Forum PCLab.pl: Ciężki start kompa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ciężki start kompa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   JakubZem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 10 Październik 2018 - 17:23

Witajcie,
Problem jest z włączaniem kompa. Po wciśnięciu power kompa mignie na niecałą sekundę i się wyłącza. Trzeba dłużej przytrzymać power albo wcisnąć po kilka razy żeby odpalił. Przycisk jest sprawny.
Problem jest tylko gdy jest odłączony na listwie np na noc..
Czy to będzie coś z zasilaczem?

Ten post był edytowany przez JakubZem dnia: 10 Październik 2018 - 17:25


#2 Użytkownik jest niedostępny   Jędrulak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Cz, 03 Lis 16

Napisany 10 Październik 2018 - 17:33

Bios reset do fabrycznych i sprawdź baterię na płycie głównej. Poza tym za mało danych.

Ten post był edytowany przez Jędrulak dnia: 10 Październik 2018 - 17:34


#3 Użytkownik jest niedostępny   JakubZem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 10 Październik 2018 - 20:25

Cała specyfikacja w sygnie, co jeszcze więcej potrzeba?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jędrulak 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 108
  • Dołączył: Cz, 03 Lis 16

Napisany 10 Październik 2018 - 20:36

Przepraszam z tel. Pisałem i nie widziałem sygnaturki,wersja mobilna. Jak pisałem spróbuj bios na fabryczne i bateria na płycie gł.do sprawdzenia, wymiany. To podstawa chyba przy Twoim problemie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   JakubZem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 11 Październik 2018 - 15:01

Niestety reset biosa nic nie pomógł..
Jakieś inne pomysły?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 10:48

Czyli problem masz tylko jak wyłączysz na noc listwę, do której jest podłączony komp?
A jak nie wyłączysz listwy to komp na drugi dzień włącza się bez problemu za pierwszym razem?
Co to za listwa? Może to jakiś najtańszy badziewny rozgałęziacz tylko? Może to problem z jakimś kablem albo wtyczką?
A jak po wyłączeniu listwy i włączeniu jej nowego dnia, spróbuj najpierw z tyłu na kompie wyłączyć zasilacz z 1 na 0 i po dłuższej chwili włącz z powrotem na 1, czy też będzie kłopot z uruchomieniem?

Ten post był edytowany przez Miczi_82 dnia: 12 Październik 2018 - 10:49


#7 Użytkownik jest niedostępny   JakubZem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 12 Październik 2018 - 12:07

Dokładnie jak nie odłącze listwy i komp jest na standby to normalnie odpala. Listwa dobra nie żaden rozgałęźnik.. Nawet po podłączeniu bezpośrednio do prądu problem ten sam..
Przełączanie na zasilaczu 0/1 odpalil
Wszystkie wtyczki z zasilacza włożone na nowo..
Brak pomysłów

Ten post był edytowany przez JakubZem dnia: 12 Październik 2018 - 12:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1623
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 12:54

No to wygląda na zasilacz albo płytę.
Albo winą jest OC.
Przywróć może procka do defaulta i sprawdź.
Masz skąd pożyczyć zasilacz albo masz jakiś inny?

#9 Użytkownik jest niedostępny   JakubZem 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 06

Napisany 12 Październik 2018 - 20:06

Cały bios jest na fabrycznych i to nie pomogło.
Niestety nie mam skąd pożyczyć zasilatora 😐

#10 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14018
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Październik 2018 - 20:11

Sprawdź czy nie masz włączonego EuP/ERP Ready na niektórych płytach powoduje to cyrki po odłączeniu zasilania ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych