Forum PCLab.pl: Tracę pakiety po podłączeniu routera. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tracę pakiety po podłączeniu routera.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 09 Październik 2018 - 23:10

Posiadam internet światłowodowy ze spółdzielni mieszkaniowej który działa bez zarzutu. Jest dość szybkie ściąganie, ping bardzo dobry i prawie nigdy nie skacze a o rozłączaniu to już nie ma mowy.

Problem leży w tym że, gdy podepnę jakiś router (próbowałem już 2 różnych) to zaczynam tracić pakiety. Średnio są to może 2 pakiety 30 min lecz często mnie przez to rozłącza w grach lub zawiesza mi się pobieranie.

Podpięte jest w sposób: komputer - router - modem

Pytanie brzmi, czy da się zmienić to w taki sposób żeby router nie miał wpływu na internet w komputerze? czy da się podłączyć bezpośrednio do komputera modem a router tylko do modemu?

Co do ustawień routera to nic specjalnego nie ustawiałem. Nazwa, hasło, i kanał na 13 bo miał najmniej ruchu. Wiem że można jeszcze ustawić częstotliwość pasma ale nie wiem na jaką.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 10 Październik 2018 - 08:00

Jak nie podasz modelu modemu i routerów to nie jesteśmy w stanie nic więcej wywróżyć, a nawet tego.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 10 Październik 2018 - 09:03

Zobacz postKłapouchy, o 10 Październik 2018 - 08:00, napisał(a):

Jak nie podasz modelu modemu i routerów to nie jesteśmy w stanie nic więcej wywróżyć, a nawet tego.


Modem: Huawei Echolife HG8240
Router: Edimax LT-6408n

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 10 Październik 2018 - 09:15

Zobacz postKerri, o 10 Październik 2018 - 10:03, napisał(a):

Router: Edimax LT-6408n

To od Cyfrowego Polsatu? Firmware z logiem Cyfrowego Polsatu?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 11 Październik 2018 - 11:17

Zobacz postKłapouchy, o 10 Październik 2018 - 09:15, napisał(a):

To od Cyfrowego Polsatu? Firmware z logiem Cyfrowego Polsatu?

Tak, ale testowałem 2 różne routery i jest to samo.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 11 Październik 2018 - 13:08

Zobacz postKerri, o 11 Październik 2018 - 12:17, napisał(a):

Tak, ale testowałem 2 różne routery i jest to samo.

Może dostawca na swoim sprzęcie coś robi, aby nie podłączać innych routerów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 11 Październik 2018 - 13:42

Zobacz postKłapouchy, o 11 Październik 2018 - 13:08, napisał(a):

Może dostawca na swoim sprzęcie coś robi, aby nie podłączać innych routerów.


Można sobie tak gdybać, ale nawet gdybym spytał to by chyba się nie przyznał?

Ktoś ma jakąś "większą" wiedzę w tym temacie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 11 Październik 2018 - 13:54

Zobacz postKerri, o 11 Październik 2018 - 14:42, napisał(a):

Można sobie tak gdybać, ale nawet gdybym spytał to by chyba się nie przyznał?

Ktoś ma jakąś "większą" wiedzę w tym temacie?

Router dostawcy masz podłaczony światłowodem bezpośrednio czy ze ściany do routera ich idzie kabel ethernet RJ-45??

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 11 Październik 2018 - 15:52

Zobacz postKłapouchy, o 11 Październik 2018 - 13:54, napisał(a):

Router dostawcy masz podłaczony światłowodem bezpośrednio czy ze ściany do routera ich idzie kabel ethernet RJ-45??

Swiatłowód ze sciany idzie do modemu, nigdzie indziej a router nie jest od dostawcy tylko kupiony na własną ręke.

Ten post był edytowany przez Kerri dnia: 11 Październik 2018 - 15:53


#10 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2652
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 11 Październik 2018 - 16:50

Zobacz postKerri, o 11 Październik 2018 - 14:42, napisał(a):

Ktoś ma jakąś "większą" wiedzę w tym temacie?

Przede wszystkim podaj jaką masz konfigurację IP jak się podłączysz do Huaweia i jak się podłączysz do Edimaxa. Puść też WinMTR i wpisz adres Huaweia. Wklej tu wynik (jak wkleić).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 11 Październik 2018 - 18:34

Zobacz postQwinto, o 11 Październik 2018 - 16:50, napisał(a):

Przede wszystkim podaj jaką masz konfigurację IP jak się podłączysz do Huaweia i jak się podłączysz do Edimaxa. Puść też WinMTR i wpisz adres Huaweia. Wklej tu wynik (jak wkleić).

Adres ip routera?
Fabrycznie jest to 192.168.2.1 i tego nie zmieniałem. Do tego włączone jest DHCP ale nie pokazuje mi innego ip.
Chyba że piszesz o bramie domyślnej lub czymś innym?

#12 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2652
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 11 Październik 2018 - 21:04

Prawdopodobnie robisz sobie podwójny NAT. Ten Huawei Echolife HG8240 jest w bridgu? Bo to jest zwykły router z modemem..

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 12 Październik 2018 - 09:49

Zobacz postQwinto, o 11 Październik 2018 - 21:04, napisał(a):

Prawdopodobnie robisz sobie podwójny NAT. Ten Huawei Echolife HG8240 jest w bridgu? Bo to jest zwykły router z modemem..

Żadnego bridge'a nie robiłem.
Trochę pozmieniałem ustawienia a dokładniej:
Wyłączyłem na routerze DHCP a z przyznanej puli adresów (192.168.2.100-200) ustawiłem adres 192.168.2.199
Kabeł sieciowy który szedł z routera (WAN) do modemu (LAN) przepiąłem w routerze na LAN.
Aktualnie w cmd przez 4h nie mam żadnego straconego pakietu ale chyba muszę jeszcze trochę potestowac.

#14 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2652
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 12 Październik 2018 - 11:12

Bo teraz routerem jest Huawei Echolife HG8240, a Ediax robi jedynie za switch...

R1 - Huawei Echolife HG8240
R2 - Edimax LT-6408n

R1 to mimo że go nazywasz modemem, to tak naprawdę to All-In-One czyli modem, router, access point. I on już robi NAT czyli na jego LANie masz już swoją podsieć. Jeśli do tego LANu podpinasz kolejny router (R2) przez jego port WAN, to robisz kolejną podsieć. Jeśli wyłączysz w nim serwer DHCP i podepniesz LAN<>LAN to R2 robi za zwykły switch i punkt dostępowy i jest w podsieci R1.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 12 Październik 2018 - 11:51

Zobacz postQwinto, o 12 Październik 2018 - 11:12, napisał(a):

Bo teraz routerem jest Huawei Echolife HG8240, a Ediax robi jedynie za switch...

R1 - Huawei Echolife HG8240
R2 - Edimax LT-6408n

R1 to mimo że go nazywasz modemem, to tak naprawdę to All-In-One czyli modem, router, access point. I on już robi NAT czyli na jego LANie masz już swoją podsieć. Jeśli do tego LANu podpinasz kolejny router (R2) przez jego port WAN, to robisz kolejną podsieć. Jeśli wyłączysz w nim serwer DHCP i podepniesz LAN<>LAN to R2 robi za zwykły switch i punkt dostępowy i jest w podsieci R1.

Tak się skupiłem na tych straconych pakietach że nie zauważyłem że teraz mi w ogóle nie działa wifi.
Czyli co mam zrobić żeby pozbyć się tego podwójnego NAT? bo gdy z przydzielonej puli adresów tj 192.168.2.100-200 wybiore 192.168.2.199, wyłącze DHCP i zmienie połączenie z router (WAN) <-> modem (LAN) na router (LAN) <-> modem (LAN) to nie mam wifi.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kłapouchy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 22 Wrz 18

Napisany 12 Październik 2018 - 12:11

Cytuj

Huawei Echolife HG8240


Ustaw go w trybie bridge (most sieciowy) i na Edimaxie ustaw WAN Auto (DHCP) i wtedy cały ruch sieci będzie szedł z pominięciem routingu na sprzęcie dostawcy, będzie tam chodził tylko modem.

Jeżeli bez dostawcy możesz to przestawić :)

#17 Gość_p0k3m0n_*

  • Grupa: Goście

Napisany 15 Październik 2018 - 15:30

2 pakiety na 30 minut Cie rozlaczja? Chyba sobe jaja robisz. W 30 minut masz ich miliony.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 24 Październik 2018 - 21:48

Zobacz postKłapouchy, o 12 Październik 2018 - 12:11, napisał(a):

Ustaw go w trybie bridge (most sieciowy) i na Edimaxie ustaw WAN Auto (DHCP) i wtedy cały ruch sieci będzie szedł z pominięciem routingu na sprzęcie dostawcy, będzie tam chodził tylko modem.

Jeżeli bez dostawcy możesz to przestawić :)

Nie było mnie jakiś czas w domu i też trochę nie miałem czasu.
Nie wiem do końca jak zrobić ten bridge, trzeba uzupełnić pola typu VLAN.
Jeśli wiesz jak to zrobić mógłbym prosić o jakiś szybszy kontakt do ciebie?
Tu zdjecie z ustawień w których nie do końca wiem co mam zrobić
https://www.fotosik....c32eb1b95654658

Dzwoniłem do operatora i dostałem taką odpowiedz "Jeśli modem działa sprawnie a router jest prywatny a nie od nich to jego to nie obchodzi" i koniec gadki.

Ten post był edytowany przez Kerri dnia: 25 Październik 2018 - 20:28


#19 Użytkownik jest niedostępny   Kpc21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5942
  • Dołączył: Nd, 15 Lut 09

Napisany 28 Październik 2018 - 15:29

To wyłącz Enable VLAN. Nie będziesz musiał wpisywać VLAN ID. Ta opcja służy do włączania tagowania 802.1Q i tworzenia tzw. połączenia trunkowego.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych