Forum PCLab.pl: OC Pamięci dla Ryzen 2700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Pamięci dla Ryzen 2700X Nie mogę utrzymać stabilnie ustawień powyżej XMP

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 11 Październik 2018 - 14:14

Witam,

Posiadam pamięci Gskill Flare X 3200MHz CL14.
Płytę główną posiadam MSI x370 Gaming Pro z procesorem Ryzen 2700X.

Próbowałem pamięci podkręcić. Używałem do tego polecanego DRAM calculator Docelowo chciałem około 3466/14, ale nie udaje mi się utrzymać stabilnie nawet 3333/14. Przy ustawieniu 3333/14 i napięciu nawet 1.45V pamięci wydają się działać w 99% czasu dobrze, ale co jakiś czas walną błędem (co ustawienie wyklucza).
Stąd moje pytanie czy np. 3333 MHz przy CL14 to za dużo ? A może płyta główna ze względu na starszy chip więcej nie obsłuży lub sam procesor ? Pamięci te są podobno oparte na B-die Samsunga, więc to chyba nie jest szczyt ich możliwości.

#2 Użytkownik jest niedostępny   AquilaRoja 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 553
  • Dołączył: Cz, 12 Lip 12

Napisany 11 Październik 2018 - 14:32

Masz najnowszy bios? Spróbuj timingów 14-16-16

Ten post był edytowany przez AquilaRoja dnia: 11 Październik 2018 - 14:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 11 Październik 2018 - 15:00

Zobacz postAquilaRoja, o 11 Październik 2018 - 14:32, napisał(a):

Masz najnowszy bios?

Bios tak, ostatni dostępny.

Zobacz postAquilaRoja, o 11 Październik 2018 - 14:32, napisał(a):

Spróbuj timingów 14-16-16

Zobaczymy :)

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Październik 2018 - 17:17

Jedyne co może Ci jeszcze pomóc to zabawa z CLDO_VDDP jeśli masz dziurę w okolicy 3333mhz, to gdy znajdziesz odpowiednią wartość, 3333mhz będzie magicznie działać. Max napięcie to 1050mV.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 11 Październik 2018 - 17:56

dram_voltage
cldo_vddp
proc_odt
rtt_nom
rtt_wr
rtt_park

Tutaj szukaj stabilności

@edit
właśnie wyszła wersja 1.4 kalkulatora
https://www.guru3d.c...calculator.html

Ten post był edytowany przez Ohoho:) dnia: 11 Październik 2018 - 18:28


#6 Gość_RMS_84_*

  • Grupa: Goście

Napisany 11 Październik 2018 - 22:42

Zobacz postOhoho:), o 11 Październik 2018 - 17:56, napisał(a):

dram_voltage
cldo_vddp
proc_odt
rtt_nom
rtt_wr
rtt_park

Tutaj szukaj stabilności

@edit
właśnie wyszła wersja 1.4 kalkulatora
https://www.guru3d.c...calculator.html


Dla przykładu nie każdy ram lubi duże Vdimm. B-die zauważyłem że lubi do 1.50v powyżej jest utrata stabilności niezależnie od platformy, co ciekawe wielu overclokerów uparcie twierdzi że można nawet dać 1,8v i powinna być poprawa stabilności.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Noa3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1122
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 09

Napisany 11 Październik 2018 - 23:16

Zobacz postLemua, o 11 Październik 2018 - 15:14, napisał(a):

Przy ustawieniu 3333/14 i napięciu nawet 1.45V

Miej na uwadze to, że wyższe niż wymagane napięcie na b-dieach powoduje niestabilność tak samo jak w przypadku napięcia za niskiego. Wystarczy o oczko za dużo/mało i już jest słabo.

#8 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5278
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 12 Październik 2018 - 07:20

Na ryżu wysokie takty to już dużo dłubania jest, a i tak w większości przypadków skończysz przu 3400 może 3600 na lepszej sztuce.
Na Twoim miejscu bym obniżał opóźnienia, atakuj 3200 CL12.

Ten post był edytowany przez blabla123 dnia: 12 Październik 2018 - 07:20


#9 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Październik 2018 - 08:52

Zobacz postRMS_84, o 11 Październik 2018 - 22:42, napisał(a):

Dla przykładu nie każdy ram lubi duże Vdimm. B-die zauważyłem że lubi do 1.50v powyżej jest utrata stabilności niezależnie od platformy, co ciekawe wielu overclokerów uparcie twierdzi że można nawet dać 1,8v i powinna być poprawa stabilności.

Można, tylko że b-die są wrażliwe na temperaturę i powyżej 52C tracą stabilność, można im podobnie jak e-die dawać nawet 2v na krótko, poza tym zaleca się max 1,5v dla DRAM 24/7 i nie ma sensu raczej dowoltowywać RAMu na Ryzenie aż tak bardzo, chyba że są rzeczywiście z tego profity w postaci ostrzejszych timingów, ponieważ głównym bootlneckiem na Ryzenie jest kiepski "kontroler pamięci" w stosunku do Intela.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 10:09

Ok, a co z ustawieniami takimi jak "Power Down" i "Gear Down" ? W artykule z PCLaba było wspomniane, że wyłączenie tych opcji poprawia wydajność, ale zmniejsza stabilność. Nie wiem jak duże są to różnice. Warto wymuszać wyłączenie tych opcji ?

#11 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Październik 2018 - 15:06

W artykule jest to trochę pokrętnie wytłumaczone, najlepiej przeczytać oryginalny tekst na tej stronie:
https://community.am...-lets-talk-dram
Wszystko zależy, o ile powerdown raczej zostawiłbym na auto- bo nic to ustawienie nie wnosi, to geardown mode, na pewnym etapie OC jest bardzo istotne, ponieważ aktualnie jest ono w ustawieniu auto= enable i przynajmniej na płytach MSI, jak nie wszystkich wymusza parzyste timingi główne i Command rate=1, ustawienie na disable pozwala ustawić Command Rate=2 i timingi nieparzyste, najważniejsze IMO z tego jest CR=2 ponieważ zwiększa to czasem stabilność, ale zmniejsza wydajność.

Z doświadczenia mogę Ci napisać, że najważniejsze jest ustawienie:
głównych timingów najpierw luźniej
podniesienie SOC i DRAM
znalezienie właściwego procODT- na poprzednich ramach e-die@3200/3333 miałem na auto 60ohm i śmigało, teraz sam musiałem ustawić 60ohm na b-die, bo na auto daje coś innego i nawet 3200mhz nie chciało przez to śmigać :E
lub zabawa z geardown mode i CR=2
No i ostatnia nadzieja CLDO_VDDP- czasem przynosi spektakularny skutek.

Aktualnie płyty główne są dużo mądrzejsze dzięki patchowaniu i już tak często raczej nie dają subtimingów w cały świat.
Raczej jeśli nie idą taktowania powyżej 3200mhz to jest to kwestia słabej sztuki procesora/płyta :kwasny:

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 12 Październik 2018 - 15:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 16:19

Płyta ma do kitu możliwości BIOSu. O ile UEFI jest ładne to nie ma nawet podstawowej opcji CPU offset V. Przez to nie mogę zrobić undervoltage procesora. Z automatycznym napięciem płyta je często mocno podbija i CPU sięgało czasem 83*C w lato z chłodzeniem Fortis 3.
Pobawię się tymi ustawieniami o których mówicie i dam znać ;) .

#13 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Październik 2018 - 17:04

Zawsze możesz zrobić statyczny undervolting, niestety żadna płyta AM4 od MSI niedorobiła się offset voltage.(może oprócz flagowców).

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 12 Październik 2018 - 17:05


#14 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 13 Październik 2018 - 13:02

Dziękuję wam bardzo za rady :). Zacząłem manipulować parametrami pamięci oraz napięciem CLDO_VDDP. Zwiększyłem napięcie pamięci do 1.4V oraz SOC do 1.1V.
Przy napięciu CLDO_VDDP = 0.9V oraz pamięciach ustawionych na 3400/14 wydawało mi się, że już jest stabilnie.
Do testowania użyłem desktopowego programu MEMTEST odpalonego 7 razy. Po około 2 godzinach jak przyszedłem zobaczyć rezultat sypnęło błędem przy około 300-400% testu. To jest ten tak zwany "memory hole" ?

Dodaj obrazek

Dla wartości CLDO_VDDP równych 0.7 oraz 0.86 wywalało od razu błędy w MEMTEST. Czy w takim razie powinienem to napięcie zwiększyć np. do 0.92V i jest szansa stabilnego utrzymania takich ustawień ?

Zastanawia mnie jeszcze fakt, że w HWinfo64 widzę średnie taktowanie pamięci jako 1700, a maksymalne 1739. Mogło to być przyczyną tego błędu ? Nie rozumiem dlaczego płyta miałaby nagle zwiększyć taktowanie pamięci.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Lemua dnia: 13 Październik 2018 - 13:19


#15 Użytkownik jest niedostępny   Nareszcie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 253
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 13 Październik 2018 - 13:34

Skoro sie wywalil po dluzszym czasie, to sprobuj podniesc napiecie soc o jeden skok. Nic wiecej nie zmieniaj.
Samsung b-die sa 60ohm, mozesz sprobowac tez ustawic czesc CAD_BUS najpierw na 20, a pozniej podnosic wszystkie o jeden krok.
I nie sugeruj sie dram calculatorem, bo podpowiedzi, przynajmniej w przypadku moich kosci, daje z dupy.
R1700 i F4-3400c16d-32gvr udalo mi sie ustabilizowac na:
1) 3400-16-14-14-14 przy soc 1,06 i 1,41.
2) 3333-14-14-14-14 przy soc 1,1x i 1,42.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 13 Październik 2018 - 13:38

Zobacz postLemua, o 13 Październik 2018 - 13:02, napisał(a):

Zastanawia mnie jeszcze fakt, że w HWinfo64 widzę średnie taktowanie pamięci jako 1700, a maksymalne 1739. Mogło to być przyczyną tego błędu ? Nie rozumiem dlaczego płyta miałaby nagle zwiększyć taktowanie pamięci.

Możliwe, taktowanie bclk skoczyło do 102MHz i dlatego otrzymałeś taką wartość przez mogły stracić stabilność.
Żeby bclk było stabilne należy wyłączyć w biosie funkcję o nazwie "Spread Spectrum".
@edit
I spróbuj ustawić 3466, ryzen najlepiej współpracuje z ramami, które mają zegar zwiększany o 133MHz - 2933,3066,3200,3333,3466 itd.

Ten post był edytowany przez Ohoho:) dnia: 13 Październik 2018 - 13:43


#17 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 13 Październik 2018 - 14:03

Zobacz postOhoho:), o 13 Październik 2018 - 13:38, napisał(a):

I spróbuj ustawić 3466, ryzen najlepiej współpracuje z ramami, które mają zegar zwiększany o 133MHz - 2933,3066,3200,3333,3466 itd.

O tym jeszcze nie słyszałem. Chodzi o kwestię stabilności ?

Kolejne pytanie to takie czy napięcie CLDO_VDDP powinienem zmieniać wraz z innymi wartościami taktowania i napięcia pamięci ? Czy raczej przyjąć założenie, że 0.9V dla mojego zestawu jest złotym środkiem ?

Zobacz postOhoho:), o 13 Październik 2018 - 13:38, napisał(a):

Możliwe, taktowanie bclk skoczyło do 102MHz i dlatego otrzymałeś taką wartość przez mogły stracić stabilność.
Żeby bclk było stabilne należy wyłączyć w biosie funkcję o nazwie "Spread Spectrum".

Dobra uwaga, miałem ustawione na AUTO. Wyłączyłem :thumbup:

#18 Użytkownik jest niedostępny   Ohoho:) 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 13

Napisany 13 Październik 2018 - 14:12

Zobacz postLemua, o 13 Październik 2018 - 14:01, napisał(a):

O tym jeszcze nie słyszałem. Chodzi o kwestię stabilności ?

Kolejne pytanie to takie czy napięcie CLDO_VDDP powinienem zmieniać wraz z innymi wartościami taktowania i napięcia pamięci ? Czy raczej przyjąć założenie, że 0.9V dla mojego zestawu jest złotym środkiem ?

Tak, wystarczy spojrzeć jakie taktowania najczęściej udaje się na platformie z ryzenem ustabilizować. Poza tym samo AMD nie wymienia innych częstotliwości. Oczywiście nie jest powiedziane, że 3400 nie będzie działać ale może być tak, że 3466 będzie łatwiej ustabilizować.

Tak, te napięcie będzie się zmieniać wraz ze zmianą reszty ustawień.

#19 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2639
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Październik 2018 - 15:13

CLDO_VDDP będzie się zmieniać przynajmniej wraz z taktowaniem pamięci RAM, wszystko cały czas trzymasz tak samo, tylko po kolei, kroczek po kroczku zmieniasz wartości o 5mV i testujesz, na moich G.skill e-die wyglądało to tak, że generalnie od 700mV do ~~800mV to się komputer wywalał od razu, powyżej ~~800 było mniej lub bardziej stabilnie, że np. kilka sekund testu w AIDA i wysypuje błąd, i są też powiedzmy "wysepki stabilności", gdzie test trwa do np. 14min, potem natrafiasz np. jak u mnie na wartości 960,965,970 i wytrzymuje test powiedzmy + - 30min, a przy 975mV jest już w 100% stabilnie(3333mhz 2x4gb).

Niestety w aktualnie w moim przypadku, po wymianie na nowe pamięci na b-die, nawet CLDO, mi nie pomaga ustabilizować tak po prostu 3333mhz(2x8gb), robię teraz 3 podejście, ponieważ zmieniłem parametry rttpark z auto 48ohm na 34-(zalecenia z kalkulatora i po testach rzeczywiście jest stabilniej na 34ohm) i parametry CUD BUS z 4 x 24ohm na 4x 20ohm- też pomogło trochę.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Lemua 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 18

Napisany 13 Październik 2018 - 15:44

Co do wartości przeskokowych (133MHz) wskazanych przez @Ohoho:), niestety 3466 chyba jest zbyt wymagające dla mojej płyty. Ustawiałem wysokie napięcia dla SOC (1.2) i ramu (1.45). Pomimo to na CL14 wykrzaczało w ciągu pierwszych sekund (CL15 nie próbowałem bo to już nie będzie miało sensu).

Tymi wartościami oporu się nie bawiłem. Wydaje mi się, że z ustawieniami AUTO jest ok. Zauważyłem też, że moje ustawienie na 3400 zaczęło szybko się wykrzaczać w momencie jak podczas testowania korzystam jeszcze z procesora (wystarczy chodzenie po przeglądarce). Prawdopodobnie tak jak mówił @Nareszcie - trzeba zwiększyć napięcie SOC. Ustawiłem 1.15V i zobaczymy co z tego wyjdzie ;) .

Muszę przyznać, że podkręcanie ramu jest bardzo czasochłonne. Podkręcałem już różne procesory oraz karty graficzne, ale ramu jeszcze nigdy. Ze wszystkich schodziło mi się maksymalnie 1 dzień. Teraz RAM podkręcam tylko dlatego, że naczytałem się o tym ile benefitu z tego płynie na Ryzenie.

Ten post był edytowany przez Lemua dnia: 13 Październik 2018 - 15:50


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych