Forum PCLab.pl: Nowy monitor 144 Hz nie działa tak jak powinien. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy monitor 144 Hz nie działa tak jak powinien.

#1 Użytkownik jest niedostępny   McCuber 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 11 Paź 18

Napisany 11 Październik 2018 - 21:01

Witam!
Kilka dni temu zakupiłem monitor MSI Optix MAG24C (miałem wtedy takie podzespoły:
- karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti
- procesor - Intel Core i5-7500
- płyta główna - MSI B250M PRO-VD
- RAM - Kingston HyperX FURY 8GB
- zasilacz - FSP/Fortron ATX-300PNR 300W),
lecz nie działał on tak, jak powinien. Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że w tym monitorze została wykorzystana technologia AMD FreeSync, która nie współgra z kartami graficznymi Nvidii.
Kupiłem, więc nową kartę graficzną - Gigabyte Radeon RX 580 (musiałem też kupić mocniejszy zasilacz, także wybrałem Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 9 600W), jednakże na ekranie nadal widać zakłócenia.
Pod tym linkiem znajduje się nagranie, pokazujące jak wyglądają te zakłócenia: https://drive.google...ew?usp=sharing.
Z góry dziękuję za każdą pomoc!
EDIT: Dodam jeszcze, że zdarza mi się to w przypadku, kiedy odświeżanie mam ustawione na powyżej 60 Hz (czasem i nawet poniżej), a wg mnie ten PC powinien wyciągnąć przynajmniej te 100 Hz.

Ten post był edytowany przez McCuber dnia: 11 Październik 2018 - 21:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6506
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 12 Październik 2018 - 07:00

Na początku zmień kabel na inny.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1668
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 09:11

Monitor ustaw od razu 144Hz, to nie ma związku z wydajnością kompa.
Jak nadal są zakłócenia to zmień kabel albo gniazdo w karcie. Masz podłączony przez DP czy HDMI?

#4 Użytkownik jest niedostępny   McCuber 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 11 Paź 18

Napisany 12 Październik 2018 - 12:30

Monitor mam aktualnie podłączony kablem DP, ale próbowałem również HDMI, który działał z moim poprzednim monitorem. Bez zmian.

#5 Użytkownik jest niedostępny   estorek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 12 Październik 2018 - 14:47

Dzień dobry,

Podłączam się do tematu, ponieważ mam bardzo podobny problem i chcę sobie z nim poradzić, a nie wiem od czego zacząć. 3 miesiące temu zmieniłem podzespoły w PC, generalnie mam teraz GTX1080ti, i7 8700, 16GB RAM i Windows 10. 2 tygodnie temu kupiłem nowy monitor ASUS ROG SWIFT PG279Q. Przedtem używałem monitora SAMSUNG FULLHD za pośrednictwem kabla HDMI. Teraz z nowym ASUSEM gram w rozdzielczości 2k + GSYNC + 165Hz za pomocą kabla DisplayPort.

Odkąd przesiadłem się na nowy monitor widzę w Wiedźminie 3 dziwne "artefakty" graficzne w szczególności w ciemniejszych miejscach w grze. Nagrałem to, wyglądają one w ten sposób https://www.youtube....?v=1g0Ty79dk2o. Włączyłem specjalnie też Left 4 Dead i tam żadnych błędów nie było.

Pomóżcie proszę jak mam zdiagnozować, gdzie leży problem.

Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez estorek dnia: 12 Październik 2018 - 14:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Październik 2018 - 15:26

@ estorek nie widzę artefaktów na tym filmiku :) Trzeba było nagrać kamerą obraz z monitora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1668
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 15:46

Chodzi o te wygięcia w rogach?

#8 Użytkownik jest niedostępny   estorek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 12 Październik 2018 - 15:57

Zobacz postMiczi_82, o 12 Październik 2018 - 15:46, napisał(a):

Chodzi o te wygięcia w rogach?



Nie, nie. To ja się postaram nagrać lepszy film. Chodzi o migotanie takiej szachownicy biało czarnej.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12309
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Październik 2018 - 16:07

Chodzi o takie nagłe rozjaśneinia textur? :) Na x0,25 prędkość odpaliłem :] nawet udało mi się kilka razy pausą trafić. Sterowniki zmień może coś jest uwalone. Kartę podkręcałeś? Jak tak to sprawdź na default bez OC.

#10 Użytkownik jest niedostępny   estorek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 12 Październik 2018 - 23:29

Zobacz postMinciu, o 12 Październik 2018 - 16:07, napisał(a):

Chodzi o takie nagłe rozjaśneinia textur? :) Na x0,25 prędkość odpaliłem :] nawet udało mi się kilka razy pausą trafić. Sterowniki zmień może coś jest uwalone. Kartę podkręcałeś? Jak tak to sprawdź na default bez OC.


Nagrałem lepszy filmik. Artefakt pojawia się po lewej stronie ekranu w tym przypadku i wygląda tak jak na filmiku https://www.youtube....ature=youtu.be.

Karty nie podkręcałem i szczerze mówiąc niczego jeszcze nie próbowałem, bo nie mam czasu się za to zabrać i nawet nie wiem od czego zacząć :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   estorek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Wt, 03 Lip 12

Napisany 13 Październik 2018 - 10:55

Zauważyłem, że jak włączam komputer to pojawiają się również dziwne zakłócenia przy logo ładowania pulpitu. Poniżej zamieszczam filmik, zwolnijcie sobie go trochę, żeby zauważyć. Czym to może być spowodowane? Dodam, że używam kabla DP dodanego do monitora.

https://www.youtube....h?v=okfE9kSuRfo

Te zakłócenia i bugi graficzne występują tylko w Wiedźmin 3 i na początku uruchamiania PC. Nigdzie indziej ich nie widzę...

Ten post był edytowany przez estorek dnia: 13 Październik 2018 - 10:56


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych