Forum PCLab.pl: Monitor 240 hz nie ma 240 hz na hdmi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor 240 hz nie ma 240 hz na hdmi

#1 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 15:14

Witam, czołem! Kupiłem dzisiaj monitor Acer KG251QDBMIIPX 240Hz i jest problem bo na kablu HDMI mam tylko 120 HZ a jak wpinam jeszcze kabel Display Port i przełączam na DP wtedy mam 240 hz ale wtedy nie moge nic na ekranie zrobić, tak jakby ekran mi się gubi. Kiedy znoowu przełączam na HDMI jest wszystko ok.
W załączniku macie jak to wygląda. Kabel HDMI oryginalny z pudełka

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10855
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Październik 2018 - 15:23

W jaki sposób gubisz ekran ? :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Jacob125 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Nd, 05 Sie 18

Napisany 12 Październik 2018 - 15:38

HDMI nie obsłuży 240 hz chyba, że podłączyłbyś dwa. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "ekran mi się gubi".

#4 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1619
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 15:52

HDMI w wersji 2.0 powinien zapewnić 240Hz ale tylko w FullHD. Jeśli kabel jest niższej wersji, to już nie.
https://linustechtip...v2/?output=HDMI

Jaką masz kartę graficzną?
Nie ma opcjach ekranu wyboru z drop down listy 240Hz?

Ten post był edytowany przez Miczi_82 dnia: 12 Październik 2018 - 15:53


#5 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 16:03

Karta nvidia gtx 1050 niestety bez ti, a jak FULLHD wlaczyc? dwoch nie podlacze bo mam wejdzie tylko na jeden hdmi do karty graficznej chooc dwa doo monitora.
w ten sposob ze jesli przelacze na 240 hz to nic nie moge zrobic, wszystko mi znika i zostaje mi tylko ekran i pasek na ktorym i tak nic nie ma, wszystkie programy znikaja.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1619
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 16:05

FullHD czyli rozdzielczość 1920x1080, czyli akurat natywna Twojego monitora.
I producent raczej powinien dostarczyć w opakowaniu taki kabel, żeby pełną funkcjonalność monitora wykorzystać.
GTX 1050 powinien też już mieć HDMI w wersji 2.0, chyba że to akurat jakaś ułomna nieco wersja. Jakiej firmy?

Ten post był edytowany przez Miczi_82 dnia: 12 Październik 2018 - 16:07


#7 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 16:07

O ktorym kablu Ci chodzi? o dziwo dostarczyl dwa tylko czy dobrej jakosci... ale bylem pewny ze nie bedzie w zestawie kabla hdmi wiec kupilem za 50 zl PREMIUM HDMI 2.0 CABLE tylko jesli go wypakuje i nie zda roli bede mogl go oddac za pokazaniem paragonu?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1619
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 16:15

Mówię o kablu HDMI dołączonym do monitora.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 16:17

Zmieniłem kabel na ten kupiony za 50 zł w wersji HDMI 2.0 i jest bez zmian

#10 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Październik 2018 - 16:36

W instrukcji jest napisane, że 240Hz jest obsługiwane tylko na portach DisplayPort oraz HDMI2.

#11 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 16:50

Mityczny dużo pomogłeś, na HDMI mam 240 hz ale tylko wtedy kiedy port DP jest tak jakby uruchomiony, wtedy w Nvidii pokazuje ze 240 hz hdmi ale kiedy przełącze na HDMI2 przełacza mi automatycznie na DP. Jaka jest różnica miedzy DP 240 hz a HDMI ??

#12 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Październik 2018 - 16:55

Zobacz postmats0n, o 12 Październik 2018 - 17:50, napisał(a):

ale tylko wtedy kiedy port DP jest tak jakby uruchomiony

Co to znaczy?

Jak podłączysz po samym HDMI bez niczego innego (DP odłączone), to co się dzieje?

#13 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 16:58

Jest po prostu czarny ekran MitycznyJeż

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez mats0n dnia: 12 Październik 2018 - 17:12


#14 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • spamuJEŻ, posty generuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Październik 2018 - 17:27

Zobacz czy monitor którymś przyciskiem nie potrzebuje zmiany portu wejściowego.

Btw, obrazki nie wrzucaj na forum, tylko gdzie indziej i linkuj. Z tego co wrzuciłeś nic nie widać.

#15 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 17:29

Zrobiłem tak bo można zmienić port poprzez klawisz ale to nic nie pomaga czy biorę recznie czy automatycznie kiedy wykrywa źródło i bez zmian

#16 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 12 Październik 2018 - 21:21

Nikt nie wie w czym problem?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1619
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 12 Październik 2018 - 21:51

Nie za bardzo nam wytłumaczyłeś co właściwie robisz i jak wygląda problem.

Jak podłączasz przez HDMI to co się dzieje i co możesz zrobić z poziomu windowsa?
I to samo dla DP, jaki jest objaw i co można z poziomu windowsa zrobić?
Używasz w obydwu przypadkach oryginalnych kabli dołączonych do monitora?
W przypadku HDMI próbowałeś wszystkich gniazd karty graficznej?
Czy masz drugi komputer albo możliwość skorzystania gdzieś z drugiego kompa żeby podłączyć Twój monitor?

I jakie masz tryby do wyboru w opcjach ekranu, bo kompletnie nic nie widać na tym screenie który załączyłeś.
Nie ma tam do wyboru 1920x1080 240Hz?
I sprawdź w opcjach ekranu, nie sterownika NVIdia!

Ten post był edytowany przez Miczi_82 dnia: 12 Październik 2018 - 21:53


#18 Użytkownik jest niedostępny   mats0n 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 17

Napisany 14 Październik 2018 - 17:35

Wracam
Uzyskałem 240 hz na HDMI jakoś, nawet nie wiem jak :D
teraz inne pytania, jaka jest różnica między HDMI vs DP, chodzi o monitor i oczywiście o hz i oczywiście o cs go.
kolejne pytanie, jeśli 240 hz mam a słyszałem że to działa tylko wtedy kiedy mam ponad 240 fps w grze a co jeśli kiedy jest mniej fps niż 240? u mnie jest tak że jeśli chodze, zwiedzam mape to te 250-300 fps jest ale jeśli strzelam to wiadomo ze fps spadaja do 150, i co wtedy, jak zachowuje sie te hz?

#19 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 14 Październik 2018 - 19:17

w csgo dużego nie ma znaczenia czy masz 144hz czy 240hz, bo ta gra jest na tyle skopana że odczujesz podobnie spadki z 300 na 150fps niezależnie od ilości hertzów. Najlepszą płynność bez jakiejkolwiek synchronizacji osiągasz na powyżej 250fps

Możesz też popróbować używania fast-sync w ustawieniach nvidii, trochę pomaga przy spadkach i nie ma aż takiego uczucia opóźnienia (sam używam freesync z monitora + ulepszona synchronzacja w AMD, obraz jest płynny, szybki i nie ma smużenia przy overdrive na high - jak to większość osób dramatyzuje..)

ja dużej różnicy pomiędzy DP a HDMI nie widziałem.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 14 Październik 2018 - 19:20


#20 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1619
  • Dołączył: Wt, 13 Paź 09

Napisany 14 Październik 2018 - 22:11

Technicznie nie ma żadnej różnicy między 240Hz przez hdmi a 240Hz przez dp. Oczywiście zakładając, że i monitor i komputer obsługują odpowiedni standard łącza żeby to zapewnić(odpowiednia wersja standardu). Ilość herców to nic więcej jak ilość odświeżeń ekranu na sekundę.
Przy odświeżaniu 240Hz, jeśli karta graficzna wygeneruje 300fps(klatek obrazu w ciągu sekundy) to na ekranie "zobaczysz" maksymalnie 240 z nich, bo resztę zgubi zbyt niskie odświeżanie.
Jeśli karta wygeneruje 150fps, to "zobaczysz" ich dokładnie 150, bo monitor będzie odświeżał obraz na tyle szybko, że nie powinien zgubić żadnej z nich, a nawet zdążyłby pokazać jeszcze trochę więcej.
Piszę "zobaczyć" w "", bo można się spierać ile ludzkie oko jest w stanie tak naprawdę zobaczyć fizycznie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych