Forum PCLab.pl: Wymiana G2030 na co? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana G2030 na co?

#1 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 12 Październik 2018 - 10:02

Pamięć GoodRam DDR3 4GB 1333MHz CL9 (GR1333D364L9/4G)
Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S1, H61, DualDDR3-1333, 4xSATA2, D-SUB, GBLAN, mATX (GA-H61M-S1)
Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU
Procesor Intel Pentium Dual Core G2030 (3M Cache, 3.00 GHz) BOX BX80637G2030

Poczytać o nich można tutaj, bo mam listę zakupów:
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Do tego jest karta Karta graficzna Gigabyte GTX560 Ti 1GB GDDR5 256b 2DVI+mHDMI PCI-E
Oraz Dysk SSD Crucial MX300

Korzystam głównie z Internetu (wiele zakładek), a jak gram w gry to max rozdzielczość Max FHD (a czasami mniej).

Co wymienić tanim kosztem, żeby wszystko do siebie pasowało?
Zastanawiałem się nad prockiem i2500k, ale chyba na mojej płycie nie za bardzo się da podkręcać. I2600 są już droższe o ponad 200zł.
Czy warto tyle dopłacać? Co będzie pasowało, do mojej karty?

Budżet? Chciałem tanim kosztem (dopłacając 200zł) dać trochę mocy, ale jak będzie sens wydawać 500zł to czemu nie.
Tylko czy jest sens?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 12 Październik 2018 - 10:10

Niskim kosztem możesz wrzucić i5 2400/2500 i drugą kostkę 4gb ramu. To będzie najlepsze jeśli chodzi o troszkę starsze gry i przeglądanie internetu. Na tej płycie nie podkręcisz, poza tym pakowanie i7 przy starym 560ti też moim zdaniem mija się z celem. Kwestia tylko w jakie gry grasz i będziesz grał, czy Ci na razie wystarczy taka wymiana.

Ten post był edytowany przez kammel19 dnia: 12 Październik 2018 - 10:12


#3 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 12 Październik 2018 - 10:41

Dzięki za porady!Tak właśnie zrobię.

RAM kosztuje niewiele. Te procesory też są śmiesznie tanie, bo i5 2500 można mieć za 180zł z gwarancją na 3 msc.

Pytania:

1. Czy na tej płycie na pewno NIC nie podkręcę? Bo wersja z odblokowanym mnożnikiem nie jest dużo droższa..
2. Jeśli nie podkręcę, to może polować na i7 i2600? Zawsze to więcej wątków i w standardzie lepsza wydajność.

Gram praktycznie w każdą grę, tylko że na mniejszych detalach i minimalnej rozdzielczości. Chciałem, żeby zestaw był uniwersalny. Pytam o te rdzenie, bo są gry, które lepiej chodzą na wielu rdzeniach. Ale jak dużej różnicy nie będzie, to szkoda kasy na tą platformę.

Ten post był edytowany przez shadoow dnia: 12 Październik 2018 - 13:52


#4 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16289
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 12 Październik 2018 - 10:47

Zobacz postshadoow, o 12 Październik 2018 - 11:41, napisał(a):

Dzięki za porady!Tak właśnie zrobię.

RAM kosztuje niewiele. Te procesory też są śmiesznie tanie, bo i200 można mieć za 180zł z gwarancją na 3 msc.

Pytania:

1. Czy na tej płycie na pewno NIC nie podkręcę? Bo wersja z odblokowanym mnożnikiem nie jest dużo droższa..
2. Jeśli nie podkręcę, to może polować na i7 i2500? Zawsze to więcej wątków i w standardzie lepsza wydajność.

Gram praktycznie w każdą grę, tylko że na mniejszych detalach i minimalnej rozdzielczości. Chciałem, żeby zestaw był uniwersalny. Pytam o te rdzenie, bo są gry, które lepiej chodzą na wielu rdzeniach. Ale jak dużej różnicy nie będzie, to szkoda kasy na tą platformę.

1. Tak
2. i7 2600

#5 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 12 Październik 2018 - 13:55

Poprawiłeś kolego, dziękuję.

Nie podkręcam, bo płyta nie pozwala. Jest i5 2500 za 180zł, oraz i7 za 400zł - warto dopłacać, czy nie warto do moich zastosowań? Duży przyrost wydajności będzie przez wyższy takt i więcej wątków?

Będę wdzięczny za uzasadnienie :)

Ten post był edytowany przez shadoow dnia: 12 Październik 2018 - 13:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16289
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 12 Październik 2018 - 14:53

Zobacz postshadoow, o 12 Październik 2018 - 14:55, napisał(a):

Poprawiłeś kolego, dziękuję.

Nie podkręcam, bo płyta nie pozwala. Jest i5 2500 za 180zł, oraz i7 za 400zł - warto dopłacać, czy nie warto do moich zastosowań? Duży przyrost wydajności będzie przez wyższy takt i więcej wątków?

Będę wdzięczny za uzasadnienie :)

Nie lepiej kupić ramu do 16GB bo zarżniesz dysk przeglądarką przy wielu zakładkach.

#7 Użytkownik jest niedostępny   shadoow 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 564
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany Wczoraj, 23:53

Mam okazję kupić i7 2600 za 300zł.
Moja płytka nie pozwala podkręcać, więc i tak "k" nie ma sensu.
W tym wypadku dopłata z i5 2500 do tego procka wyniesie 100zł.

Dopłata warta tych pieniędzy?

#8 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2595
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany Wczoraj, 23:56

Warta.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych