Forum PCLab.pl: Przeglądarka chrome sama otwiera nowe karty - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przeglądarka chrome sama otwiera nowe karty Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 09 Październik 2018 - 21:24

Witam forumowiczów PClab , jestem nowym użytkownikiem forum i już na sam początek potrzebuję Waszej pomocy, a mianowicie chrome sam otwiera nowe kary oraz uruchamia przeglądarkę, chciałbym prosić o skrypt , który jest w stanie mi pomóc. Załączam wynik skanu z FRST
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję
pozdrawiam

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 09 Październik 2018 - 21:33

Podaj jeszcze FRST.txt.

#3 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 09 Październik 2018 - 21:40

Zobacz posttoska78, o 09 Październik 2018 - 21:33, napisał(a):

Podaj jeszcze FRST.txt.

Proszę

Załączone pliki

  • Załączony plik  FRST.txt (28.97K)
    Ilość pobrań: 2


#4 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 09 Październik 2018 - 22:00

...

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 09 Październik 2018 - 22:38


#5 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 09 Październik 2018 - 22:16

nie znam :o

postąpiłem zgodnie z instrukcjami , otwieranie kart się nasiliło , zamienia również aktualnie otwartą stronę na nową kartę ( ledwo odpisałem )

#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 09 Październik 2018 - 22:18

Zrób nowe logi. Odinstaluj rozszerzenie EnterDigital w Google Chrome.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 09 Październik 2018 - 22:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 09 Październik 2018 - 22:29

Zobacz posttoska78, o 09 Październik 2018 - 22:18, napisał(a):

Zrób nowe logi. Odinstaluj rozszerzenie EnterDigital w Google Chrome.


odinstalowane

Zobacz postPanIwan, o 09 Październik 2018 - 22:27, napisał(a):

odinstalowane

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 09 Październik 2018 - 22:40

Korzystałeś z AdwCleaner?

Uruchom FRST a następnie (poprzez skrót klawiszowy CTRL + Y) otwórz notatnik systemowy. Wklej w nim poniższą zawartość:

HKU\S-1-5-21-1229547017-983488744-1452765769-1000\...\Run: [Infigo] => C:\Program Files (x86)\Infigo\Infigo.exe onrun
C:\Program Files (x86)\Infigo
EmptyTemp:

Poprzez skrót klawiszowy CTRL + S zapisz zmiany w notatniku a następnie w FRST kliknij na Fix (Napraw). Na zakończenie naprawy FRST poprosi o restart systemu.

Zainstaluj uBlock Origin do Google Chrome. Napisz później czy problem znikł.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 09 Październik 2018 - 22:42


#9 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 10 Październik 2018 - 12:53

Zobacz posttoska78, o 09 Październik 2018 - 22:40, napisał(a):

Korzystałeś z AdwCleaner?

Uruchom FRST a następnie (poprzez skrót klawiszowy CTRL + Y) otwórz notatnik systemowy. Wklej w nim poniższą zawartość:

HKU\S-1-5-21-1229547017-983488744-1452765769-1000\...\Run: [Infigo] => C:\Program Files (x86)\Infigo\Infigo.exe onrun
C:\Program Files (x86)\Infigo
EmptyTemp:

Poprzez skrót klawiszowy CTRL + S zapisz zmiany w notatniku a następnie w FRST kliknij na Fix (Napraw). Na zakończenie naprawy FRST poprosi o restart systemu.

Zainstaluj uBlock Origin do Google Chrome. Napisz później czy problem znikł.


Tak korzystałem.

uBlock Origin zainstalowany. Jak na razie nowe karty się nie otwierają, dziękuję za pomoc :)
załączam skany z FRST

Załączone pliki



#10 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 10 Październik 2018 - 18:12

Zobacz postPanIwan, o 10 Październik 2018 - 13:53, napisał(a):

załączam skany z FRST

W nowych logach wszystko w porządku.

#11 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 11 Październik 2018 - 09:23

Zobacz posttoska78, o 10 Październik 2018 - 18:12, napisał(a):

W nowych logach wszystko w porządku.


Witam ponownie , odpisuję z poziomu telefonu gdyż na PC korzystanie z przeglądarki jest niemożliwe , nowe karty otwierają się jak szalone a każda otwarta strona jest non stop odświeżana i po chwili zamieniana na nową kartę .. nie wiem co się dzieje , ADW nie pomaga , proszę o pomoc

#12 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 11 Październik 2018 - 09:46

Zobacz postPanIwan, o 11 Październik 2018 - 09:23, napisał(a):

Witam ponownie , odpisuję z poziomu telefonu gdyż na PC korzystanie z przeglądarki jest niemożliwe , nowe karty otwierają się jak szalone a każda otwarta strona jest non stop odświeżana i po chwili zamieniana na nową kartę .. nie wiem co się dzieje , ADW nie pomaga , proszę o pomoc


usunąłem chrome z komputera gdyż całkowicie blokował możliwość korzystania , aktualnie jestem na IE( tylko tu nie ma tego problemu ) inne przeglądarki mają ten sam problem co wcześniej(otwieranie się kart ale nie tak intensywnie jak chrome) , załączam logi...

Załączone pliki



#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 11 Październik 2018 - 17:44

W logach nie widzę niczego szkodliwego. Pobierz, zainstaluj i przeskanuj komputer za pomocą MBAM. Usuń wszystkie znalezione zagrożenia i podaj raport z usuwania.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 11 Październik 2018 - 17:45


#14 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 20:16

Zobacz posttoska78, o 11 Październik 2018 - 17:44, napisał(a):

W logach nie widzę niczego szkodliwego. Pobierz, zainstaluj i przeskanuj komputer za pomocą MBAM. Usuń wszystkie znalezione zagrożenia i podaj raport z usuwania.


zrobiłem skan i usunąłem zagrożenia , przeglądarka się uspokoiła , ale nadal otwiera karty oraz teraz nawet kalkulator sam się otwiera w dużych ilościach .

Zobacz postPanIwan, o 12 Październik 2018 - 20:07, napisał(a):

zrobiłem skan i usunąłem zagrożenia , przeglądarka się uspokoiła , ale nadal otwiera karty oraz teraz nawet kalkulator sam się otwiera w dużych ilościach .



dołączam drugi skan po usunięciu ,,zagrożenia" , sytuację którą opisałem wyżej stała się po usunięciu ,,zagrożenia" , skan Malwarebytes już nic nie wykrył...

Załączone pliki



#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 12 Październik 2018 - 20:31

Używasz synchronizacji na koncie Google Chrome?

#16 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 20:35

Zobacz posttoska78, o 12 Październik 2018 - 20:31, napisał(a):

Używasz synchronizacji na koncie Google Chrome?


tak ( w rozszerzeniach nie ma EnterDigital już )

#17 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 12 Październik 2018 - 20:42

sprawdź klawiaturę / myszkę zapewne to nie problem z infekcją

Zobacz postPanIwan, o 12 Październik 2018 - 21:16, napisał(a):

zrobiłem skan i usunąłem zagrożenia , przeglądarka się uspokoiła , ale nadal otwiera karty oraz teraz nawet kalkulator sam się otwiera w dużych ilościach .




dołączam drugi skan po usunięciu ,,zagrożenia" , sytuację którą opisałem wyżej stała się po usunięciu ,,zagrożenia" , skan Malwarebytes już nic nie wykrył...


#18 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 20:48

Zobacz postbori, o 12 Październik 2018 - 20:42, napisał(a):

sprawdź klawiaturę / myszkę zapewne to nie problem z infekcją


Wątpię gdyż przeglądarka i kalkulator otworzyły się same , gdy mnie nie było przy PC . Klawiatura oraz myszka są dość nowe a wcześniej nie miałem takich problemów. No cóż chyba pomoże tylko format

#19 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2483
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 12 Październik 2018 - 20:56

Skoro przeinstalowanie Chroma nie pomogło, sprawdź tak. Wyłącz synchronizację Mój link. Następnie wyczyść przeglądarkę:

• Symbol Dodaj obrazek > Więcej narzędzi > Rozszerzenia > odinstaluj wszystkie nieznane i niepotrzebne Ci rozszerzenia.
• Symbol Dodaj obrazek > Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Przywróć ustawienia do wartości domyślnych. Zakładki, historia i hasła nie zostaną naruszone.
• Symbol Dodaj obrazek > Ustawienia > sekcja Wyszukiwarka > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy wszystko z wyjątkiem Google.

Jeśli powyższe nie pomoże, wykonaj kompleksową reinstalację przeglądarki.
• Upewnij się, że nie masz włączonej synchronizacji, która załaduje złe ustawienia z serwera po reinstalacji przeglądarki,
• Jeśli potrzebne, wyeksportuj zakładki: CTRL+SHIFT+O > Organizuj > Eksportuj zakładki do pliku HTML.
• Odinstaluj Google Chrome. Przy deinstalacji zaznacz Usuń także dane przeglądarki.
• Zainstaluj najnowszą stabilną wersję Google Chrome: Mój link.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 12 Październik 2018 - 20:56


#20 Użytkownik jest niedostępny   PanIwan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 20:57

Zobacz postbori, o 12 Październik 2018 - 20:42, napisał(a):

sprawdź klawiaturę / myszkę zapewne to nie problem z infekcją


dodam że otwieranie się kart nie jest już na tyle problematyczne ( przeglądarka raz na pare godzin otworzy się masowo , sytuacja z kalkulatorem wystąpiła pierwszy raz )

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych