Forum PCLab.pl: Termaltake 500w - Nowa karta graficzna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Termaltake 500w - Nowa karta graficzna Gtx 660 => Gtx 980 ti, 1060 6 GB, 1070 lub rx 580 8GB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 11 Październik 2018 - 19:42

Witam serdecznie
Planuje nie długo wymianę karty graficznej i nie wiem czy mój stary Termaltake o mocy 500w podoła jeszcze "nowej" karcie.

Obecna konfiguracja:
i7 3770
msi z77-a g43 Gaming
16GB (2x8)
gtx 660
Termaltake 500w

Wiem, że do rx'a 580 i 1060/1070 minimum 500w ale do 980 ti trzeba już 600 w.

#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 19:49

Podaj dokładny model tego zasilacza, ponieważ Thermaltake zrobił ze 100 różnych modeli o takiej mocy. Może być oznaczenie z tabliczki znamionowej :).

#3 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9488
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 11 Październik 2018 - 19:55

1060 to mega lajtowa karta, z Twoim I7 jak przekroczy 200W to będzie duuuużo

Z 1070 i 2600X mam <270W podczas Wieśka 3

Z 980Ti i 580 do 350W się zamknie

Nie ma więc tragedii o ile nie celujesz w 1080Ti

Oczywiście o ile to w miarę nowy i dobrze się sprawujący TT

#4 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 11 Październik 2018 - 20:38

Zobacz postkater, o 11 Październik 2018 - 19:55, napisał(a):

1060 to mega lajtowa karta, z Twoim I7 jak przekroczy 200W to będzie duuuużo

Z 1070 i 2600X mam <270W podczas Wieśka 3

Z 980Ti i 580 do 350W się zamknie

Oczywiście o ile to w miarę nowy i dobrze się sprawujący TT


Model dokładny poniżej oraz nie celuję w 1080Ti :P

Zobacz postzawisztheblack, o 11 Październik 2018 - 19:49, napisał(a):

Podaj dokładny model tego zasilacza


LT-500AL2NC

Ten post był edytowany przez Junx dnia: 11 Październik 2018 - 20:39


#5 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 20:46

Stara jednostka oparta o CWT GPA 450 jeśli się nie mylę. Do GTX 1060 będzie ok, nic mocniejszego bym pod to nie podłączał. O ile jest w pełni sprawny, zakładam, że masz go z 5 lat lub więcej.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Październik 2018 - 20:46


#6 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 11 Październik 2018 - 21:02

Zobacz postzawisztheblack, o 11 Październik 2018 - 20:46, napisał(a):

Do GTX 1060 będzie ok, nic mocniejszego bym pod to nie podłączał. O ile jest w pełni sprawny, zakładam, że masz go z 5 lat lub więcej.


U siebie mam ponad 3 lata, nie wiem ile był u poprzedniego właściciela. Poza tym jeśli to coś pomoże to na szynie 12v "trzyma" mi w okolicach ~11,950.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Październik 2018 - 21:08

Ten zasilacz ma realnie 360W na linii 12V, to zbyt mało, żeby podłączyć tam cokolwiek mocniejszego niż GTX 1060, szczególnie biorąc pod uwagę, że jest grupowa regulacja napięć i jak linia 12V będzie mocno obciążona, to napięcia na liniach 3.3V i 5V się rozjadą poza normę ATX. Nie mówiąc o tym, że nie ma okablowania pod mocniejsze karty, bo powinien być tylko 1x8-pin PCI-E.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Październik 2018 - 21:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18483
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Październik 2018 - 21:14

nie, no 1070 na ref pcb (z jedną wtyczką) obleci... ale pakowanie karty za ponad 1k do zasilacza za "paczkę fajek" jest słabym pomysłem

#9 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 12 Październik 2018 - 06:00

Zobacz postbartosz302, o 11 Październik 2018 - 21:14, napisał(a):

nie, no 1070 na ref pcb (z jedną wtyczką) obleci... ale pakowanie karty za ponad 1k do zasilacza za "paczkę fajek" jest słabym pomysłem

Na co proponujesz wymienić, oczywiście jakiś używany, jak na razie mam "trafione" sprzęty używane od 3 lat i działa bez zarzutów.

Zobacz postzawisztheblack, o 11 Październik 2018 - 21:08, napisał(a):

Ten zasilacz ma realnie 360W na linii 12V, to zbyt mało, żeby podłączyć tam cokolwiek mocniejszego niż GTX 1060 [...] powinien być tylko 1x8-pin PCI-E.

Mam 6 i 8-pin'owe wtyczki oraz jak wyżej, jaki proponujesz z używek kupić zasiłkę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 12 Październik 2018 - 06:43

Ile chcesz dać za zasilacz?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 12 Październik 2018 - 06:52

Zobacz postzawisztheblack, o 12 Październik 2018 - 06:43, napisał(a):

Ile chcesz dać za zasilacz?

100-150 ziko.

#12 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 12 Październik 2018 - 07:00

Klik - ciężko o coś lepszego w tej kasie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 12 Październik 2018 - 07:28

Zobacz postzawisztheblack, o 12 Październik 2018 - 07:00, napisał(a):

Klik - ciężko o coś lepszego w tej kasie.

To zrobimy tak, kupię rx 580 za 850 ziko, ale go nie będę montować, za resztę kupie zasiłkę i będę dopiero składać w całość. Jeśli dobrze pójdzie to będę miał 200-250 i wtedy ponownie się odezwę.

#14 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 12 Październik 2018 - 07:56

250 zł to już znacznie sensowniejsza kwota, można za to kupić coś fajnego jeśli chodzi o używane zasilacze.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Junx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wt, 12 Mar 13

Napisany 12 Październik 2018 - 10:29

Zobacz postzawisztheblack, o 12 Październik 2018 - 07:56, napisał(a):

250 zł to już znacznie sensowniejsza kwota, można za to kupić coś fajnego jeśli chodzi o używane zasilacze.

Osobiście marzy mi się w pełni modularny i półpasywny.

#16 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7106
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 12 Październik 2018 - 10:46

Seasonic Focus Plus Gold 550W i nic więcej Ci nie potrzeba. Na proline są na niego promocje co jakiś czas i można wtedy wyrwać go o te 30-40 zł taniej niż normalnie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych