Forum PCLab.pl: plyta glowna do 9700k / 9900k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

plyta glowna do 9700k / 9900k wyglad ma znaczenie

#1 Użytkownik jest niedostępny   Władziu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pt, 31 Paź 08

Napisany 09 Październik 2018 - 10:25

Czolem !
Przymierzam sie do zmiany podstawki mojego kompa pod 9700k lub 9900k - zalezy jakie realne ceny te procki osiagna w naszych sklepach.
Teoretycznie nalezy brac nowszy chip z390 - pytanie czy warto??? Aktualnie, np w komputroniku widze te plyty zaczynaja sie od okolo 650zl za podstawowe modele... drogo.
Co zyskam biorac z390? USB 3.1? Przeciez jest tez w wyzszych modelach z370. Wifi? Tez mozna znalezc lub dokupic osobno...
Znaczenie ma dla mnie niestety wyglad, mam bude z oknem i zalezy mi zeby cieszyla oko. Potencjal OC oczywiscie tez jest wazny ale przeboleje jakos te 100hz nizej...

Moim absolutnym faworytem jesli chodzi o walory wizualne jest Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming 2.0 za 699 w morelach, dodaja intel optane 32GB gratis ktory mysle, ze sprzedam za jakies 150zl. Plyta wiec wyjdzie mnie 550zl. Wiem ze to poprawiona jednak nadal nie idealna wersja ale chyba da rade? Bede wdzieczny za porady i alternatywy ktore w ostatecznym rozrachunku osiagna podobna ew ciut wyzsza cene.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 510
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 09 Październik 2018 - 11:52

Testów opublikowanych nowego cpu jeszcze nie ma. Ciężko cokolwiek w stu procentach doradzić.
Ale skoro ważny jest dla Ciebie wygląd i niejako cena.. wybór raczej jest oczywisty. Zresztą przepaści technologicznej 370 vs 390 nie ma.

#3 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17405
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 09 Październik 2018 - 12:06

Wybierz sobie mobo pod Z390:

https://www.anandtec...rboard-analyzed

#4 Użytkownik jest niedostępny   vitas13 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: Wed, 27 Gru 06

Napisany 09 Październik 2018 - 19:55

Mam ten sam problem i zastanawiam się nad ASUS ROG Maximus XI Hero. Ciekawe jaka będzie cena w Polsce.

#5 Użytkownik jest dostępny   Snajper3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1216
  • Dołączył: Pn, 07 Sty 08

Napisany 10 Październik 2018 - 12:13

Zobacz postvitas13, o 09 Październik 2018 - 20:55, napisał(a):

Mam ten sam problem i zastanawiam się nad ASUS ROG Maximus XI Hero. Ciekawe jaka będzie cena w Polsce.

Ja także planuję taką zmianę i również chyba wybiorę Maximusa Hero. Na scan.co.uk ta płyta kosztuje 295 funtów więc przypuszczam że u nas z 1400zł to trzeba będzie pewnie wyłożyć.

#6 Użytkownik jest niedostępny   brzooza 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 656
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 10 Październik 2018 - 12:56

Jak już 9900 to weź 390 i nie dziadź.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Władziu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pt, 31 Paź 08

Napisany 10 Październik 2018 - 13:34

Zobacz postbrzooza, o 10 Październik 2018 - 13:56, napisał(a):

Jak już 9900 to weź 390 i nie dziadź.

Jakies konkretne argumenty?

ASUS ROG Maximus XI Hero - na glowna 1500zl nie wydam... nie widze zadnego sensu.

#8 Użytkownik jest dostępny   Snajper3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1216
  • Dołączył: Pn, 07 Sty 08

Napisany 10 Październik 2018 - 13:48

Może coś takiego https://www.x-kom.pl...-aorus-pro.html
;)
Wizualnie dobrze się prezentuje i jest to jedna z tańszych Z390.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10422
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Październik 2018 - 14:13

patrze właśnie na ceny z390 :lol2: :lol2: :lol2:

+200/300 zl do odpowiedników z370. :E


Weź lepiej z370 i nie daj się orżnąć ;] Wole dziadować niż dać się frajerować.

https://www.x-kom.pl...rus-master.html

https://www.x-kom.pl...aming-7-op.html

Tutaj przykład dwóch podobnych konstrukcji. Gdzie Gaming7 jest w stanie wykarmić chyba więcej watów swoją sekcją zasilania, niż socket jest w stanie przekazać na procesor ;]



Tak samo Pro Carbon powinien spokojnie poradzić sobie z 9900K:
https://www.mediaexp...ming-pro-carbon,id-1009158
https://www.x-kom.pl...pro-carbon.html


Najtańsza sensowna płyta, która bez problemu ogarnie 9900K to Z370 Extreme4/K6

www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z370-gaming-k6-1533535/
https://www.x-kom.pl...0-extreme4.html


Możesz oczywiście wyszukać sobie dowolny sklep :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 10 Październik 2018 - 14:24


#10 Użytkownik jest niedostępny   kieros 

  • kato-talib
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8637
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 10 Październik 2018 - 14:19

najnędzniejsza płyta 650zł. Grubo.
Widzę xkom ogarnął stronkę. W końcu jakiś konkurent dla morele.

Skoro podoba ci się ta gigabyte na z370 to ją weź. Prawdopodobnie trzeba będzie zaktualizować bios do nowej wersji i to tyle. Problem jest taki, że bez jakiegoś procka tego nie zrobisz a promocja na tą płytę może się szybko skończyć.

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 10 Październik 2018 - 14:24


#11 Użytkownik jest niedostępny   Władziu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pt, 31 Paź 08

Napisany 10 Październik 2018 - 14:26

W morelkach maja usluge aktualizacji biosu za 20 ziko :)
Pamietajmy, ze biore tez pod uwage 9700K a to juz bardziej "przyziemna" jednostka ktora chyba nie wymaga plyty za minimum kafla??? :/

Ten post był edytowany przez Władziu dnia: 10 Październik 2018 - 14:40


#12 Użytkownik jest niedostępny   dape 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 435
  • Dołączył: Cz, 06 Kwi 06

Napisany 10 Październik 2018 - 14:40

Widzisz sens wydawania 40% więcej niż za 5% wolniejszy procek AMD, ale dołożyć do porządnej płyty to sensu już nie ma?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Władziu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pt, 31 Paź 08

Napisany 10 Październik 2018 - 14:50

Zobacz postdape, o 10 Październik 2018 - 15:40, napisał(a):

Widzisz sens wydawania 40% więcej niż za 5% wolniejszy procek AMD, ale dołożyć do porządnej płyty to sensu już nie ma?

Zaproponuj prosze konkretna plyte z procesorem zawsze do rozwazenia.
Z drugiej strony po to zmieniam 7700k zeby miec przyrost klatek a nie ich spadek... Mimo ze wiem ze wydana kwota nie bedzie adekwatna ale czego sie nie robi... :D

Ten post był edytowany przez Władziu dnia: 10 Październik 2018 - 15:26


#14 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13769
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Październik 2018 - 14:52

Bida z cenami, w moich kręgach zainteresowań występowała jedna płyta MSI, ale jak zobaczyłem 1800 zł to nagle zapomniałem o tej płycie :E :E

Ciekawe ile Maximus XI Hero WiFi i Maximus XI Code będzie kosztować, bo więcej jak 1300/1400 nie planowałem dać za mobasa 8:E

#15 Użytkownik jest niedostępny   dzb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3417
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 10 Październik 2018 - 14:56

Czyli te MSI w okolicach 1000zł powinny dać radę z 9900K?
Ja jakiegoś ekstremalnego OC nie planuje, wystarczy mi w zupełności 5.0 all core.

Disconnect masz na myśli MSI ACE? W Komputroniku jest za 1300. Xkom z ceną odleciał.

Ten post był edytowany przez dzb dnia: 10 Październik 2018 - 14:57


#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13769
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Październik 2018 - 15:03

Zobacz postdzb, o 10 Październik 2018 - 15:56, napisał(a):

Czyli te MSI w okolicach 1000zł powinny dać radę z 9900K?
Ja jakiegoś ekstremalnego OC nie planuje, wystarczy mi w zupełności 5.0 all core.

Disconnect masz na myśli MSI ACE? W Komputroniku jest za 1300. Xkom z ceną odleciał.


Mówisz że 5.0 GHz 8Core to takie tak lekkie OC :E Testy! jak zawsze tylko testy! z kosmosu nikt nie wywróży sprawności VRM i jego chłodzenia.

Dobrze że mi powiedziałeś bo X-Kom ostudził mój zapał szukania, nie mniej jednak Asus Maximus XI Hero WI-FI 1500 zł, Formula 2200 zł jest słabo mam nadzieje że te ceny się ogarną.

#17 Użytkownik jest niedostępny   dzb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3417
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 10 Październik 2018 - 15:24

Zobacz postDisconnecT, o 10 Październik 2018 - 16:03, napisał(a):

Mówisz że 5.0 GHz 8Core to takie tak lekkie OC :E

Hmm... jeśli z pudełka ma być 4.7 to chyba nie mocne...
Czy coś pokręciłem?

MSI Ace jest już test na jednej z polskich stron...

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10422
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Październik 2018 - 15:32

Zobacz postWładziu, o 10 Październik 2018 - 15:26, napisał(a):

W morelkach maja usluge aktualizacji biosu za 20 ziko :)
Pamietajmy, ze biore tez pod uwage 9700K a to juz bardziej "przyziemna" jednostka ktora chyba nie wymaga plyty za minimum kafla??? :/


Nie wiem czy i5 9700K jest warte uwagi ;) 8600K już się dławi https://pclab.pl/art78955-4.html

Trzeba było prawie roku temu kupić sobie 8700K bo moim zdaniem to lepszy proc niż upośledzony 9700K. Szczególnie że teraz za tego inwalidę będziesz musiał wywalić z płytą z390 prawie 2 razy więcej kasy ;]



Ja bym to olał na dziś dzień i czekał do premiery zen 2 i stabilizację cen. Teraz to płyty drogie i proce drogie.


Ogólnie na tych płytach co wymieniłem powinieneś bez problemu używać 9700/9900K. Tylko te 5GHz to sylicon lotery. Szczególnie jak zechcesz to mieć razem z AVX. Zejdź na ziemię, poczekaj na testy. Nastaw się na to, że może Twoje CPU z AVX utknie przy 4,7-4,8GHz. Moje 8700K po skalpie na Custom LC tak mniej więcej działa. Dla 5GHz z AVX musiałbym tyle volt ustawić, że proc wciągałby ze 300wat.

Tak jak Disconect pisze, 5GHz to nie jest lekkie OC :E
Sample na recenzjach pewnie będą to robić bez problemu, ale te sklepowe już wcale nie koniecznie. AVX -2 lub -3 to prawie na dzień dobry będzie wpadać. Wątpię żeby to nawet lut zmienił.

#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13769
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Październik 2018 - 15:33

4.7 to Turbo realne obciążenie 8 rdzeni będzie wyglądać zupełnie inaczej.

Na bpewno Z390 ACE? bo jest też MSI Z390 EDGE AC to zupełnie inna płyta znacznie okrojona.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10422
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Październik 2018 - 15:42

Zobacz postdzb, o 10 Październik 2018 - 16:24, napisał(a):

Hmm... jeśli z pudełka ma być 4.7 to chyba nie mocne...
Czy coś pokręciłem?

MSI Ace jest już test na jednej z polskich stron...


A gdzie jest napisane, że 4,7 masz w pudełku na 8 rdzeniach ?? Przecież to jeden rdzeń na 100%. Wszystkie rdzenie to 4,3-4,4GHz ? Zgaduję oczywiście teraz ;P


Przy okazji test ACE:
https://ithardware.p...ej-7424-15.html
https://ithardware.p...ej-7424-14.html
https://ithardware.p...ej-7424-13.html

ps, zeby nei było:
"Obie testowane płyty Z390 świetnie poradziły sobie z podkręcaniem procesora, osiągając stabilne 5200 MHz. Oczywiście spora w tym zasługa samego sampla CPU, który jest całkiem niezłą sztuką."


Obie testowane płyty Z390 świetnie poradziły sobie z podkręcaniem procesora, osiągając stabilne 5200 MHz. Oczywiście spora w tym zasługa samego sampla CPU, który jest całkiem niezłą sztuką.



Cytuj

Na bpewno Z390 ACE? bo jest też MSI Z390 EDGE AC to zupełnie inna płyta znacznie okrojona.


https://www.komputro...g-z390-ace.html



cyrk z tymi cenami :D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 10 Październik 2018 - 15:42


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych