Forum PCLab.pl: Instalowanie Windowsa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalowanie Windowsa Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mich7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 11 Październik 2018 - 14:43

Witam, otóż mam dysk HDD na którym mam Windowsa i niedawno kupiłem dysk SSD 120GB i chciałbym na nim zainstalować Windowsa przez pendrive, nie chcę przenosić, ponieważ podobno lepiej zainstalować na nowo. I nie chcę tracić wszystkich danych z tego HDD.

I moje pytanie jest takie: czy mogę odpiąć HDD od komputera, zainstalować Win na SSD i ustawić bootowanie z SSD i potem jakoś usunąć tego Windowsa z HDD? Jeśli tak to jak usunąć go z HDD?

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2962
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 11 Październik 2018 - 17:58

Nie kop się z koniem tylko SKLONUJ! Tylko nooby robią w takich przypadkach reinstalki.
Użyj opcji migrate OS z tego programu https://filehippo.co...ter_home/57308/

Już kilka razy robiłem klonowanie z HDD na SSD i zawsze szło bez problemu.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 11 Październik 2018 - 18:00


#3 Użytkownik jest niedostępny   Mich7 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 14 Gru 17

Napisany 11 Październik 2018 - 20:25

Ale jestem noobem trochę :/.

I podobno jak się klonuje to SSD traci trochę szybkość...

#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11025
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Październik 2018 - 23:35

jak zainstalujesz na ssd usuń partycję z 10 z hdd, albo sformatuj - w 10 na ssd cmd w trybie administratora, wpisz diskpart

list disk

select disk 1

list partition

select partition numer

format quick

tak sformatujesz; jeśli chcesz usunąć wpisz

delete partition

jeśli usuniesz musisz utworzyć nową, ale to już w 10 na ssd w zarządzaniu dyskami - prawym na nieprzydzielonym miejscu, i utwórz

uwaga - numery dysku hdd i partycji hdd z 10 musisz wziąć z poprzedniego polecenia, czyli list .. 1 tylko przykład, może być 0 (jesli podpięty do sata 0, itp)

uwaga2 - nawet jeśli odepniesz hdd i ustawisz ssd jako 1 w priorytecie bootowania może startować 10 z hdd - a to dlatego, że jest zapisany w tzw nvram w uefi, a start z nvram ma chyba? pierwszeństwo przed np priorytetem w uefi - gdyby tak było musisz wybrać ekran bootowania i na nim ewentualnie wybrać windows bootloader z ssd; gdyby na tym ekranie były opcje konfiguracji ustaw windows z ssd jako domyślny start, i ok - jeśliby nie było musisz usunąć hdd z nvram, bo inaczej będziesz musiał zawsze startować z wyboru na ekranie bootowania - usunąć można np easy bcd albo easy uefi; z tego punktu widzenia lepsze chyba? klonowanie, bo program nadpisze wpis w nvram wpisem dla ssd

gdyby były problemy ze startem możesz sprawdzić wpisy w nvram z 10 - cmd w trybie administratora, i wpisz

bcdedit /enum firmware

chyba w bcdedit można także usunąć wpis, ale jak musiałbyś poszukać w sieci

ale możliwe, że instalator 10 nadpisze wpis 10 z hdd swoim, wtedy będzie ok

co do utraty szybkości chyba przesąd - jedynym problemem mógłby być trim, ale 10 przy 1 starcie rozpozna ssd i włączy trim; ewentualnie można włączyć ręcznie

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Październik 2018 - 23:46


#5 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2962
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 12 Październik 2018 - 10:06

Zobacz postMich7, o 11 Październik 2018 - 21:25, napisał(a):

Ale jestem noobem trochę :/.

I podobno jak się klonuje to SSD traci trochę szybkość...

Podobno to na placu czerwonym rozdają mercedesy...

#6 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1346
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 12 Październik 2018 - 10:17

Zobacz postMich7, o 11 Październik 2018 - 20:25, napisał(a):

Ale jestem noobem trochę :/.

I podobno jak się klonuje to SSD traci trochę szybkość...


Na szybkosci mozna jedynie stracic klonujac z HDD na HDD nieposektorowo (a i wtedy defragmentacja dysku rozwiazuje problem)
W Twoim przypadku, przy SSD nie ma o tym mowy - fragmentacja plików przy SSD nie występuje (a dokladnie - nie wplywa na szybkosc dzialania)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych