VM, programowania itd.

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Październik 2018 - 09:37

"Wsparcie" NVMe potrzebne jest tylko do startowania systemu z tego dysku.
Modyfikację polegającą na dodaniu modułu NVMe do UEFI można przeprowadzić samemu.

Zobacz post1357, o 07 Październik 2018 - 09:06, napisał(a):

PS: Dlaczego jest tak mało dysków na złącze PCIe? W ogóle nie widzę samsunga.

Prawie wszystkie dyski PCIe NVMe na rynku konsumenckim to są dyski M.2 NVMe zamontowane w adapterze PCIe x4 -> M.2.
Wyposażając się samemu w taki adapter wybór dysków jest ogromny :)

Dysk po adapterze w pierwszym lub drugim slocie x16 będzie działać z pełną prędkością.

#6 Użytkownik jest niedostępny   1357 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 16

Napisany 07 Październik 2018 - 11:06

Dobra, a co sadzisie o takim adapterze https://www.asus.com...2_X4_MINI_CARD/

i zakupie ssd na m.2?


Czy moja plyta asus z87 v edition to obsluzy? Trzeba modyfikowac bios czy wkladam karte ustawiam bootowanie i dziala?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Październik 2018 - 11:20

Adapter przepłacony bo asus. Bierz najtańszy jaki znajdziesz - to komponent funkcjonalnie pasywny.

Zobacz post1357, o 07 Październik 2018 - 12:06, napisał(a):

i zakupie ssd na m.2?

Pamiętaj odróżniać M.2 PCIe od M.2 SATA.

Zobacz post1357, o 07 Październik 2018 - 12:06, napisał(a):

Czy moja plyta asus z87 v edition to obsluzy? Trzeba modyfikowac bios czy wkladam karte ustawiam bootowanie i dziala?

Przy tej płycie trzeba modyfikować bios. No, chyba że dysk ma służyć na dane a nie jako systemowy - wtedy nic nie trzeba dogrywać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   1357 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 170
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 16

Napisany 07 Październik 2018 - 11:26

Na czym polega taka modyfikacja?

#9 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 07 Październik 2018 - 11:29

KLIK

Nawet jakby coś poszło nie tak to i tak na płycie masz USB BIOS Flashback - który pozwala przywrócić bios nawet gdy ten się uszkodził.

#10 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 03:55

Odświeżę, mam tą płytę link.
W jakiej klasy port Pcie jest ona wyposażona - przepustowość?
Jakiej szybkości dysk m.2 po przejściówce muszę nabyć aby wykorzystać przepustowość portu i znowu nie przesadzić w górę?
Kiedyś to były zdaje się Corsair Forces ponad 1000Mb/s.
Ta płyta nie ma m.2 a chciałem wrzucić mały i szybki ssd na tempy/cache programów.

Ten post był edytowany przez pierote dnia: 18 Lipiec 2019 - 03:58


#11 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 09:13

Nie należy patrzeć na przepustowość, a wersję i ilość linii.

Bo co z przepustowości, skoro tryb pracy jest wypadkową możliwości urządzenia i slotu - stare urządzenia magicznie nie zaczną obsługiwać nowej wersji PCIe; urządzenia z małą ilością linii magicznie nie pojawią sobie dodatkowych fizycznych ścieżek i obwodów w kontrolerze.


Masz slot 3.0 x16 wyprowadzony z procesora. To wszystko co jest na tej płycie, poza oczywiście mPCIe (2.0 x1) oraz 5 SATA (+eSATA).

To oczywiście przy zastosowaniu adaptera, no i ograniczeniu się do integry.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 18 Lipiec 2019 - 13:10

mPCIe (2.0 x1), hmm. To niewiele szybciej niż te sata. Trzeba by wziąć m.1 po przejściówce PCie-M.1 tak do 1000mb/s na szybkim kontrolerze i tyle.
Ale jak się nie opłaca akcja to pozostaje dołożenie 2 ssd po sata i koniec tematu :hmm:

Ten post był edytowany przez pierote dnia: 18 Lipiec 2019 - 13:12


#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Lipiec 2019 - 13:47

mPCIe to oczywiście slot w którym jest WIFI. na 2.0 x1 nie zobaczyłbyś więcej niż 4000MB/s.

Na 1150 najsensowniej jest mieć którąś z lepszych płyt mATX/ATX które obsługują SLI - bo wtedy dzielą też łącze 3.0 x16 na dwa łącza 3.0 x8 (a niektóre jeszcze mogą na 8+4+4). Wtedy grafika na x8 prawie nic nie traci, a dysk operuje bez ograniczeń.

#14 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:46

Zobacz postMitycznyJeż, o 18 Lipiec 2019 - 14:47, napisał(a):

na 2.0 x1 nie zobaczyłbyś więcej niż 4000MB/s



Holender, nie do końca rozumiem. Dyski po SATA osiągają ok 500MB/s np. mx550 a te po M.2 PCIe ponad 1000-3000MB/s P1, SX8200 a piszesz że mini slot 2.0 x1 z 4000MB/s jest wąskim gardłem?!

Czy sugerujesz że aby wykorzystać dobroć dobrego dysku PCIe nie łączyć go z tymże portem na tej mojej płycie?

Ten post był edytowany przez pierote dnia: 20 Lipiec 2019 - 22:59


#15 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:48

Malfunkcja klawiatury, sorry - miało być napisane 400 MB/s :lol2:

#16 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:04

A więc zapomnieć!
Będzie gorzej niż po SATA3?

#17 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:11

Trochę tak, trochę nie. Surowa przepustowość będzie gorsza. IOPSy z tytułu NVMe mogą być lepsze.

Tak czy inaczej, zabieg trochę bez sensu. No chyba, że już masz adapter z mPCIe do M.2 pod ręką (i masz jak go zamocować), i nie potrzebujesz do czego wbudowanego wifi/bt.

#18 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:31

Hmm, jeżeli mi pełen PCIEX16 pozwoli zainstalować małego demonka szybkości to zrezygnowałbym ze starej GPU (7750/DDR5). I tak komp 90% do obróbki 2D/Office. Tylko aby wbudowana w 4690K pozwoliła na FHD - YT itp :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19689
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Lipiec 2019 - 09:09

Jeżeli chodzi o dekodowanie video to integra jest trochę do przodu względem Twojej obecnej karty dedykowanej - poza pełnym dekodowaniem h264 posiada także częściowe dekodowanie h265.

#20 Użytkownik jest niedostępny   pierote 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Cz, 13 Gru 07

Napisany 21 Lipiec 2019 - 17:40

To pomyślę jak nie ma co płakać za grafą. Najwyżej młody dostanie w swoim pc nową 1050ti lub 1650 ;)
Ja dołożę ramu do 16gb, duży ssd 0,5-1tb na system, programy i coś szybkiego na tempy.
Jest plan :)

Ten post był edytowany przez pierote dnia: 21 Lipiec 2019 - 17:41


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych