Forum PCLab.pl: Nowy zasilacz do 150 zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy zasilacz do 150 zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mati12358 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 16

Napisany 11 Październik 2018 - 13:22

siema powie mi ktoś jaki zasilacz kupić do tego pc
ile powinien mieć min watów do 150 zł z przesyłką
co myślicie to tych zasilaczach:
Zasilacz Chieftec 450W (GPA-450S8)
Zasilacz Thermaltake Litepower II Black 450W (PS-LTP-0450NPCNEU-2)
Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 450W (80+ EU, 1xPEG, 120mm) (SPC197)

oraz co myślicie o używanych zasilaczach bo tego bym miał na miejscu https://www.olx.pl/o...html#8767a8c5da
i5 4460
r7 370 2gb oc
Good Ram DDR3 PLAY 8gb SILVER
ga-h81m-s1

Ten post był edytowany przez mati12358 dnia: 11 Październik 2018 - 13:25


#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4458
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Październik 2018 - 13:33

Mam w 3 kompach Chieftec iArena 500w i nie mam z nimi żadnych problemów. Powinieneś go znaleźć za 139-149zl.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5236
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 11 Październik 2018 - 18:00

Ale wiesz o tym, że zasilacz to najważniejsza część PC? Nie możesz dołożyć 29 zł do Vero L2 500W albo XFX Core 450W? 29 zł na 2-3 lata(okres gwarancji) to chyba nie majątek.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 11 Październik 2018 - 18:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 18:20

Te chiefteci wcale nie są złe, sam ostatnio kupiłem wersje 450W (GPA-450S8) do komputera znajomego, zasilacz cichy, ma certyfikat 80 bronze, jakieś tam zabezpieczenia, moc linii +12V -360W, no i po prostu działa. do twojego zestawu wystarczy, 124 zł w morelach, ale warto dopłacić te naście zł do wersji 500W 137 zł tez w owocowym.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Październik 2018 - 18:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 19:13

Zobacz postSary, o 11 Październik 2018 - 18:20, napisał(a):

Te chiefteci wcale nie są złe, sam ostatnio kupiłem wersje 450W (GPA-450S8) do komputera znajomego, zasilacz cichy, ma certyfikat 80 bronze,

ma certyfikat... ale wymyślony i "nadany" przez samego producenta Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 19:57

Zobacz postbartosz302, o 11 Październik 2018 - 20:13, napisał(a):

ma certyfikat... ale wymyślony i "nadany" przez samego producenta Dodaj obrazek

Nie był bym tego taki pewien, mniejsza z tym, znajdź lepszy/nowy w tej cenie

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6184
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 20:00

Zobacz postSary, o 11 Październik 2018 - 20:57, napisał(a):

Nie był bym tego taki pewien, mniejsza z tym, znajdź lepszy/nowy w tej cenie


A czego tu nie być pewnym? Certyfikat jest wymyślony przez producenta, taki zasilacz nie figuruje w bazie 80 Plus.

Rozwiązanie jest proste - dołożyć do Vero L2 (lub szukać używanego), a nie brać przestarzałego Chiefteca.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Październik 2018 - 20:01


#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 20:20

Zobacz postzawisztheblack, o 11 Październik 2018 - 21:00, napisał(a):



Rozwiązanie jest proste - dołożyć do Vero L2 (lub szukać używanego), a nie brać przestarzałego Chiefteca.

Brałem pod uwagę wymagania autora co do ceny. Szukać używanego? równie starego, w dodatku bez gwarancji albo z niewielką? Chieftec ma na owocowym ponad 100 opinii, z czego większość jest pochlebna, na x-comie tez dobre opinie, jedynym mankamentem są dość krótkie kable, więc nie rozumiem o co halo.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Październik 2018 - 20:24


#9 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6184
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 20:35

Szukać używanego Vero L2, który jest krótko na rynku, a więc nadal będzie miał ze 2 lata gwarancji (ostatnio był na forum za 120 zł z ponad dwoma latami gwarancji). Do tego masz prawdziwy certyfikat 80+ Bronze oraz niezależną regulację napięć. Ten Chieftec to konstrukcja sprzed 8 lat, zwyczajnie przestarzała. Równie dobrze autor może wziąć jakiegoś Fortrona za 60 zł allegro, wyjdzie na to samo. Lepszy od tego Chiefteca będzie SPC Elementum E2, przynajmniej masz prawdzie 80+ oraz 3 lata gwarancji. Nadal regulacja grupowa, ale w tej cenie nie ma co oczekiwać czegoś lepszego. Ewentualnie jeśli już iść w używki, to Cooler Master G450M z allegro za niewiele ponad 100 zł - masz konwersję DC-DC i 80+ Bronze oraz rok gwarancji od sprzedawcy.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Październik 2018 - 20:37


#10 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:20

Zobacz postSary, o 11 Październik 2018 - 19:57, napisał(a):

Nie był bym tego taki pewien, mniejsza z tym, znajdź lepszy/nowy w tej cenie

KLIK

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 21:23

Zobacz postbartosz302, o 11 Październik 2018 - 22:20, napisał(a):


No nowy to on nie jest, co prawda ma gwarancję, ale o problemach z gwarancją po zakupieniu sprzętu od kogoś, można ostatnio sporo poczytać.
Edit: A i cena wychodzi drożej, trzeba doliczyć jeszcze przesyłkę, wiec sumując to mamy już prawie na nówkę pc vero

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Październik 2018 - 21:24


#12 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:29

seasonica można reklamować bezpośrednio u producenta... a z dostawą ten zasilacz wychodzi 148,99

#13 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6184
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 21:30

Zobacz postSary, o 11 Październik 2018 - 22:23, napisał(a):

No nowy to on nie jest, co prawda ma gwarancję, ale o problemach z gwarancją po zakupieniu sprzętu od kogoś, można ostatnio sporo poczytać.
Edit: A i cena wychodzi drożej, trzeba doliczyć jeszcze przesyłkę, wiec sumując to mamy już prawie na nówkę pc vero


Polecam poczytać warunki gwarancji Seasonica zanim zaczniesz pisać pierdoły:

Cytuj

Seasonic offers transferable warranty for new purchases made on or after September 1, 2012 as long as the product is in its original factory condition and retains all the original factory labels and stickers. If you purchased your power supply prior to this date, and you are not the original owner of the unit, please contact our customer services.

The transfer of warranty will not alter the original length of warranty available for the product in its geographic region. The new owner will be requested to present the initial (original) purchase receipt to apply for Seasonic’s RMA services.


#14 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:31

@UP
nawet nie trzeba nic transferować, wystarczy dowód zakupu i już można rma zakładać


#15 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6184
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 21:32

Dokładnie to jest napisane w tym fragmencie ze strony Seasonica ;)

Cytuj

The new owner will be requested to present the initial (original) purchase receipt to apply for Seasonic’s RMA services.


Rachunek i zakłada się RMA, po problemie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:35

ostatnio reklamowałem prajma kupionego we francji, rachunek z jakiegoś sklepu "no-name", z danymi kupującego... adres zwrotny podałem do PL - uznali reklamację bez problemuDodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 21:37

Zobacz postbartosz302, o 11 Październik 2018 - 22:29, napisał(a):

seasonica można reklamować bezpośrednio u producenta... a z dostawą ten zasilacz wychodzi 148,99

A gdzie mieści się producent? Bo raczej nie w Polsce, więc w razie czego z zabawą w odsyłanie jest drożej i dłuzej. Mniejsza z tym jak autor lubi się bawić i ryzykować to proszę bardzo. Przecież nikogo nie zmuszam do zakupu tego zasilacza, po prostu mowie ze nie jest najgorszy. I tak jak już pisałem, na ponad 100 opinii większość jest pozytywna, a to tez o czymś świadczy.

#18 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:43

polecam poczytać opinie z jedną i dwiema gwiazdkami - ubaw po pachy Dodaj obrazek
edit. zwłaszcza, jak ludzie narzekają na śmiesznie krótkie okablowanie (nawet do dysku niektórym nie starcza molexa)Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 11 Październik 2018 - 21:44


#19 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1034
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2018 - 21:48

Zobacz postbartosz302, o 11 Październik 2018 - 22:43, napisał(a):

polecam poczytać opinie z jedną i dwiema gwiazdkami - ubaw po pachy Dodaj obrazek
edit. zwłaszcza, jak ludzie narzekają na śmiesznie krótkie okablowanie (nawet do dysku niektórym nie starcza molexa)Dodaj obrazek

Chyba jak wsadzają do big tower, sam nie dawno podpinałem do standardowej obudowy w płytę ATX, i nie miałem większych problemów, a o długości kabli wspominałem w jednym z poprzednich postów i to chyba logiczne ze trzeba zwrócić na to uwagę.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Październik 2018 - 21:48


#20 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17935
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:52

napisz to ludziom, którzy kupili ten zasilacz... ma dużo opinii, bo od 7 lat wisi w tym sklepie - w tej chwili nawet takie elementum będzie lepsze - dłuższe wiązki i gwarancja + wyższa moc

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych