Forum PCLab.pl: skompletowanie zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

skompletowanie zestawu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gawron509 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pn, 31 Gru 08

Napisany 12 Październik 2018 - 15:25

Witam
Mam prośbę czy ktoś mógłby mi pomóc w dołożeniu klamotów do konkretnego procesora u karty? w ogóle tego nie ogarniam co jak i do czego.
Otóż potrzebuje resztę zestawu do gefirce'a 1070 i Intela i5 8500 Kwota ok 2000 na to

#2 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2074
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 12 Październik 2018 - 17:32

ASRock B360M Pro4 - 349zł
G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB) - 589zł (będą pracować na 2666mhz ale te są w cenie takowych czy tam tańsze)
GOODRAM 240GB 2,5" SSD MLC IRDM PRO (GEN2) - 249zł
P300 1TB - 164zł
be quiet! System Power 9 500W - 209zł
Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass - 309zł
Fera3 - 99zł

#3 Użytkownik jest niedostępny   Gawron509 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pn, 31 Gru 08

Napisany 12 Październik 2018 - 22:27

Jest tu ew. coś w co należy doinwestować ? Przy takiej kwocie kupić badziewie trochę ból...

#4 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2074
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 13 Październik 2018 - 00:19

Jeśłi masz już procek i gpu to nie ma już do czego dokładać. To co podałem w zupełności wystarczy i inne droższe zamienniki nie wpłyną na preformance ani nic innego.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Gawron509 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pn, 31 Gru 08

Napisany 13 Październik 2018 - 15:21

Ogolnie kartę mam od Asusa. W takim razie nie lepiej by było, żeby płyta też była od Asusa? ew. jakaś propozycja

Ten post był edytowany przez Gawron509 dnia: 13 Październik 2018 - 18:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   nowy3455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 26 Maj 18

Napisany 13 Październik 2018 - 18:18

Jeśli chcesz obudowę z oknem, to warto dołożyć do płyty w formacie ATX, kwota 2000 złotych wystarczy nawet na płytę z chipsetem z370 :
https://www.x-kom.pl/lista/zso5n8est
do tego wziąłbym tanśzą obudowę, w zamian za lepszy zasilacz, jeden większy SSD, zamiast SSD+HDD - jeśli będzie brakować miejsca, to możesz później dozbierać jeszcze 50 złotych i dokupić HDD
Edit :
Jeśli karta i płyta nie są całe w ledach i nie zależy Ci jakoś bardzo żeby synchronicznie świeciły, to producent jest praktycznie bez znaczenia ( zbieżność w mojej propozycji jest przypadkowa )

Ten post był edytowany przez nowy3455 dnia: 13 Październik 2018 - 18:26


#7 Użytkownik jest niedostępny   Gawron509 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pn, 31 Gru 08

Napisany 13 Październik 2018 - 18:56

A jaki zasilacz polecasz? 10 lat temu kupowalem zasilacz za 600 zeta. Tak mi sie coś wydawało, że ten jest tani aczkolwiek nie mam pojęcia jak jest z jakością.
Edit Już zobaczyłem listę. Niestety dla mnie SSD i HDD byłoby optymalne. 480 gb to trochę za mało. I jak jest z temperaturami intela https://www.x-kom.pl...lt-he1012.html8 gen. ? Może wystarczy to

Ten post był edytowany przez Gawron509 dnia: 13 Październik 2018 - 19:11


#8 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2074
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 13 Październik 2018 - 21:32

@nowy3455
A na cholere mu płyta za 450zł jak ma zablokowany cpu ? Do samego ramu by był o te 340hz szybszy ? Jak dla mnie totalne wywalenie kasy w błoto. No i jeszcze ten ssd na TLC ...
@Gawron509
10 lat temu to gpu 512mb było czymś. Czasy i technologia się zmieniają.
Co do temp intela to sam mam obecnie i5 8400 z fortis3 i jest elegancko. Jak chcesz już spartana to tylko wersja PRO a nie LT. No ale znów między spartanem PRO a Ferą jest ~ 10zł różnicy a ta 2 ma lepszą kulturę pracy. U siebie nie słyszę chłodzenia a temp w stresie nie przekracza 65 stopni.
A no i donośnie karty asusa a płyty asusa to ma się nijak do siebie. Producent nie jest ważny.

Ten post był edytowany przez poof dnia: 13 Październik 2018 - 21:34


#9 Użytkownik jest niedostępny   Gawron509 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pn, 31 Gru 08

Napisany 13 Październik 2018 - 23:02

Ok czyli ten be quiet qystarczy do płyty nie ma co dokładać. To ostatnie pytanie czy teraz w ogole jest sens wstawiać napęd? Czy lepiej dokupić przenośny, bo w sumie obecnie u siebie w kompie to może korzystałem z niego 2 lata temu ostatni raz

#10 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2074
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 14 Październik 2018 - 10:33

Pod napęd wewnętrzny musisz zmienić obudowę. Ogólnie jeśli potrzebujesz to brałbym zewnętrzny.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych