Forum PCLab.pl: i7 2600k - problem z mnożnikiem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 2600k - problem z mnożnikiem Nie ładuje systemu przy taktowaniu 4,5GHz

#1 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 10 Październik 2018 - 23:17

Witam, powiem na wstępie, że takiej sytuacji nigdy nie miałem, dlatego postanowiłem owy problem opisać.

Podkręciłem i7 2600k na 4,4GHz przy offsecie -0,060 i procesor pracuje stabilnie na napięciu 1.320-1.336V. Testy OCCT przechodzi pozytywnie, w grach wypada równie dobrze. Temperatury po godzinnym teście OCCT to kolejno 63/65/65/62 stopnie. Z reguły te procesory kręcę co do zasady na 4,5GHz i tutaj nie mogło być inaczej (dobre napięcie i temperatury). Niestety, ale napotykam na pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Procesor przy mnożniku x45 wstaje, przechodzi proceduje post i na tym się kończy jego przygoda ;/ Pojawia się ekran ładowania windows'a (7 w tym przypadku) i komputer się zacina i trzeba go resetować. Jest to o tyle dziwne, że próbowałem podbić napięcie (offset -0,040 co powinno dać realna napięcie na poziomie ~1.35V) i niestety problem dalej występuje. Przy mnożniku x44 jak ustawię o wiele niższe napięcie, to załaduje się system a procesor wysypie się ew podczas testów, a tutaj nawet nie chce wejść do systemu. Co to oznacza? Że jakaś słabsza sztuka, czy wina płyty i chipsetu? Konfiguracja:

ASRock P67 Pro3 (B3) - bios P3.30
Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) 1600MHz, CL9 - pracują w dual chanel
Thermaltake SMART 550W - 80 Plus Bronze

Ten post był edytowany przez Shunsui dnia: 10 Październik 2018 - 23:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13873
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 11 Październik 2018 - 06:41

Masz procka o VID 1,4V ?
To dosyć sporo jak na standardowe napięcie dla 32nm...
Daj większe napięcie na VCCSA (kontroler pamięci), 1V - 1,1V powinno wystarczyć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12826
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Październik 2018 - 09:30

niestety , prawdopodobnie masz sztukę podobną do mojego byłego i5 2500k, 4,4 ghz robił na 1,34v a do 4,5ghz już musiałem mu 1,39v aplikować
ustaw wyższe napięcie (do 1,45v spokojnie możesz dawać , intel radzi prz SB 1,52v nie przekraczać) i sprawdź czy ruszy, tyle, że z doświadczenia powiem ci że te 100 Mhz to i tak gówno ci dadzą w grach ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 11 Październik 2018 - 09:54

Zobacz postagent_x007, o 11 Październik 2018 - 06:41, napisał(a):

Masz procka o VID 1,4V ?


1.391-1.396V przy pełnym obciążeniu

Zobacz postkochan4, o 11 Październik 2018 - 09:30, napisał(a):

niestety , prawdopodobnie masz sztukę podobną do mojego byłego i5 2500k, 4,4 ghz robił na 1,34v a do 4,5ghz już musiałem mu 1,39v aplikować
ustaw wyższe napięcie (do 1,45v spokojnie możesz dawać , intel radzi prz SB 1,52v nie przekraczać) i sprawdź czy ruszy, tyle, że z doświadczenia powiem ci że te 100 Mhz to i tak gówno ci dadzą w grach ;)


Wiem, że różnica między 4,4 a 4,5 jest znikoma, nie będę kręcił go na siłę. Po prostu zawsze starałem się kręcić te procesory na 4,5Ghz i o ile faktycznie niektóre sztuki były toporne i wymagały dużego napięcia, to okazywało się to dopiero przy testach syntetycznych a nie przy ładowaniu windowsa ;p

Zobacz postagent_x007, o 11 Październik 2018 - 06:41, napisał(a):

Daj większe napięcie na VCCSA (kontroler pamięci), 1V - 1,1V powinno wystarczyć.


Standardowe jest 0,925V, dałem 1,1V i dalej się zacina.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12826
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 11 Październik 2018 - 10:02

daj mu z 1,4v, offset obniż do 0,020 na minusie

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 11 Październik 2018 - 10:02


#6 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 11 Październik 2018 - 10:08

Dałem mu offset na +0,005 i dalej się zacina.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 12 Październik 2018 - 08:34

Testowałem procesor na 4,3 GHz, oto wyniki:

Test OCCT 1h - włączone HT:
CPU VCORE - 1.296-1.304V
VID - 1.369-1.391V
Temperatura rdzeni - 59/62/62/60 stopni
Temperatura pokojowa - 18 stopni

Test Linpack 1h - włączone HT, bez AVX:
CPU VCORE - 1.280-1.288V
VID - 1.366-1.371V
Temperatura rdzeni - 56/59/59/57 stopni
Temperatura pokojowa - 18 stopni

Także zostaję przy 4,3 GHz bo przy 4,4 już trzeba stosunkowo wysokie napięcie dać i temperatura też jest wyższa. Nie będę dalej sprawdzał czy na 4,5 da się załadować system, bo różnica w napięciach musi być ogromna o ile w ogóle da się załadować system.

Ten post był edytowany przez Shunsui dnia: 12 Październik 2018 - 08:34


#8 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 12 Październik 2018 - 10:14

Podaj ustawienia uefi tej płyty. Bywa czasami problematyczna w ustawieniach z i7.

Ten post był edytowany przez kamilos69 dnia: 12 Październik 2018 - 10:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 12 Październik 2018 - 11:21

https://imgur.com/a/puYYLEx
https://imgur.com/a/XEXEVcK
https://imgur.com/a/EpZ0yK5

Podniosłem dodatkowo VTT i VCCSA bo potrafiło w trakcie przeglądania internetu (w grach i testach nie wywalało) wywalić bsoda z kodem 124. Na razie jest ok.

#10 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 19 Październik 2018 - 16:00

Spróbuj tak:
Ratio 46
Offset +0.040
VTT auto
VCSSA auto

Long Duration Power Limit 230
Short Duration Power Limit 200

Enhanced Half State(C1E) Disabled

#11 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 19 Październik 2018 - 20:48

Może i ruszy, ale z takim napięciem, że nawet nie chce tego oglądać ;( C1E słyszałem, że nie ma nic wspólnego z OC

#12 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13873
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 22 Październik 2018 - 16:08

C1E jest powiązane ze stanami Turbo.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Shunsui 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 202
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 23 Październik 2018 - 11:44

Może nie tyle nie ma nic wspólnego, co nie wpływa na wydajność i stabilność. Z tego co słyszałem oczywiście.

#14 Użytkownik jest dostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9158
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Październik 2018 - 17:07

A jak ustawisz napięcie na FIXED to jest OK?
Generalnei offset ujemny jest o tyle niezdrowy, że odejmuje również V w spoczynku.
Zmień LLC i spróbuj na offsecie dodatnim.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12826
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 24 Październik 2018 - 17:32

Zobacz postjacekcz, o 24 Październik 2018 - 18:07, napisał(a):

A jak ustawisz napięcie na FIXED to jest OK?
Generalnei offset ujemny jest o tyle niezdrowy, że odejmuje również V w spoczynku.
Zmień LLC i spróbuj na offsecie dodatnim.

głupoty piszesz, jak ustawisz odpowiednio nic nie będzie "niezdrowego"

#16 Użytkownik jest dostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9158
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Październik 2018 - 20:32

Ale ja nic nie mówię o wartościach offsetu i ich doborze. Wyjaśniam tylko jak działa.
Odejmuje od każdej wartości i jak przesadzi to będzie miał zwisy.
nie doszukuj się głupot bo ich tutaj nie ma. no chyba, że tego bardzo chcesz.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 24 Październik 2018 - 20:38


#17 Użytkownik jest niedostępny   freq86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 390
  • Dołączył: Wed, 05 Paź 11

Napisany 24 Październik 2018 - 21:22

Offset to w ogóle nie ma co ruszać, zostawić na +0,05(lub -0,05) i zmieniać napięcie turbo(Additional turbo voltage). W idle będziesz miał fabryczne napięcia producenta a przy obciążeniu podbicie do zadanej wartości.
C1E włączone.
Wszystkie pozostałe C wyłączone(także C state support).
Przy 4,5GHz i więcej warto już włączyć Internal PLL Overvoltage. Jak chcesz zmniejszyć temperaturę przy włączonej ów funkcji to zmniejsz napięcie CPU PLL Voltage do 1,709(lub trochę wyżej jeśli potrzeba stabilności).
Power i Current limity daj w opór - 300,400,500 ile chcesz. To tylko ogranicznik.
Sandy może pracować bodajże do 90 albo 95'C dopiero potem zaczyna się throtling więc optymalna temp. max była by jakieś 75-80'C.


#18 Użytkownik jest dostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9158
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 24 Październik 2018 - 21:28

Internal PLL tak jak piszesz od 4.5 warto włączyć ale dla testu. Wcale nie musi pomóc.

Edit:
Additional turbo voltage - jednak jest.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 25 Październik 2018 - 12:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12826
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 25 Październik 2018 - 05:40

Zobacz postfreq86, o 24 Październik 2018 - 22:22, napisał(a):

Offset to w ogóle nie ma co ruszać, zostawić na +0,05(lub -0,05)

chyba chodziło ci o +/- 0,005 (0,05 to w uj dużo)

#20 Użytkownik jest niedostępny   EdiSk8 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 652
  • Dołączył: Pn, 25 Gru 06

Napisany 25 Październik 2018 - 12:31

Wita, podepnę się pod temat bo sam zacząłem kręcić i7 2600k. Jak na razie testowałem na 4GHz programem OCCT:

Dodaj obrazek

Czy napięcie nie jest zbyt wysokie? temperatury ok?

Ustawienia w biosie:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Wszystko dobrze? coś zmienić?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych